Nieuws uit Thailand – 3 december 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
3 december 2014

Ratchadamnoen Avenue aan de vooravond van de verjaardag van de koning op vrijdag.

Na een juridische strijd van zes jaar is eindelijk de kogel door de kerk: het 25 verdiepingen tellende hotel Aetas (foto homepagina) in de Soi Ruamrudee (Bangkok) moet binnen zestig dagen gesloopt worden. Gisteren stelde de Supreme Administrative Court definitief vast: het hotel is in strijd met de Bouwverordening gebouwd.

Het juridisch getouwtrek begon in 2008 toen bewoners een klacht indienden tegen de gouverneur van Bangkok en het hoofd van het districtskantoor van Pathumwan, die de bouwvergunning hadden verleend. Volgens hen was de straat te smal voor een hotel van een dergelijke omvang; het leidde tot verkeersoverlast en stelde de buren in geval van brand aan een groot gevaar bloot. De gemeente werd ervan beschuldigd de breedte van de straat te hebben overdreven om het project te kunnen doordrukken. Dat klopte.

Volgens Sitthichai Thuamsakon, hoofd van het districtskantoor, kan de projectontwikkelaar voor gedeeltelijke sloop kiezen. Indien het pand niet hoger is dan 23 meter (zeven of acht verdiepingen) voldoet het aan de bouwvoorschriften. Hij weet niet wanneer de sloop begint.

De projectontwikkelaar kan de gemeente nog voor de rechter slepen omdat ze toestemming voor de bouw heeft verleend. Op basis daarvan kan hij gevrijwaard worden van het sloopbevel. Kortom: de kogel mag dan door de kerk zijn, maar de sloopkogel lijkt voorlopig nog niet te zwaaien.

– Hoe kun je de bevolking laten begrijpen wat corruptie is, hen laten nadenken over oplossingen en nog belangrijker hoe ze aan de strijd tegen corruptie kunnen bijdragen? Dat is volgens woordvoerder Vicha Mahakul van de National Anti-Corruption Commission (NACC) de gedachte achter de soaps (lakorn), films en boeken, waarvoor ze tien producenten opdracht heeft gegeven.

Bestaande corruptiezaken, zoals het hypotheeksysteem voor rijst en de afvalwaterzuiveringsinstallatie Khlong Dan vormen het basismateriaal, maar onduidelijk is hoe nauwkeurig de soaps de feitelijke gebeurtenissen in beeld gaan brengen.

Voor de soaps zijn de acteurs zijn al gecast en gaat de camera binnenkort draaien. De eerste serie komt midden volgend jaar op de buis bij het kanaal True Thai Scene.

De NACC wil verder ook meer openheid geven over de zaken waarmee ze bezig is. ‘We kunnen niet toestaan dat de mensen onze rol niet begrijpen en foutieve informatie gaan verspreiden’, zegt Vicha. ‘De bevolking dient toegang te hebben tot alle feiten, op elk niveau: lokaal bestuur en nationale corruptiezaken. De nieuwe media kunnen daarbij een belangrijker rol spelen.’

– Thailand is bereid om met alle verzetsgroepen die in het Zuiden actief zijn, te praten. Het wachten is thans op Maleisië dat de groepen benadert. Maar wanneer de vredesgesprekken met het zuidelijk verzet worden hervat, kan de nieuw benoemde Thaise delegatieleider Aksara Kerdol niet zeggen.

Gisteren keerde hij terug uit Kuala Lumpur waar een delegatie onder leiding van premier Prayut Chan-o-cha gesproken heeft met het buurland. Maleisië fungeert als facilitator van de gesprekken, die vorig jaar aan het begin van de Ramadan stilvielen. Aksara zegt dat zijn team bereid is te praten, maar hij wil niet vastgepind worden op een tijdpad.

Thailand gaat bij de gesprekken niet over één nacht ijs. Er zijn drie niveaus bij betrokken: het hoogste onder leiding van de premier, het onderhandelingsniveau onder leiding van Aksara en een coördinerend niveau onder leiding van het leger.

– Naar verwachting worden de twee gastarbeiders uit Myanmar, die verdacht worden van de moord op twee Britse toeristen op het vakantie-eiland Koh Tao, deze week in staat van beschuldiging gesteld. Het OM heeft dit bekend gemaakt na overleg over het door de politie verzamelde en aangevulde bewijsmateriaal.

Wanneer de twee voor de rechter verschijnen, zal hen gevraagd worden of ze hun aanvankelijke bekentenis bij de politie handhaven of intrekken, hetgeen ze later gedaan hebben. Volgens functionarissen van de ambassade van Myanmar hebben ze bekend omdat ze gemarteld werden.

Het OM zegt over hard bewijs te beschikken dat de twee de vrouwelijke toerist hebben verkracht en haar en haar vriend hebben vermoord. Actievoerders hebben gisteren een brief verspreid, waarvan ze zeggen dat die door de verdachten is geschreven. Daarin vragen ze iedereen die als getuige à decharge kan helpen, om zich te melden.

– De provincies Chiang Mai, Mukdahan, Chumphon en Nakhon Phanom komen als eerste in aanmerking voor de uitgifte van landrechten aan arme, landloze boeren. De grond gaat niet naar individuen maar naar coöperaties, waarvan de leden het land gezamenlijk bewerken en delen in de winsten. In totaal wil de regering 50.000 rai overheidsland aan 10.000 boeren geven.

– Thaise gastarbeiders die in Israël werken, smokkelen methamphetamine pillen en crystal methamphetamine het land binnen wanneer ze ernaar toe gaan om te werken, voornamelijk in de landbouw, of terugkomen van vakantie. De jongste smokkelroute loopt via de luchtpost. Dit zegt adjunct secretaris-generaal Witthawan Sunthornkhajit van het Office of the Narcotic Control Board. Hij heeft dit te horen gekregen van Israëlische functionarissen. Hoeveel Thais in Israël zijn gearresteerd, weet hij niet.

Witthawan en andere hoge ambtenaren zijn vrijdag naar Israël gevlogen om poolshoogte nemen. De smokkel zou al sinds 2012 aan de gang zijn. De pillen worden verstopt in zeepdozen, shampoo flessen, koffiezakjes en sigarettenpakjes.

– De nieuwe taxibemiddelingsdienst Uber heeft voor de tweede keer een uitnodiging ontvangen om bij het Land Transport Department (LTD) op het matje te komen. Uber, gevestigd in de VS, is sinds april actief in Bangkok. Klanten bestellen een taxi via haar app. Betaling vindt plaats met een creditcard.

Het LTD zegt dat het bedrijf in overtreding is. De chauffeurs zijn niet geregistreerd of verzekerd voor commerciële ritten. De ritprijzen zouden te hoog zijn en de bestuurders hebben geen rijbewijs voor openbaar gebruik.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Miljardair betrokken bij kidnapping; gevlucht naar buitenland

Nieuws uit Thailand verschijnt vandaag later dan normaal. Morgen weer op het gebruikelijke tijdstip.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 3 december 2014”

  1. Gerrie Q8 zegt op

    Kijk uit naar morgen. Weer op tijd, maar ook vandaag, net als gisteren, het was het wachten waard.

  2. TH.NL zegt op

    Het was veel beter geweest dat men de corruptie bij de politie als basismateriaal had gekozen voor de soaps want daar heeft de Thaise bevolking heel wat meer last van.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website