Bangkok loopt tussen zaterdag en 2 oktober een grote kans te overstromen als gevolg van langdurige moessonregens en een storm, die zich momenteel boven Taiwan vormt. Het rioleringsstelsel van de hoofdstad is daar niet op berekend.

Deze pessimistische voorspelling doet Thanawat Charupongsakul, expert rampen en geografie aan de Chulalongkorn universiteit. Hij wijst erop dat de stad tot nu toe niet voldoende water uit de kanalen heeft afgevoerd, zoals in 2006 is gebeurd. In dat jaar hadden de kanalen voldoende capaciteit om het water op te vangen. ‘En om het nog erger te maken, blijft het gemeentebestuur over het watermanagement kibbelen met de regering.’

Thanawat maakt zich nog het meest zorgen over de maand oktober omdat het waterpeil in de Chao Praya dan stijgt als gevolg van water uit het Noorden en hoge vloedstanden, die de waterafvoer bemoeilijken. Volgens Thanawat is de enige oplossing het rigoreus verlagen van de waterstand in de kanalen tot er bijna geen water meer in staat.

Ander overstromingsnieuws

 • Wasan Meewong, woordvoerder van de gemeente Bangkok, kritiseerde gisteren de recente schoonmaak van rioleringen op negen lokaties door gedetineerden. Dit gebeurde op verzoek van de Traffic Police Division nadat premier Yingluck zich zorgen had gemaakt over verstopte rioleringen. ‘We verwelkomen de hulp, maar die rioleringen zijn al begin dit jaar schoongemaakt. De politie kan zich beter bezighouden met misdaad en verkeer.’
 • Chadchart Sitthipan, vice-minister van Transport, heeft Defensie gevraagd de compound van de Tweede Cavaleriedivisie in Din Daeng (Bangkok) en het Dhupateme-stadion van de luchtmacht in Don Muang te mogen gebruiken als wateropslaggebied.
 • De wateroverlast in Prachin Buri is toegenomen als gevolg van water uit het Khao Yai National Park en de provincie Sa Kaeo. In de districten Kabin Buri en Si Maha Phot richtte het water forse schade aan. Meer dan 34.000 rai aan rijstvelden en akkers is vernield. Boeren in Kabin Buri zouden hun cassave in water van 2 meter oogsten. Drieduizend dorpelingen zijn gedupeerd.
 • De Bhumibol en Sirikit stuwmeren staan voor 61 procent vol, aldus de directeur van National Water and Flood Management Policy.
 • De Yom rivier is in Phitsanulok op één stuk buiten haar oevers getreden met grote schade tot gevolg in het laaggelegen district Bang Rakam. De dorpelingen klagen dat de autoriteiten te traag reageren. Vorig jaar stond het gebied vier maanden onder water. Een bewoonster verwacht dat de overlast dit jaar twee maanden duurt.
 • De autoriteiten blijven het waterpeil van de Yom verlagen door een deel van het water om te geleiden naar de rivier Nan in Uttaradit.

Ander nieuws

– Supat Laohawattana, alias Dr Death, die verdacht wordt van de moord op vier personen, is gisteren niet vrijgelaten op borgtocht. De rechtbank achtte de kans dat hij als hoge politieofficier getuigen zou kunnen intimideren te groot. Ook zou hij de benen kunnen nemen.

Inmiddels heeft de echtgenote van Supat laten weten zich te willen aangeven. Ze wordt ervan verdacht met haar echtgenoot te hebben samengewerkt bij het laten verdwijnen van de vier slachtoffers. Drie zijn opgegraven in Supat’s boomgaard; twee zijn van het mannelijk geslacht en bij twee zijn kogelgaten gevonden. Aan de hand van het DNA zal de identiteit van de slachtoffers worden vastgesteld.

De advocaat van Supat beweert dat Supat, die als politiearts in het Police General Hospital werkte, een loer wordt gedraaid. Dat zou verband houden met een ruzie met zijn broer over de verzorging van hun 89-jarige moeder die een vermogen van 5 miljard baht heeft. Een familielid beweert dat Supat zijn moeder gedrogeerd heeft, zodat hij het beheer over haar vermogen kon overnemen.

Supat wordt verdacht van de moord op een echtpaar, dat in 2009 spoorloos verdween. Een werknemer, die 18 jaar voor de arts heeft gewerkt, zegt getuige te zijn geweest van de moord op twee andere werknemers, één door vergiftiging, de ander door een kogelschot.

– Oud-premier Thaksin heeft in een interview in Singapore het hypotheeksystem voor rijst verdedigd. Dat zal niemand verbazen, want op zijn instigatie is het veel bekritiseerde systeem heringevoerd. Puntsgewijs Thaksin’s belangrijkste argumenten:

 • Het programma leidt tot een economische winst van driemaal de kosten van het programma.
 • Als we het programma twee, drie jaar handhaven, zullen dingen vanzelf gaan. De prijs van rijst op de wereldmarkt begint al te stijgen.
 • Het programma leidt uiteindelijk tot hogere staatsinkomsten door de verkoop van de opgeslagen rijst en helpt de effecten van de Europese schuldencrisis voor Thailand te dempen.
 • De binnenlandse economie groeit omdat de mensen meer koopkracht hebben. [De regering betaalt de boeren voor hun paddy prijzen die 40 procent boven de marktprijzen liggen.]
 • Ik denk niet dat we te veel rijst hebben, omdat we blijven verkopen. [De regeringsvoorraad is inmiddels opgelopen tot 15,7 miljoen ton rijst.]
 • De vorige regering heeft [met haar prijsgarantiesysteem] de exporteurs verwend door ze goedkope rijst te verkopen en hen op te roepen hun marketing te verbeteren.
 • Ongeveer 40 procent van Thailands bevolking van 67 miljoen personen, die afhankelijk is van de rijstverbouw, is tevreden met het beleid.
 • Heb medelijden met de boeren. Ze zijn arm. Geef hen een kans om te overleven in deze wereld, om een beter leven te hebben.

[Voor achtergrondinformatie, zie het rijsthypotheeksysteem in Q&A op mijn website: http://tinyurl.com/9bqag63]

– Bij een ontploffing gisterochtend bij een school in Bacho (Narathiwat) zijn twee schooldirecteuren en twee soldaten gewond geraakt. De school was juist bezig een vergadering van schooldirecteuren voor te bereiden toen de bom van 5 kilo, onder een granieten tafel in een metalen box verstopt, ontplofte.

Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha is niet enthousiast over het voorstel van de nieuwe secretaris-generaal van de National Security Council om de noodtoestand in het Zuiden op te heffen. Hij zegt dat dit de opsporing van verdachten bemoeilijkt, bijvoorbeeld omdat voor een arrestatie of huiszoeking telkens toestemming van de rechter moet worden gevraagd.

Het Southern Border Provinces Administrative Centre is van plan het na de bomaanslag van 2007 verlaten Chang Lee hotel in Yala voor 167 miljoen baht op te kopen en er regeringsdiensten in te huisvesten.

– Gulf JP UT Co heeft gisteren bakzeil gehaald bij de bestuursrechter. Het bedrijf dat een aardgasgestookte energiecentrale in Chachoengsao ontwikkelt, moet het contract met afnemer Electricity Generating Authority of Thailand, het landelijk elektriciteitsbedrijf, openbaar maken. Eiseres in deze zaak was het People’s Network against Power Plant Projects met als argument dat de omwonenden recht hebben op die informatie.

Vandaag oordeelt de rechtbank over een soortgelijke zaak, waarin het netwerk tegenover Power Generation Supply Co staat, die een centrale in Saraburi gaat bouwen.

– In Wat Salathong in Nakhon Ratchasima is gisteren een ceremonie gehouden voor ongeboren baby’s. Door circa duizend personen werd gebeden, gemediteerd en er werden giften gegeven. De deelnemers schreven ook boodschappen die in een lijkkist werden gedaan om verbrand te worden. De ceremonie was speciaal bedoeld voor mensen die geestelijk in nood zijn vanwege een abortus of miskraam.

– Boeren in de provincie Nan hebben gisteren uit protest tegen de lage prijs die ze voor hun product krijgen, een weg geblokkeerd en er gedroogde longan gedumpt.

– En weer is palissanderhout onderschept in het district Khantalarak (Si Sa Ket). Niet ver van de Hindu-tempel Preah Vihear werden 17 blokken gevonden en in een bos elders 22 blokken, totaal ter waarde van 6 miljoen baht.

– Een toenemend aantal vrouwen denkt dat het gebruik van crystal methamphetamine hen mooier maakt. Dit is gebleken uit een onderzoek van het Department of Medical Services. De huid zou er lichter door worden en ze zouden slanke dennen worden.

– Rectificatie: In een artikel over Banpu gisteren staan verkeerde jaartallen, meldt Bangkok Post. De concessie aan Thai-Lao Lignite Co werd in 1994 verleend en niet in 2000. Banpu sleepte het project niet in 2008 maar in 2006 binnen, twee maanden nadat de regering van Laos het contract met Thai-Lao had verbroken. [Ja, journalistiek is een vak.]

Economisch nieuws

– De overheid zou er goed aan doen haar aandelenbezit in beursgenoteerde ondernemingen terug te brengen. Dat zegt de Federation of Thai Capital Market Organisation (Fetco). Wanneer de overheid een kleiner aandeel heeft, kunnen deze bedrijven hun management aanpassen en functioneren als particuliere bedrijven. Daardoor kunnen ze flexibeler opereren en nemen hun concurrentiekracht en winstkansen toe.

De overheid bezit thans aandelen in 31 beursgenoteerde ondernemingen. In vijf bedrijven heeft ze een meerderheidsaandeel: Krung Thai Bank (91,77 pct), Airports of Thailand (70 pct), Thai Airways International (68,73 pct), oliemaatschappij PTT (66,26 pct) en mediabedrijf Mcot (65,68 pct). En in zes bedrijven heeft ze een groot aandelenpakket.

Fetco’s standpunt is dat een kleiner overheidsaandeel de mogelijkheid van bemoeienis met het management vermindert en dat leidt tot een verbetering van de bedrijfsvoering. Verder stelt ze voor om andere overheidsondernemingen naar de beurs te brengen.

– De Pak Khlong Talat markt in Bangkok, een wet markt bekend van bloemen en groothandelswaren, krijgt een facelift van 400 miljoen baht. De markt, die door de Marketing Organisation wordt beheerd, moet een moderne bloemenmarkt worden en een toeristische attractie.

Op Valentijnsdag volgend jaar moet de operatie voltooid zijn. De markt krijgt een 300 meter lang voetpad langs de Chao Praya rivier, zoals Asiatique Riverfront op Charoenkrung Road. Na de facelift heeft de MO soortgelijke plannen voor de andere vier markten onder haar beheer, die al jaren niet erg populair zijn omdat klanten liever naar een warenhuis gaan.

‘We hopen dat onze markten en vooral de markt in Chachoengsao de grenshandel een forse injectie geven waneer de Asian Economic Community in 2015 wordt gevormd’, zegt directeur-generaal Titus Sukasard. ‘Deze markt moet de centrale markt voor zeebanket in de Eastern Seaboard worden.’

De Marketing Organisation, die volgend jaar 60 jaar bestaat, is niet erg bekend bij de bevolking. Het grootste deel van MO’s jaaromzet van 2 miljard baht komt uit de levering van rijst en andere voedselproducten aan 80 gevangenissen. Maar aan MO’s monopoliepositie is onlangs een eind gekomen omdat enkele gevangenissen op basis van biedingen naar een andere leverancier zijn gegaan.

De MO probeert nu overheidsziekenhuizen, openbare scholen, legerbases en lokale autoriteiten als klant binnen te halen. Verder ontwikkelt ze een nieuw distributiekanaal voor Otop-producten onder de naam Otop Smile shop. Er komt een proef met 10 nieuwe winkels en als die slaagt komen er de komende drie jaar 500 bij. De eerste is al geopend in Ayutthaya.

Otop staat voor One Tambon One Product. Het van oorsprong Japanse concept werd ontwikkeld tijdens de regering Thaksin en heeft tot doel per tambon specialisatie op één product te stimuleren en de marketing te verbeteren.

– De 5.000 boeren, die legkippen houden, zeggen dat de prijs van eieren onder hun productiekosten van 2,60 baht per ei is gezakt. Thais kopen minder eieren omdat ze twijfels hebben over de versheid en de bewaarperiode onder de huidige wisselende weersomstandigheden. De boeren dreigen in actie te komen als er niet snel iets gebeurt aan de prijsstelling.

– De handel tussen Thailand en Maleisië bij de grenspost Sadao (Songkhla) valt tegen en daarom vraagt de Songkhla Chamber of Commerce de regering om de wegen en faciliteiten tussen Hat Yai en Sadao te upgraden, zodat het toerisme kan toenemen. Het lokale bedrijfsleven stelde 5 jaar geleden al voor een 50 kilometer lange snelweg tussen beide steden aan te leggen. Kosten 20 miljard. De grenspost kan ook wel een opknapbeurt gebruiken.

Vanwege het drukke verkeer duurt een ritje over de huidige 60 kilometer lange tweebaansweg vaak 90 minuten tegen 45 minuten normaal. Daar komt dan nog 2 à 3 uur bij voor het papierwerk bij Immigration en douane. De grenshandel, die voor het grootste deel uit rubber en auto’s bestaat, lijdt zwaar onder de trage wereldeconomie en de toenemende onrust in de drie zuidelijkste provincies. Voor bedrijven in het Zuiden vormt het toerisme de belangrijkste inkomstenbron.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website