Nieuws uit Thailand – 31 juli 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
31 juli 2014

De evacuatie van Thais uit Libië heeft vertraging opgelopen vanwege moeilijkheden bij het verkrijgen van de vereiste exit visa. De Eid al-Fitr vakantie zit in de weg.

De Thaise ambassade probeert van de Libische regering toestemming te krijgen de visa achterweg te laten. Zodra dat geregeld is, worden de Thais via Tunesië gerepatrieerd naar Thailand. De Tunesische overheid opent vandaag een tijdelijk kantoor aan de grens om de Thais het land binnen te loodsen. Normaal duurt het aanvragen van een exit visum in Libië 1 tot 2 dagen, maar vanwege de vakantie duurt het nu 7 tot 10 dagen.

In Libië werken verspreid over het gehele land 1.500 Thais. Daarvan hebben 789 recht op vergoeding van de reiskosten. De Thaise ambassade en het ministerie van Werkgelegenheid hebben al overlegd over de verzamelplaatsen. Behalve evacuatie over land naar Tunesië en vandaar per vliegtuig naar Thailand, wordt ook gedacht aan vertrek per boot naar het Griekse eiland Kreta, dat op 8 uur varen ligt. De uitzendbureaus zijn van plan arbeiders die hun contract nog niet hebben volgemaakt, naar andere landen, zoals Quatar, te sturen.

Op Don Mueang staan twee V-130 militaire vliegtuigen stand-by. Elk vliegtuig kan 100 tot 200 passagiers vervoeren. [Rare marge.]

– Een opstandelingengroep heeft onlangs in Maleisië overlegd over een serie gelijktijdige aanvallen in het Zuiden van Thailand, zegt een bron bij de veiligheidsdiensten. De vergadering onder leiding van Masae Useng, leider van de Barisan Revolusi Nasional (BRN), de organisatie waarmee Thailand vredesgesprekken voert, vond plaats in een moskee in Pasemas (deelstaat Kelantan).

De aanvallen zouden uitgevoerd moeten worden door de Runda Kumpulan Kecil. Honderdvijftig militanten, vijftig per provincie (Pattani, Yala, Narathiwat), zouden belast zijn met beschietingen en bomaanvallen. Tijdens de vergadering werden de doelwitten vastgesteld.

Masae is een van de drie leiders van opstandelingengroepen met een premie op hun hoofd. Op het hoofd van Masae staat een premie van 3 miljoen baht.

Een bron, bekend met terrorisme, verwacht een toename van geweld. Hij noemt twee factoren: de situatie in de moslimwereld, met name in Gaza, en de politieke situatie in Maleisië. Nieuwe moslimgroepen, zegt hij, hebben minder moeite met het gebruik van geweld om hun doel te bereiken. Ze krijgen ook meer ondersteuning en fondsen. Voorts wijst hij erop dat de bomaanvallen in de regio geraffineerder en gevaarlijker worden.

– Weet u het nog? Bij de rijstinspectie in een pakhuis in Pathum Thani bleken 98.000 zakken rijst (waarde 98,4 miljoen baht) te ontbreken. Gisteren werden twee zakenlui aangehouden, die ervan verdacht worden de rijst te hebben ontvreemd. De politie is nog op zoek naar hun medeplichtigen. De rijstinspecties zijn inmiddels voor 72 procent gevorderd. Twintig procent van de rijst is bedorven of ontbreekt. Eerder deze maand werden twee topambtenaren van het ministerie van Handel overgeplaatst naar een inactieve post omdat ze nalatig waren geweest.

– Een rechter van de Central Administrative Court heeft geadviseerd de voormalige beheerder van de parkeergarage op luchthaven Suvarnabhumi, Parking Management, vanwege contractbreuk een boete van 82,6 miljoen baht op te leggen. Het conflict tussen de luchthaven en Parking Management dateert al van 2010, toen honderd gewapende mannen de apparatuur uit de parkeergarage haalden. Wie het fijne ervan wil weten, leze Judge fines ex-airport car par firm op de website van Bangkok Post, maar ik waarschuw u: het is een nogal ingewikkelde zaak. Naar verwachting neemt de rechtbank het advies van de rechter over.

– Zeven buitenlanders die in eigen land gezocht worden wegens drugshandel, fraude en moord, zijn op Koh Samui en in Hua Hin en Bangkok aangehouden. Het gaat om een Fransman, Hongaar, Italiaan en vier Taiwanezen (foto homepagina).

– Het Town in Town hotel in Wang Thonglang (Bangkok) ontkent dat het weigert zaalruimte te verhuren aan HIV/Aids-groepen. Drie organisaties hebben daarover geklaagd bij de National Human Rights Commission (NHRC). Volgens hen is het hotel bang dat hun aanwezigheid andere gasten wegjaagt. Dat zou hen verteld zijn door de hoteldirecteur.

Maar een staflid zegt nu dat alle ruimtes bezet waren en dat het hotel in het verleden wel degelijk zalen had verhuurd aan soortgelijke groepen. Dat laatste klopt, want de afgelopen vier tot vijf jaar hebben HIV/Aids-groepen gebruik gemaakt van het hotel, bevestigt de directeur van de Aids Access Foundation. Hij zegt dat het hotel daar 10 miljoen baht mee heeft verdiend. Pas deze maand werden ze geweigerd. De NHRC gaat de zaak onderzoeken.

– Thailand, Vietnam, de Filipijnen, Indonesië en Maleisië hebben een vaccin ontwikkeld dat een doorbraak betekent in de strijd tegen dengue (knokkelkoorts). Het vaccin kan besmetting met 56,5 procent voorkomen en de ernst met 85 procent verzachten. Dit maakte de president van de Pediatric Infectious Disease Society of Thailand gisteren bekend op de zesde nationale vaccinconferentie in Bangkok.

Het vaccin is getest op 10.000 kinderen tussen twee en veertien jaar. Aan de ontwikkeling is sinds 2009 gewerkt. Over twee jaar komt het vaccin beschikbaar, nadat het geregistreerd is bij de Food and Drugs Administration. Vijf Zuid-Amerikaanse landen ontwikkelen een eigen vaccin. Over enkele maanden worden de resultaten van hun onderzoek verwacht.

– Externe kwaliteitsbeoordelingen van universiteiten dienen gehandhaafd te blijven om het academisch niveau te verhogen. Dit pleidooi hield de directeur van Onesqa gisteren tijdens een seminar met onderwijsmensen. Hij reageerde op de kritiek die zijn kantoor heeft gekregen over hun visitaties. De kritiek spits zich toe op enkele indicatoren, zoals de bijdrage die alumni (afgestudeerden) aan een universiteit leveren. Volgens de directeur heeft dit criterium niet alleen betrekking op geldelijke bijdragen maar ook op andere educatieve bijdragen.

Tussen 2011 en 2013 zijn 132 universiteiten geëvalueerd; 35 kregen een voldoende van het Office for National Education Standards and Quality Assessment Public Organisation, een hele mond vol afgekort tot Onesqa. Volgens een voormalige staatssecretaris van Onderwijs zijn academische graden op ruime schaal te koop, met name in de drie zuidelijke provincies. Een doctorsgraad kost 100.000 baht.

– De Public Sector Anti-Corruption Commission [niet te verwarren met de National Anti-Corruption Commission] denkt beter te kunnen functioneren wanneer ze ressorteert onder het kantoor van de premier dan, zoals thans, het ministerie van Justitie. De PACC heeft van de junta te horen gekregen dat ze haar efficiëntie dient te verbeteren. Een andere voorstel van de PACC betreft het schrappen van de verjaringstermijn voor corruptiezaken. De PACC wil ook corrupte ambtenaren disciplinair kunnen straffen. Dinsdag praat de NCPO (junta) over alle voorstellen.

– Deze week wil coupleider Prayuth Chan-ocha zijn lijst met de namen van 200 leden van de te vormen wetgevende assemblee (NLA) af hebben en aan de koning ter ondertekening voorleggen. De NLA gaat 220 leden telen; 20 worden later benoemd. Het leger krijgt 40 zetels, marine en luchtmacht elk 20 en twee defensiekantoren elk 10. Verwacht wordt dat het totaal aantal leden uit de strijdkrachten op 110 uitkomt: zowel huidige als gepensioneerde officieren. De koninklijke handtekening wordt volgende week verwacht.

– Voormalige parlementsleden van regeringspartij Pheu Thai vinden het maar niks dat de uitbetaling van wachtgelden aan voormalige leden van het parlement door de junta is opgeschort. Kusumalwati Sirikomut, voorheen PT-parlementslid voor Maha Sarakham, verwijt de junta bevooroordeeld jegens politici te zijn.

De junta heeft de (zeer ruime) wachtgelden opgeschort in afwachting van advisering door juridische deskundigen. De uitkering komt uit het Fund for Former Members of Parliament, grotendeels betaald door de belastingbetaler. De parlementsleden dragen 5 procent van hun maandsalaris bij. Het wachtgeld varieert van 15.000 tot 42.000 baht, afhankelijk van de tijd die ze in het parlement hebben gezeten.

– Na de verdubbeling van de zes spoorwegroutes (zie Junta geeft fiat voor twee hogesnelheidslijnen), waarvoor de junta toestemming heeft verleend, stappen de spoorwegen over van de 1 meter spoorbreedte naar 1,435 meter, zodat het spoorwegnet aan dat van het buitenland geknoopt kan worden. Over welk jaar we praten, wordt niet duidelijk uit het bericht. Wel worden twee routes genoemd die de nieuwe maat krijgen: Nong Khai-Map Tha Put en Chiang Khong-Ban Phachi.

De verdubbeling moet in 2020 klaar zijn. Treinen kunnen dan sneller rijden: de snelheid van vrachttreinen gaat omhoog van 29 naar 60 kilometer per uur; passagierstreinen van 50 naar 100 km.

– De gemeente Bangkok is soepel. De straatverkopers op Tha Tian en Tha Chang, die moeten vertrekken, krijgen uitstel tot 31 augustus. Aanvankelijk hadden ze de voetpaden maandag moeten ontruimen. De 500 verkopers moeten wegwezen zodat voetgangers er weer ordentelijk kunnen lopen. Beschadigde voetpaden, telefooncellen en elektriciteitspalen worden gerepareerd en bomen gaan herplant worden. De gemeente heeft de verkopers vier alternatieve locaties aangeboden.

– Roodhemd sympathisanten herdenken vandaag in Wat Phra Si Mahatat de dood van roodhemd dichter Kamol Duangphasuk. Het leger had de tempel gevraagd om de roodhemden niet toe te laten, maar de tempel heeft er geen bezwaar tegen mits luidsprekers niet worden gebruikt of de bijeenkomst een politiek karakter heeft. Kamol werd in april doodgeschoten, toen de anti-regerings protesten in volle gang waren. Tegen de twee verdachten lopen arrestatiebevelen.

– Het Western Forest Complex, habitat van tweehonderd tijgers, wordt steeds meer bedreigd door de aanleg van akkers waarop maïs wordt verbouwd. Dit zegt de Seub Nakhasithien Foundation, een milieugroep die is vernoemd naar een vermoord parkhoofd dat zich sterk maakte voor behoud van het bos.

Volgens secretaris-generaal Sasin Chalermlap rukken de boerderijen op met als gevolg dat het water chemisch wordt verontreinigd, omdat bij de verbouw grote hoeveelheden kunstmest en pesticiden worden gebruikt. Wanneer dat zo doorgaat vreest hij voor het leven van de wilde dieren.

Het Western Forest Complex bestaat uit nationale parken, bos- en wildreservaten. De maïs boerderijen bevinden zich in de Umphang Wildlife Sanctuary (Tak), nationaal park Srinakarin en nationaal park Lam Klong-Ngu (Kanchanaburi) en de Thuangyai-Huai Kha Kaeng Wildlife Sanctuary, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.

– Een meisje van 5 jaar dat door haar tante gedwongen is haar eigen braaksel te eten, geslagen werd en dat opgesloten werd in een hondenhok, is door het Social Development and Welfare Department in een kindertehuis geplaatst. De dienst was gewaarschuwd door een buur. De ouders van het kind leven niet meer.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

In Thailand ‘mag’ je je vrouw slaan
Generaal-majoor verdacht van afpersing kooplui in Patpong

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 31 juli 2014”

  1. erik zegt op

    “…- Een meisje van 5 jaar dat door haar tante gedwongen is haar eigen braaksel te eten, geslagen werd en dat opgesloten werd in een hondenhok, is door het Social Development and Welfare Department in een kindertehuis geplaatst. De dienst was gewaarschuwd door een buur. De ouders van het kind leven niet meer….”

    Feeks ! Furie ! Secreet !

    Gelukkig is het kind nu veilig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website