Nieuws uit Thailand – 28 september 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
28 september 2014

Parlementsleden en senatoren zijn verplicht hun vermogen en verplichtingen te melden aan de National Anti-Corruption Commission (NACC). Die regel geldt ook voor het huidige noodparlement (NLA, National Legislative Assembly), want de de NLA-leden voeren de taken van zowel parlementariërs als senatoren uit.

Deze redenering volgend heeft de NACC daarom de NLA-leden opgedragen inzicht in hun financiële positie te geven. Ze wijst erop dat na de coup van 2006 de toenmalige NLA-leden dat ook moesten doen.

Maar 28 NLA-leden zijn het er niet mee eens. Ze hebben de Administrative Court gevraagd of ze de geëiste melding moeten doen. Een van hen is Noppadon Intapanya, adviseur van de NCPO (junta). Hij en zijn medeklagers redeneren: we zijn geen ‘political office holders’ dus die regel geldt niet voor ons.

Het verzoek aan de rechtbank moet als een bom zijn ingeslagen bij de NACC, want die wist van niets. Ze kwam het toevallig te weten dankzij een persbericht van de Administrative Court, waarin gemeld wordt dat de rechtbank dinsdag beslist of ze de zaak in behandeling neemt.

Maar de NACC is blijkbaar niet rancuneus – althans in het openbaar -, want de secretaris-generaal zegt geen moeite te hebben met de petitie van de groep van 28. De NLA-leden hadden tot 7 september de tijd hun financieel overzicht in te leveren. Of dat gebeurd is, vermeldt het bericht niet.

– De taxi wordt vanaf november duurder en het metrokaartje vanaf begin volgend jaar. Minister Prajin Juntong heeft kans gezien de BMCL, die de ondergrondse metro exploiteert, over te halen de tariefsverhoging uit te stellen. Oorspronkelijk zou die op 1 september zijn ingegaan, maar die was al een maandje uitgesteld. Vanaf 1 januari kost een metroritje 1 of 2 baht meer.

Volgens een bron bij het bedrijf levert het uitstel een inkomstenderving van 7 miljoen baht per maand op oftewel 42 miljoen over zes maanden. [Goh, Bangkok Post kan vandaag rekenen.] Desondanks wilde het bedrijf wel akkoord gegaan met het uitstel om de kosten van levensonderhoud op de korte termijn te ontzien. [Of een wit voetje te halen bij de junta.]

Hoe de taxitarieven eruit gaan zien, is nog niet bekend. Daarop wordt hard gestudeerd. De verhoging houdt verband met de verwachte prijsstijging van LPG en CNG (aardgas) volgende maand. Waarschijnlijk blijft het starttarief van 35 baht ongewijzigd. De minister verwacht dat het tarief met 8 tot 11 procent omhoog gaat.

– Prinses Chulabhorn, de jongste dochter van het koninklijk paar, is vorige week met maagklachten opgenomen in het ziekenhuis, kort nadat ze was teruggekeerd uit Turkje. De artsen hebben in haar maag small growths gevonden en bacteriën op de maagwand. Met medicatie worden die engerds bestreden. Eerder deze maand had de prinses ook al last van gastritis.

– De politie heeft vrijdag een echtpaar gearresteerd dat via Facebook wapens en munitie verkoopt en dat deden ze al twee jaar. Ze kwam het echtpaar op het spoor nadat teenagers, aangehouden vanwege straatgevechten, hadden verklaard op de Facebookpagina Tonhkarn Jing hun wapens gekocht te hebben.

Op de FB-pagina worden pen guns en kogels te koop aangeboden. Die bleken verstuurd te worden vanuit postkantoren in Muang en Sam Kok (Pathum Thani) en Sena en Bang Sai (Ayutthaya). Vrijdag was de politie er getuige van hoe de vrouw elf pakketjes op de post deed. Ze ging daarna naar een appartement in Bang Sai, waar ze werd aangehouden. Haar echtgenoot werd later aangehouden.

De oogst van de in beslag genomen wapens werd gisteren tijdens een persconferentie getoond. Ook de twee verdachten gingen op de foto (niet beschikbaar).

– Soldaten in de provincie Tak zijn in verhoogde staat van paraatheid gebracht nadat als gevolg van de zware gevechten tussen het leger van Myanmar en Karen verzetsstrijders (‘rebellen’  noemt de krant ze) de grenspost Mae Sot tijdelijk gesloten is geweest.

Tussen beide werd vanaf half elf gisterochtend tot het middaguur zo’n vier tot vijf kilometer vanaf de grens gevochten. Op het centrum van Myawaddy werden granaten en mortieren afgevuurd. Naar verluidt zouden daarbij vijf personen om het leven zijn gekomen en tien gewond. Nadat de gevechten waren gestopt, ging de grens aan het eind van de middag weer open.

Volgens bronnen zijn de vijandelijkheden in augustus opgelaaid toen het Democratic Karen Benevolent Army begon importen uit Thailand te blokkeren en er ‘belasting’ op ging heffen.

– Het ministerie van Transport gaat een bedrag van 800 miljard baht uittrekken voor een tienjaren infrastructureel ontwikkelingsplan. Dat bedrag is bestemd voor een grondige revisie van spoorwegen, lokale wegen en snelwegen met als belangrijkste doel Thailand’s grote steden beter met elkaar te verbinden.

Andere bestemmingen van het geld zijn de inrichting van gebieden als economische zone, verkeersproblemen in grote steden oplossen, openbaar vervoersystemen tussen provincies beter verbinden en een netwerk van gateways [doorgaande wegen?] creëren ter bevordering van de grenshandel.

Na 10 jaar zullen de logistieke kosten 2 procent afgesnoept hebben van de huidige 15,2 procent van het bruto binnenlands product, verwacht het ministerie. Ook het particulier autoverkeer neemt af, volgens de ministeriële glazen bol: van 59 naar 40 procent. De snelheid van vrachttreinen moet omhoog: van de huidige 39 à 40 km per uur naar 55 à 60 km per uur en die van passagierstreinen van de huidige 50 km per uur naar 60 à 80 km per uur.

Er wordt in het bericht verder nog een waslijst aan zegeningen opgesomd, maar die laat ik maar onvermeld behalve dan dat het ministerie een eind wil maken aan de voortdurende ontsporingen van treinen door de houten bielzen door betonnen te vervangen. Voor Bangkok staan zes nieuwe lightrail verbindingen op het programma.

– De voorzitter van een coöperatie op de Chatuchak weekendmarkt heeft gisteren geprotesteerd tegen de State Railway of Thailand, die de markt exploiteert. Volgens hem doet de SRT dat niet goed. Hij verwijt de SRT niet-geregistreerde verkopers op de markt te tolereren, waardoor de officiële verkopers worden gedupeerd.

Aan zijn protest kwam een voortijdig einde toen de politie arriveerde. Omdat meneer niet mee wilde gaan, pakten agenten hem beet en droegen hem naar een gereedstaand politiebusje. En dat leverde een mooi plaatje voor de krant op (niet beschikbaar).

– Suan Dusit Poll heeft de populariteit van de junta maar weer eens gepeild. Van de 1.626 ondervraagde personen was 52,64 procent ‘quite satisfied’ [zou ik willen vertalen als: erg tevreden – Engels is een taal van understatements]. Volgens die krappe meerderheid doen de coupplegers hun best om ’s lands problemen op te lossen en het land te besturen. 38,93 procent toonde zich tevreden omdat de vrede in het land is hersteld en er een eind is gekomen aan protesten of chaos. Ze prezen ook de transparantie van het bestuur. Een minieme minderheid van 8,43 procent is ontevreden of erg ontevreden.

– De politie van Phuket heeft drie Bulgaren aangehouden op verdenking van skimmen. Toen ze gearresteerd werden, hadden al honderd mensen geklaagd dat ze geld waren kwijt geraakt door het werk van die onverlaten. Om het drietal te pakken te krijgen, had de politie bij ATM’s gepost.

– Thailand wil van 2015 tot 2017 lid worden van de UN Human Rights Council en in 2017 en 2018 van de VN Veiligheidsraad. Die wensen worden ondersteund door de andere landen van Asean, zei minister Tanasak Patimapragorn (Buitenlandse Zaken) nadat hij gisteren een informele bijeenkomst met zijn BuZa-collega’s had bijgewoond.

Tanasak is in Washington ter gelegenheid van de 69ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij sprak gisteren ook met vertegenwoordigers van Amerikaanse bedrijven, waaronder Coca-Cola en Chevron, terwijl hij tijdens het ontbijt een zachtgekookt eitje verorberde of misschien wel scrambled egg [ook lekker]. Volgens Tanasak hebben de bedrijven nog steeds vertrouwen in Thailand.

En met dit goede nieuws, beste lezers en lieve lezeressen, sluiten we vandaag Nieuws uit Thailand af. En nu even doorklikken naar het overige nieuws dat in aparte postings staat.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Moorden Koh Tao: Nog geen verdachten
Nieuwe iPhone al te koop, maar 2x zo duur als in de VS

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 28 september 2014”

 1. Tino Kuis zegt op

  De Suan Dusit Poll: ik heb even gekeken op hun website: http://dusitpoll.dusit.ac.th/polldata/2557/25571411783417.pdf

  Er staan geen cijfers op van de mensen die niet wilden meedoen of die ‘ik weet het niet’ zeiden.
  52.64 procent was tamelijk tevreden en 38. 93 was erg tevreden. ‘Quiet satisfied’ betekent dus niet ‘erg tevreden’ maar ‘tamelijk tevreden’.
  Er was nog een vraag: ‘Wat voor problemen en obstakels ziet u bij het verdere werk van de junta (NCPO)?’
  44.60 procent zei dat de ‘machtsgreep’ (‘concentratie van macht’) en de afwezigheid van democratie een groot probleem was
  33.27 procent vreesde een achteruitgang van de economie (vooral toerisme)
  22.13 procent vond dat de ‘oppositie’ te weinig invloed had

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Tino Kuis Bedankt voor de toevoeging. De categorie ‘Erg tevreden’ ontbrak in Bangkok Post. Overigens blijkt uit internationale vergelijkingen van opiniepeilingen dat categorieën als ‘tamelijk’, ‘veel’ enzovoort niet in elk land hetzelfde betekenen. Nederlanders zijn niet gauw ‘heel erg tevreden’, Amerikanen zijn gek op zo’n categorie.

 2. LOUISE zegt op

  Hallo Dick,

  Het registreren van vermogen wat de leden hebben vind ik een heel goed gegeven.
  Misschien dat er mensen zijn die recent een “donatie” hebben gekregen en die er tegen zijn en het dus niet willen op/aangeven.

  Als men corruptie tegen wil gaan, moeten juist die mensen die daar dicht bij alles zitten het er helemaal mee eens zijn dat dit wordt gecontroleerd..

  Dit alles kan Thailand helpen om de schulden, voortgekomen uit rijst etc. weer een beetje terug te draaien.

  LOUISE


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website