Dag van de mensenrechten

Door Gringo
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags:
9 december 2016

Op 10 december 1948 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de “Universele Verklaring van de Rechten van de Mens” geproclameerd en die dag wordt over de gehele wereld als de Dag van de Mensenrechten telkenjare herdacht.

Diner

Ter gelegenheid hiervan was de Nederlandse zaakgelastigde Guillaume Teerlings op 7 december gastheer van een door de ambassade georganiseerd diner voor 12 Thaise mensen en diverse vertegenwoordigers van andere ambassades, om van gedachten te wisselen over de mensenrechtensituatie in Thailand en de uitdagingen waar die verdedigers van de mensenrechten voor staan.

Kort verslag

In een kort verslag wordt vermeld dat bescherming en bevordering van de rechten van de mens een speerpunt van het Nederlands buitenlands beleid is. Nederlandse ambassades over de gehele wereld geven steun aan individuen, groepen en activiteiten die actief zijn bij de bevordering en bescherming van de rechten van de mens. De ambassade in Bangkok is er trots op de ondersteuning die gegeven wordt aan diverse Thaise groepen en mensenrechtenactivisten die werken aan het bevorderen van de vrijheid van meningsuiting, gelijke rechten en de rechten van minderheden, LGBT-rechten en de strijd tegen marteling en straffeloosheid.

Vragen

Hoe prijzenswaardig dit initiatief ook moge zijn, roept het verslag en de foto toch wel enkele vragen bij mij op. Er wordt geen melding gemaakt van de aanwezige gasten en ook de foto geeft nauwelijks enig antwoord hier op. De foto is opzettelijk(?) erg donker en dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit, dat de aanwezige Thais niet herkend willen worden. Zijn er dan aanwezigen, die lid zijn van een in Thailand illegale beweging of van een organisatie, die de huidige regering niet welgezind is en derhalve represailles vrezen? Over de onderwerpen, die tijdens de bijeenkomst besproken zijn wordt geen melding gemaakt! Is die steun (financieel?) van de Nederlandse ambassade niet in strijd met de algemene regel, dat Nederland zich niet moet bemoeien met de binnenlandse politiek en de regels en wetten van Thailand dient te respecteren?

Ten slotte

Ik vind de steun prima, hoor, laat daar geen twijfel over bestaan, maar gezien het heikele onderwerp mensenrechten in Thailand had het verslag wellicht niet moeten worden gepubliceerd. Of wilde Nederland een duidelijk signaal aan Thailand geven?

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Dag van de mensenrechten”

 1. Eric zegt op

  Moderator: Uw reactie is off-topic.

 2. Tino Kuis zegt op

  Het is van de gekke dat wij Nederlanders dit soort bijeenkomsten financieren, getracteerd worden op een foto maar niet te weten kunnen komen wat er besproken is. Laatst ook al over watermanagement. Het lijkt meer op een sociaal gebeuren dan op werkelijke discussies. Vreemd.

  En deze regel Gringo:

  ‘……..de algemene regel, dat Nederland zich niet moet bemoeien met de binnenlandse politiek en de regels en wetten van Thailand dient te respecteren.’

  Je vergeet dat Thailand ook ‘Internationale Verdragen over de Mensenrechten’ heeft ondertekend. Thailand was zelfs een van de eerste, in 1947 meen ik. Op grond van deze verdragen mag de internationale gemeenschap maar ook individuele landen zich wat dat betreft tot op zekere hoogte bemoeien met andere landen. Je kunt zelfs beredeneren dat, als zoiets in het verleden vaker en krachtiger was gebeurt, er veel volkerenmoord zou zijn voorkomen.

  • Petervz zegt op

   Het is inderdaad jammer dat de ambassade vorm boven substantie plaatst. Veel foto’s op FB met mensen keurig op een rijtje, maar inhoudelijk wordt er niets gemeld. Interactie op social media is er ook niet of nauwelijks, want op vragen wordt niet gereageerd.

 3. colin de jong zegt op

  Heb de ambassade eerder gevraagd om met de EU ambassadeurs eens om de tafel gaat zitten om onze rechten beter te beschermen. In de afgelopen 17 jaar ik ik bizarre gevallen meegemaakt waar landgenoten volledig onschuldig in de gevangenis waren beland. Geef een hoge politie agent maar een flinke som geld en dan krijg je alles voor elkaar. Gelukkig heb ik een aantal eruit kunnen krijgen met een advokaat daar waar de ambassade vertelde niets te kunnen doen. Gisteren en vandaag nog een geval meegemaakt waar een landgenoot werd aangereden door een auto op een rotonde, en hij de politie moest betalen anders kreeg hij zijn rijbewijs niet terug. Onze landgenoot was zo boos dat hij onmiddelijk een reis terug heeft geboekt en nooit meer naar Thailand komt.Thais kunnen naar Europa gaan en alles op hun naam kopen, maar wij zijn volledig afhankelijk van de Thais als wij een onderneming willen starten, of een huis of land kopen.Het leven wordt de farang onmogelijk gemaakt zodra je iets wil ondernemen,want dit wordt niet geaccepteerd.Voor een werkvergunning gelden racistische regels, en ken diversen die het land zijn uitgekieperd, omdat ze geen 4 personeels leden konden betalen en in overtreding waren. Actie heren ambassadeurs om hier eens tegen op te treden.

  • Cornelis zegt op

   Met deze zoveelste klaagzang van je vraag ik me werkelijk af wat jou nog in Thailand houdt, Colin.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website