Nieuws uit Thailand – 13 december 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
13 december 2014

Gegrild rattenvlees: bewoners van het district Prasat (Surin) en toeristen zijn er gek op. Eet smakelijk.

Vanaf vandaag is de taxi duurder. Het ministerie van Transport heeft het groene licht gegeven voor verhoging van de tarieven. Het starttarief blijft evenwel gelijk op 35 baht. De verhoging komt neer op 8 procent. Later stijgt die naar 13 procent onder voorwaarde dat het taxigilde zich aan de regels houdt, zoals klanten niet weigeren en altijd de meter aanzetten.

De verhoging geldt alleen voor wagens die na inspectie zijn goedgekeurd door het Land Transport Department en dat zijn er pas 30.000 van de 80.000 die Bangkok’s straten onveilig maken. Zie voor alle tarieven het overzicht onderaan de posting.

Ook de tolweg Din Daeng-Don Mueang-National Memorial Monument wordt duurder.

– Nederland domineert vandaag de voorpagina van Bangkok Post. Een staande foto van 16 bij 25 cm toont een gigantische dinosaurus die een schaterende vrouw een kopje geeft – als je dat tenminste van dino´s kunt zeggen. Het prehistorisch monster (want zo mooi is het niet, wel mooi gemaakt) is een creatie van de Nederlandse steltlopersgroep Saurus.

Tezamen met zo’n veertig groepen uit achttien landen treden de Nederlanders op tijdens de Bangkok Street Show in het Lumpini park. Vandaag en morgen zijn al die acts tussen 15 en 21 uur nog te zien. En omdat mijn landgenoten een bepaalde reputatie hebben, vermeld ik erbij dat de toegang gratis is.

– Het OM heeft meer tijd nodig om te beslissen of oud-premier Yingluck vervolgd gaat worden wegens plichtsverzuim. Er moeten nog extra getuigen worden gehoord en het bewijsmateriaal, aangedragen door de National Anti-Corruption Commission (NACC), moet nog eens kritisch worden beoordeeld. Dit betekent dat de aangekondigde deadline van eind deze maand vermoedelijk niet wordt gehaald, zegt Surasak Trairattakul, directeur-generaal van het Litigation Department van het OM.

Yingluck is door de NACC beschuldigd van plichtsverzuim omdat zij als voorzitter van het National Rice Policy Committee heeft nagelaten actie te ondernemen tegen de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst en de oplopende kosten. Een gezamenlijke commissie van OM en NACC concentreert zich op drie vragen:

 1. Was de premier bevoegd het hypotheeksysteem te stoppen, dat tot nu toe een verlies van meer dan 500 miljard baht heeft opgeleverd?
 2. Heeft Yingluck zich schuldig gemaakt aan plichtsverzuim?
 3. Was er sprake van corruptie en in welke mate?

Over de keuze van nog te horen getuigen bestaat onenigheid tussen NACC en OM. De NACC wil alleen getuigen horen, van wie ze meent dat ze relevant zijn voor de zaak. Het OM heeft wat ruimere opvattingen. Een andere hobbel vormen de zogeheten G-to-G rijstverkopen (governement to government). Volgens sommige getuigen hebben ze nooit plaatsgevonden, andere spreken dat tegen.

– Een vliegtuig van AirAsia op weg naar Nanjing is donderdag abrupt naar Don Mueang teruggekeerd nadat een Chinese passagier warm water naar een stewardess had gegooid. Ze was kwaad omdat zij en haar vriend niet stoelen naast elkaar hadden gekregen. Dit kwam omdat ze deel uitmaakten van een groep die in alfabetische volgorde stoelen was toegewezen.

Volgens getuigen dreigde de man het vliegtuig op te blazen en de vrouw vertelde haar medepassagiers dat ze zelfmoord wilde plegen. Ook nadat ze naast elkaar waren gezet, was de kou nog niet uit de lucht. De vrouw kocht een bekertje noodles en vroeg om warm water.

In het toestel zaten 174 passagiers. Het bericht meldt niet wanneer de vlucht werd hervat, wel dat geen aangifte is gedaan.

– De Red Line komt eind 2018 klaar, een jaar later dan gepland. Het deel tussen Bang Sue en Rangsit (26 km) kampt met vertragingen en de bouw van het station Bang Sue vordert traag. Er zijn problemen met het verleggen van water- en elektriciteitsleidingen en het ministerie onderhandelt nog met de leverancier van treinstellen over de prijs. Als die mislukken, moet de aanschaf opnieuw aanbesteed worden. De Red Line krijgt een totale lengte van 60 km; het bericht vermeldt niet tussen welke plaatsen.

Gisteren nam de minister van Transport een kijkje bij het in aanbouw zijnde station. Als enige van het gezelschap droeg hij een veiligheidshelm.

– De bodem van het Trust Fund for Tsunami, Disaster and Climate Preparedness komt in zicht. Het Department of International Organisations van het ministerie van Buitenlandse Zaken hoopt dat donoren het fonds aanvullen nu op 26 december wordt herdacht dat 10 jaar geleden de tsunami dood en verderf zaaide.

Het fonds werd in 2005 gevormd. [Wie het beheert, is mij niet duidelijk] Thailand stortte er 328 miljoen baht in; de andere donoren waren Zweden, Duitsland, Turkije, Japan, Filipijnen, Nepal en Bangladesh. Het saldo bedroeg toen $ 13,7 miljoen, geld dat gebruikt is voor de financiering van 26 waarschuwingsprojecten in 19 landen. In 2010 breidde het fonds haar werkzaamheden uit tot alle bedreigingen van kusten.

– Vice-premier Prawit Wongsuwan weet het zeker: Volgend jaar verhuist Thailand van de Tier 3 naar de Tier 2 landen in het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport. Thailand belandde dit jaar op de Tier 3 lijst omdat het mensenhandel onvoldoende bestreed.

Prawit is door premier Prayut Chan-o-cha benoemd tot voorzitter van een commissie die moet werken aan de statusverhoging. ‘We moeten het probleem van mensenhandel oplossen. De wet strikt handhaven en tegen elke vorm van corruptie vechten, met name de betrokkenheid van ambtenaren bij mensenhandel.’

Prawit zei gisteren na een vergadering van drie ministers en het Office of Prevention and Suppression of Human Trafficking Committee dat meer moeite gedaan gaat worden mensenhandel ‘in all respects’ aan te pakken.

Premier Prayut Chan-o-cha sloot zich gisteravond in zijn wekelijks tv-praatje bij die woorden aan, alhoewel Thailand op de onlangs bekend gemaakte Corruption Perceptions Index 2014 enkele puntje is gestegen. Prayut zei er verheugd over te zijn. Volgens de premier is corruptie de hoofdoorzaak van tal van ’s lands problemen. Ze veroorzaakt sociale ongelijkheid, benadeelt de verbetering van de concurrentiepositie van het land en vormt een crisis van ‘deugden en ethiek’ van de mensen in de samenleving.

– Corruptie bij overheidsprojecten dient beter bestreden te worden. Minister Paiboon Koomchaya (Justitie) pleit voor een speciale wet ter vervanging van de huidige reglementen, die niet afdoende zijn.

Daardoor kon het gebeuren dat bij de aanleg van futsalvelden in het Noordoosten flink is gefraudeerd. Veel velden zijn van een slechte kwaliteit en er moest ook nog eens te veel voor worden betaald. Politici gaven mondeling opdracht materialen te kopen en ambtenaren moesten die instructies opvolgen. Paiboon vindt het daarom nodig dat de wetgeving in zulke gevallen ambtenaren vrijwaart van vervolging. Ook moet duidelijk zijn wie projecten goedkeurt.

– De jacht op verdachten die betrokken waren bij het criminele netwerk van Pongpat Chayaphan, voormalig hoofd van het Central Investigation Bureau, is nog lang niet afgelopen. De politie verdenkt nog eens zeven personen van banden met het netwerk: de echtgenoot, voormalig hoofd van de Immigration Police van Samut Sakhon, en familie van de vrouw die deze week werd aangehouden. Schermend met de naam van de koning verwierf ze op slinkse wijze enkele zakencontracten.

– Aan een zaak die zich 17 jaar heeft voortgesleept is in juni in het Hooggerechtshof een eind gekomen, maar het vonnis werd pas gisteren bekend. Het Hof veroordeelde vier maanden geleden drie personen tot zes jaar en acht maanden gevangenisstraf omdat ze illegaal drie huizen hadden gebouwd in nationaal park Srinagarind Dam.

Twee zijn de echtgenote en dochter van de voormalige adjunct-gouverneur van Kanchanaburi. De drie moeten hun bezit afbreken; doen ze dat niet dan stuurt het park een sloopploeg en krijgen ze de rekening. In het gebied moeten nog zeven tot acht eigenaren van vakantieparken hun biezen pakken.

– Omdat de hotline 191 vaak in gesprek is, heeft de politie een tweede alarmnummer geopend: 1599. De bezetting van de alarmcentrale (foto homepagina) is uitgebreid en meer bewakingscamera’s gaan geïnstalleerd worden in 861 risicogebieden, aldus de Royal Thai Police. Tussen 18 en 20 uur wordt de centrale 1.600 tot 2.000 maal gebeld. Vorige maand is 230.000 keer gebeld; 54 procent was vals alarm voornamelijk door kinderen.

Over de slechte bereikbaarheid van 191 klaagde onlangs een amateur fotograaf die het lichaam vond van een Zweedse man die zich had opgehangen in een leegstaande pand.

Economisch nieuws

– Op de jaarlijkse auto- en motorbeurs in Impact Muang Thong Thani, de 31ste alweer, zijn goede zaken gedaan, maar de target van 50.000 verkopen is niet gehaald. De teller bleef steken op 44.972. Ook het aantal bezoekers en omzet bleven onder de target: 1,38 miljoen Thai bezochten de 12 dagen durende beurs en die kochten voor 52 miljard baht.

Toyota boerde het best met 7.830 voertuigen, gevolgd door Honda (6.719), Nissan (4.318), Isuzu (4.227), Mitsubishi (4.196) en Mazda (4.164). Bij de premium and big motoren was Honda nummer 1. Gevolgd door British Triumph en Kawasaki. Opvallend kenmerk van deze beurseditie was dat de gemiddelde autoprijs steeg van 1,05 miljoen baht vorig jaar naar 1,14 miljoen baht, hetgeen erop wijst dat consumenten meer aandacht besteden aan kleine personenwagens, SUV’s en luxe modellen.

Honda lanceerde dit jaar zeven nieuwe modellen, Mazda presenteerde een nieuwe eco-wagen, de Mazda-2 met een 1.500 cc dieselmotor.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Nieuwe grondwet: Noodparlement zet er de sokken in

11 reacties op “Nieuws uit Thailand – 13 december 2014”

 1. Gerrie Q8 zegt op

  Is het te zien aan de taxi’s die gekeurd zijn en dus meer mogen vragen, maar wel aan de eisen moeten voldoen?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Gerrie Q8 Op de voorruit zit een sticker van de DLT (Department of Land Transport).

 2. maarten vasbinder zegt op

  http://www.bangkokpost.com/multimedia/photo/449277/bangkok-street-show-in-city-of-happiness
  De foto’s van de parade.

  • Daniel zegt op

   De posting staat hier niet op de juiste plaats. Ik weet dat er over de parade geen reactie mogelijk was.
   Maar hier gaat het over de verhoging van de taxiprijzen.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ maarrten vasbinder De foto’s van de Bangkok Street Show zijn inmiddels in de posting geplaatst. Toen Nieuws uit Thailand werd gemaakt, waren die nog niet beschikbaar.

 3. Wil zegt op

  Ik, of wij hier op Samui vragen ons af wanneer de taxi’s op Samui de meter aan gaan zetten.
  Tot nu toe heb ik er nog geen een op kunnen betrappen de meter aan te zetten, ja zei er 1 ,
  500, bath startgeld, ik wees hem op de poster op z’n deur van 50 bath maar dat wuifde hij
  lachend weg.
  Van het vliegveld naar Lamai “ongeveer 12 km” wordt aan mensen die het niet weten met
  gemak 700 a 800 bath gevraagd. Waar blijft de politie die op het gebruik v/d meter toe ziet?

 4. Leo Th. zegt op

  Jammer dat tegen de zich misdragende Chinese passagiers geen aangifte is gedaan! Schandalig en gevaarlijk gedrag, waar bemanning en passagiers de dupe van zijn. Zij hadden bovendien aansprakelijk gesteld moeten worden voor de extra kosten van Air Asia. Overigens kan je voor een paar euro bij Air Asia je plaats in het vliegtuig reserveren. Gisteren stond op teletekst dat de (vrouwelijke) vice-president van Korean-Air ontslagen is. Op een vlucht van haar eigen vliegtuigmij. had een purser bij het aan boord gaan een zakje nootjes aan haar uitgereikt. Dat viel om welke reden dan ook niet in de smaak bij mevrouw, waarop zij eiste dat de betreffende purser van de vlucht gehaald zou worden. Deze arrogante houding is haar terecht duur komen te staan, niet de purser maar zijzelf kon haar biezen pakken.

  • ruud zegt op

   De regel over die nootjes is waarschijnlijk in verband met notenallergie.
   Of die regel veel helpt weet ik niet, want als de mensen naast je van de nootjes zitten te smikkelen, heb je er waarschijnlijk evengoed last van.

   • Cornelis zegt op

    Wat de nootjes betreft: het ging om het serveren in een zakje i.p.v. in een schaaltje. Zie
    http://www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/2/airlines/nootjes-in-een-zakje-purser-van-boord-gezet

 5. Sjaak S zegt op

  Wanneer ik dat lees over het gedrag van die Chinese passagiers, kan ik als voormalige steward het alleen maar toejuichen, wanneer er meteen een tussenlanding gemaakt wordt en deze gasten verwijderd worden. Hun geluk dat er geen aangifte gedaan werd. Dat was met mijn vroegere maatschappij niet gebeurd. Ik heb al minstens twee keer meegemaakt dat wij gasten aan de lokale politie overgedragen hebben, omdat ze zich misdragen hadden en dat was minder gevaarlijk dan wat deze gedaan hadden.
  Het is toch niet te geloven. In Amerika hadden deze twee gevangenisstraffen van een aantal jaren moeten uitzitten vanwege hun gedrag.
  Ik wil nu niet gaan uitweiden hoe gevaarlijk het was wat ze deden, maar geloof me, dat men dit niet met een korreltje zout moet nemen.
  Over de noten allergie, ik denk nou niet dat je een allergische reactie kunt krijgen, wanneer je buurman de noten zit te eten. Dan zou je, als je zo’n allergie hebt, beter niet moeten vliegen.

  • ruud zegt op

   Er is een AD artikel over een 4-jarig meisje dat ziek werd, doordat iemand naast haar een zakje noten opende.
   Google op notenallergie in vliegtuig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website