Nieuws uit Thailand – 30 augustus 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
30 augustus 2014

Een legercommandant heeft zijn collega van de luchtmacht excuses aangeboden voor het wangedrag van zijn ondergeschikten. Zo’n twintig gewapende legerofficieren hadden dinsdagnacht in een nachtclub in Pathum Thani drie luchtmachtofficieren mishandeld die er als part-time bewaker werkten. Het incident werd bekend door een videoclip van de ruzie.

Een van luchtmachtofficieren kreeg in het ziekenhuis een fraai geschenk van het leger (foto). De verzoening vond plaats op aandringen van premier en legerleider Prayuth Chan-ocha en luchtmachtcommandant Prajin Juntong. De luchtmacht gaat een onderzoek doen naar het gedrag van de drie officieren.

– Vijfhonderd meter vanaf Koh Sak en een mijl vanuit de kust van Pattaya zijn twee lichamen zonder hoofd gevonden, respectievelijk van een man en een vrouw. Achthonderd meter vanaf de vrouw vond de politie een jacht, dat overhoop gehaald was. Uit havengegevens blijkt dat het eigendom is van een Belg, die het voor reparatie naar Pattaya had gebracht. Het paar moet twee weken geleden zijn overleden.

– Het is niet de eerste keer en het zal ook wel niet de laatste keer zijn: olie stelen uit een tanker. Voor de oostkust van Maleisië bij het eiland Tioman werd donderdag een Thaise tanker, onderweg van Singapore naar Thailand, door gewapende piraten overvallen. Ze sloten de bemanning in de machinekamer op en pompten de lading naar een eigen schip. Het bericht vermeldt niet om hoeveel liter/ton het ging. Vrijdagochtend kwam aan de gijzeling een einde en kon het schip zijn weg vervolgen.

Volgens het Piracy Reporting Centre van het International Maritime Bureau was de aanval de tiende in de Zuid-Chinese zee sinds april. Hoofd Noel Choong noemt het aantal ‘abnormaal’. ‘We dringen er bij de regionale landen op aan samen te werken en deze dreiging te stoppen. Die moeten we stoppen voordat die zich verder verspreidt.’

De Zuid-Chinese zee is eeuwenlang het werkterrein van piraten geweest. De afgelopen jaren vertoonden een scherpe daling in aanvallen dankzij patrouilles. Maar de afgelopen maanden was het weer bar en boos, met name in de Straat van Malakka. Circa een derde van alle wereldhandel volgt deze route.

– De vermeende schutter die in februari anti-regerings protestleider Sutin Tharatin doodde, is donderdag in het Correctional Hospital in Bangkok aan vermoedelijk een astmatische aanval overleden. Surakit Chaimongkol was ’s middags met ademhalingsmoeilijkheden naar het ziekenhuis gebracht, maar artsen lukten het niet hem te reanimeren. Surakit zat gevangen in de Bangkok Remand Prison. Hij werd in juli in zijn woning gearresteerd, nadat getuigen hem eerder hadden aangewezen als de schutter.

– Pracha Phopipit (71), voormalig parlementslid voor de Democratische partij, draait een jaar de bak in omdat hij van 1990 tot 2004 twee percelen land in Kanchanaburi, eigendom van het Treasury Department, illegaal in gebruik had genomen en aan derden verhuurd.

Pracha heeft beweerd de grond voor 2 miljoen baht te hebben gekocht, maar bewijs daarvan heeft hij niet. Hij zegt ook niet geweten te hebben dat het land openbaar land was. Maar het maakte allemaal geen indruk op de Criminal Court, die hem gisteren naar het cachot verwees. Waar hij overigens geen intrek in nam, want hij werd vrijgelaten op een borgtochtsom van 100.000 baht.

Pracha is nog verwikkeld in een andere zaak. Hij is tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens fraude bij enkele ontwikkelingsprojecten in Kanchanaburi. Die zaak dient momenteel voor het Hooggerechtshof.

– De vermeende maffioso Preechawut Keesin die jarenlang samen met zijn vader een maffia-achtige organisatie in Phuket heeft geleid, belooft zich maandag bij de politie te melden. Dat schrijft hij op zijn Facebookpagina. Hij deelt er ook een sneer uit aan ambtenaren. ‘Als ik een angyee [lid van een criminele organisatie] ben, hoe noem je dan de ambtenaren die bijna 10 jaar mijn hulp hebben gezocht?’

Het FB-bericht verscheen op dezelfde dag als waarop een ploeg van honderd soldaten en agenten een inval deed in de woning en kantoren van vader, voormalig burgemeester van Patong, en zoon. De zoon zou toen op zakenreis in Bangkok zijn [in een eerder bericht werd dat over de vader gezegd], de verblijfplaats van papa is onbekend. Beiden worden verdacht van illegale transporten, afpersing, belastingontduiking en concurrenten tegenwerken. Zodra de politie haar onderzoek heeft afgerond, neemt het Anti-Money Laundering Office de zaak over. Zie het eerder bericht Politie en leger op zoek naar maffiabaas Phuket.

Tot nu toe heeft de politie van Phuket 69 personen gearresteerd die betrokken zijn bij maffia taxibendes; tegen nog eens 82 loopt een arrestatiebevel. Geen van de aangehouden verdachten zijn vrijgelaten op borgtocht.

– Vier afvalverwerkingsbedrijven dienen als het aan het Department of Pollution Control ligt de deuren te sluiten: drie in Samut Prakan en een in Pathum Thani. Ze opereren in strijd met de wetgeving op het gebied van de volksgezondheid en verspreiden een vieze stank. DPC heeft de verantwoordelijke overheden gevraagd hun vergunning in te trekken. Indien ze in gebreke bleven, stapt de DPC naar de provinciale gouverneurs.

– 50,5 ton en geen grammetje meer: dat blijft het maximumgewicht van grote vrachtwagens. Het ministerie van Transport legt het verzoek van de Land Transport Federation of Thailand naast zich neer om de limiet te verhogen. Het ministerie wijst erop dat overladen vrachtwagens wegen en bruggen beschadigen.

– Incasseerders mogen alleen tussen 9 en 20 uur schulden incasseren, verbale en fysieke dreigementen zijn verboden op straffe van een maximum gevangenisstraf van 5 jaar en een boete van 500.000 baht en ze moeten zich legitimeren. Zie hier enkele regels die worden geïntroduceerd in een wetsvoorstel dat gisteren in eerste lezing werd goedgekeurd door de NLA, het noodparlement. Een primeur, want tot nu toe was er op dit gebied niets geregeld en wilden incasseerders nog wel eens losse handjes hebben of eigendommen van schuldenaren beschadigen.

– De bekende monnik Luang Pu Buddha [die tijdens de anti-regeringsprotesten de leiding had over de locatie Chaeng Watthana] heeft gisteren enkele monniken gekandideerd voor de te vormen National Reform Council (NRC). Deze raad van 250 leden moet hervormingsvoorstellen gaan formuleren. De afgelopen twee weken hebben 4.261 personen zich voor de NRC opgegeven.

– Het lag in de lijn verwachtingen. Familieleden van degenen die in 2010 tijdens de roodhemd ongeregeldheden werden gedood en verwond, laten het er niet bij zitten. De Criminal Court mag dan donderdag de moordaanklacht tegen oud-premier Abhisit en vice-premier Suthep Thaugsuban niet ontvankelijk hebben verklaard, de familie wil een verzoekschrift aan premier Prayuth Chan-ocha richten om gerechtigheid voor de doden en gewonden te krijgen. Een van hen zegt bang te zijn dat de zaak eindigt als politieke kwestie en niet als strafrechtelijke zaak. Zie het eerder bericht Oud-premier Abhisit en Suthep zijn (voorlopig) geen moordenaar.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Coupleider verdedigt dominantie van leger in kabinet
Abt Wat Sa Ket wil snel einde aan tempelrel
Experts kruisen de degens over draagmoeders

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 30 augustus 2014”

 1. Jack Sons zegt op

  Tioman is van Maleisië, niet Myanmar. Bovendien ligt Myanmar aan de Golf van Bengalen en de Andaman Zee (beide horen bij de Indische Oceaan) en dus niet aan de Zuid Chinese Zee, Maleisië wel.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Jack Sons Bedankt voor de correctie. Slordig van me. Ga het gelijk corrigeren.

   • Jack Sons zegt op

    Overigens mijn complimenten voor de fantastische service die Dick van der Lugt biedt aan de lezers van Thailandblog, zijn informatie is werkelijk de moeite waard.

    Jack Sons.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website