Dit weekend gaat het flink regenen en stormen in grote delen van Thailand zo voorspellen de Thaise meteorologische diensten.

De tropische storm ‘Gaemi’ verplaatst zich met een snelheid van 10 km per uur vanaf de Zuid Chinese zee via Vietnam naar Thailand. Naar verwachting zal op 6 oktober het noordoosten, oosten en centraal Thailand te maken krijgen met veel wind en zware tot zeer zware regenval.

Bangkok zet zich schrap

Vooral de hevige regenval zal in Bangkok tot veel overlast zorgen. Het heeft in Bangkok de afgelopen maand al meer geregend dan normaal, met als resultaat dat het hemelwater niet meer goed afgevoerd kan worden. De inwoners van Bangkok moeten rekening houden met wegomleidingen en slecht begaanbare straten. De dagelijkse verkeersproblemen zullen daardoor toenemen.

Voorbereiding op wateroverlast

De autoriteiten in Bangkok zijn druk in de weer om het water zo goed mogelijk af te voeren. De stuwen in de khlongs zijn opengedraaid om de afvoer van water te versnellen, zodat ze dadelijk voldoende water kunnen opvangen. Verder heeft de gemeente 95 noodeenheden, bekend als BEST (Bangkok Emergency Service Team), klaarstaan om mensen in nood te helpen. Ook worden 5 miljoen zandzakken gevuld. De gemeente heeft al meer waterpompen geïnstalleerd en in sommige khlongs liggen boten klaar om de waterstroom te versnellen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft voedselvoorraden aangelegd en communicatieapparatuur in gereedheid gebracht. Het ministerie waarschuwt de bewoners in gebieden die het risico lopen te overstromen en houdt daar al evacuatieoefeningen.

Het leger staat standby om te helpen met vervoer en om verkeersproblemen op te lossen.

Volgende storm op komst

Gaemi is nog gearriveerd of er is al weer een nieuwe tropische storm in aantocht. Op 20 oktober komt er een tweede aan met de Thaise naam Phrapiroon. Die zal ongeveer hetzelfde gebied bereiken als Gaemi: het zuidelijk deel van het Noordoosten, Oosten, Central Plains en het noordelijk deel van het Zuiden. Somsak Khaosuwan, directeur van het National Disaster Warning Centre, verwacht dat de tweede storm afgezwakt zal zijn naar een depressie of lagedrukgebied wanneer die Thailand bereikt. Er zullen dan verspreid regenbuien vallen, maar niet zo erg als vorige maand.

Noodweer

Provincies die extra alert moeten zijn voor het naderende noodweer zijn: Ubon Ratchathani, Si Sa Ket, Surin, Buriram, Ayutthaya, Sing Buri, Chai Nat, Nonthaburi, Nakhon Ratchasima, Nakhon Nayok, Pathum Thani, Kanchanaburi, Suphan Buri, Ang Thong en Lop Buri.

Zie voor meer info: Nieuws uit Thailand van Dick van der Lugt en de officiële website van de Thaise Meteorologische dienst: www.tmd.go.th/en/

12 reacties op “Bangkok zet zich schrap voor tropische storm ‘Gaemi’”

 1. Rob V. zegt op

  Al weer die boten om het water sneller door te laten stromen? Daar geloof niemand toch in dat dat werkt??! Die overloopgebieden, pompen enzo daar bereik je tenminste iets mee.

  • Hans Bos zegt op

   Als de baas zegt dat het werkt, dan werkt het ook. Zelfs als het aantoonbaar niet werkt. De baas heeft altijd briljante gedachten en niemand die durft te zeggen dat de keizer geen kleren aan heeft…

   • Rob V zegt op

    Inderdaad en helaas een feit waar ik me ernstig van bewust ben. Het was dan ook een retorische vraag.

    Dit is één van de weinige dingen van Thailand waar ik me aan kan ergeren, niemand voor de kop wilen stoten en respect tonen is natuurlijk prachtig maar iedereen die een tree hoger staat automatisch waarderen en naar buigen helpt het land als geheel ook niet naar voren. Sterker nog, bepaalde mensen zijn daar alleen maar het slachtoffer van. Nu maar hopen dat ze niet teveel mankracht en materiaal/materieel verspillen met die boten want elke persoon die daardoor potentieel in gevaar komt (te weinig mankracht op andere fronten) is er één teveel.

 2. fransamsterdam zegt op

  Volgens deze site zal Gaemi Thailand niet eerder dan maandagochtend bereiken.
  http://dutch.wunderground.com/tropical/tracking/wp201221.html

 3. Phangan zegt op

  Ik hoop dat de regen ook koh Phangan bereikt want het eiland is kurk droog en dus hebben we water problemen.

 4. hans van den pitak zegt op

  Een paar dagen geleden heb ik op dit blog al gezegd dat ik er niets van geloofde, dat die Gaemi hier in het weekend aan zal komen. De Thaise meteorologen kunnen hun eigen weerkaarten kennelijk niet lezen. Die tropische storm zal in de vorm van een gewone depressie op maandagmorgen Bangkok bereiken. Dat er dan wat meer regen zal gaan vallen dan bij de dagelijkse onweersbui is waarschijnli9jk, maar er is geen reden voor paniek. Kijk ook maar eens naar de reactie van fransamsterdam hierboven.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Hans van den Pitak Zie Thais nieuws van 6 oktober: Thailand komt zondag aan de beurt, Myanmar maandag. De meteorologische dienst omschrijft de tropische storm bij aankomst in Thailand als een depressie. De autoriteiten hebben het nog steeds over een tropische storm. Misschien hebben ze iets goed te maken van vorig jaar.

 5. willem zegt op

  Dick v/d Lugt: Je weet niet hoe blij je me maakte met de Thaise(recente update) meteorologische site die je aangaf. Ik ben gelijk gaan zoeken,en het geeft me de update info die ik graag wil hebben.Dank nogmaals! Vorig jaar rond deze tijd zat ik in Mahakarasan(isaan) en heb het letterlijk een maand zelf ondervonden WHATs GOING ON. Nu kan ik mijn vriendin(nen) aldaar de info telefonisch geven. Ze zitten daar in the middle of nowhere,zonder internet! DANK.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Willem Je bent abuis. Niet ik verwees je naar een website, maar Frans Amsterdam. Ik citeerde slechts de meteo, die het niet meer heeft over een tropisch storm. Zie mijn Thais nieuws van 6 en 7 oktober (wordt later geplaatst).

 6. M.C.Veen zegt op

  Eind van de maand naar Amsterdam vliegen… wel of niet een paar dagen in BKK vertoeven? Ik kijk het nog even aan denk ik 🙂

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ M.C. Veen De berichtgeving over de tropische storm lijkt opgeklopt. Zowel Gaemi als de volgende tropische storm leiden alleen maar tot zware regenbuien en die zijn niet ongebruikelijk in Thailand. Zie mijn Thais nieuws van 6 en 7 oktober.

   De autoriteiten lijken te overreageren. Vorig jaar reageerden ze niet of veel te traag. Misschien hebben ze toch iets geleerd.

   • math zegt op

    Beste Tjamuk, zelfs de grootste sukkels kunnen mensen voorliegen. Beloftes maakt schuld! Volgens mij zijn er heel veel beloftes gedaan in het verkiezingsjaar…..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website