De regering Yingluck wordt op twee fronten in het nauw gedreven: Bangkok Shutdown en protesten van rijstboeren. Gisteren kwamen boeren uit tien provincies in opstand; op zeven plaatsen hielden ze een rally. Nog eens drie wegblokkades zitten er aan te komen.

Boeren uit vier provincies in de Central Plains blokkeerden gisteren de Asian Highway (foto) in Phrom Buri (Sing Buri). Ze hebben zich voorgenomen er drie dagen te blijven. Al maanden wachten ze op het geld voor hun ingeleverde paddy (ongepelde rijst). Maar de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC), die het hypotheeksysteem voor rijst voorfinanciert, heeft geen geld meer om hen de beloofde 15.000 baht per ton witte rijst uit te keren.

De boeren zitten intussen aan het gas. Ze hebben schulden gemaakt, die zo snel mogelijk moeten worden afbetaald. Wanneer precies, worden we betaald, vragen ze aan de regering.

Als gevolg van de blokkade zat het verkeer enkele uren muurvast. De politie adviseerde automobilisten die naar het Noorden reizen, een alternatieve route nemen via snelweg 309 Ang Thong-Sing Buri en degenen die in Bangkok moeten zijn snelweg 311 Sing Buri-Lop Buri.

Elders voegden boze boeren zich bij demonstranten van het PDRC die voor Provinciehuizen en districtskantoren demonstreerden. In de provincie Ang Thong verzamelden vierhonderd boeren zich voor het districtskantoor. Ze overhandigden de gouverneur een brief aan de regering waarin ze eisen uiterlijk maandag betaald te worden. ‘Wanneer er geen vorderingen worden gemaakt, organiseren we een massa-rally’, zegt de voorzitter van het Ang Thong Agricultural Committee.

In Pichit kreeg het filiaal van de BAAC een bezoek van drieduizend boeren. Ze stelden er een podium op en kritiseerden om beurten de manier waarop de regering met het hypotheeksysteem omgaat. De boeren dreigen over drie dagen met tractoren en trucks naar Bangkok te komen, wanneer de regering zich niets blijft aantrekken van hun zorgen.

Bij het kantoor van de Pichit Provincial Administration Organisation eisten driehonderd dorpshoofden en kamnans namens de boeren in hun gebied betaling. Ze zullen zich aansluiten bij de PDRC-protesten indien betalingen uitblijven.

In Nakhon Ratchasima marcheerden boeren uit 32 districten naar het Provinciehuis. Ze eisen niet alleen het geld waarop ze recht hebben maar ook rente voor de maanden die ze nu al wachten.

In Suphan Buri beraden de boeren zich vrijdag over hun strategie.

Economisch nieuws

– Boeren die dringend geld nodig hebben omdat ze op geld voor hun ingeleverde paddy zitten te wachten, krijgen hulp van de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives. Maar er zit wel een addertje onder het gras. Dat gebeurt alleen wanneer de regering het budget voor het hypotheeksysteem vergroot en de Kiesraad het groene licht geeft voor een lening van 130 miljard baht door de regering.

Althans volgens een bron bij de bank, want in hetzelfde bericht staat dat de bank de boeren te hulp schiet, wanneer het de regering niet lukt de lening af te sluiten. Bovendien is het standpunt van de Kiesraad al bekend: de raad acht zich niet bevoegd de lening goed te keuren. In de krant staat elders dat het ministerie van Financiën zich daarvan niets aantrekt en het geld toch gaat lenen. Daartoe heeft het kabinet dinsdag de begroting aangepast.

De steunmaatregelen van de bank bestaan bestaan uit schuldsanering en verlenging van nieuwe leningen tot 20 procent van de waarde van de ingeleverde rijst. De bank rekent 7 procent rente.

– De economische koffiedikkijkers zijn eensgezind: ze verlagen allemaal hun groeiprognoses vanwege de politieke onrust. HSBC voorspelt voor dit jaar 3,5 procent en voor volgend jaar 4,5 procent; Moody’s  Analytics en Kasikorn Research Centre voorspellen respectievelijk 3,2 en 3 procent. Normaal zou 4 procent zijn. Moody’s voorspelde in november nog 5,3 procent voor dit jaar.

In de tweede helft van vorig jaar dienden de signalen zich aan: de belastingteruggave voor kopers van een eerste auto kwam aan een einde, de huishoudschulden liepen op en vanaf eind oktober kwamen daar nog eens de protesten bij. Dat alles vertraagt de economisch groei. In november verlaagde het Monetary Policy Committee van de centrale bank het policy rate met een kwart procentpunt naar 2,25 procent om de economie te stimuleren, maar dat zette geen zoden aan de dijk. Gisteren liet de MPC het tarief ongewijzigd.

Economen hebben weinig vertrouwen in de Thaise economie. In een peiling van Bangkok Poll daalde het van 36,99 naar 17,85; het laagste puntenaantal in drieënhalf jaar.

– Toch handig, zo’n Public Debt Management Act. Het plan om 2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele mag dan wel bij het Constitutionele Hof liggen ter beoordeling of het door de beugel kan (op verzoek van oppositiepartij Democraten); de geplande werken hoeven geen vertraging op te lopen want de regering mag volgens die wet 20 procent van de jaarlijks begrote uitgaven lenen en dat is genoeg om een beginnetje te maken. Dat zou neerkomen op 500 miljard baht.

Het sluipweggetje betekent dat doorgegaan kan worden met de ontwikkeling van zes mass transit rail lines [volgens mij metrolijnen] in Bangkok door de Mass Rapid Transit Authority en dubbelspoor door de State Railway of Thailand. Overigens is het grootste deel van de 2 biljoen baht bestemd voor de aanleg van vier hogesnelheidslijnen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

10 reacties op “Nieuws uit Thailand – 23 januari 2014”

 1. Gerrie Q8 zegt op

  Met al die slechte economische voorspellingen en langdurende politieke problemen, blijft de baht t.o.v. de euro relatief stabiel. Hoe is dat uit te leggen? Weet dat de baht 20% boven zijn waarde zit,maar hoe lang hou je dat vol?

 2. Jan Dekker zegt op

  Dat vraag ik me ook af, maar dat doe ik al lang. Hoe is het mogelijk dat de baht zo sterk blijft?? Iemand een verklaring?

  • jacob abbink zegt op

   weet het niet zeker,maar de Euro is ook geen stabiele munt,in tegenstelling tot bijvoorbeeld het britse pond.

   • Soi zegt op

    Omgerekend naar euro, britse pond en usdollar doet de bath, naar eurowaarde omgererekend, om en nabij: 44,5 resp 44,7 resp 43,9; kortom: dat de bath sterk staat ligt niet aan de zwakke euro. Pond en dollar zijn dat idem, en leveren niet veel meer of minder bath op. Japanse yen is krachtiger: komt in de verhouding euro=baht uit op 45,7. Dat allemaal bij benadering en snel berekend, maar geeft enig idee.

  • rebell zegt op

   De Thaise Baht is nog steeds -gekoppeld- aan de USA dollar. Zie het bericht van D v d Lugt van ca 3 weken geleden met als bron de BP.
   De Baht moest eigellijk op 65-75 staan. Reken technisch is Thailand bankroet en dat al sinds jaren.

 3. sander de breuk zegt op

  De Bath had denk ik al op 50 moeten staan

 4. Theovan zegt op

  Beste bloggers,zal dan weer iets van mij laten horen nu.de situatie wat de bath betreft is ongewijzigd
  Dus ronduit slecht.volgens mij is er in Thailand niet een financiële journalist die weet waarom de bath
  Niet verder daalt.je zit op een verjaardagsfeestje,het huis staat in brand en er wordt gewoon door
  Gefeest?hoera.steunaankopen van central bank gaat niet vanwege de deviezen tekorten.taksin heeft
  Hiervoor ook te weinig geld.de afwaarderingen door erkende bureaus vliegen om de oren.zonder
  Toverstok waar ik niet geloof zou de bath allang op 47 moeten staan.wie het weet mag het zeggen.
  De thaise boekhouding begint op Griekenland te lijken.je zult nu maar een huis kopen of afbetalen
  Als er op alle vragen een echt antwoord komt meld ik me weer.de bath kan de relatie met us dollar
  Absoluut niet volhouden.alle veel geluk en blijf gezond verstand gebruiken.
  Tot mails.theo

 5. nuckyt zegt op

  Het ene gat wordt tijdelijk met het andere gedicht. m.a.w. de ene lening wordt gebruikt om de andere weer af te lossen of daarvan tenminste de verschuldigde rente te betalen. Dat doet Thailand al jaren en zo lukt het hen om de baht nog enigzins op koers te houden maar hoelang de leningverstrekkers (lees: Japan, China en friends) nog bereid blijven om in deze bodemloze put geld te blijven stoppen is met de huidige onrust maar de vraag.
  Je ziet dit zelfde gedrag ook bij de bevolking: als de ene creditcard niet meer werkt dan sluiten we toch gewoon een contract voor een nieuwe af want prestige-projecten moeten in het oog van zowel regering als bevolking doorgaan.
  Voorbeelden zij er genoeg:
  Regering: ondanks alles toch beginnen om 6 highspeedlijnen aan te leggen maar de eigen boeren op tijd betalen, nee hoor die moeten maar wachten.en…….. hoe komen we aan het geld…………………..juist een nieuwe lening.
  Bevolking: I-phone; auto; nieuwste TV …………………en we betalen met………….juist nieuwe een lening.

  Deze trucs kun je uithalen als er voldoende binnenkomt maar daar ontbreekt het op dit moment aan.

  Dus nog even wachten en de koers van 50 wordt wel bereikt Thailand is in mijn ogen het Griekenland van Azie. En uiteindelijk zullen ook zij de rekening moeten betalen.

 6. top martin zegt op

  Waar de Baht precies of ongeveer moet staan is moeilijk in te schatten zelfs voor die er elke dag mee te doen hebben. Door de korruptie en ondoor zichtige betalingen is het bedrag in Thaise rode zijfers nu niet 100% vast te leggen. Mensen die zeggen (EZB) het te kunnen weten (bij schatting) praten over nummers tussen 65 en 70 in plaats van ca. 44.8 Bht/Euro nu vandaag.
  Zelfs de BP houdt zich op de vlakte en geeft geen juiste informatie. Zoals gezegd, misschien heeft die zijfers ook niemand of wel en ze willen er niet mee voor de dag.? Want dan stort het kaarten huisje in ?.
  Maar dat gelt ook voor de USA en de Dollar. Zou China morgen al zijn leningen aan de US op 1 dag terug willen hebben, bestaat de USA never nooit meer.

 7. Soi zegt op

  Het Nieuws uit TYhailand van vandaag, gisteren en mo0rgen is ook dat we meer baht krijgen voor een euro. Zo ook andere valuta. Verhoudingsgewijs krijgen alle valuta meer baht voor hun waarde. Zo goed als in gelijk opzicht. Als je bv de verhouding euro – dollar omzet naar het aantal te krijgen baht, dan is dat nagenoeg hetzelfde. Afgelopen avond om 19.22u schreef ik al dat de Euro, GBP, UsD en JpY elkaar niet zo heel veel ontlopen. Al zou je eerst dollars willen kopen, en die omwisselen tegen baht, dan maakt dat niet veel uit. Waar we als pensionado mee te maken hebben voor onze maandelijks terugkerende huishoudkosten is simpelweg de dagkoers. Hoe die tot stand komt is veel te ingewikkeld. Leuk om wat in te grasduinen, of als hobby, maar je krijgt er per euro niet meer baht door. We hebben dus gewoon van doen met bv Bangkokbank, die voor 1 euro 44,36 baht aantikt.
  Heb je nog euro’s cash op voorraad en woon je in Bkk, dan kun je naar Superrich. Die doet vandaag 44.65 tot 44.75, afhankelijlk van de hoeveelheid waar mee je komt.
  Desondanks: jan 2013 stond de euro op 39,18 BkB. We hebben aldus nu van doen met een stijging van een kleine 13%. Met dank aan: ……………… ik durf het haast niet te zeggen!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website