Smog in Chiang Mai

In de top tien van steden met de hoogste luchtverontreiniging staat Chiang Mai op de eerste plaats en Bangkok op de achtste. Het probleem in Chiang Mai zijn de bosbranden en het verbranden van oogstresten door boeren.

In negen provincies is de luchtkwaliteit inmiddels gezakt naar een niveau dat als gevaarlijk voor de gezondheid wordt beschouwd. Gisterochtend werd op 17 meetstations een concentratie aan PM 2,5 fijnstofdeeltjes van 70 tot 124 mcg gemeten. Dat is ruim boven de veiligheidslimiet van 50 die door de Thaise overheid wordt aangehouden (de WHO hanteert 25 mcg). De hoogste concentratie werd gemeten in het district Mae Sai in Chiang Rai: 163 mcg, gevolgd door Phrae, Lampang, Nan en Chiang Mai.

Wanneer men kijkt naar de Air Quality Index (AQI), die  meerdere vervuilende stoffen meet zoals PM 2,5, PM 10 en kooldioxide, staat Chiang Mai op de eerste plaats van meest ongezonde steden ter wereld. De lucht is er zelfs giftiger dan in steden als Dhaka (Bangladesh) en Hanoi (Vietnam).

Premier Prayut noemt de situatie dermate ernstig en hij zal zaterdag een bezoek brengen aan Chiang Rai om maatregelen te bespreken.

De smog tijdens het seizoen is al meer dan 10 jaar een probleem in het Noorden. Het doet zich voor van januari tot april en piekt in maart, vooral omdat het extreem droge weer de omvang van bosbranden verergert.

Illustratie: Bangkok Post

Wat is fijnstof?

Met stof in lucht wordt de verzameling van alle deeltjes in de lucht bedoeld. Een van de meest gebruikte termen is fijnstof, vaak afgekort tot PM10 fijnstof . ‘PM’ komt uit het Engels en staat voor ‘Particulate Matter’. De ‘10’ is een indicatie voor de maximale grootte van de stofdeeltjes (in micrometer) die tot PM10 behoren. Fijn stof (PM10) is opgebouwd uit een groot aantal stoffen. Het belangrijkste onderdeel vormen stofdeeltjes die in de lucht worden gevormd uit zwaveldioxide, stikstofoxiden en ammoniak. Een tweede belangrijke bijdrage komt van elementair koolstof en organische koolstofverbindingen.

Deeltjes in maten en aantallen

Stof in de lucht bestaat uit deeltjes van zeer uiteenlopende groottes. De deeltjes kunnen een diameter hebben van 0,001 µm (1 µm = een duizendste millimeter) tot vele tientallen µm. In de lucht boven zee komen de minste deeltjes voor. Boven land neemt dit toe en in steden nog meer. Tijdens periodes met verhoogde luchtverontreiniging kan het aantal deeltjes nog hoger liggen.

Allerlei soorten stof

Naast fijn stof (PM10) zijn andere begrippen van stofvormige luchtverontreiniging onder andere: de fijnere fractie van fijn stof (PM2,5), ultrafijn stof, grof stof, totaal stof, aerosol, zwarte rook, roet, black carbon, elemental carbon, organic carbon. Een deel van de fijnstofconcentratie wordt in de lucht gevormd, het secundaire fijn stof. Stof dat direct door menselijke activiteiten of natuurlijke bronnen in de atmosfeer wordt gebracht, wordt primair stof genoemd.

Schadelijke effecten

Fijnstofdeeltjes kleiner dan 0,01 millimeter komen na het inademen diep in de longen terecht. Ze brengen in de longen een ontstekingsreactie op gang. Dit kan leiden tot:

 • luchtwegklachten, zoals een astma-aanval, benauwdheid of hoesten;
 • sneller stollen van het bloed en een hogere kans op een hartinfarct, zeker voor mensen die al vernauwde vaten hebben;
 • verergeren slagaderverkalking door de ontstekingsreactie;
 • minder elastische bloedvaten en verhoging van de bloeddruk.

Hoe meer fijnstof er in de lucht is hoe erger de klachten.

Bronnen: Bangkok Post, RIVM en Hartstichting

20 reacties op “Luchtkwaliteit in Chiang Mai slechtste ter wereld!”

 1. Dick41 zegt op

  Vandaag was het bar en boos. Bij vertrek om 8:30 uit Mae Hia, ten zuiden van airport leek het nog te gaan, maar 2 uur later kon je de bergen al niet meer zien en vooral op de superhighway(11) leek het wel mist.
  De verbrandingslucht hangt overal, ogen prikken en keel doet zeer.
  In verband met de komende verkiezingen zijn geen harde maatregelen te verwachten wat dat kost stemmen van de boeren. Politie doet niets want dan krijgen ze geen gratis rijst of tea-money meer.
  Reisorganisaties zouden CM moeten boycotten, moet je zien hoe snel er wat wordt gedaan.

  • KeesP zegt op

   Inderdaad het zicht is bar slecht, maar als je gezond bent heb je weinig of geen last. Gelukkig ben ik dat, heb dan ook geen last van prikkelende ogen en/of zere keel, en verbrandingslucht ja één keer geroken. Krijg ook echt de indruk dat men het elkaar ook aanpraat, en alle (social) media doet daar heel graag aan mee.

   • John Chiang rai zegt op

    Als iemand geloven kan dat zich schadelijke luchtvervuilingen hoofdzakelijk afspelen in de sociale media dan heb ik hier toch wel een enorm vraagteken.
    Zelfs als iemand op dit moment nog geen problemen heeft met een zere keel of prikkelende ogen,is het toch wel erg kortzichtig te denken,dat men gezond is,en deze werkelijke problemen later niet komen kunnen.
    Doet mij een beetje denken aan een sigaretten roker,die tegen alle waarschuwingen in alles overdreven vindt,tot dat hij zelf met de werkelijke gezondheids problemen te maken krijgt.
    Maar vooruit,,Up to you” zolang jou alleen opvalt dat het zicht bar slecht was,zijn in ieder geval zover jou ogen nog gezond.555

    • KeesP zegt op

     Dat het niet gezond is ben ik ook zeker wel van overtuigd, maar wat ik aan wilde geven is dus als je nu gezond ben er op dit moment geen last van hoef te hebben. En ja dat je er later last van zal krijgen twijfel ik ook niet aan, maar ben inmiddels 60+, dus tegen de tijd dat het echt door gaat werken is het al zo’n beetje mijn tijd. Voor jonge mensen die hier hun hele leven, moeten, wonen is het natuurlijk een heel ander verhaal, en daarom heel erg hard nodig om deze verontreiniging te voorkomen.

 2. Joe Argus zegt op

  En onze wakkere ambassade in Bangkok blijft op de website maar waarschuwen voor onnodig bezoek aan het opstandige zuiden, waar geregeld aanslagen worden gepleegd (overigens nooit op toeristen)…. Hebben ze op de Wireless Road wel eens gehoord van aanslagen op je gezondheid, waar Nederlandse longen in Thailand niet aan kunnen ontkomen?

  Zie de internationele weer-site The Wheather Channel over de luchtkwaliteit in de noordelijke provincie Nan.
  Daar staat met precies zoveel woorden: Smoke. Je ademt er 24 uur per dag rook in !

 3. John Chiang rai zegt op

  Helaas niet alleen Chiang Mai maar beter gezegd het grootste deel van het Noorden van Thailand.
  In Chiang Rai is het vandaag nog veel erger dan Chiang Mai,en er wordt nog rustig verder gestookt op de akkers.
  Veel mensen die die ook in het dorp hun afval verbranden,en daarbij meestal helemaal geen rekening houden met andere medemensen,staan heel raar te kijken als iemand hun probeert te vertellen hoe schadelijk dit voor de gezondheid is.
  Hun voorouders hebben dit immers ook al gedaan,en dat met de tegenwoordige Industrie en het steeds toenemende verkeer nu eindelijk het gevaarlijke Limit bereikt is,zover denken de meesten niet eens.

  • ruud zegt op

   Hebben die mensen een alternatief voor verbranden?
   Bij mij in het dorp wordt het afval opgehaald, naar een gat in de grond buiten het dorp gebracht en daar verbrand.
   Ik zie het verschil niet zo, behalve dan dat de vuilnisophaalwagen dan ook nog eens uitlaatgassen uitstoot.

   De overheid zal het afvalprobleem serieus moeten nemen, anders is het probleem onoplosbaar.

 4. janbeute zegt op

  Afgelopen week heeft het een paar dagen behoorlijk gewaait, het gevolg was dat ik Zondag avond van af mijn veranda de top van de Doi Ithanon berg eindelijk weer eens kon zien, en de tempel de Wat Phratat op de berg vlakbij Pasang.
  Ik dacht toen gelukkig we hebben het ergste weer gehad.
  Maar toen mijn ega en ik Maandag morgen naar Chiangmai reden via de weg naast de spoorlijn lamphun Chiangmai , wisten we niet wat we zagen of beter gezegt niet zagen.
  Het leek wel of de hele stad Chiangmai in de brand stond.
  Hoe dichter we Chiangmai naderden hoe dichter de smog wat een troep, ander woord kan ik niet vinden.
  Ook vandaag alhier in Pasang is het smog smog en nog eens smog en brandlucht.
  En wat doen de grote leiders alhier, zijn nu te druk met de aankomende Boersie.

  Jan Beute.

  • Daniel VL zegt op

   Vandaag is het nog slechter dan vorige dagen normaal kan ik tegen de avond Doi Kham zien Nu niets;Het lijkt of men de bergen weggenomen heeft . Gisteren morgen leek het of het hevig zou gaan regennen, niet een beetje heldere lucht. Ramen dicht en binnen blijven.

 5. Cornelis zegt op

  Als je op de onderstaande link klinkt – als klikken niet lukt, even in je browser kopiëren – zie je de vuurhaarden die met infrarood camera’s vanuit satellieten zijn waargenomen op 13 maart. Ik heb het beeld op Chiang Rai gericht en dan zie je dat het in die provincie wat de branden betreft minder slecht is gesteld dan in, bijvoorbeeld, Chiang Mai. Zodra je over de grens kijkt, in Myanmar, neemt de intensiteit flink toe.
  Veel van de smog hier in CR komt aangewaaid van elders.
  Je kunt zelf de kaart verplaatsen en in- of uitzoomen. Rechrs boven kun je de dagen ingeven die je weergegeven wilt hebben.

  https://firms.modaps.eosdis.nasa.gov/map/#z:7;c:101.6,19.8;t:adv-points;d:2019-03-12..2019-03-13;l:street,firms_viirs,firms_modis_a,firms_modis_t

  • Cornelis zegt op

   Je moet de complete link kopiëren, zie ik, niet alleen het onderstreepte gedeelte.

 6. Aad van Vliet zegt op

  Wij wonen ten noorden van chiang mai en hebben het volgende vastgesteld.
  S’ochtends is de vervuiling het ergste en kunnen we Doi Suthep niet zien.
  Het neemt af naarmate de dag vordert en s’avonds is Doi Suthep duidelijk te zien en is de hemel helder.
  We komen tot de volgende conclusies.
  1. Er wordt s’nachts gebrand
  2. Wij geloven niet dat alles uit Myanmar enz komt. Er wordt hier véél beweerd.
  3. Thailand is een prima land voor de maanden oktober t/m januari maar er zijn betere landen vwb de rest van het jaar.

 7. aad van vliet zegt op

  Cornelis, dat NASA overzicht is fantastisch, bedankt. Daaruit blijkt waar je NIET moet zijn en dat is helaas oa Azie en specifiek veel in Thailand en Myanmar.. Overigens als je op Today klikt zie je geen Fires dus dat betekent mi dat er s’nachts wordt gebrand.

 8. Gerrit zegt op

  Wat hierboven beschreven is klopt, brandende ogen en zere keel en dat ieder jaar weer.
  De regering in Bangkok doet er alleen wat aan als ze de vervuilde lucht zelf in moeten ademen, kijk maar wat een commotie er was toen Bangkok te kampen had met vervuiling, de wereld was te klein, maar als er hier nagenoeg de vervuiling is verdubbeld hoor je ze niet. Ik heb nog nergens gelezen dat er een boer een boete heeft gekregen (maar ik lees niet alles) maar in de grote kranten heb ik het niet kunnen vinden. Probleem is waarschijnlijk dat grote voedsel producenten zoals CP de werkelijke baas zijn in plaats van de PM in Bangkok, Money talks en de miljoenen op de bankrekening zijn belangrijker dan de gezondheid van miljoenen mensen.

 9. Joe Argus zegt op

  Wel bedankt, Cornelis! Kijk, daar zie je vanuit de ruimte precies waar je dus vooral niet moet wezen. Zegt het voort!
  Ik las het Thaise commentaar: Als je gezond bent, heb je geen last van fijnstof. Thaise logica. Als je doof bent, heb je ook geen last van discogedreun, toch? En als je niet in het brandseizoen komt, of in het feestseizoen, heb je d’r ook geen last van. Die farang klagen ook alleen maar. Zoals de gouverneur in Nan zei: liever Thaise toeristen, daar hebben ae wat aan, want die houden hun mond!
  De auto’s op de buitenwegen in Nan rijden met lichten aan door de stofwolken en op Nan airport eas het zicht vanmorgen nauwelijks 400 meter. Op uw gezondheid !

 10. Guus zegt op

  Composteren is de oplossing hier. Er zijn genoeg westerse bedrijven die de kennis hiervoor kunnen aanleveren. Verzamelen oogstresten en opslaan tot het regenseizoen. Dan composteren en hergebruik als grondverbeteraar. Subsidies zoeken in het westen.

 11. Joe zegt op

  Subsidie uit het Westen? Leren delen in het Westen, zal Guus bedoelen! Thailand is schatrijk, met een jaarlijkse economische groei waar het Westen niet aan kan tippen. Alleen de rijken profiteren, die vullen hun zakken en willen dus niks veranderen. Dat is hier de crux. Solidariteit buiten de familiekring kennen ze hier niet.

 12. Chander zegt op

  De Thaise Overheid laat helaas niet alles zien.
  Er wordt overgenomen van de weerstations, die ALLEEN de grote steden weergeven.
  Even een voorbeeld.
  Vanavond om 20:00 uur heb ik de volgende metingen:
  Voor Chiang Mai 193 (US AQI) en 136.8 (PM2.5).
  Voor So Phisai (Bueng Kan) 196 (US AQI) en 143.1 (PM2.5)

 13. rentenier zegt op

  Ik woonde 2 jaar geleden halfweg ChiangSean naar ChianKhong (100 km ten Noorden van Chiangrai) Boven op een berg met een heel ver uitzicht over de valley tot aan de “Gouden driehoek’ ten westen van ChiangSean. Mijn buurvrouw was het hoofd van de plaatselijke school beneden in het dal Ban Sai (10 km verder) Ze had bijna dagelijks contact met de Phuyabaan, het dorpshoofd. Ik leerde dat in de hele grote omgeving geen vuil werd opgehaald en dat de mensen niets anders over bleef dan het zelf te verbranden. 90% van de bevolking liep met een mondmaskertje en ik dacht, waarom doen ze dat in deze schone berglucht? later wist ik beter en dacht, ze brengen elkaar om door hun vuren. De overheid blijft hier in gebreke en dus de veroorzaker. Als ik in de omgeving kettingzagen hoorde of Bijl-gehak en aan nam dat er illegaal in de bergen werd gekapt, belde ik het hoofd van de school om haar actie te laten ondernemen maar het antwoord was dat het geen zin had want niemand zou iets ondernemen. Toen ik zelfs bang werd omdat ik meters hoge vuren op bergtoppen zag en zelfs ook heel dichtbij en wist dat op de toppen een flinke wind stond en het vuur zich snel kon uitbreiden, werd niets ondernomen. De overheid laat aldaar kaalslag gebeuren omdat mensen die in de landbouw werkzaam willen zijn maar geen land hebben, zich bosland kunnen toe eigenen, en uiteindelijk wordt het schoon gebrand en met Mais beplant. Als men aantoont 3 jaar goed voor het land te zorgen en te gebruiken om de kost mee te verdienen, komt men in de volgende fase en kan de overheid het niet zo maar terug vorderen. Ook hier is de overheid de schuld door een systeem te hanteren wat funest is voor de natuur. Het hoofd van de school was eigenaresse van een 60 Rai grote Organische Thee-plantage en de buurman uit Bangkok had zich overheidsgrond toe geeigend en er Mangobomen op gezet en liet die met insecten verdelger bespuiten wat over de Thee-farm woei want de wind stond verkeerd. Ik kreeg het op m’n adem en belde het hoofd van de school en maakte duidelijk dat ze met zulke acties in haar buurt, haar certifikaat van Organische Thee zou kwijt raken, binnen het kwartier stopte een politiewagen met agenten bij de buren en was het spuiten afgelopen. Ik merk gedurende 29 jaar verblijf op dat de Thai over het algemeen egoistisch en gemakzuchtig is geworden maar het is de overheid die het allemaal in de hand werkt. Ik hoor Prayud met zijn moralistische toespraken op TV en blijkt dat hij beseft dat hij de Thai het een en het ander moet bijbrengen en inzicht geven maar laat ze de wetten en gedrag van overheidsfunctionaren eerst maar eens aan pakken zodat de bevolking alternatieven word geboden, dan pas kan men ze dingen verbieden en naar verwijzen. Ik woon nu 15 km ten Zuiden van Rayong bij Ban Phe waar meestal een Westen wind vanuit zee waait en heb vaker gasten zoals nu al 4 maanden een 80 jarig Nederlands echtpaar die het in Benidorm niet meer uithielden van de stank. Nu genieten ze hier van de schone lucht en bekomen echt. Dus niet alleen van de warmte alleen. Er zijn dus nog wel schone plaatsen in Thailand maar heel weinig. Geef niet de schuld aan de bevolking zolang de overheden niet voor een deugdelijk systeem zorgen. Tot het zo ver is heeft het geen zin om hun moraal proberen te veranderen want men heeft geen keus.

 14. Joe zegt op

  Interessant, het verhaal van deze rentenier, omdat hij zijn persoonlijke ervaringen weergeeft.
  Nieuw is het niet. Ik hoor maar steeds over Power, misschien tijd voor People’s Power! Een ding is wel duidelijk: toeristen die om hun gezondheid geven, die moeten daar in het noorden niet zijn! Zeg nou zelf: Gasten ontvang je in een gastenkamer, toch niet in een gaskamer?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website