De politie bindt de strijd aan tegen het toenemend aantal auto- en motorfietsdiefstallen. In samenwerking met de Thai General Insurance Association, Plan B Media Public Company Ltd en de Mirror Foundation wordt een Most wanted lijst verspreid met namen en portretten van verdachten en nieuws over hun arrestatie. Te zien op de billboards van Plan B. Wie de politie met nuttige informatie voedt, krijgt een geldelijke beloning.

– Coupleider en premier Prayuth Chan-ocha heeft de krijgsraad opdracht gegeven de krijgswet beperkt toe te passen. Ook de veiligheidstroepen hebben van hem het consigne gekregen de reguliere wetgeving en kanalen te gebruiken en alleen in noodgevallen naar de krijgswet te grijpen.

Prayuth heeft dit gisteren gezegd tijdens de eerste vergadering van de NCPO (junta), sinds zijn verkiezing tot premier maandag door de koning is bekrachtigd. Zolang er geen interim-kabinet is, fungeert de NCPO als kabinet, hetgeen is vastgelegd in de voorlopige grondwet die van kracht is.

Prayuth riep ook de autoriteiten op om de door hem geformuleerde beleidsrichtlijnen in praktijk te brengen. Deze hebben betrekking op corruptie en enkele urgente problemen, zoals de dalende prijs van landbouwproducten en sociale kwesties. Prayuth gaat nog in de NLA (National Legislative Assembly, noodparlement) een beleidsverklaring afleggen.

– In 2011 bracht een kilo rubbervellen 172 baht op; op 25 augustus 51,3 baht en dat mag je toch wel een dramatische prijsval noemen. Onder dreiging van een rally door rubberboeren heeft de NCPO besloten de verkoop van 210.000 ton rubber uit de overheidsvoorraad uit te stellen om te voorkomen dat de prijs nog verder daalt. Verkoop dreigde omdat de in mei door de Administrative Court ingestelde verkoopstop vandaag afliep en niet is vernieuwd.

De NCPO heeft verder beloofd de prijs te zullen stabiliseren en heeft een bedrag van 5,94 miljard baht bestemd voor herstructurering van de rubbersector. Daarvan wordt dit jaar 977 miljoen baht uitgegeven. Het geld is bestemd voor voorraadbeheer, liquiditeitsinjecties voor boeren, bewerking en marketing en R&D teneinde de waarde van rubberproducten te verhogen.

Gisteren onderhandelde de Rubber Council of Thailand met het adjunct-hoofd van de NCPO. ‘Als de NCPO zich aan zijn woord houdt, komt er geen protest’, zegt voorzitter Uthai Sonlaksap.

De rubber die nu in voorraad ligt, is opgekocht voor een gemiddelde prijs van 104 baht per kilo. Tien potentiële kopers zijn geïnteresseerd; het beste bod bedraagt 59 baht voor een kilo onbewerkte rubbervellen en 62 baht per kilo voor gerookte rubbervellen.

De Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives en de Government Savings Bank komen de rubberboeren te hulp met lage-renteleningen van in totaal 30 miljard baht. Het geld wordt verstrekt aan coöperaties die rubber van boeren kopen om de prijs te ondersteunen.

– Apiwan Wiriyachai, voormalig vice-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en een kernleider van de roodhemdbeweging, is op de Filipijnen geopereerd aan een longinfectie. Volgens een bron in voormalig regeringspartij Pheu Thai is hij nog zwak.

Apiwan is naar de Filipijnen gevlucht nadat in juni tegen hem aangifte was gedaan wegens majesteitsschennis en in juli een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd. De beschuldiging heeft betrekking op een speech die hij in 2012 hield tijdens een rally van de Pitak Siam groep.

– De Japanner Mitsutoki Shigeta, die via een IVF-behandeling vijftien baby’s zou hebben verwekt bij Thaise draagmoeders, wil de baby’s ophalen en meenemen naar Japan. Via zijn advocaat heeft hij dat verzoek gedeponeerd bij de politie van Lat Phrao. Dat bureau doet onderzoek naar de man. De advocaat heeft de onderzoekers voorgesteld Shigeta in Japan te horen.

Ook het bureau Lumpini houdt zich met de zaak bezig. De politie heeft zes van de elf vrouwen die een IVF-behandeling in de All IVF kliniek hebben gekregen, gevraagd een verklaring af te leggen. Die kliniek is eigendom van Pisit Tantiwutthanakul. Pisit moet volgende maand op het matje komen.

De politie heeft gisteren met twee vrouwen gesproken. Zij kregen 300.000 en 400.000 baht voor hun werk. Hun IVF vond plaats in de kliniek van Pisit, die ook in juli de bevalling begeleidde.

Verder meldt het bericht dat artsen het voorstel hebben gedaan in het wetsontwerp over draagmoederschap dat thans is discussie is, draagmoederschap te verbieden wanneer de draagmoeder geen bloedverwant van de beoogde ouders is.

En daar begrijp ik niets van, want volgens mij draait het hele wetsvoorstel daar juist om. De krant zal het wel niet begrepen hebben of de formulering duidt op iets anders. In sommige gevallen zou op de regel een uitzondering kunnen worden gemaakt wanneer echtparen met een kinderwens geen bloedverwant kunnen vinden.

Het Department of Health Service Support heeft deze en vorige maand twaalf geboorteklinieken gecontroleerd. Slechts twee voldeden aan alle regels.

– Maleisië, de facilitator van de vredesgesprekken tussen Thailand en het zuidelijk verzet, wil dat een militair, die gespecialiseerd is in veiligheidszaken, de Thaise delegatie gaat leiden. Dit zegt coupleider en premier Prayuth Chan-ocha.

De huidige delegatieleider van de gesprekken is Thawil Pliensri, de op last van de rechter in ere herstelde secretaris-generaal van de National Security Council (NSC). Naar verluidt zou Prayuth Akanit Muansawasdi, adviseur van de NSC, belast hebben met Maleisië te overleggen over voortzetting van de gesprekken, die al sinds de Ramadan vorig jaar stil liggen. Akanit zou tevens de gesprekken gaan leiden.

– Maak tijdelijk een eind aan de gratis eerste hulp bij ongevallen, die ziekenhuizen moeten verlenen, want in de praktijk is die hulp helemaal niet gratis, zegt het Thai Medical Error Network. Het roept de NCPO op met nieuwe maatregelen te komen om de gratis hulp te garanderen.

Het netwerk begeleidde gisteren familieleden van drie patiënten die een klacht indienden bij het National Health Security Office (NHSO) en de National Human Rights Commission. Zij kregen  een pittige rekening van particuliere ziekenhuizen.

De gratis EHBO werd in 2012 geïntroduceerd door de regering Yingluck. Wanneer iemand bijvoorbeeld ernstig gewond raakt bij een verkeersongeluk, is het dichtstbijzijnde ziekenhuis verplicht eerste hulp te bieden. Het slachtoffer hoeft niet meer zoals voorheen naar het verplichte ziekenhuis van zijn volksverzekering te worden gebracht.

De ziekenhuizen krijgen een vergoeding van 10.000 baht van de NHSO, maar dat bedrag dekt in veel gevallen niet de werkelijke kosten, zeggen de particuliere ziekenhuizen. De klagers zagen zich geconfronteerd met rekeningen van onder andere 459.000 baht en 480.000 baht.

– De Narcotics Control Board (NCB) houdt volgende maand een bijeenkomst met negen Asean counterparts over nieuwe pogingen om de drugshandel in Bangkok te bestrijden. Doel van de bijeenkomst is beleidsideeën uit te wisselen en regionale strategieën te ontwikkelen. ‘Alleen kunnen we het niet. We moeten met onze buurlanden samenwerken’, zegt Permpong Chaovalit, secretaris-generaal van het kantoor van de NCB.

De nieuwe pogingen worden omschreven in een plan dat volgende week naar de NCPO gaat. Kern is de toepassing van het Amerikaans anti-drugs model High Intensity Drug Trafficking Areas, waarbij alle betrokken instanties in een bepaald gebied nauw samenwerken. Volgens Permpong is Bangkok goed voor 30 procent van ’s lands narcoticaproblemen.

– Passagiers van een ThaiAir Asia vlucht van Don Mueang naar Phuket hebben na de landing in allerijl het toestel moeten verlaten omdat de maatschappij een bomwaarschuwing had gekregen. Bleek loos alarm te zijn nadat het toestel was doorzocht.

– Een lector van een universiteit in Phayao, die is aangehouden op beschuldiging van ontvoering, mishandeling en verkrachting van minderjarige meisjes, wordt niet vrijgelaten op borgtocht. Bij zijn arrrestatie had hij bekend, maar tijdens het verhoor trok hij zijn bekentenis in. Hij beweerde de meisjes alleen gechanteerd te hebben.

– Een 19-jarige drugsverdachte die in Khon Kaen gevangen zat, is maandag in het ziekenhuis overleden nadat hij 61 methamphetamine  pillen en 3 gram meth, verpakt in condooms, ingeslikt had. Uit de autopsie is gebleken dat een van de twee condooms was geknapt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Strijd tegen illegaal aangelegde vakantieparken in volle gang

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website