Het was gisteren in Chiang Mai weer goed mis met de luchtkwaliteit. De stad had rond het middaguur zelfs de slechtste luchtkwaliteit ter wereld. Deze piek heeft te maken met het aflopen van het overheidsverbod op open vuur dat dinsdag afliep.

De US Air Quality Index (AQI) in Chiang Mai bedroeg 159, ruim boven de veiligheidslimiet van 100. De AQI meet een aantal vervuilende stoffen, waaronder PM 2,5, PM 10 en koolstofdioxide.

Het hoogste niveau aan PM 2,5 fijnstofdeeltjes werd gemeten bij het Mae Taeng ziekenhuis in het district Mae Taeng: 513,3 microgram per kubieke meter lucht. De veiligheidslimiet bedraagt 50 mcg.

Veel boeren hebben gewacht tot het verbod afliep en zijn weer begonnen met het verbranden van de oogstafval om zo hun akkers voor te bereiden voor het planten van nieuwe gewassen. Het verbod op open vuur was twee maanden van kracht.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Luchtkwaliteit in Chiang Mai slechtste ter wereld na opheffen verbod op open vuur”

 1. c.hoek zegt op

  de beste informatie over de luchtvervuiling krijg je via

  Air4Thai

  daar lag de meetlat vanochtend voor chiangrai op 310

  maar vannacht gaat het donderen en dus regenen?

 2. Dick41 zegt op

  Ik dacht dat het aan mij lag, ik had hevige hoestbuien vannacht ondanks dat deuren en ramen dicht waren, voor zover dicht echt dicht is bij Thaise ramen en deuren.
  Waar zijn de beloften van de generaal een paar weken geleden tijdens zijn bezoek hier.
  Zolang niemand iets onderneemt blijven de boeren velden afbranden en gelijk hun vuil en plastic in de hens zetten.
  Alleen als tourisme echt tot 30 proc. gaat teruglopen zal er iets gebeuren, maar we zijn op de goede weg, Chiang Mai is stiller dan ooit. Nog even doorhoesten.
  Dick

 3. John Chiang rai zegt op

  De toestand duurt nu al meer dan 3 maanden,en is eigenlijk niet anders in het gehele Noorden van Thailand.
  Eerst het massaal weblijven van toeristen,zodat het Geld gaat kosten,zal hier misschien verandering in brengen.
  Onderstaande link kan iedereen ieder uur van de dag bekijken,of hij/zij dit nog will aandoen.
  http://aqicn.org/city/mueang-chiang-rai/m/

 4. geert zegt op

  Meer dan 10 opeenvolgende jaren verbleven in Chiang Mai maar dit jaar werd het me teveel en de luchtkwaliteit was nog veel slechter dan de vorige jaren. Last van tranende ogen en keelpijn.
  Anderhalve maand geleden heb ik dan schoorvoetend het besluit genomen om Chiang Mai te verlaten, de juiste beslissing blijkt toch wel achteraf want het is er nog steeds erg slecht.

  Ik hoor van velen dat het toerisme achteruit gaat in Chiang Mai, onbegrijpelijk dat de lokale overheid niet meer doet om dit probleem aan te pakken.

  Geert.

 5. Marijke. zegt op

  Jammer om te lezen dat het zo slecht is in changmai.De afgelopen jaren was het vaxk in feb ook niet echt goed.Veel stank en de bergen vaak amper te zien.Maar zoals nu is het wel heel erg.De toeristen hebben keus om het te mijden maar voor de mensen die er wonen een ramp.Een paar jaar geleden ook een klein kindje gezien in het ziekenhuis die behanddld moest worden voor haar longen.Dat was niet prettig om dit kindje en haar ouders of opa en oma zo te zien.Laten we hopen dat het eens aangepakt zou kunnen worden.

 6. Tino Kuis zegt op

  De Thaise autoriteiten hebben echt geen interesse, tijd en geld om de luchtkwaliteit in het Noorden te verbeteren. Wat met de verkiezingen en de kroning van de koning, dat vraagt nu alle energie.

 7. Herbert zegt op

  Heb al eens meer gezegd op dit forum dat er alleen maar over gepraat wordt maar de oplossingen er nooit komen want tegen de tijd dat de vervuiling weg is worden alle voorbereidingen en afspraken weer terzijde gelegd.
  Maar door alle berichten zijn er bijna geen toeristen meer in Chiang Mai doordat er constant slechte berichten worden rondgestuurd.
  Er wordt constant geroepen dat het de smerigste stad voor wat bedreft luchtvervuiling is op aarde maar dan neem ik maar 1 voorbeeld Dehli in India heeft 365 dagen een rating van 450 tot ruim over 500 deeltjes fijnstof .

 8. Joost zegt op

  Ik ben in maart 3 weken in en rondom Chiang Mai geweest. De lucht was zeker niet zuiver, maar dat ik er direct last van gehad heb? Neen, totaal niet! Ik vind het ook erg overdreven van al het gepraat om weg te blijven van Chiang Mai.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Joost,als je in Chiang Rai bij ons op het dorp de wachtkamer van de plaatselijke huisarts zou bezoeken,zou je zien dat minstens 70% van de klachten te maken hebben met deze erg ongezonde lucht kwaliteit.
   Een uiterst slechte lucht kwaliteit,die anders als in de voorgaande jaren, nu al meer dan 3 maanden aanhoud.
   De enigste manier,om te bereiken dat een Thaise regering hier verandering in brengt,is hoogswaarschijnlijk het consuquente wegblijven van toeristen.

   • Joost zegt op

    Beste John, ik zal ook zeker niet ontkennen dat de lucht er slecht is voor de mensen die daar wonen, jaar in jaar uit. Echter, voor een toerist die 1-2 weken in het NO can Thailand verblijft is het echt wel te doen. Is de lucht goed voor je? Vast niet!

 9. Jan zegt op

  Wat ik in deze situatie mis is wat is de noodzaak voor boeren middels verbranding van de akkers na de oogst als voorbereiding op de nieuwe oogst….waarom wordt het land niet machinaal bewerkt(ploegen) na de oogst ipv verbranding.
  Als de individuele kosten voor de boeren hiervoor te hoog zijn zou de regering hier subsidies op moeten geven.
  Of de boeren zouden zich kunnen verenigen in een coöperatie om de kosten te delen.
  Dit moet toch mogelijkheden kunnen bieden.

  • RobHuaiRat zegt op

   Nogal gemakkelijk. Als de kosten voor de boer te hoog zijn moet de regering weer bijspringen. Dat de boeren zich moeten verenigen is een veel beter advies, maar helaas eist dat ook de nodige organisatie en toch ook hulp van bovenaf. Dus voorlopig is alleen resultaat te verwachten van harde maatregelen of grote verliezen van inkomsten door het wegblijven van touristen.

 10. brabantman zegt op

  Chiang Mai, pas nog aanbevolen als behorende bij werelds 10 beste vakantie bestemmingen.
  Je vraagt je toch wel af wie er heeft liggen te slapen of er financieel beter van wordt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website