Op 27 juli stroomde 54.000 liter olie de Golf van Thailand in nadat een pijpleiding van PTT Global Chemical was gebroken. Een deel van die olie belandde op een strand van Koh Samet. Een groep fotografen legde de vervuiling en schoonmaakoperatie vast.

Sommige foto’s zijn al gepubliceerd in Thaise en buitenlandse media en verspreid via persbureau Reuters. Zondag houdt de groep, die zich 10Fotos noemt, een tentoonstelling van 1 dag op het Suan Sone Beach in Rayong onder het motto: Wat gebeurd is, mag niet vergeten worden en moet een les voor de toekomst vormen.

‘We gaan tegen niemand tekeer. We willen alleen maar dat de samenleving nieuwsgierig naar de olielekkage en de nasleep wordt. We willen dat deze zaak niet wordt vergeten, want er zijn nog veel onbeantwoorde vragen’, zegt Roengrit Kongmuang, toevallig ook de maker van bovenstaande foto.

De veertig geëxposeerde foto’s tonen lokale vissers, de chemicaliën waarmee de olie werd bestreden, gebleekte koralen, en natuurlijk het vervuilde strand. Het is de bedoeling dat ze aanleiding geven tot een stevige discussie. Het programma zondag biedt verder performances en muziek.

‘Wat ik heb geleerd van mijn fotowerk’, zegt Roengrit, ‘is dat PTT doet wat nodig is om haar belangen te verdedigen, wat begrijpelijk is. Maar de Thaise autoriteiten en politici, die geacht worden voor de bevolking te werken, verwaarloosden hun taak. Ze hielpen PTT om de gevolgen te bagatelliseren.’

– Nog meer olielekkage. Het ministerie van Natural Resources and Environment heeft de laatste hand gelegd aan een rehabilitatieplan voor de gebieden die door de olie zijn getroffen. Boosdoener PTT Global Chemical heeft de opdracht gekregen zich strikt aan het plan te houden.

Het plan voorziet in het monitoren van de zeewaterkwaliteit en de gevolgen voor de fauna en herstel van koraalriffen, strand, zeegras en mangrove bossen. Het ministerie houdt in de gaten hoe goed het bedrijf het plan uitvoert. Volgens een woordvoerder gaat herstel van het maritieme milieu het bedrijf 166 miljoen baht kosten. Vanaf vandaag is het strand Ao Phrao weer toegankelijk.

– Massale sterfte van schaaldieren langs 5 kilometer van het Mae Ramphueng strand in Muang (Rayong). Bewoners vragen zich af of ze gestorven zijn door de chemicaliën, die gebruikt zijn bij de bestrijding van de olielekkage. Sommige bewoners zeggen daarentegen dat het niets bijzonders is omdat het een normaal verschijnsel is aan het eind van het moessonseizoen. Het is de tweede keer sinds de lekkage dat dode schaaldieren worden gesignaleerd.

– Pagina 3 van Bangkok Post is vandaag geheel gewijd aan het omstreden amnestievoorstel en andere verwante zaken. Ik beperk me tot een puntsgewijs overzicht:

 • Roodhemden onthulden een herdenkingspilaar op de Vibhavadi Rangsit weg ter negadachtenis aan de taxichauffeur die op 30 september 2006 zijn wagen tegen een legertank ramde uit protest tegen de militaire coup. Hij pleegde een maand later zelfmoord.
 • Het Huis van Afgevaardigden kibbelde gisteren zes uur over de naam van het omstreden voorstel en vier uur over de preambule. Het voorstel verleent amnestie aan allen die tusen 1 januari 2004 en 8 augustus 2013 betrokken waren bij politieke protesten met uitzondering van degenen die beschuldigd zijn van majesteitsschennis. Het oorspronkelijke voorstel sloot het leger, protestleiders en de autoriteiten uit van amnestie; volgens het (door een kamercommissie) gewijzigde voorstel krijgen ook zij amnestie.
 • Oppositieleider Abhisit benadrukte gisteren nog eens dat degenen die verantwoordelijk zijn voor doodslag en brandstichting tijdens het politieke geweld geen amnestie dienen te krijgen. [Op 19 mei 2010 gingen tal van gebouwen in vlammen op, waaronder de bekende winkelmall CentralWorld.]
 • Sinds lange tijd laat Nitirat weer eens wat van zich horen, de groep juristen van de Thammasat universiteit die in september vorig jaar opriep om artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht over majesteitsschennis te veranderen, alle rechtsprocedures die verband houden met de militaire coup van 2006 te stoppen en de grondwet te herzien. De groep noemt de blanco amnestie ‘ongrondwettelijk’. Er zijn nettere manieren om de integriteit en het vermogen van Thaksin te herstellen, zegt Worachet Pakeerut. En daar laat ik het maar bij, anders verzuipen we in de details.
 • Oppositieleider Abhisit en Democratisch parlementslid Suthep Thaugsuban hebben gisteren op het kantoor van de procureur-generaal de tenlastelegging wegens moord en poging tot moord tegen hen aangehoord. Die gaat op 12 december naar de rechtbank wanneer het parlement met reces is en beiden niet meer worden beschermd door hun parlementaire immuniteit. Zie verder: Abhisit en Suthep worden vervolgd voor moord.
 • Het gebeurt niet vaak dat medisch personeel de straat opgaat voor een politiek protest – de laatste keer was in oktober 1973 –, maar blijkbaar is de maat nu vol. Ruim vijfhonderd stafleden en personeel van diverse ziekenhuizen marcheerden aan het eind van de middag eerst naar Uruphong om de demonstranten daar een hart onder de riem te steken en daarna trokken ze naar station Samsen waar de Democraten een rally houden. Mooie uitspraak van een gepensioneerde verpleegster: ‘Thailand is in the ICU now. We need to give it CPR to bring it out of its coma.’

– Terwijl de regering in de Preah Vihear-zaak probeert de geest in de fles te houden, worden aan de grens bij de tempel de nodige voorbereidingen getroffen die erop wijzen dat rekening wordt gehouden met het oplaaien van geweld.

Schuilplaatsen (foto homepagina) zijn in gereedheid gebracht en staatssecretaris Yuthasak Sasiprasa (Defensie) en legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha brachten gisteren een bezoek aan de bij de tempel gelegerde troepen. ‘Als gebaar van morele steun en om er zeker van te zijn dat ze begrijpen hoe gevoelig de situatie is’, aldus Prayuth.

De zogeheten Dhammayatra groep is van plan bij de tempel te gaan protesteren, maar sommige gebieden mogen ze niet betreden, zegt de generaal. Op 11 november doet het Internationale Hof van Justitie in Den Haag uitspraak in de zaak en dan weten we of op de omstreden 4,6 vierkante kilometer de Thaise of Cambodjaanse vlag mag wapperen.

– Een voorbij rijdende motorfietser is woensdagavond bij een bomaanslag in Rangae (Narathiwat) licht gewond geraakt. Twee bommen ontploften er kort na elkaar. Bomexperts en politie, bevreesd voor een hinderlaag van opstandelingen, gingen pas de volgende dag naar de plaats delict. De bommen waren bedoeld voor een team van rangers dat ter plaatse patrouilleert.

In Rueso (ook Narathiwat) werd woensdag een dorpeling op een motorfiets beschoten vanuit een hinderlaag. Hij werd in zijn maagstreek getroffen.

In Sai Buri (Pattani) ontplofte gisteren een bom, die verborgen was in een motorfiets, op het moment dat een legervoertuig met monniken passeerde. Niemand raakte gewond.

– De zwarte doos van het vliegtuig dat op 16 oktober in Laos neerstortte is boven water. De zoektocht en berging werden bemoeilijkt door de sterke waterstroom van de Mekong. Bij crash kwamen alle 49 inzittenden om het leven, waaronder vier Thais. Twee lichamen zijn nog niet gevonden en 43 slachtoffers zijn geïdentificeerd.

– De verkeerspolitie van Bangkok breidt het gebied waarin verkeerd geparkeerd staande auto’s worden weggesleept, met 30 wegen uit. Begonnen is met 10 wegen, daarna kwamen er 60 bij en nu dan nog eens 30. Op 21 oktober is begonnen met de strijd tegen de auto’s, die de doorstroming van het verkeer hinderen.

– Het treinverkeer tussen Bangkok en het Zuiden is gisteren stilgelegd, nadat een op een bom lijkend voorwerp op de spoorbaan in Bang Saphan (Prachuap Khiri Khan) was gevonden. Bij de nepbom lagen twee vellen papier met de tekst ‘Do you think rubber growers are meaningless?’ en ‘We wanted 100 baht, but were rejected’, een verwijzing naar de protesten van de rubberboeren die in de buurt de Phetkasem weg hebben geblokkeerd.

De politie werd op het verkeerde been gezet omdat het voorwerp bestond uit twee batterijen, een klok, een timer en draden, dus grote gelijkenis vertoonde met een home made bom. Later bleek de explosieve lading te ontbreken.

De blokkade ging gisteren haar zesde dag in. De boeren willen dat de minister van Landbouw in hoogsteigen persoon met hen onderhandelt en niet, zoals tot nu toe, vice-premier Pracha Promnok, want die kan geen toezeggingen doen.

Het verkeer moet vanwege de blokkade een omweg van 40 kilometer maken. De secondaire wegen zijn inmiddels zwaar beschadigd. Herstel kost 30 tot 50 miljoen baht, zegt het hoofd van de rijkspolitie in Prachuap Khiri Khan.

– De regering heeft weer eens voor sinterklaas gespeeld: de provincies Sing Buri, Lop Buri, Ang Thong en Chai Nai krijgen elk 100 miljoen baht ‘to improve people’s quality of life’. Gisteren brachten premier Yingluck en twee kabinetsleden een bezoek aan de provincie Sing Buri en het kabinet vergaderde er. In de provincie staan nog diverse gebieden onder water.

Sing Buri besteedt het sinterklaascadeautje aan de bouw van een landbouw opleidingscentrum, een learning development [?] centrum en de aanleg van een dijk langs de Chao Praya.

– Het Zuiden krijgt te maken met zware regens, veroorzaakt door een noordoostelijke moesson boven de Golf van Thailand, die in kracht toeneemt. Het gaat ook spoken in de Golf. Elders in het land zakt het water. Tegen het midden van deze maand zou alle overstromings ellende voorbij moeten zijn.

– Op het terrein van het National Museum in Phra Nakhon (Bangkok) zijn acht antieke bronzen en ijzeren kanonnen en een grote hoeveelheid munitie opgegraven. De kanonnen zijn vermoedelijk 500 jaar oud; sommige moeten op de rug van een olifant opgesteld geweest zijn.

– Een Australiër (50) in Bang Lamung (Chon Buri) is aangehouden op verdenking van de aanranding van de 11-jarige dochter van zijn vriendin. Het meisje zegt dat dit viermaal is gebeurd. De man heeft sinds zes maanden een relatie met de moeder.

– Een vrouw, die zich voordeed als verpleegster, heeft in het ziekenhuis van Sadao (Songkhla) een twee dagen oude baby gestolen. De politie vermoedt dat de vrouw lid is van een bende die baby’s ontvoert en ze in Maleisië verkoopt.

Toerisme

– Slechts 31 procent van de Thaise hoteliers heeft een website die mobile-friendly is, blijkt uit een onderzoek van Trip Advisor. Wereldwijd is dat 37 procent. Bij de helft kan via een mobieltje een kamer worden geboekt, slechts 12 procent biedt kortingen voor gebruikers van een mobieltje en 7 procent heeft een app voor smartphone of tablet.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 87 procent van de reizigers altijd hun smartphone of tablet onderweg raadplegen. De belangrijkste reden is om een telefoongesprek te kunnen voeren (73 pct), gevolgd door sms-en (62 pct), restaurants zoeken (36 pct), de social media raadplegen (32 pct), activiteiten zoeken (27 pct), recensies lezen (24 pct) en hotels zoeken (22 pct).

Aan het onderzoek in juni en juli dit jaar namen 10.469 hoteliers deel en 19.692 reizigers ouder dan 18 jaar en degenen die hun reis online geboekt hebben en tenminste één trip vorig jaar hebben gemaakt. De respondenten kwamen uit 26 landen, waaronder Thailand.

Commentaar

– Premier Yingluck zat gisteren een vergadering van het kabinet voor in Lop Buri en vertoonde zich niet in het parlement bij de behandeling van het omstreden amnestievoorstel. ‘Haar afwezigheid spreekt boekdelen over de onverschilligheid van de regering, die in feite neerkomt op arrogantie’, schrijft Bangkok Post vandaag in haar hoofdredactioneel commentaar. ‘Yingluck als hoofd van de regering hoort in het parlement te zijn. Het is haar taak om te luisteren, uit te leggen, tegen te spreken en te overtuigen.’

De krant stelt vast dat het land op weg is naar een nieuwe ronde van politieke conflicten, want niet alleen gaan anti-regeringsgroepen de straat op, maar ook de roodhemden die vinden dat ze bedrogen zijn door Thaksin Shinawatra en ‘zijn’ Pheu Thai partij. [Thaksin heeft zich achter het gewijzigde voorstel geschaard, dat ook amnestie verleent aan leger, protestleiders en de autoriteiten van destijds.]

Maar er is meer volgens BP. De protesten zijn deel van een toenemend ongenoegen over wat gezien wordt als machtsmisbruik door een meerderheidsregering. De krant noemt het hypotheeksysteem voor rijst, de milieuschade die de geplande waterhuishoudingswerken zullen aanrichten en het risico van corruptie bij de besteding van de 2 biljoen baht voor infrastructurele werken.

Veel van de publieke verbittering komt voort uit de loze beloftes van de regering, aldus BP. Twee jaar geleden beloofde Yingluck landhervormingen, communaal landbezit, een grondbank voor de landlozen en veranderingen van de draconische en onrechtvaardige boswetten. Er is niets gebeurd.

De krant eindigt met een Thais gezegde: tad fai tae ton lom, hetgeen betekent extinguish the fire before the wind comes. Kijk naar Egypte en Turkije om de gevolgen te zien van een aanmatigende meerderheidsheerschappij. Doof het vuur van de publieke woede voordat het te laat is.

Economisch nieuws

– Een groot risico voor de economie. Zo noemt Tanit Sorat, secretaris-generaal van de Federation of Thai Industries de protesten tegen het controversiële amnestievoorstel. ‘Wanneer de toestand escaleert, wordt het vertrouwen in de industriële sector geschaad en die is al traag. Ook de toerismesector, die het als enige goed doet, zal hard worden getroffen.’

Een zelfde geluid laat gouverneur Prasarn Trairatvorakul van de Bank of Thailand horen, alhoewel zijn woordkeus iets gematiger is: de economie wordt ‘somewhat’ geschaad.

President Sisdivachr Cheewarattanaporn van de Association of Thai Travel Agents maakt zich ernstig zorgen over een mogelijke escalatie van protesten. ‘We hopen dat er geen geweld komt. De demonstranten en regering zouden op democratische wijze een compromis moeten sluiten.’

Captains of industry vrezen onder andere voor vertragingen bij de ontwikkeling van infrastructurele projecten, verminderde koopkracht, gevolgen voor het winkelklimaat en activiteiten van bedrijven. De directeur van de Mall Group wijst erop dat Bangkok een winkelbestemming van buitenlandse toeristen is. Zij zijn goed voor 40 tot 60 procent van de verkopen, nu Thaise consumenten minder koopkracht hebben. Slecht nieuws kan hen doen besluiten hun reis te annuleren.

De beurs reageerde woensdag ook op de dreigende protesten: de SET index zakte 1,7 procent. Therdsak Thaveeteeratham, vice-president van Asia Plus Securities, denkt dat de politieke ontwikkelingen de belangrijkste factor voor bewegingen in de markt worden. ‘Als de protesten tot chaos leiden, zal de beurs scherp dalen.’

Adisak Phupiphathirungul van Thanachart Securities denkt dat de beurs langzaam daalt tot de politieke situatie verbetert. ‘Het politieke effect kan tijdelijk zijn, terwijl de beurs zich snel herstelt.’ (Bron: Bangkok Post, 31 oktober 2013)

www.dickvanderlugt.nl –Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 1 november 2013”

 1. Patrick zegt op

  Beste
  Niet alleen Bangkok maar ook Pattaya is gestart met auto s en bike te vergrendelen vandaag
  Op Pattaya klang tegen tucom 5 autos en 7 bikes vastgezet.
  Een verwittigd man is twee mahal voorzichtiger, en ze gaan nog Andersen straten controleren…..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website