De eerste werkdag van de nieuwe minister van Volksgezondheid, Rajata Rajatanavin, begon gisteren in het gezelschap van zijn ambtelijke staf met een ritueel bij de beschermgeest van het ministerie. Hij heeft een ‘urgent review’ van het beleid aangekondigd en wil met zijn staf binnen een maand de prioriteiten vaststellen.

Rajata noemde er vier: betere toegang tot de gezondheidszorg, een lange-termijn gezondheidsbeleid, participatie door alle sectoren en bevordering van vakkundiger personeel c.q. een betere werkomgeving.

Er ligt nog meer op Rajata’s bordje want het botert niet tussen de plattelandsartsen en artsen in de centrale bureaucratie en dat heeft repercussies voor het National Health Security Office en de volksverzekering. Een pijnpuntje is ook nog dat hij zijn functie van president van de Mahidol universiteit heeft aangehouden. De decaan van de muziekopleiding protesteerde daar eerder tegen.

Rajata (ook gespeld als Rachata) zegt de twee functies gemakkelijk te kunnen combineren. ‘Ik doe mijn best voor het ministerie.’ Op de universiteit gaat hij een en ander tijdens de volgende bestuursvergadering uitleggen.

– Goed nieuws voor passagiers die bang zijn dat hun smartphone of tablet het tijdens een langeafstandsvlucht laat afweten: powerbanks mogen voortaan van Thai Airways International (THAI) meegenomen worden in de handbagage. Er is één mits: het maximum vermogen bedraagt 32.000 mAh, da’s de richtlijn van de International Air Transport Association (Iata).

Volgens Smud Poom-on, directeur crisismanagement, is het in het verleden voorgekomen dat powerbanks brandjes in vliegtuigen veroorzaakten. Een lithium batterij kan boven een bepaalde temperatuur in brand vliegen en exploderen.

De batterijen mogen niet in de ruimbagage worden meegenomen. Wanneer veel batterijen er zouden ontbranden, kan het interne brandblussysteem er weinig tegen doen.

– Twee studenten van het Pathumwan Institute of Technology (PIT) zijn vrijdagavond doodgeschoten terwijl ze op de motorfiets op de Thoet Damri weg in Bang Sue reden. En alsof de duivel ermee speelde, vriijdagochtend was al een aantal studenten van de Rajamangala University of Technology Rattanakosin bij een beschieting in een trein gewond geraakt.

Het bericht meldt dat de politie een verband tussen beide incidenten uitsluit, maar de krant schrijft ook dat onderzoekers proberen een mogelijk verband vast te stellen en dat lijkt me toch in tegenspraak met elkaar. Ook wordt gekeken of er een verband is met beschietingen in augustus (Dusit Technical college) en februari (PIT).

– Gewetenloze uitzendbureaus speuren het internet af op zoek naar mensen die in het buitenland willen werken. Die worden gelokt met baantjes die niet blijken te bestaan of ze worden ondergebracht bij werkgevers die hen slecht behandelen.

Het ministerie van Werkgelegenheid speurt op internet naar het geboefte. Het is begonnen met een campagne waarbij werkzoekenden worden voorgelicht over oplichtingspraktijken. Wanneer Immigration op Suvarnabhumi vermoedt dat iemand naar het buitenland gaat om er te werken, wordt het ministerie gewaarschuwd.

De meest populaire bestemming voor zowel legaal als illegaal werk is Zuid-Korea. Het Department of Employment dringt er bij betrokkenen op aan contact met haar op te nemen om te controleren of de werkplaats oké is. Veel vrouwen die naar Zuid-Korea gaan, krijgen een baan als masseuse aangeboden en mannen meestal een baan in de bouw of landbouw.

– Twee echtparen beschuldigen het Songkhla ziekenhuis ervan de dood c.q. de handicap van hun baby te hebben veroorzaakt nadat ze hadden geweigerd een ‘special fee’ te betalen voor de bevalling. Dat speciale tarief van 14.000 baht, bestemd voor een operatiekamer, gaf recht op een ‘speciale’ behandeling.

In het ene geval kon de moeder het geld niet opbrengen, dus ze kreeg een ‘gewone’ behandeling. De baby stierf tijdens de bevalling in augustus. Het ziekenhuis zou geweigerd hebben het medisch rapport te overhandigen.

In het andere geval dat uit juni dateert, werd de baby met een zwakke linkerarm geboren. De ouders schrijven dit ook toe aan de ‘gewone’ behandeling.

Beiden echtparen hebben aangifte bij de politie gedaan. Een derde echtpaar dat wel had betaald, heeft ook geklaagd bij de politie. Het ziekenhuis zou hen te veel in rekening hebben gebracht.

De ziekenhuisdirecteur zegt dat het ziekenhuis nooit weigert patiënten te behandelen. Als moeder en kind gezond zijn, wordt gekozen voor een natuurlijke geboorte. De keizersnede wordt alleen toegepast wanneer dat noodzakelijk is.

– Nog meer Songkhla, maar nu iets geheel anders: afvalverwerking. Die provincie produceert het meeste afval van alle provincies, begin vorig jaar 2,4 miljoen ton. Het Pollution Control Department heeft de provincie gecomplimenteerd met de snelle verbetering van afvalverwerking en het beheer van stortplaatsen. Het afgelopen jaar is de hoeveelheid geaccumuleerd afval aanzienlijk verminderd door een beter management. [Geen idee wat daar precies mee wordt bedoeld.]

– Thailand neemt zich voor de uitstoot van broeikasgas de komende zes jaar met 20 procent terug te brengen. Het Office of Natural Resources and Environmental Policy and Planning werkt momenteel aan een nieuw milieumasterplan dat klaar moet zijn wanneer in december in Peru de VN-conferentie over klimaatverandering wordt gehouden en volgend jaar in Frankrijk.

– De NCPO heeft de parlementscommissie die de begroting 2015 onder de loep neemt, gevraagd een bedrag van 16,8 miljard baht te reserveren voor noodgevallen, zoals overstromingen en natuurrampen. Dinsdag vergadert de NLA (noodparlement) over de begroting die in eerste lezing al is goedgekeurd en nu in herziene vorm ter tafel ligt. De 16,8 miljard wordt afgesnoept van diverse deelbegrotingen.

– Van de 28 luchthavens in Thailand zijn zes winstgevend. Het Civil Aviation Department wil ze allemaal zelfvoorzienend maken en heeft een consultancybureau ingehuurd om voor elke luchthaven een verdienmodel te maken. Gedacht wordt aan privatisering of een joint venture met de overheid, maar tot nu toe hebben bedrijven daar nog geen belangstelling voor getoond. Niettemin is de afdeling optimistisch gezien de voortdurende groei van de budgetluchtvaartlijnen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Kritiek op arrestaties ‘men in black’; eerder onderzoek getorpedeerd
Noord-Thailand: Bewoners zeggen ‘nee’ tegen grote dammen

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Nieuws uit Thailand – 14 september 2014”

 1. Fran Nico zegt op

  Met betrekking tot de afvalverwerking in Songkhla merk ik het volgende op. Accumuleren betekent vermeerderen of toenemen. In het verhaal betekent het dus dat de toeneming van de afvalberg is verminderd door een beter management in de afvalverwerking.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Fran Nico Bedankt voor de toelichting.

 2. Henk zegt op

  Wat betreft die powerbanks.
  Tijdens mijn laatste bezoek aan Thailand met Lufthansa, had de stoel een USB aansluiting. Hier kon ik mijn tablet op aansluiten.
  Ik zag niet dat mijn tablet werd opgeladen , maar het batterijniveau zakte in ieder geval niet.

  • ba zegt op

   china airlines had dat ook, maar ze he been het lang niet allemaal. Vorige week vloog ik met KLM, dat toestel had WiFi aan boord maar geen USB aansluitingen. Bij mij gaat de powerbank dus ook gewoon mee.

   Overigens had ik dat ding altijd al in mijn handbagage ook op thai vluchten en het is nog nooit een probleem geweest.

  • Sjaak S zegt op

   Beste Henk,

   Tenzij er in de laatste twee jaar iets aan gedaan werd, weet ik je te zeggen dat de USB aansluiting van de stoelen van LH niet functioneren. Ik was tot 2012 steward bij LH, vandaar dat ik dit weet. Wel de stroomaansluitingen in de C-klasse doen het in de meeste gevallen (tenzij je laptop te veel stroom nodig heeft). Ik kreeg zojuist de bevestiging van een oud-collega die nog vliegt dat deze aansluitingen het wel in de nieuwe C-Klasse van Lufthansa doen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website