Het Government House krijgt een opknapbeurt van 300 miljoen baht voordat de interim-regering het gebouw in september betrekt. Volgens de permanent secretaris van het PM’s Office is al jaren niets aan het gebouw gedaan en is een renovatie hard nodig.

Het Government House bestaat uit verschillende gebouwen. Bij het Thai Khu Fah Building gaat het om kleine aanpassingen, want voor grote veranderingen is toestemming van het Fine Arts Department nodig, omdat het op de Monumentenlijst staat. In dat gebouw bevindt zich het kantoor van de premier. Het Government House ging onlangs weer open, nadat het een tijdje door de protestbeweging voor vergaderingen en persconferenties was gebruikt en eerder belegerd.

Gisteren woonden topambtenaren een ceremonie bij om het gebouwencomplex te zegenen. Hoogtepunt was het eerbetoon aan het Brahma standbeeld. Dit beeld dat op het dak staat, moet kwade geesten afschrikken. Coupleider Prayuth Chan-ocha woonde de plechtigheid, die was georganiseerd door de permanent secretaris, niet bij.

Politieke waarnemers zijn nieuwsgierig of Prayuth zijn intrek in het gebouw neemt, hetzij in zijn huidige functie, hetzij als premier. Prayuth heeft via zijn woordvoerder laten weten niet te verhuizen. Hij opereert vanuit het legerhoofdkwartier aan de Ratchadamnoen Avenue. Ook vandaag laat Prayuth verstek gaan bij een moslimceremonie in het Government House.

– Heeft Bangkok Post weer eens niet goed opgelet? Gisteren schreef de krant dat de National Economics and Social Development Board heeft voorgesteld patiënten voor bepaalde medische verrichtingen te laten betalen en eveneens gisteren ontkende het ministerie van Volksgezondheid daarvoor plannen te hebben. Maar vandaag schrijft de krant dat deze informatie uit een uitgelekt rapport van het ministerie komt. Lezen de BP-journalisten wel hun eigen krant?

Hoe het ook zij, het voorstel is gelanceerd, en [natuurlijk] schreeuwen patiëntenorganisaties moord en brand. Apiwat Kwangkaew, hoofd van een HIV/Aids patiënten netwerk, verzet zich want de bevolking betaalt al genoeg belasting, zegt hij. Wanneer het ministerie het plan doorzet, moet het eerst maar eens gedurende een proefperiode van 5 jaar de regeling toepassen op de ziektekostenverzekering van ambtenaren.

‘Indien dan blijkt dat het de staatsuitgaven ten goede komt en ambtenaren bewuster maakt van voordeeltjes, kan het redelijk zijn het ook toe te passen in het UC’, zegt hij. UC staat voor universal healthcare scheme, de volksverzekering die voor 48 miljoen Thai geldt. Volgens Apiwat kost de ambtenarenverzekering de overheid veel meer geld dan de volksverzekering, dat wil zeggen gemiddeld per deelnemer.

Vandaag komen tweehonderd gezondheidsexperts bijeen om de voorstellen te bespreken. De Thai Federation of General and Central Hospital Doctors vindt een eigen bijdrage noodzakelijk, maar die zou lager moeten zijn dan in het uitgelekte rapport wordt voorgesteld.

Volgens het rapport zou voor tussen de 30 en 50 procent van de medische kosten een eigen bijdrage worden gevraagd. Thans betalen UC-verzekerden 30 baht per consult. ‘We moeten de mensen zelf verantwoordelijkheid laten nemen. Gratis gezondheidszorg leidt tot overgebruik zonder dat mensen op hun gezondheid letten’, zegt de federatievoorzitter.

Vandaag praat de permanent secretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Narong Sahametapat, met de media. Hij ontkende vorige week dat het ministerie plannen voor een eigen bijdrage had. De adjunct-secretaris vermoedt dat het uitgelekte document nep is.

– De junta is blij met de grote schoonmaak die op het strand van Phuket is gehouden. Alle illegale bouwsels op de stranden van Patong, Kata, Karon, Surin, Nai Thon Kamala en Nai Harm zijn verwijderd. ‘Nu zijn de stranden net zo mooi en natuurlijk als ze altijd waren. Toeristen en bewoners van Phuket zijn er blij mee en willen dat het altijd zo blijft’, zegt marinechef Narong Pipattanasai.

Narong vraagt de bevolking mee te helpen om de stranden zo lang mogelijk vrij te houden van illegale bouwsels. De NCPO is ook van plan de taxi-maffia op het eiland aan te pakken en de dienstverlening op de luchthaven van Phuket te verbeteren.

– In een operatie waarbij 420 soldaten en agenten werden ingezet, zijn gisterochtend vroeg in de provincie Nakhon Si Thammarat 150 vermeende drugsdealers en -gebruikers opgepakt (foto homepagina). Op 126 locaties werden om 5 uur invallen gedaan. De operatie was voornamelijk gericht op straatdealers en verslaafden in wijken zoals een wijk bij het station van Nakhon Si Thammarat. Daar zou de verdachte van de verkrachting van en moord op Kaem in de nachttrein naar Bangkok twee methamphetamine pillen hebben gekocht. Volgens de politie is dat gebied een distributieknooppunt voor ya ba pillen.

– Tegen zeven verdachten van de dodelijke granaataanval op 23 februari voor Big C aan de Ratchadamri Avenue zijn door de Southern Bangkok Criminal Court arrestatiebevelen uitgevaardigd. Bij de aanval vlakbij een protestlocatie van de anti-regerings beweging kwamen drie personen om het leven en werden 21 anderen gewond. De verdachten worden beschuldigd van moord met voorbedachte rade en wapenbezit. Ze worden ook van andere aanvallen verdacht.

– Een dronken statenloze man heeft een politiecel in Bangkok ‘verbouwd’. Hij was aangehouden omdat hij zijn ex-vriendin, afkomstig uit Uzbekistan, had mishandeld en bedreigd. In de cel ging hij flink tekeer; zo beschadigde hij een camera en toiletpot. Een poging om de agenten om te kopen met 100.000 baht mislukte. Na drie uur deden agenten hem de handboeien om, omdat hij maar niet ophield.

– Heerlijk, al die plannetjes die ze bij Onderwijs bedenken. Maar ik zeg: geen woorden, maar daden. Het kantoor van de Basic Education Commission (Obec) werkt aan plannen om underprivileged kinderen in landelijke gebieden voor te bereiden op de Asean Community door ze Engels taalonderwijs te geven dat aansluit op de arbeidsmarkt. Thans stromen die kinderen na drie jaar Mathayom met een beperkte kennis van de Engelse taal de arbeidsmarkt op.

Obec ontwikkelt nu Engels lesmateriaal, waar ze in de praktijk wat aan hebben, zoals supermarkt, kantoor, ziekenhuis, toerisme, transport en de bouw. Leraren Engels op 450 van de 7.000 scholen met de doelgroep hebben al een training gehad voor het programma dat in november van start gaat. Het aantal uren Engelse les blijft gelijk. De nadruk in alle scholen gaat verschuiven van grammatica naar communicatieve vaardigheden.

– Het leidt niet tot verbetering van het onderwijs, het kost te veel geld en het legt een onredelijk last op de schouders van docenten.

Zo, steek dat maar in je zak, Office for National Education Standards and Quality Assessment (Onesqa), dat het onderwijs elke vijf jaar de maat neemt.

Wie zeggen dat? Volgens de rector van de Srinakharin universiteit: veel universiteitspresidenten en particuliere universiteiten. Er is ook kritiek op de beoordelingscritera, die Onesqa hanteert. Die zijn voor alle instituten gelijk. Te weinig maatwerk dus.

– De transportkosten gaan met 10 procent omhoog als gevolg van de recente verlaging van het maximum gewicht van een vrachtwagen met containers. Op 1 juli werd de nieuwe limiet van 50,5 ton van kracht, 7,5 ton minder dan voorheen. De transporteurs hebben nog niet hun tarieven aangepast, maar wel hun klanten voorbereid op de verhoging.

Morgen vergaderen drie transportclubs over oplossingen om de gevolgen voor de sector te beperken. Vooral voor de periode van november tot april wordt gevreesd omdat dan landbouwproducten moeten worden vervoerd.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Na 12 augustus is ’t afgelopen met visa-runs
‘Voedselgigant betaalt media om negatief nieuws te voorkomen’
Luchtmacht opent militair luchtruim


» Laat een reactie achter


4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 15 juli 2014”

 1. Gerrie Q8 zegt op

  Mooi voorstel om de maximale lading per vrachtwagen te verlagen, maar dan niet alleen voor container vervoer. Suikerriet transporten gedurende de oogst, met zwaar overbeladen wagens, maken alle wegen kapot. Hier snijdt het mes dus aan twee kanten. Maar nu de handhaving; er zijn toch weegbruggen op de grote wegen en ondanks dat ………….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • BA zegt op

   Eigenlijk is het apart dat het juist voor container vervoerders geld, een 20 voets container of een 40 voeter hebben namelijk van hunzelf al een maximaal gewicht. (24 en 32 ton even zo uit mijn hoofd….)

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. erik zegt op

  “…Gratis gezondheidszorg leidt tot overgebruik zonder dat mensen op hun gezondheid letten’, zegt de federatievoorzitter….” inzake de national of universal healthcare heet.

  Hum. Nu maak ik al jaren gebruik van de staatsziekenhuizen en heb geleerd artsen te vertellen -zonder dat ze hun gezicht verliezen- dat ik alleen DIE en DIE pil wil en de rest van het assortiment niet.

  Maar als ik zie wat artsen aan anderen voorschrijven en dat men nog net niet met een winkelwagen de ziekenhuisapotheek verlaat….. Je bent pas een goed arts als je tenminste VIJF zakjes aflevert, denk ik wel eens.

  Paracetamol is zo ongeveer standaard en neem gerust 6 x 500 mg per dag, een Thaise lever kan dat best aan hoor ! Daar horen dan zeker ook vitamientjes bij en andere dingen die gewoon in de voeding behoren te zitten. Nu weet ik dat de arme Thai in de periferie te weinig gevarieerd en niet voldoende ‘schijf van vijf’ eet maar om dat nu te compenseren met tabletjes die ook nog eens kleurstoffen en middelen voor de houdbaarheid bevatten ?

  De overconsumptie komt ook door het voorschrijfbeleid.

  O, en als ze toch bezig zijn, het verplicht er bij stoppen van de bijsluiter is een persoonlijke wens van mij. Al is ie in het Thais, dan maar internet op. Nu is het vaak gissen naar wat je in of aan je lijf doet.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 3. Johan zegt op

  Net vernomen dat in het hoge noorden van Thiland Thaton.De militairen huizen bezoeken om naar drugs te zoeken.De gene die ik had gesproken was er blij mee.En dat ook de lokale corruptie word aangepakt.Het geeft de gewone man of vrouw weer vertrouwen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website