Nieuws uit Thailand – 18 oktober 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
18 oktober 2014

Geen nieuwjaarsduik maar een duik omdat het herstel van Thailand’s langste houten brug in Kanchanaburi eindelijk erop zit. Vorig jaar zakte 70 van de 850 meter lange brug in.

De taxitarieven gaan in december met 8 procent omhoog en wanneer taxichauffeurs zich netjes gedragen komt er na een half jaar nog eens 5 procent bij, hetgeen het totaal volgens Bangkok Post op 13 procent brengt. [Ja, soms kan de krant een rekensommetje tot een goed einde brengen.]

Het starttarief van 35 baht blijft ongewijzigd, maar daarna komen er baths bij. De tweede tariefsverhoging is afhankelijk van rijstijl en properheid van de taxi’s, dit ter beoordeling van het Land Transport Department.

Tussen oktober vorig jaar en februari heeft het klachten geregend over de slechte taxiservice. De meeste klachten betroffen chauffeurs die ritten weigeren. Zeurpieten op Thailandblog klagen vaak over chauffeurs die de meter niet willen aanzetten.

– De Thaise spoorwegen gaan 115 nieuwe airconditioned rijtuigen aanschaffen in een poging de concurrentie aan te gaan met budgetluchtvaartmaatschappijen en interlokaal busvervoer. De rijtuigen krijgen ook uitklapbare bedden, zodat ze geschikt zijn voor nachtdiensten.

De eerste 26 rijtuigen worden in augustus volgend jaar geleverd en de overige in de loop van 2016. Aan de aanschaf hangt voor passagiers wel een prijskaartje, want het treinkaartje voor de eerste en tweede klas slaapwagons wordt 15 procent duurder.

Er komt nog meer nieuw materieel aan: twintig locomotieven. Twee worden eind van dit jaar geleverd, de overige in juni volgend jaar. Het plan is om in totaal 186 nieuwe diesellocomotieven aan te schaffen voor de routes vanaf Bangkok naar Phitsanulok, Nakhon Ratchasima, Nong Khai en Ubon Ratchathani, alsmede 308 vrachtwagons.

– Natuurlijk zijn ze zo onschuldig als een pasgeboren baby, maar ja: wie gelooft dat uit de mond van een Nederlander (54) en zijn Thaise vrouw, die in juli in Pattaya werden gearresteerd en vervolgd worden voor het witwassen van geld, verdiend met drugshandel. Met het geld hebben ze land, onroerend goed en auto’s gekocht, in totaal ter waarde van 100 miljoen baht. En daar kunnen ze nu naar fluiten. Gisteren pleitte het echtpaar onschuldig voor de Criminal Court.

In een websitebericht meen ik gelezen te hebben dat de man ook in Nederland wordt gezocht voor drugshandel, maar het krantenbericht rept daar niet over.

– Koning Bhumibol is herstellende van een galblaas operatie. Zijn toestand is verbeterd en temperatuur, polsslag, ademhaling en bloeddruk zijn weer normaal, zegt het Royal Household Bureau in zijn zevende communiqué. De koning krijgt niet meer intraveneus antibiotica toegediend en hij wordt ook niet meer intraveneus gevoed. Maar zijn spijtvertering is nog niet in orde, dus moet de vorst licht verteerbaar voedsel eten. De operatiewond herstelt goed.

– Daar moet een luchtje aan zitten: eind vorige maand verdween een 79-jarige Japanner spoorloos, maar de afgelopen twee weken heeft een vrouw wel met zijn ATM-kaart 700.000 baht van zijn bankrekening gehaald.

De vrouw werd aangehouden in het appartement van de man, terwijl ze bezig was haar tas in te pakken en dat zal niet geweest zijn om boodschappen bij de 7-Eleven te gaan doen. De vrouw beweert dat ze niet op de hoogte was van ‘s mans verdwijning. Hij zou haar de ATM-kaart hebben gegeven. Ze gaat vervolgd worden voor diefstal en is door de rechtbank na storting van een borgsom van 100.000 baht vrijgelaten. Dus die zien we nooit meer terug.

– Meestal worden obscene teksten op wc-deuren en –muren geschreven of liefdesboodschappen met een telefoonnummer, maar een 67-jarige koopman kalkte in drie toiletten in een winkelcentrum aan Seacon Square anti-monarchie teksten. Dom, dom, dom! Hij werd door bewakers in de kraag gevat nadat hij zijn viltstift in een afvalbak had gegooid, en overgedragen aan het leger.

Voor de beschadiging kreeg hij een boete van 2.000 baht en vanwege de inhoud van de teksten is hij aangehouden op grond van de krijgswet en gaat hij vervolgd worden voor majesteitsschennis, een vergrijp waarop een buitengewoon strenge straf staat.

– In een geïmproviseerde slagerij in Sakon Nakhon hebben politie, soldaten en ambtenaren van het Department of Livestock Development  84 dode honden gevonden, de restanten van nog eens 14 honden, 1.170 kilo hondenvlees en 95 honden. De politie was getipt. Of er arrestaties zijn verricht, vermeld het bericht niet.

– Hoe bestrijd je corruptie? Voormalig oppositieleider Abhisit zegt door samenwerking van de burgermaatschappij en de particuliere sector, door een cultuur van ‘accountibility’ (verantwoording) en door een effectief getuigenbeschermingsprogramma. Dit betoogde hij gisteren op een conferentie over fraude, inbeslagname van eigendommen en grensoverschrijdende samenwerking, georganiseerd door de International Chamber of Commerce.

Abhisit rekende voor dat jaarlijks 3 procent van het bruto binnenlands product van 12 biljoen baht door fraude en corruptie verloren gaat. ‘We zijn allemaal het slachtoffer van corruptie. Het verlies aan publieke fondsen dient een zorg voor ons allen te zijn. Als iedereen niets doet, zal het moeilijk worden corruptie te bestrijden.’ En dat geldt ook voor bedrijven bij hun contacten met de overheid. ‘Als ze dezelfde frauduleuze trucs blijven gebruiken die ze gewoon zijn te bedrijven, dan is onze taak bijna onmogelijk.’

Abhisit riep NGO’s en ‘waakhonden’ op om beslissingen waarmee grote sommen geld zijn gemoeid, scherp in de gaten te houden, een pleidooi dat van harte werd ondersteund door de voorzitter van de Anti-Corruption Organisation of Thailand, een particuliere organisatie van bedrijven en instituten die de strijd tegen corruptie hebben aangebonden.

– Niet in september 2015, zoals eerder aangekondigd door de junta, maar vermoedelijk pas begin 2016 vinden nieuwe verkiezingen plaats. Dit tijdstip noemt vice-premier Wissanu Krea-ngam. Eerder kan niet want politieke hervormingen kosten tijd en de nieuwe grondwet komt pas tussen september en oktober volgend jaar klaar.

De hervormingen zijn het pakkie-an van de NRC (National Reform Council, 250 leden) en de nieuwe grondwet van de CDC (Constitution Drafting Committee, 35 leden). De NRC is al gevormd, de CDC moet nog opgetuigd worden.

– Somyot Pumpunmuang is er duidelijk over: een eigen onderzoek van een Brits team naar de moorden op Koh Tao is ondenkbaar; dat is een inbreuk op Thailand’s souvereiniteit. Het hoofd van de landelijke politie zegt dit naar aanleiding van een campagne in Engeland op change.org, waarin op zo’n onderzoek wordt aangedrongen.

Britse en Myanmarese waarnemers mogen alleen suggesties doen en de voortgang volgen, zegt Somyot. Daarover is eerder deze week overeensteming bereikt in een gesprek van de Britse en Myanmarese ambassadeurs met Somyot en de permanent secretaris van BuZa.

De ouders van de twee verdachten wachten op een visum, zodat ze hun zonen kunnen opzoeken. Ze mogen op weekdagen elke dag 30 minuten met hen praten. De politie gaat hen foto’s laten zien zodat ze de lichamelijke toestand van hun zonen kunnen controleren. [Photoshop?, zegt een duiveltje in me.]

De campagne op change.org heeft inmiddels 100.000 handtekeningen gescoord, het minimum dat vereist is, wil een petitie behandeld worden door het House of Commons. De krant schrijft dat die gisteren overhandigd zou worden aan Downing Street 10. [BP: Even nagaan of dat gebeurd is!]

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Milaan: Wel of geen anti-junta demonstratie?
‘Verhaal verbrande vrouw klopt niet’

12 reacties op “Nieuws uit Thailand – 18 oktober 2014”

 1. Rob V. zegt op

  “De taxitarieven gaan in december met 8 procent omhoog en wanneer taxichauffeurs zich netjes gedragen komt er na een half jaar nog eens 5 procent bij, hetgeen het totaal volgens Bangkok Post op 13 procent brengt. [Ja, soms kan de krant een rekensommetje tot een goed einde brengen.]”

  Foei Dick, je stelt me teleur! BP laat weer eens zien dat ze brugklas wiskunde niet onder de knie hebben. Een cumulatieve verhoging van 8 en 5 procent komt neer op 13,4%. Reken maar na op het zakjapannertje: 100 x 1,8 x 1,5 = 113,4.

  Maar ik hou nog steeds van jou en je werk Dick. Wie kan er nu boos zijn op een man die trouw dagelijks pareltjes aan nieuws en columns schrijft, en met zo’n lieve foto smelt iedereen toch? 😉

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Rob V je gaat er vanuit dat het cumulatief is, ik niet en misschien BP ook niet. Maar dat wordt niet duidelijk uit het bericht. Fijn te weten dat je van me houdt en ik houd van kritische en verstandige lezers. Ja, die zijn er ook.

  • fransamsterdam zegt op

   Uit mijn hoofd is 100 x 1,8 x 1,5 gelijk aan 270.

 2. loe zegt op

  Moderator: graag alleen feiten met de juiste bronvermelding (niet de hele bron kopiëren).

 3. Sieds zegt op

  “Zeurpieten op Thailandblog klagen vaak over chauffeurs die de meter niet willen aanzetten”
  Hoezo zeurpieten?? Niet terecht??

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Sieds U moet mijn formulering als volgt lezen: de klachten zijn terecht, maar het gezeur erover niet. Wie het naar zijn zin wil hebben in Thailand, moet niet verwachten dat iedereen zich hier aan de wettelijke regels houdt. Taxichauffeurs weigeren soms de meter aan te zetten. De beste reactie is: schouders ophalen en de volgende taxi aanhouden. Als je je voortdurend ergert aan dingen in Thailand die je niet bevallen, vergal je je eigen vakantieplezier.

   • sieds zegt op

    Helemaal mee eens Dick.
    Klopt, dan de volgend taxi maar 🙂
    Wat ik wel vervelend vind, dat een tuktuk je keer op keer af wil zetten bij een winkel, ook dit gedrag is bekend en enigszins begrijpelijk.
    Toch is Thailand een prettiger land dan bv Indonesië waar je door verkopers letterlijk achtervolgd word (en bedrogen). Dit heb ik in Thailand nooit meegemaakt.

    • Dick van der Lugt zegt op

     @ sieds Ik maakte het deze week op de Thanon Pra A-Thit nog mee dat de taxi’s die voor een hotel stonden, niet op de meter wilden rijden. Dus passerende taxi aangehouden; de eerste de beste reed wel op de meter. Op sommige plaatsen, zoals bij Hua Lamphong, is het lastig een bestuurder te vinden die zich aan de regels houdt. Ik loop dan een straatje of wat verder en houd een snorder aan.

 4. Albert van Doorn zegt op

  Wow nieuwe spoorwegrijtuigen. een plus punt, nu nog de hobbels uit de rails halen zo dat je als je wilt overnachten in de trein niet uit je bed hobbelt, of erger nog hoe vaak zijn er al treinen naast de rails komen te liggen.
  Laten zij eerst maar het rail net effenen, en dan de nieuwe rijtuigen,
  Het zou kapitaal verspilling zijn als de nieuwe rijtuigen op de zij naast de rails komen te liggen.

 5. Tino Kuis zegt op

  De BP meldt inderdaad dat een man is gearresteerd omdat hij anti-monarchie teksten zou hebben geschreven in een toilet. Die teksten staan op Prachatai:

  http://www.prachatai.com/english/node/4415

  Hij valt niet de monarchie aan, maar op heftige wijze de junta, en het misbruik dat de junta maakt van het majesteitsschennis artikel 112. In plaats van deze man dom te noemen zou ik het misbruik van artikel 112 misdadig willen noemen.
  Ook de royalist Sulak Sivaraksa is voor de vijfde keer beschuldigd van majesteitsschennis omdat hij iets verkeerds zou hebben gezegd over koning Naresuan (Atutthaya, ongeveer 1600)

  http://www.bangkokpost.com/news/general/438139/sulak-faces-lm-complaint

 6. Christina zegt op

  Waarom zeurpieten met de taxi’s ik best betalen maar niet gedwongen een veel te hoog bedrag voor een kleine afstand. Ik ken Bangkok vrij goed en als hij omrijd laatst vier keer langs mijn hotel geen fooi.
  Geen meter dan stap ik uit. Bij Bayoki toren altijd crisis voor taxi terug nu lopen we naar de weg en zonder problemen. Wil ik sneller over tolweg dan vertellen we van tevoren we pay high way no problem.
  Blauwe toeristen taxi’s voor ons niet meer absoluut niet toeristen vriendelijk.

 7. adriaan haagh zegt op

  sorry voor de krant, maar 8% en daarna 5% is totaal 13,4% van het begin bedrag.
  100/100*108=108 108/100*105=113,4


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website