Nieuws uit Thailand – 24 oktober 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
24 oktober 2014

Airports of Thailand, de beheerder van Thailand’s zes grote luchthavens, verwacht in het komende hoogseizoen (heden-maart) 50 miljoen reizigers, 10 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het aantal vluchten stijgt met 6,6 procent naar 337.500. Luchtvaartmaatschappijen die gebruik maken van met name Don Mueang, zijn van plan meer vluchten in te zetten. Ook Chiang Mai, Suvarnabhumi en Phuket worden drukker.

De prognose voor Suvarnabhumi bedraagt 826 vluchten per dag en da’s meer dan het huidige aantal van 780. Het aantal passagiers dat elke dag arriveert, gaat van 122.600 naar 137.800, waarvan 117.100 internationale en 20.700 binnenlandse passagiers.

– De ouders van de twee gastarbeiders uit Myanmar die verdacht worden van de dubbelmoord op Koh Tao, brengen vandaag een bezoek aan hun zonen in de gevangenis van Koh Samui. Ze worden begeleid door personeel van de ambassade van Myanmar en advocaten van de Lawyers Council of Thailand.

Drie Engelse politieagenten zijn woensdag in Thailand gearriveerd om het onderzoek naar de moorden te observeren. Het team bestaat uit een Metropolitan DCI van de homocide and crime unit, een forensisch expert, eveneens van de Met, en een ervaren rechercheur uit Norfolk.

– De minister van Milieu heeft een onderzoek gelast naar Tarit Pengdith, het in ongenade gevallen voormalig hoofd van het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI). Tarit wordt ervan verdacht in Pak Chong (Nakhon Ratchasima) illegaal land in gebruik te hebben genomen.

Het Tweede Legerkorps houdt zich al met die zaak bezig. Woensdag bracht een juridisch team van het korps een bezoek aan Tarit’s eigendom. Zie voor achtergrondinformatie Nieuws uit Thailand van gisteren (een na laatste bericht).

-De districtsrechtbank van Don Muang wordt voortaan elektronisch geïnformeerd door het Department of Probation (reclassering). Voordeel: ambtenaren hoeven niet meer dossiers naar de rechtbank te slepen. Don Muang is de eerste rechtbank die dit doet. Het hoofd van het DP stelt voor dat ook andere diensten het goede voorbeeld volgen, zoals de Royal Thai Police en het OM.

– Het Department of Probation (reclassering) heeft 3.000 elektronisch enkelbanden besteld (kosten 70 miljoen baht). Drugsovertreders dragen die om hun enkel wanneer ze huisarrest krijgen in plaats van achter de tralies te verdwijnen. De banden worden eind dit jaar geleverd.

De dienst heeft al als proef 200 banden gebruikt, maar die waren gehuurd en moesten terug. De autoriteiten verwachten dat het gebruik van de banden recidive voorkomt.

– Het ministerie van Binnenlandse Zaken en het leger waarschuwen ambtenaren, ongeacht welke rang en inclusief provinciale gouverneurs, dat ze het haasje zijn wanneer ze betrapt worden op het smokkelen van belastingvrije goederen over de grens van Thailand en Cambodja. Volgens de directeur-generaal van de Douane zou die praktijk zich vooral afspelen in Aranyaprathet.

De minister heeft nog geen informatie over de betrokkenheid van ambtenaren ontvangen, maar hij zegt bij voorbaat niemand te zullen sparen. In Aranyaprathet zou het gaan om plaatselijke soldaten, ambtenaren van BiZa, kamnans (tambonhoofden) en phuyaibans (dorpshoofden). De gesmokkelde goederen zijn voornamelijk textiel en nagemaakte goederen.

– De organisatie Thai Energy Reform Watch dringt er bij de regering op aan de veiling van nieuwe olieconcessies uit te stellen, want die zal alleen maar tot binnenlandse conflicten leiden. De veiling is de 21ste sinds 2007. Geveild worden 29 blokken: zes in de Golf van Thailand en 23 op het vasteland, voornamelijk in het Noordoosten. Die blokken zijn goed voor 28 à 141 miljard kubieke meter aardgas en 20 à 50 miljoen vaten ruwe olie.

Volgens de permanent secretaris van het ministerie van Energie genereren ze vijf miljard baht aan buitenlandse investeringen en creëren ze 20.000 banen. Hij zegt dat Thailand meer energie zal moeten gaan importeren, wanneer het het land niet lukt eigen energiebronnen te vinden.

Volgens het Department of Mineral Fuels van het ministerie raakt Thailand’s olie over acht jaar op. TERW-lid Rosana Tositrakul zegt dat dit niet juist is; sommige vergunningen lopen dan af. Ze wijst er ook op dat de National Reform Council niet is geraadpleegd.

Prasitchai Nunuan van het Partnership of Energy Reform vindt dat gewacht moet worden op wijziging van de Petroleum Act. De huidige wet geeft de regering het alleenrecht concessies goed te keuren zonder dat de bevolking eraan te pas komt.

– De minister van Justitie dringt er bij de autoriteiten op aan als een bok op de haverkist te zitten bij de uitbetaling van het douceurtje van 1.000 baht per rai aan rijstboeren, die deze week is begonnen. Het geld moet wel naar de boeren gaan en niet naar de landeigenaren. Onlangs zijn daarover zorgen gerezen tijdens een vergadering op het ministerie omdat de database [van het kadaster] niet up to date is en de eigenaren van die lacune misbruik zouden kunnen maken.

– Vrouwen dienen een grotere rol te krijgen bij het opstellen van de nieuwe grondwet. Die grondwet dient garanties te bevatten voor gelijke behandeling van mannen en vrouwen en maatregelen tegen huiselijk geweld. De beste manier om dit te bereiken is om vrouwen te benoemen in het te vormen CDC (Constitution Drafting Committee).

Dit pleidooi hield Senee Chaiyaros, vice-voorzitter van de Law Reform Commission, tijdens een tweedaags seminar van de Girls Guides Association. Een andere spreekster vindt dat tenminste een derde uit vrouwen moet bestaan. Het CDC krijgt 36 leden.

– Drie academici pleiten voor een onafhankelijk orgaan dat tot taak moet krijgen de nieuwe regering die na de verkiezingen wordt gevormd, in de gaten te houden. Ze moet nagaan of de vereiste organieke wetten er komen en of die in overeenstemming met de grondwet zijn.

Op die manier kan voorkomen worden dat die wetten er niet komen, zoals in het verleden is gebeurd. Politieke overwegingen speelden daarbij een rol, waardoor voorgaande grondwetten voor bepaalde doeleinden onbruikbaar waren. Het voorgestelde orgaan dient evenwel niet te veel macht te hebben, waardoor het kan ingrijpen en een politieke onbalans kan veroorzaken.

De nieuwe grondwet gaat geschreven worden door een commissie op basis van hervormingsvoorstellen van de onlangs gevormde National Reform Council. Thans is een tijdelijke en beknopte grondwet van kracht. Nieuwe verkiezingen vinden niet eerder dan begin 2016 plaats.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Burgers zijn het kind van de rekening
De vrouw die twee Japanners vermoordde


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website