Thailand topbestemming voor gepensioneerden

Door Redactie
Geplaatst in Kort nieuws
Tags: ,
6 januari 2015

Veel pensionado’s wisten het al wel: Thailand is een prima bestemming als je van je pensioen wilt genieten. Dat blijkt uit een lijst van het Amerikaanse blad International Living Magazine.

Wanneer het gaat om huisvestingskosten, openbare faciliteiten, kosten van levensonderhoud, infrastructuur, entertainment, gezondheidszorg en het klimaat dan scoort Thailand bij de beste tien. Uit het onderzoek blijkt dat Thailand met name goed scoort op aspecten zoals vermaak en gezondheidszorg voor ouderen. Ziekenhuizen en artsen zijn relatief goedkoop terwijl de kwaliteit van de zorg uitstekend is.

De volledige lijst ziet er als volgt uit:

 1. Ecuador
 2. Panama
 3. Mexico
 4. Maleisie
 5. Costa Rica
 6. Spanje
 7. Malta
 8. Colombia
 9. Portugal
 10. Thailand

Bron: International Living Magazine


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

27 reacties op “Thailand topbestemming voor gepensioneerden”

 1. danser zegt op

  daar ik al meer dan 40 jaar in thailand kom, heb ik hierover nagedacht, maar uiteindelijk besloot ik voor frankrijk, waar ik nu al 20 jaar woon. de nederlandse regering blijft het steeds moeilijker maken voor: ik betaal sinds ong 2006 alle zorgpremies verplicht in nederland, plus awbz premie, waar ik niets aan heb en wanneer ik in thailand zou wonen, dan betaalt de zorgverzekering niets (buiten europa).
  bovendien ben ik thans te oud om nog te veranderen (77 !!!)
  als ik onjuistheden vertel, dan hoor ik dat graag van iemand met ervaring op dit gebied.
  met vr gr
  eduard (thans wederom voor een maand in thailand)

  • Frans Nico zegt op

   Nee, beste Eduard, je verhaal klopt helemaal. Ik ben zelf 11 jaar geleden naar Spanje verhuisd (maar formeel nog steeds in NL ingeschreven) en verblijf ook elke winter een periode in Thailand voor familiebezoek. Overigens komt Frankrijk niet in het lijstje voor en staat Spanje op de zesde plaats (samen met Portugal de enige twee EU-landen).

   • eduard danser zegt op

    1 bedankt voor de reactie frans nico; overigens zijn er zoveel nederlanders, die i frankrijk wonen, maar er wordt kennelijk gemeten hoeveel buitenlandrs in totaal de voorkeur geven aan frankrijk, zodat zij niet bij de top tien staan.

    2 graag nog even een reactie over de opmerkingen over air asia; ik ga mjn reis niet annuleren, maar toch moet men niet te licht denken over een maatschappij, die in één week drie incidenten had: eente was het vreselijke ongeluk, daarna landde er een vliegtuig op de philippijnen op een wijze dat de passagier via de glijbaan het toetel moesten verlaten, en het derde incident was zo iets als een knal van de motor waardoor hetvliegtuig terug moet keren en verscheidene paasagiers niet meer mee widen! nogmaal al deze zaken heb ik nog nooit meegemaakt! deuitleg van enige meer deskundige dan ik gaven als uitleg, gebrek aan ervaring, zijnde een zeer jonge maatschappij.

    • Frans Nico zegt op

     Beste eduard danser,

     Met betrekking tot punt 2 kan je toch niet stellen dat als je drie keer met je fiets op een Thaise weg (met al zijn kuilen en roekeloos rijdend verkeer) valt, dat je fiets daarvan de schuld is?

     Een luchtvaartmaatschappij wordt als slecht beschouwd als de bedrijfsvoering van de maatschappij (bij voorbeeld onvoldoende onderhoud van de vloot) bedenkelijk is. Ik geef een voorbeeld. Ryan Air tracht geld te besparen door de gezagvoerder van zijn vliegtuigen een minimum aan brandstof in te nemen, net genoeg om de luchthaven van aankomst te halen. Geregeld moeten gezagvoerders van deze maatschappij de vluchtleiding van de luchthaven van aankomst vragen met voorrang te mogen landen omdat men te weinig brandstof over heeft om op hun beurt te wachten. Deze maatschappij staat dan ook op MIJN zwarte lijst.

     Air Asia is een in 1993 opgerichte Maleisische staatsluchtvaartmaatschappij en inmiddels de grootste low-cost maatschappij in Azië. In 2001 werd het zwaar verliesgevende Air Asia overgenomen door Tune Air Sdn Berhad van Tony Fernandes. Air Asia vliegt met de modernste vliegtuigen. Het is de grootste afnemer van Airbus A320. Air Asia is de moedermaatschappij van zeven dochtermaatschappijen. Ondanks dat Air Asia een low-cost maatschappij is met de laagste km-prijs (US$ 0,23) per passagier en al breakeven draait bij een bezettingsgraad van 52% is Air Asia een goed geleide en betrouwbare maatschappij.

     Uw twee eerst genoemde incidenten hebben hoogstwaarschijnlijk met het weer te maken. De gezagvoerder van het vliegtuig van Surabaya naar Singapore wilde noodweer ontwijken en vroeg toestemming hoger te mogen vliegen. Hij kreeg toestemming eerst een zijlingse vliegbeweging te maken om vervolgens te klimmen naar een andere (minder dan gevraagde) hoogte. Vliegdeskundige wijzen op de mogelijkheid dat het vliegtuig te snel naar grotere hoogte is gegaan waardoor de mogelijkheid bestaat dat het vliegtuig daardoor onvoldoende opwaartse kracht overhield en als het ware “stil valt”. Dat zou kunnen wijzen op een menselijke fout.

     Uw tweede voorbeeld had direct met sterke wind tijdens de landing te maken. Dat gebeurt ook wel met vliegtuigen van zeer gerenommeerde maatschappijen.

     Uw derde voorbeeld is een probleem dat op de grond voordeed waarvan niet bekend is gemaakt waardoor dat werd veroorzaakt. Dat er passagiers zijn die op dat moment, gezien de andere voorvallen, niet meer meewilden, is heel begrijpelijk.

     Op basis van eigen ervaringen zou ik dat ook niet meer willen. Uw laatste opmerking dat de uitleg van “meer deskundigen” dan u dat de voorvallen een gebrek aan ervaring zou zijn, is mijns inziens door deze “deskundigen” volkomen uit de lucht gegrepen, om het maar in luchtvaarttermen te houden. Air Asia bestaat inmiddels meer dan 21 jaar, dus gebrek aan ervaring kan niet gesproken worden. Bovendien is het in zee gestorte toestel voor zover ik weet het eerste van Air Asia dat neergestort is. Ik zal met een gerust hart in een toestel van Air Asia stappen en ik hoop dat ik u enigszins gerust gesteld heb.

 2. chrisje zegt op

  Een top locatie voor gepensioneerde???
  Bekijk de lijst eens van dicht bij.
  je hoeft helemaal niet naar Thailand te gaan terwijl Spanje veel dichterbij is en veel meer
  zonnige dagen telt dan Thailand.daarbij komt nog dat je in Spanje meer respect krijgt dan in Thaiand .
  Nog even en dan ben ik hier weg
  Grt

  • Frans Nico zegt op

   Nou, Chrisje, daar valt wel wat op af te dingen. Maar je hebt gelijk als het gaat over leefklimaat en gezondheidszorg. Ik woon aan de Costa Blanca. Uit onderzoek van de WHO is gebleken dat dit kustgebied het gezondste leefklimaat van EU heeft. Dat was voor mij een belangrijke reden om juist daar te gaan wonen (inmiddels met mijn Thaise vrouw). En inderdaad, 300 dagen zon per jaar. Ik schat dat ik per jaar niet meer dan 15 dagen regen heb. Wel een nadeel, in die 11 jaar dat ik daar woon is het een keer voorgekomen dat het water werd gerantsoeneerd vanwege de droogte.

   Over respect wil ik niet oordelen. Wel belangrijk vind ik dat Nederland en Spanje beide lid zijn van de EU, hetzelfde betaalmiddel gebruiken en ook de wetgeving grotendeels op elkaar is aangepast. Mijn woonrechten zijn beter gewaarborgd en mijn huis is ook echt mijn huis. Voor de Thai blijven wij de Farang, maar ook in Spanje bestaat discriminatie t.o.v. ieder die geen Spanjaard is. Er zijn dus altijd plussen en minnen te bedenken.

 3. Henk zegt op

  Mooi dat je dat allemaal zo schrijft Chrisje maar het is natuurlijk een verhaaltje van 0,0 zolang je niet wat duidelijker verteld wat de reden zijn van je vertrek .
  Misschien kunnen wij er wel iets van opsteken en dat is altijd leuk en leerzaam .
  Wij wonen in ieder geval sinds 2008 in Thailand en bevalt ons uitstekend en zelfs met wat minder zon blijven we nog hier .

 4. eduard danser zegt op

  ik ben het volkomen met hans eens: thailand is een paradijs op aarde voor ons en daarom ben ik ook benieuwd naar de reden van de negatieve inbreng door chrisje.

  • BA zegt op

   Hangt van je persoonlijke situatie af.

   Basis levensbehoeften zijn hier goedkoop. De meeste tijd van het jaar is het lekker weer hoewel het in de zomer soms iets te is qua temperatuur. Importgoederen zijn aan de andere kant erg duur. Beetje auto kost hier een veelvoud van een auto in Spanje of in Nederland. Je loopt risico’s met valuta met een inkomen uit de EU, tenzij je als pensionado je vermogen om hebt laten zetten in Baht. De wet veranderd hier zo ongeveer met de dag van de week en afhankelijk aan wie je het vraagt, plus dat je hier sowieso erg weinig rechten hebt. Cultuurverschil is hier veel groter vergeleken met bijvoorbeeld Spanje.

   Vergeleken met Spanje is de gemiddelde levensstandaard hier lager. Alleen er hangt er ook een hoger prijskaartje aan de levensstandaard in Spanje. Met die verstande dat de mogelijkheden wat dat betreft hier ook onbeperkt zijn, alleen hangt dat er ook van af of je diepe zakken hebt.

   En je mag het natuurlijk niet zeggen maar Thailand zit vol met mooie jonge dames en dat is voor de alleenstaande pensionado natuurlijk ook interessant. Dat ligt in Spanje wel iets anders.

   Maw, het is net wat je zoekt en wat je budget is. Ik heb collega’s die op de Canarische Eilanden wonen bijvoorbeeld, prachtig klimaat en een toplocatie maar daar hangt ook een prijskaartje aan.

 5. piet zegt op

  Komt ook nog bij dat de verwachting is dat eind van het jaar de euro nog maar 1.10$ is.

  http://fd.nl/beurs/1087450/euro-is-eind-dit-jaar-1-10-waard

 6. Miek37 zegt op

  Maar krijg in Spanje ook je pensioen bruto/netto, ik heb altijd begrepen dat dat een vd grootste redenen was om voor Thailand ipv een Europees land te kiezen?

 7. Gringo zegt op

  Het lijstje van 10 landen komt uit een Amerikaans tijdschrift en is voor Nederlanders totaal oninteressant. Ooit overwogen om als gepensioneerde naar Mexico, Columbia of Ecuador te emigreren? Nou dan!

  Voor Nederlanders is de keus totaal anders. Als je de betalingen van AOW-uitkeringen naar het buitenland als maatstaf mag nemen, dan staat België al vele jaren fier aan de kop. In de toptien landen komen verder Engeland, Duitsland, Spanje, Australië, Canada en Frankrijk voor.

  Thailand is vergelijkenderwijs nauwelijks in trek. In een circulaire van de SVB van enkele jaren geleden las ik, dat er Thailand ca. 1000 AOW-ers wonen.

  • Frans Nico zegt op

   Over het algemeen ben ik het met jou eens, Gringo. Maar nu even niet. De lijst is gebaseerd op een onderzoek waarbij een aantal objectieve uitgangspunten worden genomen. De lijst is niet gebaseerd op het aantal geëmigreerde gepensioneerden naar de betreffende landen. Uiteraard staat de betaling van AOW-uitkeringen naar het buitenland ook niet in het lijstje van uitgangspunten. Voorts komen Engeland, Duitsland. Australië, Canada en Frankrijk juist niet in de top 10 voor. Of hebben we het over verschillende top 10’s?

   • Gringo zegt op

    Ik gebruikte ter vergelijking met het Amerikaanse lijstje het overzicht van de populairste landen waar Nederlanders wonen met een AOW uitkering, zie:
    http://www.z24.nl/economie/met-aow-uitkering-wonen-in-buitenland-dit-zijn-de-populairste-landen-498276

    Mijn punt is, dat niet veel mensen, die naar het buitenland willen vertrekken na hun pensionering, de in het Amerikaanse onderzoek genoemde aandachtspunten in verschillende landen zullen onderzoeken. De keuze voor een land wordt, naar mijn mening, door andere overwegingen bepaald. Het kan zijn, dat iemand al in dit land woont vóórdat het pensioen ingaat, iemand kent het land vanwege vakantie’s, er woont familie in dat land, terugkeer naar oorspronkelijk vaderland, enz. .

    Als men dan in dat land met pensioen is, zal men de genoemde aandachtspunten in het algemeen positief beoordelen, ook al omdat men de omstandigheden in een ander land niet kent.

    Nog iets: het verhaal van dit Amerikaans onderzoek stond ook op Thaivisa en een cynicus merkte in een reactie op: “Ja, het zou wat. Ze hebben waarschijnlijk maar tien landen onderzocht en komt Thailand op de tiende en laatste plaats. Wat nou, Top 10!

 8. Malee zegt op

  Een top bestemming is als je onder de 3 beste valt en dat doet thailand niet.
  En de gezondheidszorg .. ja is goed als je naar Bangkok ziekenhuis gaat, want anders ben je aan de goden hier overgeleverd. Een Englese vriend kreeg verkeerde diagnose. zijn been moest geamputeerd worden. hij besloot omdat hij inmiddels heel oud is, terug naar Engeland te gaan, daar werd geconstateerd dat hij een virus had, been is gered, zo goed is de gezondheidszorg hier..Ja ze stampen je vol met pillen.
  Ander vrienden hebben legionella opgelopen in hotels en samonella, voedsel van de lokale markten.
  Want daar is men hier gek op. Zelfs antibiotica kan men hier in apotheek kopen.
  Op het gebied van luchtvervulling zijn ze nummer 1 in de wereld, in elke stad rijden grote pickups, staus symbool voor de thai. Deze rijden gewoon door hele drukke markten.Is luchtvervuling zo goed voor onze gezondheid? Men verbrand hier werkelijk alles, dus het is alles behalve gezond. Belasting moet men hier ook betalen net zo goed als in nederland. Dat mensen niet naar het . maar geen belasting kantoor gaan is hun probleem. Verzekerd zijn de meeste hier niet.Infrastructuur lol laat me niet lachen.. u turns de meest gevaarlijke wegen die men kan bedenken. Hier rijd je dansend door thailand omdat de wegen zo enorm slecht ziijn.. Respect hebben ze niet. kijk maar in het verkeer. ze duwen je gewoon opzij. Dus totaal niet eens met de stelling. Het is hier altijd bloedheet. Altijd een fan of airconditiong nodig. Vertier?? Welk ?? Naar de vrouwtjes gaan? is dat vertier? Inderdaad je hebt hier geen enkel recht en dat visa gebeuren zo ouderwets als wat. Dan zijn spanje en frankrijk, griekenland en de Canarische eiland 100 keer beter..om te leven, want hier leef 10 jaar korter door de luchtvervulling.Thaien dragen zgn stofmaskertjes, maar zijn totaal de verkeerde. Nee naar thailand komen was een groot fiasco, want prijzen van geimporteerd voedsel zijn bijna niet te betalen. Had beter op Grancanaria kunnen gaan wonen, daar kun je van 1200 euro normaal leven en heb je nog ziektekosten. Hier is je zorg toekomst onzeker.

  • lung addie zegt op

   Beste Malee,

   je bent in je negatieve lijst over Thailand nog een voornaam punt vergeten: de lokale mensen spreken hier Thais en geen Nederlands, een taal waar jij waarschijnlijk niets van verstaat..
   Als ik jouw negatieve lijst bekijk dan vraag ik me af wat je hemelsnaam de mensheid misdaan hebt daar je als straf naar dit negatieve land “gedeporteerd” werd. Mogelijk ben je zelfs “gedwongen” door één of andere “ladybar” welke zwa
   Hier waar ik woon, en dat is niet een grote stad zoals waar jij waarschijnlijk vertoefd, is geen luchtvervuiling, zijden ze niet als gekken, zijn de mensen heel vriendelijk en behulpzaam, is het niet “peper”duur, maar is het een echt paradijs waar het heel goed om leven is

   • lung addie zegt op

    Moderator: niet alleen op elkaar reageren, dat is chatten.

 9. Malee zegt op

  Oh en ik vergat de muggen nog..je moet je dag en nacht goed beschermen voor de muggen.want we zijn voor hun een wandelende prooi. Luchtmetingen door thaise overheid laten schtikbarende vervulling zien.Over bangkok hangt een dikke vervuilde lucht. Ook op platteland lijkt de lucht schoon. Maar worden waarden ver boven de keelingcurve gemeten..Boven heel zuid oost azie bevindt zich op 4 km hoogte een zeer zeer vervuilde lucht die 3 km hoog is. Dit was enkel reageren op de steling. En gebasseerd op feiten

 10. Frans Nico zegt op

  In navolging van mijn reactie en die van Gringo op het artikel alsmede onze reacties op elkaar constateer ik dat een top 10 van door onderzoek met vastgestelde uitgangspunten voor de beste locatie om als gepensioneerde te leven, geen leidraad blijkt te zijn voor gepensioneerden bij zijn/haar beslissing waar hij/zij na pensionering is gaan wonen. In zoverre heeft Gringo gelijk, hetgeen hij in een tweede reactie heeft toegelicht.

  Dat gepensioneerden uit de EU vaker voor een land binnen de EU kiest of heeft gekozen, zal vooral te maken hebben met de open grenzen (binnen de EU), zelfde munt, gemakkelijk en relatief goedkoop reizen van en naar het moederland en (grotendeels) rechtsgelijkheid in wetgeving. Deze uitgangspunten zullen nauwelijks een rol gespeeld hebben in het bovengenoemd Amerikaans onderzoek. Vandaar ook dat slechts twee EU-landen in genoemde top 10 voorkomen.

  Los daarvan blijkt wel dat Spanje in beide lijsten voorkomen. De reden daarvan is kennelijk dat zeer veel Zuid- en Midden-Amerikanen vanwege de taal richting Spanje gaan.

 11. Malee zegt op

  Geachte lung addie ik mag toch reageren op een stelling ik hou er niet van persoonlijk aangevallen te worden..en al helemaal niet van de woorden die jij gebruikt. Deporteren deden de duitsers in W 2
  ik spreek thai.
  Nooit geen bar lady gehad, wil ik ook niet..
  Al vele jaren woon ik al samen met een lieve vrouw. Zij was vele malen in nederland
  Ook op canarische eilanden en in mexico en australie
  Zij ziet het verschil ook. Ja hier zijn vele mensen heel vriendelijk als je atm card trekt.
  Een voorbeeld maar is niet negatief bedoeld. Niemand vraagt naar mijn achtergrond, bijv, werk wAt ik heb gedaan. Of famile..maar er zijn ook heel veel goede thaise mensen.
  Maar kijk maar eens naar de ziekenhuizen hoeveel mensen er luchtaandoeningen hebben. Kijk ook maar eens hoe oud de mensen hier worden. in alle europese landen loopt men niet met maskers op.
  Ook op het platteland worden co2 waarden van 800 ppm gemeten. We leven in een ballon onbegrijpelijk dat mensen dit steeds blijven negeren hoe wij de lucht zo vervuilen. Ik woon niet in een grote stad maar heb bijna elke stad bezocht in thailand in 2014. En dan gaan mijn ogen toch open. Waarom worden mensen toch boos als men een andere mening heeft dan de hunne.

  • Frans Nico zegt op

   Bravo Malee,

   Je hoeft je niet alles te laten zeggen. Ik ben van mening dat men altijd netjes en respectvol moet blijven. Ook al is men het niet met elkaar eens.

   Daarentegen denk ik dat Lung Addie zijn opmerkingen ironisch, soms sarcastisch heeft omschreven. Dat moet ook kunnen, maar men moet wel respectvol blijven.

  • ruud zegt op

   Er is niets mis met het hebben van een mening over Thailand.
   Er is iets mis met de manier waarop u het brengt.

   “Iemand volstampen met pillen” kun je ook omschrijven als: “Er worden in Thailand te makkelijk en te veel medicijnen voorgeschreven”.

   • lung addie zegt op

    Beste Ruud,

    ik ben het met je eens, de manier waarop iemand zijn standpunt over Thailand geeft kan wel vragen stellen waarom hij hier is en blijft. Als er dan toch niets goeds is aan dit land waarom komen dan zoveel mensen hier wonen?
    Aan Malee bied ik mijn excuses aan als hij door mijn antwoord gekwetst is, doch indien je goed leest dan zie dat ik de woorden : waarschijnlijk en mogelijk gebruik, dus geen vaststelling doe maar de deur open laat en : wie het schoentje past trekke het aan, past het je niet dan beschouw je het niet als geldend voor jou. Ieder is vrij een mening te hebben maar moet er dan ook de kritiek op kunnen verdragen. Mijn reactie was niet af, dat kan je zien. Een deel ging verloren en ik heb er Khun Peter via de redactie er zelfs van verwittigd… ongelukkig heeft hij de verkeerde inzending van mijn reactie van het blog gehaald en niet de volledige, correcte versie die ik wou laten verschijnen.

    • Frans Nico zegt op

     Beste lung addie,

     Het getuigt van moed dat je Malee jouw excuses hebt aangeboden, maar je ontkracht het eigenlijk direct weer. Natuurlijk gebruik je woorden waarmee je wilt aangeven dat het niet zeker is wat je stelt. Maar de context is wel suggestief. Ook scheef je: “Als ik jouw negatieve lijst bekijk dan vraag ik me af wat je hemelsnaam de mensheid misdaan hebt daar je als straf naar dit negatieve land “gedeporteerd” werd.” Je stelt jezelf een vraag over een door jouw vastgesteld feit, een feit dat je op geen enkele wijze hebt onderbouwd. Terecht stelt Malee dat de Duitsers in de WO2 deporteerden.

     Dat je jouw bijdrage niet vooraf hebt gecheckt op inhoud en taalkunde is voor jouw rekening en risico. Je kan je in dit geval niet verschuilen achter de moderator.

     Nogmaals, en ik hoop dat deze laatste reactie van mij op dit item niet door de moderator gezien wordt als chatten maar als een oproep om respectvol met elkaar om te gaan.

   • Frans Nico zegt op

    Beste Ruud,

    Jouw vergelijking: “Iemand volstampen met pillen” kun je ook omschrijven als: “Er worden in Thailand te makkelijk en te veel medicijnen voorgeschreven” is van een geheel andere orde. Wat wel aan de orde is, is RESPECT.

 12. Jack G. zegt op

  Ik verbaas me nogal over het lijstje. Panama en Mexico staan niet echt te boek als veilige landen als ik het vergelijk met bv Portugal en Thailand. En even over de luchtvervuiling in Thailand. Ik heb dat een paar keer gevraagd aan in inwoners van Bangkok. Dat was geen enkel probleem. kreeg ik als antwoord. In de rest van het land staan genoeg bomen om dat te compenseren.

  • Frans Nico zegt op

   Beste Jack,

   Het milieu heeft de kracht vervuiling te neutraliseren. Vervuiling in een klein gebied kan, als het niet buitenproportioneel is, zich verspreiden over een groter gebied. Bossen en oerwouden hebben de capaciteit de vervuiling binnen bepaalde concentraties te neutraliseren. Is de vervuiling te groot, dan kunnen de bomen het loodje leggen. Denk maar eens aan de zure regen dat bomen aantast en van hun bladeren ontdoen. Weg neutralisatie.

   De verwoordde opmerking van inwoners van Bangkok dat in de rest van het land genoeg bomen staan om de luchtvervuiling in Bangkok te compenseren (dus niet neutraliseren) getuigt van een kortzichtige denkwijze. Immers, daar hebben de inwoners van Bangkok toch niets aan? Die blijven in de vervuilde lucht wandelen met alle gevolgen van dien. Maar ik denk dat jij dat ook wel weet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website