Het masterplan tegen overstromingen, waarvoor de regering 300 miljard baht heeft uitgetrokken, is nog lang niet rijp om uitgevoerd te worden. Op de tekentafel ziet het er goed uit, maar er is nog nauwelijks veldwerk gedaan naar de uitvoerbaarheid.

Pramote Maiklad, voormalig hoofd van het Royal Irrigation Department, zegt dat de regering door nu al werken te willen aanbesteden, een belangrijke fase overslaat. ‘Wat behalve de technische problemen moet worden uitgewerkt, zijn de sociale en milieufactoren’, zegt hij.

Pramote geeft als voorbeeld het voornemen de controversiële Kaeng Sue Tan dam in de Yom rivier te bouwen en de plannen om overtollig water naar rijstvelden af te voeren. ‘Hoe kan de regering dat doen, wanneer ze niet de zorgen van de bewoners wegneemt en rekening houdt met de mogelijke gevolgen voor hun levensonderhoud?’ Een gevaarlijke gang van zaken, vindt hij, die er uiteindelijk toe kan leiden dat plannen onvolledig worden uitgevoerd en geld, tijd en moeite verspild worden.

Acht strategische plannen

Volgens Spectrum, de zondagbijlage van Bangkok Post, bestaat het masterplan uit acht strategische plannen:

 1. Herstel en conservering van bossen en ecosystemen.
 2. Revisie van het beheer van stuwmeren en watermanagementplannen.
 3. Revisie van de waterinfrastructuur.
 4. Ontwikkeling van waarschuwingssystemen.
 5. Ontwikkeling van rampenplannen.
 6. Ontwikkeling van wateropslaggebieden.
 7. Revisie van de commandostructuur.
 8. Ontwikkeling van openbare hoorzittingen en consultatiesystemen voor watermanagement.

.

Alhoewel conservering van bossen en ecosystemen bovenaan de agenda staat, heeft de ontwikkeling van de Kaeng Sua Tan en Mae Wong dammen prioriteit. Hiervoor is 50 miljard baht uitgetrokken.

Prioriteit krijgt ook de ontwikkeling van wateropslaggebieden, een maatregel waar boeren zoals Vichian Phumlamjiak, voorzitter van de pas opgerichte Thai Rice Farmers and Farm Folks Association, uit Ayutthaya zich ernstig zorgen over maakt.

Hij heeft sinds vorig jaar verschillende keren met ambtenaren en boerenleiders vergaderd en te horen gekregen dat hij en zijn collega-boeren offers zullen moeten brengen om Bangkok droog te houden. Maar details en updates ontbreken.

Alhoewel deze maand de tropische storm Gaemi niet de gevreesde overstromingen bracht, is zijn akker van 30 rai en die van andere boeren toch ondergelopen. Niemand van de regeringsvertegenwoordigers wil daarover praten, zegt hij. Maar de boeren, wijs geworden door vorig jaar, hadden hun rijst al geoogst.

Sommige boeren krijgen geen cent

Het plan van de regering om het irrigatiesysteem van rijstvelden als tijdelijk opslaggebied te gebruiken, wordt door een ambtenaar van het Irrigation Department niet erg realistisch genoemd. ´Die irrigatiesystemen zijn niet berekend op grote hoeveelheden water. We zijn bang dat van ons wordt gevraagd iets te doen wat niet gedaan kan worden.´

Verder zijn er nog tal van problemen, zoals compensatiebetalingen voor gedupeerde boeren, de keuze van de opslaggebieden, die door politici kan worden beïnvloed, en als klap op de vuurpijl: boeren met niet-geïrrigeerde akkers krijgen geen cent, want de regering redeneert dat hun akkers van nature al zouden onderlopen.

(Bron: Spectrum, Bangkok Post, 14 oktober 2012)

2 reacties op “Masterplan tegen overstromingen heeft hoog tekentafelgehalte”

 1. Teun zegt op

  Pas toen de Politiechef van Bangkok (??) besloot om met een stel gevangenen handmatig rioleringen te reinigen, bleek dat er zandzakken werden aangetroffen. Abhisit cs riepen gelijk, dat Yingluck cs daar wel de hand in zouden hebben gehad. Dit met het doel om de komende (gouverneurs?)verkiezing in Bangkok te beinvloeden.

  Wat bleek? Het is een al jaren toegepast “polder”systeem afgekeken van Nederland: delen die onder kunnen lopen door overlopende rioleringen op bepaalde plaatsen afsluiten met zandzakken en het daardoor elders ontstane overvloedige water met pompen afvoeren naar rivieren/kanalen!

  Zelfs minister Plodprasop Suraswadi (minister van Wetenschap en Technologie), voorzitter van de (regerings) Water and Flood Management Commission, was hier niet eens van op de hoogte en sprak er schande van. Totdat de gemeente Bangkok e.e.a. aan Plodprasop had uitgelegd……

  Iedereen heeft dus direct een mening klaar en ventileert die ook publiekelijk in de pers zonder de feiten te kennen. Combineer dat met een ingebakken hekel aan plannen bij vele Thais en het recept is duidelijk. Vooral als je bedenkt, dat men graag voor de TV etc wil tonen “daadkrachtig” te zijn. Als de gevolgen op langere termijn verkeerd uitvallen dan is je opvolger alweer aan de beurt…

  Dick: Dat valt me ook op en Bangkok Post publiceert al die meninkjes ongecheckt. Dat vind ik slechte journalistiek.

  • Tookie zegt op

   In Holland gebruiken ze daar grote opblaasbare balonnen voor ipv zandzakken.

   Vele gebieden waren vorig jaar overstroomd omdat het water via de klongs de weg op liep, dan kan je nog zulke hoge dijken bouwen maar dat helpt dus niets of je moet die klongs allemaal afsluiten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website