Tegenstrijdige informatie gisteren over de tropische storm Gaemi. Minister Plodprasop Suraswadi waarschuwde voor hoge golven van wel 4 meter in de Golf van Thailand.

Maar het Meteorological Department en een rampenexpert achten dat onwaarschijnlijk omdat Gaemi is afgezwakt tot een depressie. Die bereikte gisteren de provincies Sa Kaeo, Trat en Chantaburi.

Thanawat Jarupongsakul, hoofd natuurrampenstudies van de Chulalongkorn universiteit, zegt dat de storm niet over zee zal razen. Golven in de Golf van Thailand zullen hooguit gemiddeld 30 cm meten.

Thanawat verwacht dat verschillende gebieden in het Oosten en Bangkok vanmiddag te maken krijgen met zware regenbuien. De meteo voorspelt dat het in 90 procent van Bangkok regent.

Gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok zegt dat de hoofdstad nog steeds de komende dagen rekening moet houden met overstromingen. Het leger heeft 880.000 zandzakken en hulpgoederen klaarliggen.

Nadat het gistermiddag in de provincie Sa Kaeo was gaan regenen, begonnen bewoners zandzakken aan te slepen en betonnen muurtjes op te trekken.

Naar het district Aranyaprathet, dat vorige maand door overstromingen werd getroffen, zijn 6.000 zandzakken aangevoerd. In geval van nood worden ze aan de bewoners uitgedeeld.

De provincies in de Central Plains, zoals Ayutthaya en Suphan Buri, hoeven niet te vrezen voor overstromingen, zegt Anond Snidvongs, assistent-secretaris-generaal van de Water and Flood Management Commission.

– Wie het in zijn hoofd haalt om de zandzakken weg te halen uit de riolering van de Srinakarin Road wordt door de gemeente Bangkok bij de politie aangegeven. De zandzakken liggen er om te voorkomen dat water uit het Hua Mak kanaal de riolering instroomt als gevolg waarvan de Srinakarin weg onder water loopt.

– Vijf drie eeuwen oude tempels en een moskee die op de oever van de Chao Praya rivier staan, worden momenteel gerestaureerd door het Fine Arts Department (FAD). Vorig jaar liepen ze tijdens de overstromingen schade op. Voor een bedrag van 35,5 miljoen baht worden de drainagestelsels verbeterd, de vloeren verhoogd en wordt het omringende landschap hersteld.

Volgens een onderzoek van de FAD zijn vorig jaar in het hele land 313 archeologische sites beschadigd. De kosten van herstel worden geschat op 1,4 miljard baht. Restauratie duurt zes maanden tot een jaar.

– De Foundation for Consumers en aanverwante groepen gaan opnieuw een klacht indienen bij de Supreme Administrative Court. Ze eisen dat de gaspijpleidingen door oliebedrijf PTT Plc aan de staat worden teruggegeven.

In een eerdere uitspraak (december 2007) stelde de rechtbank al vast dat de staat in de leidingen had geïnvesteerd voordat PTT op 1 oktober 2001 werd gevormd. PTT was de geprivatiseerde voortzetting van de Petroleum Authority of Thailand. De pijpleidingen die op land liggen, zijn al teruggegeven, maar de pijpleiding in zee, die in 2007 in bedrijf kwam, niet.

PTT heeft slechts 16 miljard baht teruggegeven, maar volgens de klagers zou 52 miljard geretourneerd moeten worden. De rechtbank verwierp in 2007 het verzoekschrift van de stichting omdat ze geen belanghebbende partij is. Verzoeken aan het ministerie van Financiën en Energie volgden, maar zij ondernamen geen actie.

De nieuwe klacht is voorzien van handtekeningen van burgers, die volgens de stichting wel degelijk belanghebbend zijn. Dat geld moet terugvloeien naar de staat, zodat het aan een doel van algemeen belang kan worden besteed en niet in de zakken van enkele particulieren verdwijnt.

– Oppositiepartij Democraten heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken gevraagd om de toestemming voor de verkoop van tempelland aan een particulier met terugwerkende kracht in te trekken. Die toestemming werd verleend door Yongyuth Wichaidit, de afgetreden minister, die toen adjunct-secretaris van het ministerie van BiZa was. Hij negeerde een uitspraak van de Raad van State dat tempelland niet verkocht mag worden.

Na de verkoop is op de desbetreffende grond een golfbaan aangelegd en een woonwijk verrezen. De Democraten willen dat alleen de golfbaan aan Wat Thammikaram wordt teruggegeven. De bewoners die in de woonwijk een huis hebben gekocht, waren te goeder trouw en dienen volgens de Democraten te worden beschermd. De partij eist ook juridische actie tegen de ontwikkelaars van de golfbaan en woonwijk.

– Rubberboeren uit het Zuiden gaan morgen demonstreren bij het Government House. Ze eisen dat het ministerie van Landbouw snel met geld over de brug komt voor aankopen van rubber door de Rubber Estate Organisation (REO). In totaal moeten de boeren nog 453 miljoen baht ontvangen. De REO heeft de rubber opgekocht omdat de rubberprijzen sterk zijn gezakt.

– In de vroege ochtend van zondag heeft de politie op Petchaburi Road (Bangkok) 62 teenagers aangehouden, die straatraces hielden. Toen de politie arriveerde, zagen zo’n veertig motorrijders kans te ontsnappen.

Omstreeks hetzelfde tijdstip hield de politie van Samut Prakan op de Theparak Road 59 teenagers aan. De inbeslaggenomen buit loog er niet om: 54 motorfietsen, een geweer, 500 kogelpatronen, een pingpongbom, twee methamphetamine pillen en vier vuurpijlen.

– Een 36-jarige vrouw heeft haar 47-jarige echtgenoot gedood, onder andere onthoofd en een zak met zijn lijk in een kanaal gedumpt. De politie werd getipt door een bewaker die de vrouw hielp haar eigendommen uit haar kamer te halen. Hij zag toen het been van een man. De politie zoekt in het kanaal naar de overige lichaamsdelen.

– Op een tankschip geladen met LPG dat voor anker lag in de Taphao Yai baai (Phuket) is gisterochtend brand uitgebroken in de radiokamer. Marinepersoneel was 2 uur in de weer om de brand te blussen. Er vond een kleine explosie plaats. Alhoewel de LPG al was gelost, vormden bunkerolie en diesel nog een risico, maar gelukkig liep het goed af.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website