Nieuws uit Thailand – 2 november 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
2 november 2014

Volgens uitgeverij Plan for Kids is de set kinderboeken, waarin de twaalf kernwaarden van premier Prayut in de lieve hoofdjes van kinderen wordt gestampt, een groot succes bij de doelgroep, kinderen van 3 tot 6 jaar. Het bedrijf heeft inmiddels tachtig titels uitgebracht, elk voorzien van een sticker waarop de desbetreffende kernwaarde wordt aangegeven.

Een van de boeken heet I love Thailand. Daarin staat een plaatje van kinderen die lachend naar soldaten bij een barricade rennen en hen bloemen aanbieden. Het boek wil de kernwaarde ‘preservation of Thai culture and tradition’ erin rammen.

Een andere titel is I Love Democracy. Daarin komen de lezertjes dieren tegen als varkens, buffels, olifanten, krokodillen, tijgers, beren en apen, die verschillende taken uitvoeren.

Overigens zijn de desbetreffende titels al voor de coup van 22 mei uitgegeven, toen het land nog volop in conflict was.

‘We hebben deze boeken geproduceerd als hulpmiddel voor ouders om met hun kinderen te praten over moraal en ethiek’, zegt uitgever Risuan Aramcharoen.

Plan for Kids bereidt een nieuwe serie voor, gericht op kinderen van 6 tot 12 jaar. Het bekijkt ook of ze als app beschikbaar kunnen komen.

– Drie mannen zijn gisteravond doodgeschoten en zeven anderen werden gewond toen ze onder vuur werden genomen door vier mannen op motorfietsen. De slachtoffers zaten op de grond voor een kruidenierswinkel in Thepa (Songkhla). Op flyers die de politie in de buurt vond, werd de aanslag een wraakactie genoemd voor het ‘doden van de verkeerde mensen’ door de autoriteiten in het Zuiden.

Het bericht maakt ook melding van vier bomaanslagen op vrijdagavond, gericht op restaurants in Pattani, maar die werden gisteren al in de krant gemeld. In verband daarmee zijn extra controleposten aan de grens van Pattani ingericht om binnenkomend verkeer te controleren. In het zakencentrum van centraal Pattani zijn extra soldaten gestationeerd.

Vrijdagavond zijn bijna gelijktijdig in Narathiwat drie zendmasten in brand gestoken.

– Vice-premier en minister van Defensie Prawit Wongsuwon heeft vorige week met een delegatie een bezoek gebracht aan China. Hij overlegde er over bilaterale samenwerking met betrekking tot agrarische producten.

Het bezoek was een vervolg op de afspraken die premier Prayut tijdens de Asian-Pacific Meeting in Milaan met de Chinese premier had gemaakt. Behalve over landbouwproducten werd gepraat over handelssamenwerking en de aanleg van dubbelspoor.

Prawit ontkent de oud-premiers Thaksin en Yingluck te hebben gesproken die op dat moment op vakantie in China waren. Dat gerucht doet de ronde.

– De Public Sector Anti-Corruption Commission gaat een nieuw onderzoek doen naar de aanleg van futsalvelden bij scholen in het Noordoosten. Ze gaat verder in het verleden spitten om het schandaal bloot te leggen.

Vorige maand maakte de PACC al bekend dat er bij de aanleg van de velden was gerommeld. Er was in sommige gevallen ondeugdelijk materiaal gebruikt, waarvoor te veel is betaald. Voor de aanleg bij 358 scholen in zeventien provincies trok de regering in 2011 een bedrag van 689 miljoen baht uit. De PACC vermoedt dat er al eerder gefraudeerd is met gelden, waarbij ambtenaren geld in hun zak hebben gestoken.

– Ja, zo kun je personeelstekort ook opvangen: niet de armzalige beginsalarissen verhogen maar een dienstplicht voor de politie instellen. De Raad van State buigt zich momenteel over een wetsvoorstel waarin dat wordt geregeld. Het kabinet heeft het al goedgekeurd.

Somyot Pumpunmuang, hoofd van de landelijke politie, zegt dat de rekrutering op dezelfde manier kan gebeuren als bij de militaire dienstplicht [dus door loting]. De rekruten zouden ‘passende’ taken krijgen zodat rechercheurs zich helemaal op hun werk kunnen richten. Ze krijgen een training in human resources, wat ten goede komt aan hun sociale verantwoordelijkheid. De politiedienstplicht leidt ook tot kostenbesparing, omdat de sollicatieprocedure vereenvoudigd kan worden. Somyot schetst nog meer vergezichten [hij zit zeker op zijn praatstoel] maar die sla ik over.

Thailand telt thans 1 politieagent per 600 bewoners; in ontwikkelde landen bedraagt die verhouding 1:200. Volgens het politiekorps is behoefte aan 5.000 tot 10.000 rekruten. Ze krijgen een maandwedde van 9.000 baht en doen twee jaar dienst.

– Bekende Hollywood- en televisiesterren [Hoezo bekend? Ik ken ze niet.] steunen de campagne van de Soi Dog Foundation om de regering te bewegen een eind te maken aan de handel in hondenvlees. Die ‘bekende’ sterren zijn onder anderen Judi Dench, Ricky Gervais en Peter Egan.

De campagne bestaat uit een video en petitie. In de video van 4 minuten is te zien hoe honden worden gevangen en in kooien worden vervoerd om te worden geslacht. Met name in Vietnam en China en in Nakhon Phanom en omgeving is hondenvlees een gewild hapje. De online petitie heeft al een half miljoen handtekeningen gescoord.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Buitenlandse bedrijven bevreesd voor eigendomsbeperkingen

Aanbevolen:

‘Genoten van het nieuwe boek. Wanneer komt ’t volgende?’
Ambassadeur Boer krijgt nieuwe boek van Thailandblog cadeau en lapt 700 baht


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Nieuws uit Thailand – 2 november 2014”

 1. Tino Kuis zegt op

  De tekst in bovenstaande tekening uit het genoemde kinderboek luidt, vertaald in het Nederlands, als volgt:

  Ik houd van Thailand.
  Ik voel me iedere dag veilig.
  De ijverige soldaten
  verdedigen ons land.

  Er staat helaas niet bij wie nu precies die vijand is waartegen de soldaten in het geweer komen. Maar misschien moeten de kinderen, in het kader van zelfstandig nadenken, er zelf achter zien te komen wie die gevaarlijke vijand is (hint: het zijn geen buitenlanders!).
  Een van de zaken die kinderen op school wel leren is dat Thailand altijd een buitenlandse of binnenlandse vijand heeft gehad en nog heeft. De ‘staat van uitzondering’ of de staat van beleg is geheel normaal in Thailand. Militairen vervullen dus een essentiële en onmisbare rol. Dat is wat de tekst zegt.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Tino Kuis Bedankt voor de vertaling.

 2. Philip zegt op

  Van mij mogen ze gerust al die Soi honden komen ophalen, als je ziet in welke staat zich sommigen bevinden, zullen ze blij zijn uit hun lijden verlost te worden. Moest dit nog op een humane manier gebeuren dan kon ik volgende ween ontspannen rondfietsen en de kleine boereweggetjes nemen ipv de drukkere wegen.

  • Eric zegt op

   Helemaal eens, Philip.

 3. ruud zegt op

  Als er geen hondenvlees meer gegeten mag worden, dan zullen de honden in Thailand toch massaal vergiftigd gaan worden.
  Iedere dameshond in de dorpen zet ieder jaar toch een flink aantal babyhondjes op de wereld.
  Op een gegeven moment moet je daar toch van af, want dat worden er steeds meer.
  Ik zie overigens het verschil niet echt tussen een hond eten en een varken eten.
  Varkens schijnen ook zeer intelligente dieren te zijn.

 4. Franky R. zegt op

  Ik stoor mij wel aan het ‘gemak’ waarmee die zogenaamde bekende Hollywoodsterren menen wat mensen in een andere culturen dienen te eten.

  In India beklagen ze toch ook niet over de miljoenen koeien die tot hamburgers worden verwerkt.

  Accoord, het gaat om de wijze hoe die honden aan hun einde komen. Maar dat protest is doorgeslagen in een “Ze moeten hun eetgewoontes veranderen”-onzin.

  Maar over misstanden in eigen land [koeien met groeihormoon en andere steroids] hoor je ze niet…Typisch!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website