Nieuws uit Thailand – 14 november 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
14 november 2013

Leerlingen van de dorpsschool in Ban Phum Sarol (Si Sa Ket) ruimen rommel op. De school was drie dagen gesloten uit angst voor grensgevechten.

Met twee nieuwsitems vandaag in de rubriek Nieuws Uitgelicht blijft er weinig over voor Nieuws uit Thailand. Het aardigste bericht vind ik nog het advies van het Department of Mental Health aan mensen die last van stress hebben vanwege de huidige politieke conflicten. ‘Take up more relaxing activities’, adviseert Panpimol Wipulakorn, adjunct-directeur-generaal van de DMH.

Panpimol zegt dat mensen die gemakkelijk geïrriteerd raken, last hebben van slapeloosheid of instabiele emoties hebben, spanning kunnen opbouwen wanneer ze het nieuws van de protesten te intensief volgen. Die spanning leidt tot conflicten met gezinsleden, vrienden en collega’s. Panpimol adviseert ook om de social media te mijden, want die leiden eveneens tot verhoging van het stress-niveau.

– De autoriteiten in de provincie Khon Kaen hebben hun zinnen gezet op een panda, want zo blijkt in de dierentuin van Chiang Mai, dat schattige diertje is een publiekstrekker. Dus roepen ze de regering op om nog een panda aan China te vragen. Die zou dan gehuisvest worden in de Khao Suan Kwang dierentuin in het gelijknamige district.

– Thai Airways International (THAI) heeft haar winsttarget voor dit jaar gehalveerd. THAI denkt nu 2 miljard baht te kunnen overhouden. Het is de tweede keer dit jaar dat de target wordt bijgesteld. De raad van bestuur geeft de politieke onrust daarvan deels de schuld. De RvB wijst erop dat zestien landen een reisadvies voor Thailand hebben uitgebracht.

Andere oorzaken zijn het verminderd aantal passagiers op binnenlandse vluchten (min 2 à 3 procent), strengere regels in China voor tourreizen, de economische teruggang in India en Europa, hogere bedrijfskosten en valutaverliezen.

Aan het begin van het jaar dacht de maatschappij nog 6 miljard te kunnen verdienen, maar halverwege dit jaar ging daar al het mes in.

– De Thai-Japanese brug op de Rama IV weg gaat vanaf 16 november 46 dagen dicht voor onderhoudswerkzaamheden.

– Een houtsmokkelaar is om het leven gekomen, toen zijn vrachtwagen in Chiang Rai van de weg slipte en crashte. De man had het gaspedaal ingedrukt omdat hij werd achtervolgd door de politie. De echtgenote van de man raakte gewond.

In de wagen vond de politie 250 blokken van het beschermde palissanderhout. Ze gaat ervan uit dat de man op weg was naar Chiang Saen, van waar het verder naar China zou worden gesmokkeld. Palissander is daar een gewilde houtsoort, waarmee goed geld valt te verdienen.

– Tweeëntwintig leerlingen van twee scholen in Nakhon Phanom zijn gewond geraakt doordat de pickup truck waarin ze zaten, tegen een andere pickup truck botste en kantelde. Die pickup truck moest abrupt remmen voor een motorfietser. Eén leerling ernstig gewond. Beide chauffeurs bleven ongedeerd.

– De regering gaat voedsel, drinkwater en medische hulpgoederen naar de Filipijnen sturen, alsmede vijftien artsen en een mobiele kliniek. Ze heeft tevens het fonds ‘Thais help Filipinos’ gevormd. Donaties zijn welkom.

Defensie stuurt een C130 transportvliegtuig met twee militaire artsen, tien soldaten en twee honden en de marine stuurt schepen. Vorige week werd het eiland Cebu zwaar getroffen door de tyfoon Haiyan.

– Minister Chadchart Sittipunt (Transport) wil dat er met Loy Krathong op 17 november ‘zero accidents’ met bussen en treinen gebeuren. De politie laat weten streng te zullen optreden tegen mensen die roekeloos vuurwerk en rotjes afsteken. Na 18 uur mag er op het Saen Saep kanaal niet worden gevaren. Het aantal personen per pier wordt beperkt tot veertig. Verder wordt paal en perk gesteld aan het oplaten van lampionnen bij luchthavens.

– Thailand en China gaan samenwerken om de studie van en het onderwijs in Mandarijn in Thailand te verbeteren. De twee ministers van Onderwijs zijn dat overeengekomen toen ze elkaar ontmoetten bij een algemene vergadering van Unesco in Parijs. Het aantal leerlingen dat Mandarijn als tweede taal kiest, stijgt elk jaar. China stuurt weer vrijwilligers naar Thailand om conversatielessen te geven. Vorig jaar stuurde China al 1.600 vrijwilligers.

– De rubberboeren in Prachuap Khiri Khan hebben hun op 26 oktober begonnen wegblokkade beëindigd en vertrekken naar Bangkok om zich op de Ratchadamnoen Avenue bij de demonstranten aan te sluiten.

– Het volgende vredesgesprek tussen Thailand en verzetsgroep BRN, gepland voor begin volgende maand,wordt vermoedelijk opnieuw uitgesteld. BRN-hoofdonderhandelaar Hassan Taib geeft als reden dat Thailand nog steeds niet gereageerd heeft op de vijf eisen die BRN stelt aan voortgang van de gesprekken, aldus een bron.

– De meeste bewoners van het dorp Ban Phum Sarol in Si Sa Ket zijn naar huis teruggekeerd, nadat ze maandag waren gevlucht uit angst dat na de uitspraak van het Hof in Den Haag gevechten zouden uitbreken. Sommigen hadden hun toevlucht gezocht tot een schuilkelder; anderen waren naar familie elders gegaan. De dorpsschool van Ban Phum Sarol ging gisteren weer open, andere scholen in de buurt hielden hun deuren gesloten.

Economisch nieuws

– De Deense schoenenfabrikant Ecco heeft zijn fabriek in de provincie Phichit gesloten, waardoor 1.183 werknemers op straat staan. Personeel dat bereid is te verhuizen naar Ayutthaya, waar de hoofdvestiging staat, wordt daar te werk gesteld. Ongeveer de helft van het personeelsbestand maakt van die regeling gebruik.

De verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht heeft het bedrijf de das omgedaan. Voor de verhoging bedroeg het 170 baht in Pichit, wat voor een aantal investeerders aanleiding was zich in de provincie te vestigen. De verhoging naar 300 baht ging in april dit jaar in.

Ecco vestigde zich zes jaar geleden in Pichit. In de fabriek werden onderdelen gemaakt voor de hoofdvestiging op industrieterrein Saha Rattana Nakorn in Ayutthaya. Dit jaar produceert Ecco 3,3 miljoen paar schoenen. Voor volgend jaar is de target 3,8 miljoen. In de komende maanden wordt het aantal stiklijnen verdubbeld.

Personeel dat naar Ayutthaya verhuist krijgt een verhuiskostenvergoeding van 4.000 baht en de eerste drie maanden een vergoeding van 2.000 baht voor huisvestingskosten. Voor degenen die niet meegaan, geldt een afvloeiingsregeling van 45 of 75 dagen loon.

– Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) dringt er bij het ministerie van Financiën en de Bank of Thailand op aan het toezicht op SFI’s (specialised financial institutions) en niet-bancaire financiële instituten te verscherpen. In zijn jaarverslag schrijft het IMF dat die instituten een bron van eventuele fiscale aansprakelijkheid en een verhoogd financieel risico zijn. Daarnaast breiden niet-bancaire instituten zich uit en die kunnen een risico vormen voor de financiële stabiliteit.

De afgelopen jaren hebben SFI’s steeds meer geld uitgeleend: in 2003 18 procent van het totale bankkrediet en vorig jaar 27 procent. Vergeleken met commerciële banken is het vermogen van SFI’s zwakker, ze hebben hogere financieringskosten en een kleinere spreiding in leningen. Bovendien wordt hun kredietverlening beïnvloed door de regering.

De instituten waar het IMF op doelt zijn acht banken, die onder toezicht van het ministerie van Financiën staan, en kredietcoöperaties die onder het ministerie van Landbouw vallen. Het Fiscal Policy Office van het ministerie van Financiën stelde onlangs voor het toezicht op de acht banken naar de Bank of Thailand over te hevelen, dat strenger toeziet op banken. Enkele van die banken kampen met een hoog perentage aan NPL’s (non-performing loans).

Spaar- en kredietcoöperaties raken steeds meer verweven in de financiële sector. Ze lenen geld uit aan elkaar en investeren in andere financiële instituten.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 14 november 2013”

  1. Maarten zegt op

    Mooi dat Thailand hulp gaat geven aan de Filippijnen. Laat me raden, ze sturen een hele grote berg rijst.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website