Thailands slechts presterend overheidsbedrijf, de State Railway of Thailand, heeft een leuk plannetje om van een schuld van 80 miljard baht bij het ministerie van Financiën af te komen. Het ministerie van Transport, waaronder de SRT ressorteert, stelt Financiën voor dat het 800 rai land bij station Makkasan en in Chong Nonsi, eigendom van de SRT, voor 90 tot 100 jaar huurt en in ruil daarvoor de schuld afboekt.

Vooral de grond bij Makkassan (497 rai) is goud waard met directe toegang tot de skytrain, subway en Airport Rail Link. De grond is getaxeerd op 600.000 baht per vierkante wah, maar wanneer die ontwikkeld wordt tot een zakendistrict kan de grondprijs gemakkelijk oplopen tot 1,5 miljoen baht, hoger dan de hoogste grondprijs in Bangkok aan de Silom Road.

Het perceel in Chong Nonsi meet 277 rai, waarvan 70 rai langs de Chao Phraya, maar die strook is gereserveerd voor Defensie. Die zou toestemming moeten geven om het te ontwikkelen.

De SRT heeft een netto vermogen van 157 miljard baht en een netto schuld van 110 miljard baht, netto equity van 56,2 miljard baht en een geaccumuleerde schuld uit bedrijfsvoering van 75,8 miljard baht. De netto winstmarge bedraagt -112,26 procent. In totaal bezit de SRT 250.000 rai.

– Merkwaardige contradictie: de regering benadrukt dat de Preah Vihear zaak niet tot geweld aan de grens met Cambodja zal leiden, maar ondertussen houdt het leger wel aanvalsoefeningen in Si Sa Ket en krijgen bewoners evacuatietraining. De autoriteiten nemen het zekere voor het onzekere en willen dat de bewoners weten wat ze moeten doen wanneer gevechten uitbreken.

Gisteren begon de training met leerlingen en leraren van de Ban Sokkkampom school in Kanthalarak. Dat district werd in 2010 door Cambodjaanse raketten geraakt. Eén bewoner kwam om het leven en dertig woningen liepen toen schade op. De kinderen kregen les in het herkennen van het geluid van inkomende raketten, artilleriehulzen en mortieren, en ze maakten schuilplaatsen schoon. Daarvan zijn er 810 in het gebied.

Leden van de Thammayatra groep verzamelden zich gisteren bij de Muang Pillar ter voorbereiding  van een protestcampagne. Wanneer het Hof in het nadeel van Thailand vonnist en Thaise troepen zich uit het gebied moeten terugtrekken, trekt de groep het gebied in om het grondgebied van het land te verdedigen, zegt Wichan Phuwiharn.

Volgens een bron bij het leger heeft Cambodja soldaten en gewapende legervoertuigen rond de tempel gestationeerd. Adjunct-legerbevelhebber Hun Manet, een zoon van premier Hun Sen, zou er ook gesignaleerd zijn, evenals de Cambodjaanse regionale legercommandant en andere commandanten.

Op 11 november doet het Internationale Hof van Justitie te Den Haag een uitspraak in de zaak en weten we of de door beide landen betwiste 4,6 vierkante kilometer bij de tempel Thais of Cambodjaans grondgebied is.

– Wordt in Thailand momenteel de laatste slag tegen Thaksin geleverd? Parlementslid Korn Chatikavanij (Democraten) weet het niet zeker. Maar de Democraten zullen zich tegen het amnestievoorstel blijven verzetten ongeacht of dat ten koste van hun populariteit gaat.

Bangkok Post besteedt vandaag erg veel aandacht aan het voorstel. Puntsgewijs het nieuws dat ik in de posting ‘De teerling is geworpen’ heb laten liggen.

 • De Senaat begint waarschijnlijk op 11 november aan de behandeling van het voorstel, toevallig dezelfde dag waarop het Internationale Hof van Justitie in Den Haag een uitspraak doet in de Preah Vihear zaak.
 • Parlementslid Korn Chatikavanij (Democraten) hoopt dat de Senaat haar neutraliteit bewaart. ‘We zullen zien of de meerderheid van de senatoren de instructies van de regering volgt.’
 • Enkele organisaties uit het bedrijfsleven en de (particuliere) Anti-Corruption Organisation of Thailand hebben verklaard tegen het amnestievoorstel te zijn.
 • De anti-Thaksin coalitie, de State Enterprise Workers’ Relations Confederation en het Dhamma Army hebben hun achterban in het land opgeroepen naar Bangkok te komen.
 • Somkiat Pongpaibul, protestleider in Uruphong (Bangkok), zegt dat de politie van Phaya Thai vandaag gaat proberen het protest te breken. Protestleider Nitithorn Lamlua: ‘We zullen met de politie praten en haar eraan herinneren dat we het recht hebben vreedzaam te demonstreren. We zijn bereid tot een confrontatie wanneer de politie komt om ons te verspreiden.’
 • De drie legeronderdelen hebben elk 150 man militaire politie standby staan in verband met de Internal Securiy Act die voor drie districten in Bangkok geldt.
 • Vier roodhemd parlementsleden hebben zich in afwijking van hun eigen partij bij de stemming in het Huis van Afgevaardigden gisteren van stemming onthouden: Worachai Hema (die het oorspronkelijke voorstel heeft ingediend), Khattiya Sawatdipol (wier vader in 2010 door een scherpschutter werd doodgeschoten), Weng Tojirakarn en Natthawut Saikuar (staatssecretaris van Handel).
 • Roodhemd parlementslid Korkaew Pikulthong stemde voor het voorstel. Hij was blijkbaar bevreesd voor vergeldingsmaatregelen van de partij, waarmee gedreigd is.
 • Oppositiepartij Democraten heeft niet deelgenomen aan de stemming, waardoor het voorstel met 310-0 stemmen werd aangenomen. De krant zegt niets over het stemgedrag van de kleine partijtjes.
 • De Rural Doctors Society verzet zich in een verklaring tegen het voorstel. Ze heeft de ziekenhuizen in het land opgeroepen protestspandoeken op te hangen.
 • 491 academici en personeelsleden van het National Institute of Development Administration hebben een soortgelijke verklaring uitgegeven.
 • In Nakhon Ratchasima hield een anti-corruptie netwerk gisteren een bijeenkomst waarin tegen het voorstel werd geprotesteerd.
 • Payao Akkahad, de moeder van een verpleegster die in 2010 werd doodgeschoten, zegt dat Thaksin zijn supporters heeft verraden om zijn eigen terugkeer mogelijk te maken. ‘Van nu af aan bewandelen roodhemdleden en Pheu Thai verschillende wegen. Ze hebben de mensen voor de gek gehouden om namens hen te sterven. Ze vertrappen de dode lichamen voor de terugkeer van hun leider.’
 • Sutachai Yimprasert, assistent-hoogleraar geschiedenis aan de Chualongkorn universiteit, acht het onwaarschijnlijk dat de roodhemden met Pheu Thai of Thaksin breken. ‘De roodhemden houden nog steeds van Thaksin ahoewel ze het niet eens zijn met de blanco amnestie.’
 • Sombat Boongam-anong (Red Sunday group): ‘Thaksin ziet wat wij zien: de risico’s van het controversiële voorstel. Maar hij zet door, dus hij moet de volledige verantwoordelijkheid nemen voor wat er mocht gebeuren.’ Sombat denkt dat de regering het parlement zal ontbinden, wanneer de politieke temperatuur oploopt.
 • Onduidelijk is of het amnestievoorstel ook gevolgen heeft voor het geweld in het Zuiden. Aathif Shukuor (Academy of Patani Raya for Peace and Development) is bang dat de amnestie een stimulans vormt voor een cultuur van straffeloosheid en het gebruik van geweld door veiligheidspersoneel.
 • Donderdag kregen districtskantoren in het land van het Provincial Administration Department de opdracht billboards met pro-amnestieteksten neer te zetten, maar die opdracht is na protesten op de social media ijlings ingetrokken. De afdeling had ook al teksten geleverd.
 • Bangkok Post roept in haar hoofdredactioneel commentaar van vandaag de roodhemdleiding op naar voren te komen en een massaprotest te leiden. ‘Het voorstel gaat tegen alles in waar de roodhemden voor hebben gevochten. De leiders zijn het aan de doden en hun nabestaanden verplicht om tot het bittere einde tegen het voorstel te vechten.’
 • Een groep studenten van de Thammasat universiteit hield gisteren een symbolisch protest voor het partijkantoor van Pheu Thai.

– Het kabinet heeft tijdens haar mobiele vergadering in Lop Buri gisteren een budget van 16,4 miljard baht uitgetrokken voor ontwikkelingsprojecten in Sing Buri, Lop Buri, Ang Thong en Chai Nat. De provincies is gevraagd gedetailleerde anti-overstromingsplannen op te stellen en in te dienen bij de Water and Flood Management Commission, die het beheer heeft over de 350 miljard baht voor watermanagementwerken.

– Een beetje slordig, zou ik zeggen. De politie die de Porsche van de vermoorde sportschutter Jakkrit Panichpatikum heeft onderzocht, zag zijn mobieltje over het hoofd dat in het dashboardkastje lag. Bij een tweede zoektocht kwam het alsnog te voorschijn.

– De vrouw, die woensdag een twee dagen oude baby uit het ziekenhuis van Sadao (Songkhla) stal, is aangehouden. De voor de hand liggende verklaring: Ik ben al lang getrouwd en heb geen kinderen. De vrouw verkleedde zich als verpleegster waardoor ze de baby kon meenemen.

– Achtentwintig in beslag genomen olifanten zijn weer terug in hun kraal in Sai Yok (Kanchanaburi). De politie had de dieren op 29 augustus meegenomen omdat de eigenaar geen eigendomspapieren kon overleggen. Gisteren had hij ze wonder boven wonder wel. De politie stelde vast dat ze allemaal in orde waren.

– De openbare hoorzitting over de geplande waterwerken in Uthai Thani heeft gisteren 10.000 belangstellenden getrokken. De gouverneur nam een petitie met 60.000 handtekeningen in ontvangst. In de petitie wordt geprotesteerd tegen de watermanagementplannen van de regering, waarvoor een bedrag van 350 miljard baht is uitgetrokken. Uit het bericht wordt niet duidelijk of het protest alleen betrekking heeft op de plannen voor Uthai Thani of voor alle geplande werken.

Economisch nieuws

– De economische groei in het vierde kwartaal trekt aan, verwacht de Bank of Thailand. Daarmee wordt aangesloten bij de trend die al in het derde kwartaal is ingezet met de stabiele binnenlandse consumptie en particuliere investeringen.

Voor het hele jaar verwacht de BoT een economische groei van 3,7 procent, 0,5 procent minder dan haar juli-prognose. Het Fiscal Policy Office voorspelt ook 3,7 procent, de National Economic and Social Development is iets optimistischer met 3,8 à 4,3 procent.

In het derde kwartaal kromp de export met 1,65 procent op jaarbasis, minder dan in het tweede kwartaal toen ze 2,18 procent in de min stond. De export verbeterde iets ondanks een toename van de mondiale vraag, maar het early mortality syndrome bij garnalen gooide roet in het eten.

De binnenlandse bestedingen waren in september stabiel; huishoudens houden de hand op de knip vanwege hun opgebouwde schulden. De inflatie verminderde naar 1,42 procent dankzij lagere prijzen in alle categorieën.

Met het toerisme gaat het nog steeds goed. In het derde kwartaal bedroeg de stijging 26,1 procent met 2,1 miljoen buitenlandse toeristen die arriveerden, voornamelijk uit China, Maleisië en Rusland.

– Het Economic Intelligence Center (EIC) van de SCB verwacht dat de economisch groei volgend jaar op 4,5 procent uitkomt. Dat is dan dankzij een toename van de export en de overheidsuitgaven aan infrastructurele projecten. De centrale bank houdt het op 4,8 procent.

Het EIC verwacht dat de openbare uitgaven volgend jaar 476 miljard baht bedragen, geld dat komt uit het budget van 350 miljard voor waterwerken en uit de 2 biljoen baht die geleend gaat worden voor infrastructurele werken. De waterwerken stagneren momenteel omdat de rechtbank heeft bevolen dat er openbare hoorzittingen en effectrapportages moeten worden gehouden alvorens de werken worden uitgevoerd. Van de 53 waterprojecten hebben 29 een EIA achter de rug (environmental impact assessment).

De belangrijkste motor voor de economische groei is volgend jaar de export. Dit jaar zal die naar verwachting met 1,5 procent stijgen, volgend jaar met 8 procent dankzij verbeterde exporten naar China, Europa en de regionale markten. Een onzekere factor is het terugschalen van de QE door de Amerikaanse FED. Daarmee wordt vermoedelijk begin volgend jaar begonnen. Hierdoor veranderen de kapitaalstroom en wisselkoersen. De baht zal volgend jaar iets in waarde dalen.

Het EIC verwacht dat de Bank of Thailand de policy rate op 2,5 procent houdt om druk op de inflatie te voorkomen en omdat de huishoudschulden zullen afnemen. Het EIC beschouwt de huidige politieke spanningen niet als schadelijk voor ’s lands economie of het bedrijfsklimaat. ‘We leven al 10 jaar onder politieke spanningen’, aldus Sutapa Amornvivat, hoofd-econoom en vice-president.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 2 november 2013”

 1. chris zegt op

  Een – volgens mij – belangrijk signaal werd vandaag afgegeven dooor de president-directeur van de Singha-brouwerijen, een van de rijkste families van Thailand. Hij wijst op de gevaren dat Thailand zich in de ogen van meerdere buitenlanden ongeloofwaardig maakt met het aanvaarden van een wet die misdaden witwast. Ik vind dit belangrijk om twee redenen:
  1. het is de eerste keer dat iemand in de discussie in de amnestie wet de tanende geloofwaardigheid van Thailand IN HET BUITENLAND noemt;
  2. zoals gezegd komt de uitspraak van een zeer machtige familie, zowel zakelijk als (achter de schermen) politiek.

  De toenemende onrust maakt investeerders onrustig, de koersen dalen en daarmee ook de vermogens van de meeste politici in dit land die allemaal belangen hebben in het Thai bedrijfsleven. Als dit zo doorgaat woren deze rijken allemaal een behoorlijk stukje armer. We moeten niet vergeten dat de Thai multinationals hun vleugels (en belangen) beginnen uit te slaan naar Europa en de USA, die niet van de huidige situatie gediend zijn.
  Thaksin beseft te weinig dat de tijd dat mensen die de wet of wetten overtreden vrijuit kunnen gaan doordat de meerderheid van een ‘democratisch’ parlement een amnestiewet aanneemt VOORGOED voorbij zijn na de revoluties in Tunesie, Egypte en Libie en meer landen waar de democratisch gekozen machthebbers zich verrijken ten koste van de bevolking.
  Times are changing.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website