Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) gaat nu ook sprekers en actievoerders vervolgen. De DSI heeft 20 tot 30 personen op het oog die ‘illegale speeches’ hebben gehouden en betrokken waren bij de bezetting van regeringsgebouwen. De groep bestaat uit academici, actievoerders en voormalige parlementsleden.

Eerder maakte de DSI bekend dat ze 17 leiders van het People’s Democratic Reform Committee (PDRC) wil vervolgen. Een van hen is actieleider Suthep Thaugsuban, tegen wie een arrestatiebevel loopt. De DSI, die het onderzoek heeft overgenomen van de gemeentepolitie van Bangkok, heeft hen opgeroepen op 26 of 27 december te verschijnen om de beschuldiging van rebellie te horen.

De DSI heeft dertig banken gevraagd de bankrekeningen van de protestleiders te bevriezen alsmede twee rekeningen van de PDRC en bankafschriften over de afgelopen zes maanden te overleggen.

De senaatscommissie voor anti-corruptie en bevoegheid van overheidsdiensten vergaderde gisteren over de heksenjacht van de DSI. De commissie kwam tot de conclusie dat vervolging van Suthep in strijd is met de uitspraak van het Constitutionele Hof dat de rally van de PDRC vreedzaam is. De commissie vindt het ook niet netjes dat DSI-hoofd Tarit Pengdith het onderzoek leidt, omdat hij en Suthep verwikkeld zijn in enkele rechtzaken. Ook de bevriezing van de banktegoeden is volgens de commissie onbehoorlijk.

– Niet één molotov cocktail is naar de familiewoningen van PDRC-leider Chitpas Bhirombhakdi gegooid, zoals de krant eerder meldde, maar vier. Getuigen zeggen vier mannen op motorfietsen te hebben gezien. De benzinebommen kwamen terecht op de motorkap van een busje dat op het erf stond geparkeerd. Een bewaker doofde het vuur.

Mevrouw Chitpas schrijft op haar Facebook-pagina dat ze doorgaat met haar rol in de anti-regeringsprotesten. Ze houdt regelmatig speeches op het actiepodium. ‘Ik wil mijn plicht zo goed mogelijk vervullen als Thai die positieve veranderingen voor dit land wil zien.’

Op internet circuleert een brief van familiepatriarch Santi Bhirombhakdi, directeur van Boon Rawd Brewery, waarin gewaarschuwd wordt dat de politieke activiteiten van Chitpas de belangen van de familie kunnen schaden. De brief is gericht aan de vader van Chitpas.

– De massa-rally zondag gaat langs 27 ambassades. Tijdens de mars worden ze extra bewaakt door eenheden van de politie, waaronder de Special Branch en 191 Police. Agenten worden ook ingezet om het verkeer te regelen op Sukhumvit, Phetchaburi en Rama 4.

Volgende week maandag tot vrijdag registreren kandidaten zich voor de verkiezingen in het Thai-Japan stadion. Eerst komen de kandidaten op de landelijke kieslijsten aan de beurt en daarna de districtskandidaten. Een bron bij de PDRC zegt dat demonstranten van plan zijn de registratie te saboteren. De Kiesraad pleit voor uitstel van de verkiezingen.

Volgens Pichai Naripthaphan, lid van het economisch team van regeringspartij Pheu Thai, hebben de protesten tot nu toe meer dan 70 miljard baht aan economische schade veroorzaakt. Hij waarschuwt dat de economie en met name het toerisme ernstig benadeeld worden wanneer de protesten doorgaan. Wanneer de verkiezingen op 2 februari niet doorgaan, gaat dit ten koste van het internationaal vertrouwen in Thailand, zegt hij.

Vooralsnog lijken toeristen geen angst te hebben voor de protesten. De bezettingsgraad van hotels in Ratchaprasong (Bangkok) is 90 procent, zegt Chai Srivikorn, president van de Ratchaprasong Square Trade Association. De vereniging heeft tweeduizend bewakers gehuurd om zondag de orde te bewaren. Tevens zijn nieuwe bewakingscamera’s geïnstalleerd.

– Haar, nagels, kakkerlakken, formaline en borax: 152 klachten over die ongerechtigheden in voedsel noteerde de Foundation for Consumers sinds september vorig jaar. Ook werd geklaagd over kapotte of verroeste verpakkingen en foutieve of ontbrekende informatie op labels.Het meeste voedsel waarover werd geklaagd, lag in de discount-price afdeling van sommige warenhuizen.

De stichting dringt aan op strengere straffen tegen overtreders. Tv-waakhond NBTC dient streng op te treden tegen tv-stations met reclame voor illegale voedsel- en consumentenproducten. De stichting praat binnenkort met de Food and Drug Administration over verbetering van de productinformatie op etiketten.

– Vijf agenten zijn in Kapho (Pattani) aan de dood ontsnapt, toen tijdens de excorte van onderwijzend personeel een bom ontplofte. De agenten reden in twee gewapende voertuigen. De bom ontplofte nadat de eerste wagen was gepasseerd. De tweede werd beschadigd, maar de chauffeur zag kans door te rijden ondanks drie lekke banden. De bom sloeg een krater van 10 cm diep.

– Niet alleen in het zakenleven maar ook in het onderwijs is corruptie een van de belangrijkste problemen, zegt Pojaman Pongpaiboon, adviseur van het Office of the Basis Education Commission (Obec). Obec pleit voor een plan om ethiek bij onderwijzend personeel te bevorderen.

Uit een studie, uitgevoerd tussen 2000 en 2005, blijkt dat het ministerie van Onderwijs het op een na hoogste aantal klachten over corrupte praktijken krijgt na het ministerie van Binnenlandse Zaken. Wat het meest voorkomt is dat personeel tijdens diensttijd werkzaamheden verricht die niets met hun eigenlijke taak te maken hebben. Verder worden kantoorspullen privé gebruikt, sommige mensen worden voorgetrokken en voordeel wordt behaald uit aanbestedingen.

Het programma ‘Upright School’ van Obec heeft tot doel het bewustzijn over de gevaren van corruptie te vergroten. Het richt zich op studenten en docenten. Aan het programma nemen 225 scholen deel.

– De politie heeft in de provincie Loei een skelet gevonden van een ander slachtoffer van serieverkrachter en –moordenaar Nui. Het skelet werd ontdekt in een overwoekerd grasveld achter het kantoor van het provinciaal waterbedrijf. Dinsdag waren er al botten gevonden. De ogen en de mond waren afgeplakt met zwarte tape. Indien bevestigd gaat het om een 4-jarig meisje dat in februari op een kermismarkt van het Rode Kruis werd ontvoerd. Om de identiteit definitief te kunnen vaststellen, wordt DNA-onderzoek gedaan.

In Bangkok kamden soldaten, agenten en reddingswerkers gisteren een braakliggend terrein in Don Muang uit. Volgens Nui had hij daar begin december een meisje verkracht en gedood. Maar de zoektocht bleef zonder resultaat. Er is ook nog geen aangifte gedaan van een vermissing. Het zou gaan om een 8-jarig meisje.

– Het Thaise voetbalteam speelt morgen in de finale van de SEA Games in Myanmar tegen Indonesië. Gisteravond versloeg het Singapore met 1-0 in de halve finale. Het winnende doelpunt werd in de 23ste minuut met een penalty gescoord. Thailand is morgen favoriet, want het versloeg Indonesië eerder in de competitie met 4-1. Tot 2007 ging Thailand acht keer met Goud naar huis. Alleen in 2009 en 2011 lagen ze er al in de eerste ronde uit.

– Bij een brand in het Graceland Resort and Spa hotel op Patong Beach in Phuket zijn drie personeelsleden gewond geraakt. Met tien wagens bestreed de brandweer het vuur. De brand, waarschijnlijk ontstaan in de keuken, zorgde voor een flinke rookontwikkeling.

– ‘Show the power of democracy by voting’. Een roodhemdgroep in Udon Thani gaat onder dat motto forums in negen noordoostelijke provincies organiseren ter ondersteuning van de verkiezingen. De forums dienen als tegengas tegen de oproep van de anti-regeringsbeweging om de verkiezingen te boycotten. Morgen vindt het eerste forum plaats in Udon Thani. Vandaag en morgen bezoekt premier Yingluck de provincie.

– De koude heeft in Uttaradit het leven gekost aan twee personen, die volgens de voorzitter van de Ta Faek tambon administration organisation aan astma leden. Gisteren zakte de temperatuur in het berggebied bij de Sirikit dam naar 9 graden C. Zo’n 1.385 gezinnen hebben dringend behoefte aan dekens en warme kleding.

In Phimai (Nakhon Ratchasima) bleef het kwik gisteren steken op 15 tot 17 graden C. Onderwijzers van een school namen de kinderen mee naar buiten voor activiteiten in de zon, zodat ze een beetje warm bleven. Buri Ram meldt 13 graden in Pa Kham. Bewoners warmen zich er aan kampvuurtjes. Er zijn aan duizend bewoners dekens uitgedeeld.

– Een 14-jarige noviet van een tempel in Sukothai heeft, terwijl de abt op de uitkijk stond, seks gehad met een 13-jarig meisje. Beide mannen zijn aangehouden. De noviet had het meisje via Facebook ontmoet. Noviet en abt zijn uit de monniksorde gezet.

– In Nakhon Si Thammarat heeft de politie bij een vrouw 900 pingpong bommen gevonden. Ze was van plan die naar Bangkok te brengen. De bommen werden ontdekt tijdens een inval in haar woning. Haar echtgenoot bleek te zijn betrokken bij de handel in illegale alcohol.

– Sinds begin december zijn in nationaal park Kui Buri al zes dode gaurs gevonden. Het laatst gevonden karkas vertoonde geen wonden die erop duiden dat het dier door stropers is gedood. Dierenartsen proberen de doodsoorzaak vast te stellen. De vijf andere stierven een natuurlijke dood of werden aangevallen door tijgers. Naar schatting leven 150 van het beschermde dier in Kui Buri.

Economisch nieuws

– De vakbond van de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives weerspreekt de bewering van staatssecretaris Yanyong Phuangrach (Handel) dat de bank de boeren voor hun ingeleverde paddy gemakkelijk kan betalen omdat daarvoor 60 miljard baht beschikbaar is.

Nee, zegt vakbondshoofd Prasith Pahome, de bank heeft slechts 12 miljard baht wat neerkomt op 80.000 baht per district en dat is de reden waarom boeren sinds begin oktober geen of slechts een deel van de garantieprijs hebben ontvangen.

Zoals eerder bericht wacht de bank op rijstverkopen door het ministerie van Handel of toestemming van verhoging van de limiet van 500 miljard baht door het National Rice Policy Committee. De NRPC kan die nu niet geven omdat de regering demissionair is. Sinds begin oktober is 5 miljoen ton paddy ter waarde van 100 miljard baht ingeleverd.

In het lopende seizoen (twee oogsten: oktober tot en met februari, maart tot en met september) verwacht de regering 16,5 miljoen ton rijst op te kopen. Hiermee is een bedrag van 270 miljard baht gemoeid. Of het hypotheeksysteem in de tweede oogst wordt voortgezet, hangt af van de nieuwe regering.

– De politieke strubbelingen leiden niet alleen tot een tragere groei van de economie, maar ze hebben ook een vertragende werking op de stijging van afbetalingsachterstanden. Dit constateert Krirk Vanikkul, adjunct-gouverneur van de Bank of Thailand.

In het derde kwartaal steeg het bedrag aan NPL’s (non-performing loans) met 0,9 procent naar 266 miljard baht. Het percentage bruto en netto NPL’s bleef stabiel op 2,2 en 1 procent van het totaal aan leningen.

Het bedrag aan special-mention loans (achterstand 30-90 dagen) bedroeg eind september 269 miljard baht (2,2 procent van het totaal aan geleend bedrag).

Alhoewel commerciële banken de leencriteria hebben verscherpt, bieden ze voldoende ruimte voor een stijging van 10 procent dit jaar. In het derde kwartaal nam de groei af naar 11,6 procent op jaarbasis, tegen 12,8 procent in het tweede kwartaal en 13,2 procent in het eerste kwartaal. De BoT verwacht dat het vierde kwartaal een zelfde groeicijfer te zien zal geven als het derde kwartaal vanwege de feestdagen.

– De researchafdeling van Charoen Pokphand Foods Plc heeft in samenwerking met het Fisheries Department een methode ontwikkeld om de dodelijke EMS (early mortality syndrome) bij garnalen te voorkomen. Die ziekte stak eind 2011 de kop op in Thailand en was dit jaar verantwoordelijk voor een halvering van de productie naar 300.000 ton. Dat scheelt Thailand naar schatting 50 miljard aan inkomsten door een kleinere export.

Bij de nieuwe methode groeit de jonge larve minimaal 30 dagen in een gesloten systeem. Omdat de ziekte alleen in de eerste 20 à 30 dagen toeslaat, kunnen de garnalen daarna in het open water worden uitgezet. Ze hebben dan een overlevingskans van 80 tot 90 procent.

Hoe het systeem eruit ziet, wordt me niet duidelijk uit het bericht. Het systeem zorgt voor een automatische voeding en een aerator machine zorgt voor een versnelling van de feed conversion ratio. [?] Aan het systeem is een jaar gewerkt, waarna het getest is op de Roiphet Farm in Trat.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 20 december 2013”

  1. Dick van der Lugt zegt op

    Breaking News De massa rally voert de demonstranten zondag naar Hua Lamphong, Rama IV, Klong Toey; Rama I, Sukhumvit, Thong Lo; Uruphong, Pratunam; Victory Monument en Siam Square; en Bang Rak, Silom, Suan Lum, Ratchaprasong en Pratunam. Op vijf plaatsen worden podia ingericht. De rally duurt van 13 tot 18 uur.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website