Beste Thailand-Blog vrienden,

Allereerst wil ik u en allen die u dierbaar zijn een heel goed, gezond en gelukkig 2017 toewensen.

Voor wat betreft de samenwerking met de ambassade hoop ik dat deze op eenzelfde prettige en open wijze kan worden voorgezet. Ik dank u uitdrukkelijk voor de doorgaans constructieve houding jegens ambassadepersoneel en het begrip voor het feit dat de ambassade geconfronteerd wordt met steeds weer nieuwe bezuinigingen die de serviceverlening onder druk zetten, wereldwijd. Daartegenover staat een departementaal moderniseringsprogramma dat online dienstverlening de komende jaren zal vergroten en vergemakkelijken.

U heeft nog een antwoord tegoed op de open brief inzake inkomensverklaringen. U kunt er op rekenen dat we proberen met het departement een oplossing te vinden die zoveel mogelijk aan de specifieke situatie in Thailand tegemoet komt.

De ambassade kan in algemene zin terugzien op een veelbewogen, actief en succesvol jaar. De handelsafdeling werd door een record aantal bedrijven benaderd en draaide overuren. Het aantal handelsaanvragen nam toe (van 114 in 2013) tot bijna 900 in 2016, veruit het hoogste aantal in de ASEAN-regio. Met het bedrijfsleven werden gezamenlijk een groot aantal ondersteunende activiteiten ondernomen. De consulaire afdeling was vanouds druk en kon een aantal efficiency bevorderende maatregelen doorvoeren.

Speciaal was de opvang van de vier Nederlandse slachtoffers van de bomaanslagen in Hua Hin. Het KLPD team op de post boekte enkele mooie successen in de strijd tegen mensenhandel en kindersekscriminaliteit. Daarnaast werden vele culturele evenementen georganiseerd waarbij steeds meer Thai werden betrokken. Dat gold zeker ook een van de absolute hoogtepunten van het afgelopen jaar, de viering van Koningsdag. In een nieuw jasje, met en soort Parade-achtige sfeer en veel muziek, werd door ca 1000 Nederlanders en 500 Thai deze nationale feestdag vorm gegeven. Dit jaar verwacht ik vanwege het overlijden van de Thaise koning geen grootse viering maar volgende jaar gaan we weer ‘los’.

2017 zal in veel opzichten een spannend jaar worden, en niet alleen vanwege de door president-elect Trump te verwachten opwarmende geopolitieke situatie. De verkiezingen in Nederland zullen ook voor een nieuwe regeringsploeg zorgen en dus ook voor nieuwe bewindslieden op BZ. Een vast ingrediënt van ieder nieuw kabinet de laatste jaren was een verdere sanering van de staatshuishouding, dat wil zeggen: bezuinigingen. Niet eens zozeer om het ambtenaren apparaat verder te verkleinen, maar om geld vrij te maken voor nieuw beleid. Hoe dat op de ambassade gaat neerslaan weten we natuurlijk niet, maar de afgelopen jaren is de ambassade er niet aan weten te ontkomen. Ofschoon in 2016 de Thaise staf enigszins kon worden uitgebreid zal komende zomer de positie van Tweede Handelssecretaris (thans bezet door dhr Van Buuren) vervallen, waarmee we stevig zullen inboeten op onze capaciteit op het terrein van handel en publieke evenementen.

Dan nog een persoonlijke noot: de redactie heeft sinds midden oktober verschillende keren gevraagd of ik een verklaring wilde geven voor mijn plotselinge afwezigheid van de post. Ik heb geantwoord dat ik eerst wilde wachten op meer duidelijkheid over mijn ziekte en dat ik het op prijs zou stellen indien men mijn privacy zou willen respecteren. Dat heeft de redactie gedaan waarvoor dank. Ik kan in dit stadium zeggen dat ik, naar het lijkt met succes, wordt behandeld aan blaaskanker (chemotherapie) in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. Mijn positie zal in januari (enkele weken) worden waargenomen door een “tijdelijk zaakgelastigde”. Ik verwacht begin februari mijn activiteiten te hervatten om dan een maand later een operatie te ondergaan die tot totale genezing zou moeten leiden. Fingers crossed.

Rest mij u nogmaals een heel Gelukkig Nieuwjaar toe te wensen.

Karel Hartogh


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Nieuwjaarsboodschap van Ambassadeur Hartogh”

 1. Gringo zegt op

  Een prima betoog van de ambassadeur, maar het belangrijkste is toch wel, dat zijn ziekte bestreden kan worden.Ik wens hem en zijn vrouw veel sterkte toe.

  Soms is het maar een kreet, maar nu zeker geldt: “Ik wens u een gezond 2017 toe!

 2. Khun Peter zegt op

  Hopelijk wordt 2017 een bijzonder jaar voor ambassadeur Hartogh waarbij hij te horen krijgt volledig genezen te zijn van deze nare ziekte en hij weer volledig aan het werk kan in het mooie Thailand.

 3. ronald schutte zegt op

  En hoeveel respect ik al had voor Karel Hartogh, hoe meer ik deze ‘posting’ op Thailand Blog een bewijs acht van zijn openheid, benaderbaarheid en inzet.
  Ik wens hem alle sterkte toe in deze en de komende tijd.
  Een voorspoediger jaar hem zo van harte toegewenst……

 4. John Castricim zegt op

  Ook ik wens ambassadeur Hartogh een gezegend jaar en volledig herstel. Ook voor de gehele staf van de ambassade een voorspoefig 2017

  • Timo zegt op

   Ik wens ambassadeur Hartogh in de eerste plaats een volledig herstel toe, en een voorspoedig 2017. En voor al de bloggers natuurlijk ook een gezond en voorspoedig nieuwjaar.

 5. Johan zegt op

  Alle Thailand-Blog lezers wens ik veel voorspoed toe in het nieuwe jaar. Ambassadeur Hartogh hopelijk snel weer de oude, want gezondheid is het rijkste bezit van de mens.

 6. Sake Bouma zegt op

  Karel Hartogh speciaal voor u, zonder iemand anders ook maar iets tekort te doen, wens ik i alle goeds in dit nieuwe jaar. U schrijft dat het een spannend jaar wordt en geldt in het bijzonder voor uzelf. Ik wens u alle goeds en sterkte toe de komende tijd.
  Wat betreft die inkomensverklaringen daar maak ik me wel zorgen over. Ik ben alleenstaand en op leeftijd en als we een moment komt waarop ik niet meer naar BKK kan reizen, wat gebeurt er dan? Ik wil niet graag een illegale status. SSO een oplossing? Dat doet de SVB ook.
  Alle blog lezers, en voor u in het bijzonder, een goed 2017(2060) toegewenst.p

 7. Rob V. zegt op

  Den Haag maakt het ons allen er niet altijd makkelijker op maar het is goed te horen dat de ambassade zo goed en toegankelijk mogelijk werkt voor de o.a. de burger binnen wat mogelijk is. Bedankt voor de transparantie en een voorspoedig en volledig herstel gewenst.

 8. Jan Ponsteen zegt op

  Gaat goed komen we hebben u zo nodig

 9. ton popelier zegt op

  Ik wens u veel sterkte met de behandeling van uw blaas en hoop dat dit tot een snel en blijvend succes mag leiden zodat u en uw dierbaren weer door kunnen met hun leven zonder de angst die er nu zal zijn omtrent uw gezondheid
  Gelukkig en een gezond 2017
  Ton

 10. Wil zegt op

  Wij wensen u,uw familie maar ook heel de Ambassade staf een heel goed en gezond 2017 toe. Wij hopen dat het jaar 2017 een mooi jaar mag gaan worden en u genezen verklaard wordt van de vreselijke ziekte.

 11. George Sindram zegt op

  In de eerste plaats wens ik onze ambassadeur uiteindelijk een gezond en voorspoedig 2017 toe.
  Gelukkig is hij in de beste handen die men op het gebied van medische behandeling maar wensen kan.
  Het zal niet gemakkelijk zijn om een en ander op dit gebied te moeten ondergaan.
  Naast de medisch therapeutische behandeling zal een positieve houding veelbelovend zijn.

 12. Maarten Vasbinder zegt op

  Een ieder wens ik een voorspoedig 2017.

  Laten we hopen, dat onze toch wel zeer bijzondere ambassadeur dit jaar volledig genezen zal. Zelfs in de moeilijkste momenten blijft hij vanuit zijn ziekbed opkomen voor ons Nederlanders en dat verdient heel veel bewondering.

  Wat de vragen rubriek betreft: vanaf 9 januari kunt u weer vragen stellen. Momenteel is mijn zoon die ik enkele jaren niet gezien heb op bezoek en daar heb ik al mijn tijd voor uitgetrokken.

 13. Petervz zegt op

  Allereerst wens ik de ambassadeur een voorspoedig herstel in diet nieuwe jaar en allee ThailandBlog lezers een gelukkig nieuw jaar.

  Opmerkelijk is de sterke toename in handelsaanvragen. Maar vertaalt dat zich ook in meer Nederlandse export naar Thailand? Volgens de Bank of Thailand niet.
  In 2013 exporteerde Nederland ter waarde van USD 1.075 miljoen, in 2014 USD 1.039 miljoen en in 2015 nog maar USD 970 miljoen (Cijfers over 2016 zijn nog niet bekend, maar die over de eerste 3 kwartalen zijn vergelijkbaar met 2015).

  Overigens is het aantal handelsaanvragen in 2013 misleidend. De formele registratie van aanvragen is nl pas tegen het einde van dat jaar gestart, en pas in eind 2014 door alle medewerkers in gebruik genomen.

  • Gringo zegt op

   Sorry hoor, maar waar is die negatieve houding over de handelsaanvragen voor nodig? Dat het aantal aanvragen enorm gestegen is, is zeker te danken aan de activiteiten van de economische afdeling van de ambassade met een enthousiaste ambassadeur aan de leiding.

   Als je een beetje bekend bent in de (Thaise) zakenwereld kun je weten, dat een handelsaanvraag, hoe serieus ook, vrijwel nooit op korte termijn succes zal hebben en tot een opdracht zal leiden. Kijk over een jaar nog maar eens naar de cijfers en trek dan een conclusie. Nu is dat veel te vroeg en jouw negatieve opmerkingen doen geen recht aan het vele werk, dat het economisch team van de ambassade heeft verricht.

   • Petervz zegt op

    Gringo, ik wil niets af doen aan het werk van het huidige economische team en de activiteiten dat dat team met enthousiasme organiseert en onderneemt.
    Wat ik wel wil stellen is dat niet de kwantiteit belangrijk is maar de kwaliteit. Het systeem dat Nederland (niet de ambassade zelf) hanteert benadrukt met name het eerste. 1 handelsaavraag kan echter meer opleveren voor Nederland dan 100.
    Heb dat werk zelf vele jaren gedaan, en ben er daarom niet onbekend mee.

  • Bernhard Kelkes zegt op

   De toename van het aantal handelsaanvragen komt vooral door de toegenomen interesse van het bedrijfsleven en het proactief informeren van bedrijven over kansen in Thailand.
   Over de export: de confers van ons eigen CBS laten wel degelijk een exportstijging zien.

 14. Jan Lokhoff zegt op

  Ik wens je een hele succesvolle behandeling toe en spoedig een volledig herstel!

 15. Wouter Hazenbroek zegt op

  De allerbeste wensen voor allen in 2017, met een goede gezondheid, vreugde en plezier!

  De Ambassade van Het Koninkrijk der Nederlanden in Bangkok heeft de afgelopen jaren bijzonder positieve voortgang geboekt. Met Ambassadeur Karel Hartogh gaat dit nog een stukje verder vanwege zijn geweldige positieve en open instelling. Wij missen u als Ambassadeur maar zeker ook als persoon, en wij wensen u snel beterschap toe. Ook hopen wij dat u geen pijn heeft. Veel sterkte en hopelijk spoedig tot ziens!

  • tom zegt op

   beterschap en sterkte en een gelukkig
   en een goed 2017 ook voor uw gezin

 16. Jan Goeijenbier zegt op

  Waarde Karel,

  Als oud- en mede-kankerpatiënt, buitengewoon en tot nu succesvol behandeld in de Daniël den Hoedkliniek in Rotterdam wens ik je buitengewoon veel kracht en gezondheid toe!

  Beste groeten,

  Jan Goeijenbier

 17. han( van boldrik) zegt op

  Aan onze sympathieke ambassadeur in Bangkok,

  Geachte heer Hartogh,

  Ik wens u een voorspoedige behandeling toe in het Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis.Wijlen mijn vrouw is daar op een geweldige manier opgevangen en geholpen. Benaderbare artsen die alle tijd voor de patienten hebben, verplegend personeel dat de patienten als familieleden beschouwt. U bent daar in goede handen.

  Met mijn allerbeste wensen voor een voorspoedige genezing.

  Han van Boldrik.

 18. NicoB zegt op

  Beste heer Hartog,
  U steelt met gemak de harten van de Thailandbloglezers en niet alleen die van hen.
  Joviaal naar ons Thailandbloglezers, waarvan een flink aantal permanent in Thailand woont, en toch heldere taal sprekend waar dat noodzakelijk is om wat moeilijk te verteren maatregelen te verduidelijken.
  Ook uw openhartig bericht over uw persoonlijke problematiek met ons delen siert u, ik hoop dat deze gedeelde smart u sterkt.
  Ik wens u van Harte een Gelukkig Nieuwjaar toe en dat 2017 u vooral op het gebied van uw gezondheid zal brengen wat te verwachten lijkt, nl. volledige genezing van een kwalijke ziekte, sterkte gewenst voor u en uw gezin.
  We leven met u mee, als het kan en u dat ook wenst, laat u ons af en toe weten hoe het u vergaat?
  Met eerbied en dankvoor uw goede werk en uw betrokkenheid.
  NicoB

 19. Annemarie de Vries zegt op

  Goede Karel, lieve Maddy en Saskia,

  Na jouw Nieuwjaarsboodschap gelezen te hebben, wens ik jullie, ook namens Willem, alle goeds in het voor jullie in alle opzichten zo belangrijke jaar 2017. Gezondheid, rust en (politieke) stabiliteit.

  Alle liefs en heel veel sterkte vanuit Den Haag, Willem en Annemarie de Vries


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website