Twaalf fietspaden met een totale lengte van 8 kilometer rond Rattanakosin (Bangkok) krijgen een opknapbeurt: een lik verf,  de logo’s witten, asfalt bijwerken. De klus moet op 5 december zijn geklaard. Hopelijk staan de tuk-tuks dan niet meer in de weg.

Een Vietnamese kok (foto homepagina), werkzaam in een restaurant aan de Rama III weg, heeft bekend woensdagavond op het parkeerterrein van een restaurant in Pathum Thani een zakenman te hebben doodgestoken.

De zakenman had volgens hem kritiek op zijn kookkunst en had zijn vriendin, die werkte als serveerster, seksueel belaagd. Voorafgaand aan de steekpartij had de kok vijf flessen bier soldaat gemaakt. Hij gaat vervolgd worden voor moord met voorbedachten rade.

– In december blijft de grenspost Mae Sai tweeëneenhalf uur langer open. In plaats van 18.30 uur gaat de grens om 21 uur dicht. Het openingstijdstip blijft ongewijzigd op 6.30 uur. Van de verlenging profiteren toeristen en grenshandel .

– Vliegtuigpassagiers die in het toilet roken, zich schuldig maken aan mishandeling of belediging of elektronische apparatuur gebruiken wanneer dat niet is toegestaan, lopen het risico op een boete van 40.000 tot 200.000 baht of een gevangenisstraf van 1 tot 5 jaar.

Het noodparlement gaf gisteren het groene licht voor wijziging van Civil Aviation Offences Act van 1978. Op bezetting van een luchthaven en het vernielen van toestellen of luchthaveneigendommen staat zelfs de doodstraf of levenslang.

De amendering van de wet is een reactie op het toenemend aantal incidenten die de veiligheid van toestel of passagiers in gevaar brengen. [Wat ik mis in het bericht: Gelden de regels alleen voor de Thaise luchtvaartmaatschappijen of voor alle maatschappijen waarvan de toestellen in Thailand landen?]

– Premier Prayut heeft anti-coup activisten het dringend advies gegeven de filmcyclus The Hunger Games niet te gebruiken voor protesten tegen hem. ‘De film is alleen maar drama, niet echt’, zei de Grote Roerganger naar aanleiding van de aanhouding van studenten die het anti-coup drievinger gebaar hadden gemaakt (zie: Onvrede over junta neemt toe). Dat gebaar is niet toevallig aan de film ontleend, want die gaat over een opstand tegen een totalitair regime.

Prayut zegt de moed van de studenten te waarderen, maar die kunnen ze beter ‘op de juiste manier’ gebruiken. Hij maakt zich geen zorgen over de groei van de studentenbeweging tegen hem, maar wel over overtreding van de wet door betrokkenen en het ruïneren van hun toekomst. De film zal niet worden verboden, antwoordde hij desgevraagd.

De politie wil de activisten voor een gesprek uitnodigen zodat ze begrip krijgen voor de coup en hun houding aanpassen. Wanneer echter incidenten aanhouden, kan tot vervolging worden overgegaan. De voorzitter van de National Human Rights Commission vindt dat studenten het recht hebben hun mening te uiten. Wanneer de regering meent dat de studentenbeweging in strijd is met de krijgswet, dient ze dat duidelijk te maken.

– De vorige regering was tegen, maar de huidige minister vindt het wel een goed idee: de aanschaf van onderzeeërs voor de marine. Hij wil dat een nieuwe studie wordt gedaan naar types en prijzen. Eerder aasde de marine op zes tweedehands duikboten van de Duitse marine, maar daar stak de regering Yingluck een stokje voor.

– Thaise leerlingen van grade 8 (hoogste klas lagere school) hebben een povere bekwaamheid op het gebied van ICT. Dat is gebleken uit de International Computer Information Literacy Study [van welke club?] Van de veertien onderochte landen belandde Thailand op de dertiende plaats, één plaats voor Turkije maar ver achter nummer 1 Tjechië. Nederland komt niet in het lijstje voor.

De Thaise testgroep bestond uit 3.646 leerlingen van 198 scholen. Ze kregen onder andere vragen over scam emails, moesten content creëren en wijzigen met gebruikmaking van software en werden getest op kritisch denken en oplossingen bedenken.

Chaiwuti Lertwanasiriwan, directeur Learning Innovation van het Institute for Promotion of Teaching Science and Tecnology, schrijft de slechte score toe aan de samenstelling van de Thaise testgroep met relatief veel kinderen uit arme gezinnen. Hij wijst er ook op dat plattelandsscholen met vaak maar één computer niet op kunnen tegen grote scholen in de grote stad, die veel beter geëquipeerd zijn.

– Een 22-jarige wijfjes olifant is gisteren overleden als gevolg van een aanval door tijgerwespen. Die belaagden de jumbo toen ze door haar eigenaar in een bos in Chiang Mai was vastgebonden aan een boom, vlakbij bij een nest dat door hem niet was opgemerkt. In het Elephant Hospital in Lampang is de olifant, genaamd Mai, behandeld met antibiotica. Maar het gif van de tijgerwespen, dat vergelijkbaar is met het gif van gifslangen, bleek sterker.

– Een voormalige tweede burgemeester van Thung Son (Nakhon Si Thammarat) is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een roofoverval, waaraan ook voormalige politieagenten deelnamen. Hij en zeven medeplichtigen beroofden in oktober in Nop Phi Tham (zelfde provincie) een echtpaar.

– Een neparts en haar assistent die een geboortekliniek in Bang Pa-in runden, zijn bij een inval in de kliniek aangehouden. De kliniek had twee spreekkamers met twee bedden. Verder trof de politie medicijnen en medische apparatuur aan.

– De tv- en mobiele telefonie waakhond NBTC is spilziek. Wallop Tangkananurak, lid van het noodparlement, zegt dat de NBTC meer geld uitgeeft dan het land zich kan veroorloven. Vice-premier Wissanu Kreangam overweegt daarom de wet aan te passen.

Een kleine greep uit de uitgaven: De staf heeft 105 studiereizen naar het buitenland gemaakt (362 dagen), het bestuur van elf leden beschikt over 110 personeelsleden, waaronder negen chauffeurs, en er zijn 65 subcommissies en 37 werkpanels gevormd.

Wallop wantrouwt die studiereizen. Hoewel deelnemers, toen ze werden aangenomen, beweerden vakkundig te zijn, werden ze toch voor verdere studie naar het buitenland gestuurd.

Volgens Wissanu kan de regering op dit moment niets doen, omdat de NBTC geen overheidsdienst is en ook niet onder toezicht van de overheid staat. De NBTC is een onafhankelijke organisatie die zelf inkomsten genereert en haar eigen begroting maakt. Dat is wettelijk zo geregeld. Wat volgens Wissanu wel mogelijk is de wet aan te passen ter bevordering van transparantie [?].

– Premier Prayut heeft geen plannen om een door het leger gesteunde politieke partij op te richten, zodat hij na de verkiezingen een rol kan blijven spelen. Dit zei hij gisteren naar aanleiding van geruchten tegen de media. ‘Jullie moeten degenen die het gerucht hebben verspreid, vragen waar die informatie vandaan komt.’

Wat hij gaat doen na zijn aftreden als premier, wil hij niet zeggen. ‘Ik ben nog niet weg. Stel me die vraag als ik deze post heb verlaten. […] Jullie kunnen me beter vragen hoe de regering omgaat met de problemen die ze tegenkomt. Stel me geen vragen over politiek. Ik ben geen politicus.’

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Milieudienst verliest rechtszaak en moet 9,1 mld baht ophoesten

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 22 november 2014”

 1. ruud zegt op

  Aangezien de Thaise leerlingen vaak nauwelijks kunnen rekenen en ook vaak nauwelijks engels spreken, kun je van ICT ook weinig verwachten.
  Zo’n computer is dan 1 groot vraagteken voor ze.
  (geldt niet voor sites met spelletjes en films en facbook).

 2. ruud zegt op

  Het lijkt me dat de premier ook niet blij zal zijn met kritische vragen over wat de regering doet.
  Na het optreden tegen het strandgebeuren op Phuket is er niets meer gebeurd en liggen de jet-skis blijkbaar weer gewoon op het strand en wordt er weer met producten geleurd op het strand.
  Alleen de toeristen ontevreden.
  Je zou ook kunnen vragen waarom alleen Phuket?
  Waarom niet al die andere stranden?
  Wat was nu precies de bedoeling van die actie?
  Waarom zijn al die acties op Phuket al weer verzand en gaat alles al wer terug naar het oude?

  Ik denk dat hij met dat soort vragen ook niet blij zal zijn.

 3. Frans Nico zegt op

  Beste Dick,

  International Computer Information Literacy Study, kortweg ICILS, is een studie van het Institute for
  Innovation and Governance Studies. De studie wordt ook in Nederland uitgevoerd.

 4. Lex K. zegt op

  Dick, als antwoord op je vraag; ” De amendering van de wet is een reactie op het toenemend aantal incidenten die de veiligheid van toestel of passagiers in gevaar brengen. [Wat ik mis in het bericht: Gelden de regels alleen voor de Thaise luchtvaartmaatschappijen of voor alle maatschappijen waarvan de toestellen in Thailand landen?”

  Die regels gelden inderdaad altijd in Thaise vliegtuigen, als je in een Thais vliegtuig zit, bevindt je je op Thais grond gebied, dus is het Thaise ( straf) recht van toepassing.
  Gaat het om een buitenlandse maatschappij, anders dan een Thai, (er zijn strikte internationale richtlijnen hoe te handelen), dan hangt het van de captain van de betreffende maatschappijen en de ernst van de feiten af, als hij aangifte doet van wangedrag aan boord en de politie moet hem van boord halen dan zal hij of zij vastgezet worden , de captain heeft de lastpak overgedragen aan de Thaise overheid en officieel aangifte gedaan van enig strafbaar feit, dat de vlieg veiligheid in gevaar kon brengen of gebracht heeft en de Thaise rechter zal in 1e instantie beslissen wat er met hem gaat gebeuren dat kan variëren van een kleine boete tot behoorlijke straffen
  En dan komt de ambassade in beeld, die gaat in overleg met de vlieg maatschappij. Meestal wordt het een retour vlucht op eigen kosten, als de maatschappij je tenminste nog wil vervoeren maar de Thaise politie kan je ook een flinke tijd vasthouden, b.v. ter vaststelling identiteit en je blijft in zeker bewaring totdat er een retour vlucht beschikbaar is, als in die tijd je visum, vliegticket of paspoort verloopt is dat ook helemaal jouw verantwoording.
  Als een passagier het vliegtuig verlaten heeft en zich misdraagt op de luchthaven, is onmiddellijk het Thaise recht direct van toepassing.
  Dit is een heel summier verhaal wat ik mij nog van mijn tijd op Schiphol weet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website