Het protest bij het Government House door Pefot is gisteren als een nachtkaars uitgegaan. Na overleg met de politie besloot de leiding naar Lumpini park te verkassen, maar een deel van de demonstranten nam daar geen genoegen mee. Zij trokken naar de kruising Uruphong, waardoor die deels geblokkeerd raakte voor het verkeer.

De demonstratie bij het regeringscentrum werd afgeblazen om het driedaags bezoek van de Chinese premier Li Keqiang niet te hinderen, maar zodra Li zijn hielen heeft gelicht komt Pefot (People’s Democratic Force to Overthrow Thaksinism) terug. Aan de verhuizing naar Lumpini park stelde Pefot als eis dat ze niet vervolgd gaat worden voor het protest. Volgens Pefot secretaris-generaal Samdin Lertbut heeft de regering beloofd dat ze hun protest bij het Government House mogen hervatten, zodra de Chinese premier is vertrokken.

De dissidente demonstranten trokken eerst naar de kruising Nang Loeng en daarna naar Uruphong, een kruising die buiten het gebied ligt waarvoor de regering de Internal Security Act (ISA) van kracht heeft verklaard (foto homepagina). De ISA geldt voor Dusit, Prompap Sattruphai en Phra Nakhon, en blijft tot 18 oktober van kracht. De maatregel wordt door critici als zwaar overdreven beschouwd vanwege het relatief kleine aantal demonstranten.

– De regering heeft geen ruilhandelsdeal met China gesloten, zegt minister Chadchart Sittipunt (Transport). Berichten suggereren dat premier Yingluck en de Chinese premier Li Keqiang begin deze maand in Nanning (China) zijn overeengekomen Thaise landbouwproducten te ruilen tegen Chinese investeringen in de hogesnelheidslijnen.

Een eventuele ruil is nog slechts een voorstel, zegt de minister, en er moet nog veel werk voor verzet worden. Voorlopig gaat de regering uit van een aanbestedingsproducedure, waaraan elk land kan deelnemen. De minister geeft toe dat China belangstelling heeft voor de lijn Bangkok-Nong Khai, omdat die via Laos verbonden kan worden met de Zuid-Chinese stad Kunming.

De ontkenning van de minister komt wat vreemd over want vandaag tekent hij een Memorandum of Understanding met de Chinese staatsecretaris van Transport over de ruilhandel van landbouwproducten, onder andere rijst en rubber, tegen Chinese investeringen in infrastructuur.

Een bron bij het ministerie lekt dat de hogesnelheidslijnen zich niet lenen van ruilhandel ‘gezien de complexiteit van de regelingen’. Een soortgelijke ruil met longan in 2005 mislukte om die reden. Een rijsthandelaar acht het onwaarschijnlijk dat China rijst van de regering koopt, omdat het de kwaliteit niet vertrouwt. China koopt liever rijst van handelaren.

Democraat Korn Chatikavanij gelooft al evenmin in het ruilhandelsvoorstel. Die zijn niet nodig, zegt hij, omdat er tegenwoordig al markten zijn voor elk product. Rijst dient op de rijstmarkt te worden verkocht om de beste prijs te krijgen en de opbrengst kan dan worden gebruikt om treinmaterieel te kopen. Hij vermoedt dat de regering wil ruilen om het gigantische verlies op het hypotheeksysteem te maskeren.

– De vredesdialoog met verzetsgroep BRN wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld, zegt legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha. De National Security Council (NSC), die de gesprekken sinds februari voert, is niet klaar voor het volgende gesprek, dat gepland stond voor 20 oktober. Prayuth maakte dit gisteren bekend, een dag nadat opstandelingen veertig bomaanslagen, brandstichtingen en moordaanslagen in alle vier zuidelijke provincies hadden gepleegd.

Op 17 oktober overlegt het Internal Security Operations Command (Isoc) met de Maleisische premier over de structuur van de vredesgesprekken en de mogelijkheid meer verzetsgroepen aan de onderhandelingstafel te krijgen.

De Thaise delegatieleider Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de NSC, noemt nog een tweede reden voor het uitstel. De vergaderdatum ligt te dicht bij 25 oktober, de dag waarop negen jaar geleden in Tak Bai 85 moslimdemonstranten om het leven kwamen, van wie 75 door verstikking in legertrucks.

– De politie is hard op zoek naar de boosdoeners van de 40 aanslagen. Camerabeelden moeten helpen de daders te identificeren. In Songkhla waren ze gekleed in vrouwenkleding met hoofddoeken.

Gisteren is in Pattani een zendmast voor mobiele telefonie in brand gestoken, waardoor het netwerk van TrueMove uitviel. Woensdagavond raakten in Bannang Sata (Yala) drie soldaten licht gewond bij een bomaanslag.

– De studentenopstand van 14 oktober 1973 mag Thailand dan niet in een volwassen democratie hebben veranderd, maar ze was wel een signaal aan de heersende klasse de stem van het volk niet te negeren. Dit zegt Jerachon Boonmak, de enige zoon van het eerste dodelijk slachtoffer van het protest tegen het dictatoriale bewind van veldmaarschalk Thanom Kittikachon. Bij de gevechten kwamen 77 personen om het leven en raakten 800 gewond. Thanom zag zich genoodzaakt af te treden en vluchtte naar het buitenland. Maandag wordt de opstand herdacht.

– Voormalig premier Thaksin gaat niet vervolgd worden voor opruiing tijdens de roodhemdprotesten in 2010. Het kantoor van de procureur-generaal (OAG) heeft besloten van vervolging af te zien, omdat Thaksin tijdens een videospeech niet heeft opgeroepen tot brandstichting of ondermijning van de monarchie.

Democraat Thaworn Senneam gaat de Senaat vragen een onderzoek in te stellen naar de beslissing van het OAG. Volgens oppositieleider Abhisit is het besluit in strijd met het advies van het hoofd van het Department of Special Investigation, Tarit Pengdith.

– Gemengde reacties van onderwijzers en leerlingen op het plan van het ministerie van Onderwijs om gestandaardiseerde testen in te voeren in de klassen 3 tot 5 van het lager en 1 en 2 van het middelbaar onderwijs. Nu worden de leerlingen door de eigen leraar beoordeeld, wat erop neerkomt dat iedereen overgaat.

En daaraan wil de minister paal en perk stellen. In het lager onderwijs dienen leerlingen te blijven zitten als ze minder dan 50 procent op de landelijke test scoren en in het middelbaar onderwijs dienen ze het desbetreffende vak opnieuw te bestuderen, is het voorstel.

Een schooldirecteur vindt dat leraren betrokken moeten worden bij samenstelling van de testen. ‘Laat dat niet alleen gedaan worden door universiteitsdocenten en onderwijsexperts, want die kennen de leerlingen niet goed genoeg.’ Een leraar vindt het idee maar niks omdat het kwaliteitsverschil tussen scholen in de grote stad en op het platteland een obstakel vormt.

– En weer is de Stop Global Warming Association naar de bestuursrechter gestapt. Eerder lukte het de vereniging via de rechter hoorzittingen af te dwingen voor de geplande waterwerken van 350 miljard baht. Maar de rechter bepaalde destijds dat voorafgaand aan de hoorzittingen een watermanagementplan dient te worden opgesteld. De regering negeert die eis, want op dinsdag begint al de eerste van een serie hoorzittingen in 36 provincies en zo’n plan is er niet. Dus eist de vereniging nu een schorsing van de hoorzittingen.

– Nabestaanden van Chinezen die zijn begraven in Wat Phanangchoen Worawihan in Ayutthaya, moeten de graven voor 1 augustus volgend jaar weghalen. De tempel heeft het terrein nodig voor de bouw van een ziekenboeg en lesruimte voor dhamma-oefeningen.

– Tegen 1.631 radio- en tv-stations gaat juridische actie ondernomen worden, als het aan de National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC) ligt. De NBTC heeft bij de politie een aanklacht ingediend. Het signaal van de illegalen stoort legale zenders. De autoriteiten hebben al 167 zenders gesloten en bij 109 huiszoeking gedaan. Tegen de overige 1.355 is nog niets gedaan.

Commentaar

– Ondanks de gigantische verliezen in de eerste twee jaar van het hypotheeksysteem voor rijst, gaat de regering stug door. Op 1 oktober ging het systeem het derde jaar in. Daarvoor heeft de regering een budget van 270 miljard baht uitgetrokken.  Waar dat geld vandaan moet komen, blijft een vraag voor zowel de ministeries van Handel en Financiën als voor de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives, die het programma voorfinanciert.

Uit het veld komen al geluiden van boeren die lang op hun geld moeten wachten. De boeren, die land huren, moeten nu een kopie van het huurcontract met de landeigenaar tonen.

De BAAC heeft tot nu toe 640 miljard baht aan het programma gespendeerd. Het ministerie van Handel heeft 160 miljard terugbetaald, dus moet nog 480 miljard baht zien op te hoesten. Dat geld moet uit verkopen van de regeringsvoorraad van naar schatting 10 miljoen ton rijst komen.

De verkopen zijn trouwens met een waas van geheimzinnigheid omgeven, stelt de krant vast. Hoeveel rijst is al verkocht, aan wie, tegen welke prijs, hoeveel rijst ligt er nog in voorraad en wat waren de verdiensten op de rijstverkopen?

Het ministerie houdt zijn kaken stijf op elkaar, maar durft wel te beweren dat het verlies over de afgelopen 2 jaar niet 400 miljard baht bedraagt, zoals de Wereldbank heeft berekend. De verantwoordelijk minister houdt het op 100 miljard per seizoen.

Commentaar van de krant: Als het ministerie van Handel twijfels heeft over de cijfers van de Wereldbank, heeft de bevolking gezien alle geheimzinnigheid net zo veel recht de cijfers van het ministerie te wantrouwen.

Bangkok Post heeft het vaker geschreven en tal van academici hebben het tot vervelens toe gezegd: het rijsthypotheek systeem is veel te kostbaar en laat de economie bloeden. Het moet dringend worden herzien of gestopt. (Bron: Bangkok Post, 10 oktober 2013)

Politiek nieuws

– Oppositiepartij Democraten heeft gisteren in het Huis van Afgevaardigden de problemen met de tablet PC’s aan de orde gesteld, die vorig jaar aan de leerlingen van Prathom 1 zijn gegeven. Zoals eerder gemeld zijn 260.000 van die speeltjes kapot. De partij wil van de regering weten of ze de Chinese producent aansprakelijk gaat stellen. Volgens minister Anudith Nakornthap (ICT) zijn slechts 5.344 tablets kapot. Ze vallen nog onder de garantie en kunnen vervangen worden.

Economisch nieuws

– En alsof de duivel ermee speelt, het National Rice Policy Committee heeft een extra budget van 9 miljard baht gevraagd voor het afgelopen rijstseizoen. Er is namelijk meer rijst ingeleverd dan waarmee rekening was gehouden. De schatting was 22 miljoen ton paddy, maar er werd 1,34 miljoen ton meer aangeboden voor het hypotheeksysteem.

Het hypotheeksysteem in het seizoen 2012-2013 heeft 330 miljard baht gekost. Hoe groot het verlies is, kan eigenlijk pas worden vastgesteld nadat de regering alle rijst heeft verkocht, hetgeen – zoals we weten – slecht lukt.

De commissie heeft de regering ook gevraagd een budget van 7 miljard uit te trekken voor rijst die gedoneerd is, zowel in Thailand als aan het buitenland.

In het seizoen 2013-2014 verwacht de regering 16,5 miljoen ton paddy op te kopen, waarvoor een budget van 270 miljard baht is gereserveerd.

Pridiyathorn Devakula, voormalig gouverneur van de Bank of Thailand, schat dat de regering elk jaar een verlies van 205 miljard baht op het hypotheeksysteem maakt. De boeren ontvangen van dat bedrag 40 procent. De regering maakt op het systeem verlies, omdat ze de rijst van de boeren opkoopt tegen een prijs die 40 procent boven de marktprijs ligt.

– Nog meer cijfers, nu van het Thailand Development Research Institute. Het verlies over de eerste twee jaren van het hypotheeksysteem bedraagt 600 miljard baht, zegt het TDRI. Die berekening is gebaseerd op de aanname dat het de regering lukt de opgekochte rijst binnen 4 jaar te verkopen. Bij de berekening is rekening gehouden met kwaliteitsverlies (door de lange opslag), rentebetalingen, opslagkosten en de gemiddelde rijstprijs. Het TDRI komt op een hoger verlies dan Devakula (zie vorig bericht), die het op 205 miljard baht per seizoen houdt.

Democraat Warong Detkitvikrom zegt dat voor het op 1 oktober begonnen seizoen slechts 19 rijstpelmolens hebben ingeschreven op het hypotheeksysteem. De regering heeft als target 250 molens. Het klein aantal molens kan boeren dwingen hun rijst buiten het hypotheeksysteem te verkopen. Volgens hem wachten veel boeren nog steeds op hun geld voor de paddy die ze in het afgelopen seizoen hebben ingeleverd. Het is vooralsnog onduidelijk, zegt hij, hoe de regering het systeem het huidige seizoen gaat financieren.

De staatssecretaris van Landbouw vindt het niet vreemd dat zo weinig molens zich hebben opgegeven. De molens zijn nog druk met de rijst van het vorige seizoen. Volgens hem hebben 647 molens een aanvraag gedaan.

– De Bank of Ayudhaya gaat de touwtjes bij het verstrekken van persoonlijke leningen aantrekken om het risico van wanbetaling te verminderen. Wie een First Choice persoonlijke lening wil afsluiten, dient niet 8.000 baht, zoals nu, maar minimaal 10.000 baht per maand te verdienen. De nieuwe eis is op 1 oktober ingegaan. De bank streeft ernaar het percentage NPL’s op 2,6 procent te houden. Eind vorig jaar bedroeg het 2,3 procent.

De debt service ratio voor persoonlijke leningen is verhoogd naar 70 procent, maar voor klanten met een creditcard blijft die 50 tot 60 procent. De frequentie van aanmaningen is verhoogd van 3 naar 3,5 keer per maand. Daartoe is het aantal schuldincasseerders met 100 verhoogd tot 900. Bij de houders van een creditcard spelen de problemen niet omdat die pas bij een minimuminkomen van 15.000 baht per maand wordt verstrekt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 11 oktober 2013”

  1. RonnyLadPhrao zegt op

    “Niet 260.000 tablets zijn kapot, maar 5.344” ….. Minister – Sorry, eerste berekening werd gemaakt op een kapotte tablet. 😉


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website