Na de tropische storm Gaemi die dit weekend delen van Thailand teistert, komt er op 20 oktober een tweede aan met de Thaise naam Phrapiroon.

Die zal ongeveer hetzelfde gebied bereiken als Gaemi: het zuidelijk deel van het Noordoosten, Oosten, Central Plains en het noordelijk deel van het Zuiden.

Somsak Khaosuwan, directeur van het National Disaster Warning Centre, verwacht dat de tweede storm afgezwakt zal zijn naar een depressie of lagedrukgebied wanneer die Thailand bereikt. Er zullen dan verspreid regenbuien vallen, maar niet niet zo erg als vorige maand.

Ander overstromingsnieuws

 • Ter voorbereiding op de te verwachten bakken water dit weekend is het Royal Irrigation Department begonnen per dag 44 miljoen kubieke meter water, die in de plains ten oosten van de Chao Praya staat, versneld af te voeren. Aan de westkant wordt 33 miljoen kubieke meter water per dag afgevoerd naar de rivier.
 • Uit het Pasak Jolasid stuwmeer, dat naar verwachting dit weekend veel water krijgt te verstouwen, is de wateruitstroom vergroot. Het stuwmeer staat nu voor 83 procent vol. De andere twee grote stuwmeren, Bhumibol en Sirikit, staan voor 60 procent vol, dus daar kan nog een hele slok water bij.
 • Bangkok en omliggende provincies bereiden zich op dit natte weekend voor door in versneld tempo water te draineren naar de Chao Praya rivier.
 • Woongebieden langs rivieren in het beneden-Noordoosten, Central Plains en Bangkok zijn gewaarschuwd voor overstromingen, vanaf vandaag tot maandag.
 • Uit reservoirs aan de oostkant van Bangkok in Lat Krabang, Nong Chok en Min Buri, plus enkele delen van buurprovincie Chachoengsao wordt versneld water afgevoerd. Vooral de oostkant van Bangkok zal hard getroffen worden door stoute jongen Gaemi.
 • Updates van de situatie in Bangkok worden elk half uur ge-upload op htttp://dds.bangkok.go.th.
 • Het leger treft voorbereiding voor het gebruik van terreinen van de 2nd Cavalry Division in Sanam Pao als wateropslaggebied.
 • Academici van de Chulalongkorn universiteit zeggen dat 11 gebieden in Bangkok dit weekend kans lopen te overstromen, maar het water zal niet hoger dan 20 cm komen.
 • Slechts de helft van de werken in Bangkok, waarvoor de regering 20 miljard baht heeft uitgetrokken, is uitgevoerd. Dit zegt Sucharit Koontanakulvong, verbonden aan de afdeling waterbeheer van de Chulalongkorn universiteit. Het geld is bestemd voor verbetering van het stedelijk drainagesysteem en het inrichten van wateropslaggebieden.

Ander nieuws

– Virabongsa Ramangkura, voorzitter van de Bank of Thailand, heeft de regering opgeroepen te stoppen met hypotheeksysteem voor rijst. Het leidt tot gigantische schulden en corruptie en het komt niet ten goede aan de boeren maar aan rijstmolenaars en politici.

Premier Yingluck bestrijdt Virabongsa’s visie. Het komt wel ten goede aan de boeren en hun gestegen inkomen stimuleert de economie. Vraag het maar aan de boeren, zegt ze tegen de critici. Over corruptie: ‘Mechanisms are in place to tackle corruption.’

Minister Boonsong Teriyapirom (Handel) geeft toe dat het hypotheeksysteem verliezen oplevert maar die zijn niet hoger dan de verliezen, geleden onder het prijsgarantiesysteem van de vorige regering. Hij schat het verlies voor het seizoen 2011-2012 op 60 tot 70 miljard baht. Critici noemen veel hogere bedragen.

Om de corruptie te bestrijden gaat de regering satellietfoto’s gebruiken om een nauwkeurige schatting van de rijstoogst te kunnen maken. Voor het komend seizoen (2012-2013) heeft de regering het budget vastgesteld op 405 miljard baht. Evenals in het vorige seizoen krijgen de boeren voor een ton witte rijst 15.000 baht en 20.000 baht voor een ton Hom Mali. Deze prijzen liggen zo’n 40 procent boven de marktprijzen.

De grote vraag is of het de regering lukt de opgekochte rijst tegen een redelijke prijs te verkopen. Volgens minister Boonsong heeft de regering contracten afgesloten voor 8,38 miljoen ton met China en Indonesië als grootste kopers.

De regering wil Vietnam, Cambodja, Laos en Myanmar overhalen om een kartel te vormen en gezamenlijk de prijs van rijst op te drijven. De vijf landen exporteren jaarlijks 16 tot 17 miljoen ton, de helft van de wereldproductie.

[De term hypotheeksysteem is enigszins verwarrend omdat het systeem al lang niet meer als zodanig functioneert. Voor een uitleg daarover, zie: Het rijsthypotheeksysteem in Q&A, http://www.dickvanderlugt.nl/buitenland/thailand-2010/thais-nieuws-vervolg/dossiers/]

– Circa 500 boeren hebben gisteren bij de campus van het National Institute of Development Administration (Nida) in Nakhon Ratchasima gedemonstreerd voor het rijsthypotheeksysteem en tegen de de gang van het Nida naar het Constitutionele Hof. De boeren zeggen dat de hoge prijzen die ze voor hun rijst krijgen, hen helpt hun schulden af te betalen waardoor hun leven verbetert.

Volgens het Nida is het hypotheeksysteem in strijd met de grondwet, want artikel 48 verbiedt de overheid het particuliere bedrijfsleven te beconcurreren. De overheid doet dit door rijst van de boeren op te kopen tegen prijzen die 40 procent boven de marktprijzen liggen.

– Premier Yingluck heeft haar excuses aan de VS aangeboden voor het uitstel van de regeringsbeslissing over het verzoek van Nasa om marineluchtmachtbasis U-tapao te mogen gebruiken als uitvalsbasis voor een klimaatstudie. Als gevolg van dit dralen zag Nasa zich in juni genoodzaakt de studie af te blazen. Yingluck, die in New York was voor een algemene vergadering van de VN, zei sorry in een gesprek met president Obama.

Dinsdag debatteerde het parlement over de studie en de gang van zaken. Volgens minister Sukumpol Suwanatat (Defensie) wil Nasa de studie nog steeds uitvoeren.

– Het Department of Special Investigation erkent dat er op 10 april 2010 ‘men in black’ waren tijdens schermutselingen tussen roodhemden en veiligheidstroepen op Khok Wua intersection (Bangkok), maar het kan die (zwaarbewapende) mannen niet identificeren.

De DSI beschikt over een foto van zo’n in het zwart geklede man met een AK-47 geweer, maar of dit een roodhemdbewaker was, weet de DSI niet. Bewijs dat die geheimzinnige mannen doden op hun geweten hebben, is evenmin gevonden.

– De tweede bijeenkomst over de controversiële bouw van een hotel in Amphawa is niet in goede aarde gevallen bij bewoners en milieuactivisten. Zo’n honderd personen die een paars poloshirt droegen met de woorden ‘Amphawa Natives’, woonden de bijeenkomst bij en tracteerden de tegenstanders op gejoel en boe-geroep.

Hoteleigenaar Chuchai Chairittilert, een juwelier uit Bangkok, presenteerde zes alternatieve ontwerpen voor het in aanbouw zijnde luxueus, in Europese stijl opgetrokken hotel van vier verdiepingen. Het ontwerp met een aangepast dak kreeg de meeste handen op elkaar.

Siriwat Kantaros van de Khon Rak Mae Khlong groep (people who love Mae Khlong) zegt dat lokale bewoners ontbraken op het forum, zoals de bijeenkomst was genoemd. Leden van zijn club waren niet uitgenodigd. ‘De hearings hadden voor het begin van de bouw moeten worden gehouden, niet nu het hotel bijna afgebouwd is’, aldus Siriwat.

Chuchai zwichtte begin september voor protesten van bewoners, media en voorstanders van het behoud van 11 antieke houten huizen aan de waterkant in Amphawa. Die huizen hadden daarvoor moeten wijken; vier zijn al afgebroken. Hij beloofde toen de nog niet gesloopte huizen te sparen.

– De zeldzame plubplung than (water onion plant) dreigt als gevolg van baggerwerkzaamheden te verdwijnen uit zuidelijke waterwegen, waarschuwt het North Andaman Conservation Network. Het wordt hoogtijd dat nu eindelijk eens beschermde gebieden worden aangewezen.

De habitat van de plant is volgens het Network gekrompen van 10,73 rai in 2008 naar 1,9 rai nu. ‘Het is schokkend dat die plant zo snel verdwijnt’, zegt coördinator Somsak Soonthornnawaphat. Het verdwijnen van de plant heeft ook gevolgen voor het toerisme want tussen oktober en december kwamen mensen altijd vaak kijken naar de fraai bloeiende plant.

In procedure is momenteel de vaststelling van beschermde zones in zeven kanalen in de provincies Ranong en Phangnga. Die procedure neemt 2 jaar in beslag. Thans worden hoorzittingen gehouden.

– Een Ferrari van 19 miljoen baht is door de douane inbeslaggenomen. De wagen was het land binnengesmokkeld. Helaas bevat het bericht geen bijzonderheden. Verder confisqueerde de douane onder andere 70 iPhone5-toestellen uit Singapore, chemicaliën voor schoonheidsbehandelingen en drugs, alles bij elkaar ter waarde van 50 miljoen baht. De meeste gesmokkelde producten kwamen uit China.

– Zeventig babykrokodillen hebben de benen genomen uit een krokodillenfarm in Rayong. Een overstroming zorgde voor de vrije aftocht. Wie een beestje vangt en terugbrengt, krijgt een beloning.

– Het ministerie van Defensie gaat een commissie in het leven roepen om te bepalen of oppositieleider Abhisit zijn rang van sub-luitenant verliest en het salaris dat hij destijds kreeg, moet terugbetalen. Abhisit wordt er door de minister van Defensie van beschuldigd dat hij destijds de militaire dienstplicht heeft ontdoken. Hij zou vervalste documenten hebben gebruikt om een docentschap aan de militaire academie te verwerven, waardoor hij werd vrijgesteld van de dienstplicht.

Abhisit ontkent. Zijn medestanders beschouwen de jacht op Abhisit als wraakoefening voor de gewelddadige beëindiging van de roodhemdprotesten in 2010.

– Wipas Srithong, winnaar van de SEA Write Book Award 2012, erkent plagiaat te hebben gepleegd in zijn korte-verhalenbundel uit 2008. Het is voor het eerst dat hij dit toegeeft. Recensenten schreven destijds al dat een kort verhaal van hem wel erg veel overeenkomsten vertoonde met een kort verhaal van Booker Prize winnaar Peter Carey.

Ook zijn winnende roman Kon Krae (De dwerg) is niet geheel onomstreden want die vertoont een zekere gelijkenis met Misery van Stephen King. Wipas zegt in een interview met Bangkok Post dat boek niet te hebben gelezen en pas ‘last night’ een synopsis op internet te hebben gezien.

Wipas heeft medicijnen gestudeerd, maar hij maakte die studie nooit af. Sinds begin 2000 publiceert hij korte verhalen en poëzie. De dwerg is zijn eerste roman en gelijk een lijvige, want het boek telt 437 pagina’s. En dan te bedenken dat hij er 200 heeft geschrapt.

Economisch nieuws

– Het Duitse Siemens AG, dat 35 treinstellen levert voor de bovengrondse metro, krijgt mogelijk concurrentie van zijn aartsrivaal Alstom. Het Franse bedrijf is in overleg met potentiële partners over de bouw van een fabriek van treincomponenten. Die moet niet alleen de Thaise markt bedienen maar ook het buitenland.

Alstom ontwikkelt thans de rails voor de Blue Line en levert diesellocomotieven aan de State Railways of Thailand. Het wil bieden op contracten voor de Blue en Green Line. [Bieden op de Blue Line, wanneer het bedrijf al de rails ontwikkelt. Foutje van de krant?] Verder is Alstom geïnteresseerd in energieprojecten van het landelijk elektriciteitsbedrijf.

Met de faculteit werktuigbouw van de Kasetsart universiteit is een overeenkomst afgesloten over de introductie van een bachelor’s graad in spoorwegbouw. Studenten krijgen bij een aantal Alstom vestigingen in Azië een on-the-job training.

Ook Siemens aast op studenten. Het bedrijf ontwikkelt in samenwerking met enkele universiteiten een master’s graad in spoorwegbouw. Met een bedrijf in Khon Kaen is een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de assemblage van passagierswagons.

– Mitsubishi gaat volgend jaar de productie van de Mirage-eco opvoeren van 150.000 naar 200.000 wagens per jaar. Die wagen wordt sinds begin dit jaar gemaakt in een van haar drie fabrieken in Laem Chabang. In de andere twee fabrieken wordt groot onderhoud gepleegd en machinerie wordt vervangen ter voorbereiding op de productie van nieuwe modellen.

– De komende 3 jaar, in de aanloop naar de Asean Economic Community, wordt een run verwacht op lokaties in de buurt van luchthaven Suvarnabhumi. Nu al zijn de grondprijzen gestegen van 4 miljoen baht per rai vorig jaar naar 6,5 tot 7,5 miljoen baht per rai. Vooral import-export bedrijven, logistieke bedrijven en verzekeringsmaatschappijen kopen kantoren. Kopers uit China, Zuid Korea, Japan en Taiwan zijn op zoek naar woonruimte.

– Ajethai Co, de producent van Big Cola, gaat de biermarkt op. In thuisland Peru verkoopt het bedrijf al sinds 2007 bier en de komende drie à vier jaar wil het hier vier biermerken introduceren: Franca, Club, Tres Cruces en Caral, gebrouwen in Thailand.

Thans wordt de biermarkt voor 94 procent gedomineerd door Singha en Chang. Singha en Leo (ook uit de Singha-brouwerij) zijn goed voor 60 procent, Chang voor 34 procent. Singha brengt binnenkort Carlsberg op de markt, een merk dat een tijdje is weggeweest. De Thaise biermarkt wordt op 200 miljard baht per jaar geschat.

Big Cola maakte zes jaar geleden zijn entree in Thailand. Daarnaast produceert Ajethai Cielo drinkwater, cool tea en het sportdrankje Sporade. Volgend jaar wordt een nieuwe softdrankfabriek in het Noorden of Noordoosten gebouwd. Waar de huidige fabriek staat, vermeldt het artikel niet.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 4 oktober 2012”

 1. Wim Kroonsberg zegt op

  We gaan komende winter 2 keer naar Thailand, waarvan eenmaal met fam. op rondreis richting noorden van Thailand, georganiseerd door Fox-reizen. Zijn dus graag op de hoogte van het wel en wee van Thailand. Uw info per nieuwsbrief is zodoende welkom!
  Bedankt hoor.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website