Blijde gezichten gisteren in Den Haag, Bangkok en Cambodja na de uitspraak van het Internationale Hof van Justitie. De kern van de uitspraak: de omgeving van de tempel is Cambodjaans grondgebied, maar die strekt zich niet uit tot het gehele, door beide landen betwiste gebied van 4,6 vierkante kilometer.

Het Hof, gevestigd in het Vredespaleis, definieerde de omgeving als de ‘promontory’ (kaap, voorgebergte, uitsteeksel) waarop de tempel staat. De grenzen daarvan heeft het Hof in grove lijnen aangegeven; de precieze grens moet in overleg door beide landen worden vastgesteld. Thailand dient zijn troepen uit dit gebied terug te trekken.

Virachai Plasai, ambassadeur van Thailand in Nederland en leider van het Thais juridisch team, toonde zich gisteren verheugd op een persconferentie die live op de tv werd uitgezonden. ‘Om te bepalen of het vonnis positief of negatief is voor Thailand, moet je kijken naar wat we gevraagd hebben en of we dat gekregen hebben. Cambodja kreeg veel dingen niet die het gevraagd had. Ze hebben niet het gebied van 4,6 vierkante kilometer gekregen.’

Alina Miron, een van de vier advocaten die de zaak voor Thailand heeft verdedigd [dat moet een lieve duit hebben gekost], zei dat het Hof de omgeving van de tempel duidelijk had gedefinieerd. ‘Het Hof heeft benadrukt dat het “a small portion of territory” is. Tot hoever de ‘promontory’ zich precies uitstrekt, moeten beide landen aldus het Hof “in good faith” bepalen.’

Premier Yingluck noemde de uitspraak gisteravond in een tv-toespraak ‘favouring Thailand’ [wat maar ten dele juist is]. Ze zei dat het Thais juridisch team het ICJ-vonnis grondig zal bestuderen.

Evenals Thailand is Cambodja blij met de uitspraak. ‘We kunnen niet zeggen dat het vonnis 100 procent tegemoet komt aan ons doel, maar we zijn blij. Het vonnis heeft het meeste opgeleverd wat we willen’, aldus minister Hor Namhong (Buitenlandse Zaken).

Verder puntsgewijs nog wat Preah Vihear nieuws:

 • Drie anti-regeringsgroepen marcheerden gisterochtend naar het ministerie van Defensie. Ze eisten dat Thailand het vonnis, ongeacht de inhoud, zou verwerpen. In een brief aan de premier en het leger vragen ze het ministerie van Defensie en het leger om Thais grondgebied te beschermen. ‘De natie mag geen grondgebied verliezen, zelfs geen vierkante inch.’
 • De commandant van de 2nd Army Region heeft de soldaten in het grensgebied bevolen op hun plaats te blijven. ‘We moeten wachten op het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat zal bepalen of we soldaten moeten terugtrekken. Dus op dit moment kunnen we niet over troepenterugtrekking praten.’
 • Volgens een legerbron heeft de 2nd Army Region voorafgaand aan de uitspraak van het ICJ vierduizend soldaten naar het grensgebied gestuurd. Volgens de bron zal Thailand troepen moeten terugtrekken uit het gebied dat aan Cambodja is toegewezen. Hij verwacht dat dit volgend jaar gebeurt.
 • Suwit Theerasasawat, hoogleraar geschiedenis aan de universiteit van Khon Kaen, zegt dat het vonnis beter dan verwacht is. ‘Geen enkel land won of verloor 100 procent.’ Suwit is bezorgd dat het vonnis gepolitiseerd wordt, wanneer de regering zich ertegen verzet. ‘Regeringen moeten het ambtelijk apparaat de ruimte geven om hun werk professioneel te doen als het gaat om territoriale grenzen. Net als in gesprekken is het een zaak van geven en nemen ter wille van het oplossen van bilaterale ruzies.’
 • Zie verder: Salomo’s oordeel over tempel Preah Vihear. [De titel is inmiddels veranderd in: Salomonsoordeel over tempel Preah Vihear.]

– Na een debat van 12 uur heeft de Senaat het controversiële amnestievoorstel gisteren met 140 tegen 0 stemmen naar de prullenbak verwezen. Maar oppositiepartij Democraten is nog niet tevreden, want de regering kan het voorstel na 180 dagen nieuw leven inblazen. De partij suggereert een juridisch trucje: wanneer het voorstel door de Senaat wordt beschouwd als een financiële wet, gaat het regelrecht naar de premier die het dan kan intrekken.

Regeringswhips*  hebben voorgesteld morgen een gezamenlijke vergadering van Senaat en Huis van Afgevaardigden te houden om over een oplossing van de huidige politieke crisis te praten. De Democraten hadden geëist dat het amnestievoorstel gisteren om 18 uur zou worden ingetrokken, maar dat is niet is gebeurd omdat de Senaat toen nog aan het debatteren was.

– Parlementslid Suthep Thaugsuban, tevens rallyleider op de Ratchadamnoen Avenue, en acht andere Democratische parlementsleden vertrekken uit het Huis van Afgevaardigden uit protest tegen het (blanco) amnestievoorstel. [Maar volgens mij om juridische consequenties te vermijden, omdat ze buiten het parlement actievoeren.]

Suthep riep gisteren op tot burgerlijke ongehoorzaamheid: werkonderbrekingen morgen en vrijdag, uitstel van betaling van belastingen en drie dagen geen onderwijs op scholen en universiteiten. Voorts vroeg hij bedrijven de vlag uit te steken en hij vroeg mensen met vlag en fluitje de straat op te gaan. Volgens Suthep is het aantal demonstranten op Ratchadamnoen Avenue uitgegroeid tot 100.000, maar verslaggevers van Bangkok Post houden het op 50.000. Ze bezetten de brede avenue tussen het Victory Monument, de Phan Fa brug en de Makkhawan Rangsan brug.

Behalve op Ratchadamnoen Avenue werd gisteren in Bangkok geprotesteerd in Silom (5.000 demonstranten), Asok (4.000), Soi Ari (2.000) en Ratchadaphisek (700). Om 12.34 uur vond weer een fluitconcert plaats en daarna vertrokken de demonstranten naar de Ratchadamnoen Avenue, ‘Get out, get out’ roepend.

Staatssecretaris en roodhemdleider Nattawut Saikuar vreest dat het voortgezette protest van de Democraten tot een militaire coup kan leiden. Ze zouden zelfs het Government House willen belegeren. Hij schrijft dit op zijn Facebook-pagina. Nattawut roept de Democraten op zich tegen een mogelijke coup uit te spreken en hun straatprotesten te beëindigen. ‘Het parlement is de plaats waar over oplossingen moet worden gepraat; de Democraten ondermijnen het parlementaire stelsel.’

Oppositieleider Abhisit ontkent dat zijn partij op de val van de regering uit is. ‘De Democratische parlementsleden op Ratchadamnoen Avenue maken gebruik van hun grondwettelijk recht. Dat is hun beslissing. De partij steunt deze democratische wijze van vechten.’ Suthep ontkent dat de Democraten van plan zijn het Government House te belegeren.

Intussen roeren ook de roodhemden zich weer. Vandaag houdt het UDD een rally in het 700th Anniversary Stadium in Chiang Mai. Ook in andere provincies zijn rally’s belegd. Gisteren verzamelden zo’n tweeduizend leden van vrouwengroepen, inwoners en buurtleiders zich bij het Provinciehuis van Lampang om hun steun te betuigen aan het amnestievoorstel en de regering Yingluck.

In Nakhon Si Thammarat deden 10.000 demonstranten het tegenovergestelde en vanuit Surat Thani trokken drieduizend mensen per bus, minibusje en trein naar de rally van de Democraten in Bangkok. Verder noemt de krant anti-amnestie initiatieven in Pichit, Tak en Trang.

In Nakhon Sawan heeft de politie controleposten ingericht. Voertuigen met demonstranten worden er gecontroleerd op wapens.

– De 70-jarige schoonmoeder van de vermoorde Olympisch sportschutter Jakkrit Panichpatikum (de man die in zijn Porsche werd doodgeschoten) heeft bekend dat zij de opdracht heeft gegeven hem te vermoorden. Als verklaring gaf de vrouw dat Jakkrit ondanks herhaalde excuses zijn vrouw Nitiwadee tijdens hun huwelijk van zes jaar regelmatig mishandelde. Haar dochter was niet betrokken bij de moord, aldus Surang Duangjinda. ‘Ik deed het omdat ik van mijn dochter houd en omdat ik gebelgd was over de talloze aanvallen op mijn dochter.’

Surang zei dat Jakkrit ook haar een keer met een vuurwapen had bedreigd en in haar bijzijn haar dochter had beledigd. Volgens Surang was de miskraam van haar dochter te wijten aan Jakkrit’s aanvallen. Jakkrit zat na de bedreiging van zijn eigen moeder en echtgenote enige tijd gevangen, maar was op borgtocht vrijgelaten. Omdat hij doorging met zijn aanvallen, trok Surang als conclusie dat hij nooit zou veranderen.

Nitiwadee ontkende gisteren dat ze overspel had gepleegd of geprobeerd had Jakkrit’s vermogen te stelen, zoals sommige media hebben bericht. Het gewelddadig gedrag van Jakkrit schreef ze toe aan zijn drugsgebruik.

De politie gelooft niet dat de weduwe niet op de hoogte was van de plannen van haar moeder. Beiden worden door de politie vervolgd. Nadat ze elk 500.000 baht als borgsom hadden gestort, werden ze vrijgelaten. (Foto homepagina: Moeder en dochter)

– Drie districten van de provincie Phetchaburi zijn uitgeroepen tot rampgebied. Zij zijn het hardst getroffen door de stortbuien die op 8 november begonnen. Als gevolg daarvan stroomde de Phetchaburi rivier over en liepen veel huizen onder water. Wanneer het stopt met regenen, wordt de wateruitstroom uit de Phet dam in het district Tha Yang verminderd. Eerder moest extra water worden geloosd, waardoor de drie districten plus het district Muang onder water liepen.

* Een whip is een persoon die voorafgaand aan een stemming in het parlement ervoor moet zorgen dat de leden van zijn eigen partij aanwezig zijn en de stem op het juiste voorstel uitbrengen. De term wordt gebruikt in de Britse, Amerikaanse en Canadese politiek. In Nederland bestaat een dergelijke functie niet, alleen al omdat deze onwettig zou zijn. In de Nederlandse Grondwet is vastgesteld dat parlementsleden stemmen zonder last of ruggespraak. (Bron: Wikipedia)

Economisch nieuws

– Boeren die hun paddy buiten het hypotheeksysteem voor rijst verkopen, krijgen nog maar 6.500 à 8.000 baht voor een ton. Manat Kitprasert, president van de Thai Rice Mills Association, noemt twee oorzaken: De boeren moeten lang op hun geld wachten, wanneer ze hun rijst aan de regering verkopen en het maximum is verlaagd naar een hoeveelheid paddy ter waarde van 350.000 baht.

Doorgaans zijn rijstmolenaars wel blij als ze paddy goedkoop kunnen opkopen, maar daarvan is nu geen sprake omdat de prijs van gepelde rijst ook is gezakt.

Zoals eerder gemeld is sinds begin vorige maand, toen het nieuwe rijstseizoen inging, 2 miljoen ton paddy ingeleverd, maar de boeren wachten nog steeds op uitbetaling van de garantieprijs van 15.000 baht per ton witte rijst. Het probleem is dat de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives, die het systeem voorfinanciert, geen geld heeft om de boeren te betalen. Het wachten is op rijstverkopen door de overheid, maar die schieten niet op omdat Thaise rijst te duur is.

Inmiddels is de prijs van Thaise exportrijst sterk gezakt en is het verschil met Vietnamese rijst miniem. Eerder was Thaise rijst $ 100 duurder. De prijs zou nog verder kunnen zakken, want buitenlandse kopers weten dat de regering een gigantische voorraad heeft en dat het systeem feitelijk bankroet is. Dus ze wachten totdat de regering noodgedwongen de prijs verder laat zakken [waardoor het verlies op het geldverslindende systeem nog verder oploopt].

Naar verwachting zakt de binnenlandse prijs nog verder, want er komt een enorme hoeveelheid Hom Mali aan, in totaal 6 miljoen ton, is gebleken uit een recente peiling.

– Het minister van Financiën stelt voor dat de Bank of Thailand het toezicht op acht SFI’s (specialised financial institutions) overneemt. Enkele worden geteisterd door slechte leningen, in totaal ter waarde van 5,11 biljoen baht, terwijl het percentage NPL’s (non-performing loans) 3,76 procent van het totaal aan uitstaande leningen bedraagt oftewel 192 miljard baht. Wanneer de centrale bank het toezicht overneemt, worden de SFI’s strenger gecontroleerd en kunnen ze ook bestraft worden.

De acht zijn de Small and Medium Enterprise Development Bank of Thailand, Islamic Bank of Thailand, Government Savings Bank, Government Housing Bank, Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (bekend van het hypotheeksysteem voor rijst), Secondary Mortgage Corporation, Export-Import Bank of Thailand en de Thai Credit Guarantee Corporation.

– The Federation of Thai Capital Markets (Fetco) distantieert zich verder van de protesten omdat die nu tegen de regering gericht zijn. De Fetco is tevreden met de toezegging van de regering dat ze het controversiële amnestievoorstel niet nieuw leven zal inblazen. Voorzitter Paiboon Nalinthrangkurn zegt dat zijn organisatie vanaf het begin heeft gezegd alleen bezwaar te maken tegen artikel 3 van het voorstel, omdat corruptiezaken daaronder vallen. Tegen de rest van het voorstel heeft Fetco geen bezwaar.

De Thai Chamber of Commerce stelt vast dat de verklaring van premier Yingluck de gemoederen niet tot bedaren heeft gebracht. ‘De mensen vertrouwen de regering niet langer’, zegt vice-voorzitter Vichai Assarasakorn. ‘Dat komt omdat ze eerder niet de waarheid vertelde. Als de regering het vertrouwen van de mensen wil herwinnen, moet ze naar hen luisteren en eerlijk zijn over het voorstel om mogelijk geweld te voorkomen.’

Concertorganisator Fresh Air Festival Co zegt dat de festiviteiten die de komende maanden in Bangkok zouden plaatsvinden, naar begin volgend jaar zijn verschoven. Dit heeft al een verlies van 40 tot 50 miljoen baht opgeleverd, besteed aan voorbereidende werkzaamheden. (Bangkok Post, 11 november)

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling
Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


6 reacties op “Nieuws uit Thailand – 12 november 2013”

 1. chris zegt op

  Twee van mijn drie voorspellingen waren correct. De Senaat zou het amnestie-voorstel naar de prullenbak verwijzen. Het ICJ zou meer in het voordeel van Cambodja beslissen dan in het voordeel van Thailand en de feitelijke vaststelling van de grenzen terugverwijzen naar beide landen. Mijn derde voorspelling, de val van de regering Yingluck, kwam niet uit. Yingluck heeft de dringende adviezen van verschillende kanten – vast na overleg met haar grote broer – naast zich neergelegd. Blijkbaar waant de Pheu Thai (met de red shirts weer als achterban) zich sterk genoeg (op termijn) om de aanvallen van de demonstranten te weerstaan.
  De Democraten proberen de protestbeweging te annexeren. Dat is – naar mijn mening – geen goed idee. Suthep werpt zich op als de grote leider maar zijn persoon roept bij velen (en niet alleen de red shirts) weerstand op. Het maakt verzoening alleen maar moeilijker.

 2. Alfred Warmenhoven zegt op

  Een oud spreekwoord luidt dat ieder land het bestuur krijgt dat hij verdient….

  Gelukkig heeft het volk in Thailand laten zien dar zij de baas is en niet een kleine groep corrupte leiders.

  Leve de democratie, Yingluck get. out!

 3. Franky R. zegt op

  Beste Dick,

  Even over de ‘Whip’, dat is dus niet hetzelfde als een lobbyist? Of een spindoctor? Beide zie je wel in Nederland, waarbij de spindoctor ‘nieuw’ is.

  Weer wat nieuws geleerd op Thailandblog!

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Franky R Inderdaad, een whip is niet hetzelfde als een lobbyist. Een lobbyist is iemand die in opdracht van een organisatie of bedrijf probeert politieke partijen te beïnvloeden. In Brussel wemelt het van de lobbyisten. Een spindoctor is een op hol geslagen voorlichter die zijn partij zo gunstig mogelijk in de media probeert te krijgen.

 4. Cornelis zegt op

  Inderdaad, de ‘whip’ zorgt voor de discipline qua aanwezigheid en stemgedrag binnen de vertegenwoordiging van een politieke partij in het parlement. Binnen, bij voorbeeld, het Britse politieke systeem is ‘Chief Whip’ zelfs een officiële politieke functie. Vroeger werd ook wel over ‘whippers-in’ gesproken en ik neem dan ook aan dat de benaming komt van de betekenis van het woord ‘whip’: ‘zweep’.
  Overigens herinner ik me ook een sigarettenmerk uit de jaren 50 met de naam ‘Chief Whip’ – de fabriek stond indertijd (de jaren vijftig) in Dordrecht.

 5. GerrieQ8 zegt op

  Chief Whip was vroeger een sigaretten merk. “Chief Whip op ieders lip” was de slogan. Groen pakje met het hoofd van een man met monocle en een zwarte hoge hoed. Zelfde functionaris, maar dan in Engeland?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website