Een groep prominenten is een burgerinitiatief begonnen om een parlementaire enquête naar de invoering van de euro van de grond te krijgen. 

Ze willen daarmee achterhalen of politici wisten dat ,,de invoering van de euro niet alleen een zeer ingrijpend soevereiniteitsverlies inhield, maar ook een bijzonder groot financieel en economisch risico.” Dat valt te lezen op de website www.peuro.nl.

Initiatiefnemers zijn de publicisten Thierry Baudet, Victor Broers en Arno Wellens. Ze krijgen steun van onder anderen journalist Jort Kelder, hoogleraar Paul Cliteur en filosoof Ad Verbrugge.

Wie het burgerinitiatief wil steunen, kan een handtekening achterlaten op de website. Om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen, zijn minimaal 40.000 handtekeningen nodig.

Bron: Nu.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

27 reacties op “Prominenten willen parlementaire enquête naar invoering euro”

 1. bob zegt op

  Wat schieten we ermee op. Eruit stappen gaat niet. Gewoon schouders eronder en net als de USA, ook daar ging het niet in één keer van een leien dakje, en waar maken tot een ieders profijt. Geen korte termijn maar lange termijn denken!!!!!

 2. jjager zegt op

  Euro is ons opgedrongen,geen democratisch besluit en heeft ons land alleen maar ellende bezorgd!!

  • Andre zegt op

   Ik zei al voor de invoering dat het een fiasco zou worden , maar wie luistert er naar de burger?

   • Cornelis zegt op

    De euro een fiasco omdat op dit moment de koers van de baht wat ongunstig voor je is? Toen die wel gunstig was vond je toch dat je goed af was?

 3. Cor van Kampen. zegt op

  Het is allemaal achteraf gelul. Het enige wat je wel kan doen is degene die in tijd in de regering hebben gezeten en daarna in het het bedrijfsleven zijn verdwenen met grote bonissen ter verantwoording roepen.
  Ons achterlatend in een financiele gaos. Heel veel van ons belasting geld weggegeven hebben naar onbetrouwbare landen en in geteert hebben van het geld van de amtenarenpensioenen.
  Ons belasting geld gaat naar die landen en onze kinderen zien daar nooit wat van terug.
  Laatst nog een stukje gelezen van een Vlaamse vriend van mij.
  De dame van de “groene partij” stopt ermee. Ze krijgt een eenmalige uitkering van 475000 Euro en maandelijks een uitkering van 9000 Euro. Zij heeft altijd verdedigt dat de belgen hun broek moesten
  ophouden en tevreden zijn wat er nog te verdelen was.
  Coe van Kampen.

  • Cornelis zegt op

   Leuk om zoiets te roepen, moet kunnen natuurlijk, maar wat heeft dat met de Euro te maken? Zou dat met een andere munteenheid niet gebeurd zijn?

 4. KhunJan1 zegt op

  Goed initiatief, laat de onderste steen maar eens boven komen.
  De vertrouwde Gulden hoef ik echter ook niet meer, maar neig meer naar een nog ouder betaalmiddel de Florijn met hogere waardes in zowel zilver en goud a la het voormalige gouden vijfje en tientje met de beeltenis van koningin Wilhelmina, alleen op de Florijn afbeeldingen van onze Willem en/of Maxima.

 5. Paul Schiphol zegt op

  Geachte redactie,
  Dit onderwerp raakt ons slechts omdat de koersverhouding met de Thaise Bhat nu op een vervelend laag peil beland is. Was het andersom geweest, had dit onderwerp het blog niet bereikt.
  Dit doet natuurlijk niets af aan de vraag of betrokken politici alle consequenties van de wel hebben (kunnen) overzien. Achteraf kritiek leveren is altijd eenvoudig, er van uitgaan dat ieder land zijn boekhoudkundige beloften nakomt, wellicht naïef, maar niet onredelijk. Zelf geloof ik er zeker in dat de introductie van een gezamenlijke EURO wel degelijk een goede zaak is. (De verre toekomst zal dit pas kunnen aantonen.) Echter de noodzakelijke politieke vervolgstappen worden maar niet genomen. Een “Verenigde Staten van Europa” zullen we nooit krijgen, hiervoor zijn alle betrokken naties toch net te chauvinistisch. Een hechte economische Unie moet zeker van de grond kunnen komen, zo niet is Europa over zo’n 100 jaar, of zelfs eerder, een gebied dat ontwikkelingshulp uit andere werelddelen ontvangt. Pas dan zijn we slecht af en dienen we naar de pijpen van de dan goede gevers te dansen. Maar ach, wellicht komt het nooit zover en zal de “Bitcoin” over een tiental jaren de enig wereldwijd gebruikte valuta zijn geworden.
  Het blijft een achterhoede gevecht om te kijken of de invoering juist was, de blik behoort vooruit te staan en te onderzoeken hoe we de minder wenselijke effecten kunnen wegnemen.
  Stelling: niet meedoen aan dit initiatief, de ingebrachte energie kan positiever aangewend worden.
  Groet, Paul Schiphol

  • TH.NL zegt op

   Ik ben het helemaal met je eens Paul. Het is allemaal achteraf gepraat en er zou niet op gereageerd worden hier als de koers nu toevallig slecht is. Toen die 50 was voor een Euro nooit negatieve geluiden hier gelezen.
   En wat denkt men dat als we nu ineens weer guldens zouden hebben we meer Bahts zouden krijgen? Wakker worden mensen.

 6. Erik bkk zegt op

  De problemen met de euro kunnen met 1 simpele maatregel worden opgelost, nl. de invoering van Euro obligaties. Daarna betalen alle eurolanden dezelfde rente op hun geleende gelden en zijn ze allemaal gezamenlijk ervoor verantwoordelijk. Kortom dat is nu ook de situatie in bv. Amerika waar alle staten gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor Amerikaanse leningen.

  Die oplossing komt er echter niet omdat duitsland nu de laagste rente betaald van alle euro landen en niet de dan geldende (hogere) gemiddelde rente wil betalen. Bovendien in de huidige situatie waarin landen de boel belazerd hebben (Griekenland etc.) worden die dan feitelijk daarvoor beloond omdat zij dan dezelfde rente gaan betalen als bv Duitsland. Tot slot moet er dan ook een nieuw verdrag tussen de Euro landen tot stand komen waarin zij in ieder geval op financieel gebied e.e.a. moeten gaan prijsgeven om die gezamenlijke verantwoordelijkhjeid te kunnen gaan regelen. Het zal ieder duidelijk zijn dat het daarvoor feitelijk nu te laat is geworden omdat er nooit meer overeenstemming bereikt kan worden over zo’n nieuw verdrag.

  Als de Euro echt tenonder gaat wat hier en daar gesuggereerd wordt komt er zeker weer een andere valuta voor terug. Als dan landen als Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Finland met nu gezonde overheidsfinancieen samen gaan zal hun nieuwe valuta sky high gaan zoals dat nu bv ook in Zwitserland gebeurt. Duitsland heeft daar dan echter weer het meeste nadeel van omdat ze zich dan uit de markt prijzen. Feitelijk heeft Duitsland het meeste voordeel van de huidige situatie en kan je zeggen dat Duitsland de zuidelijke arme landen het meest nodig heeft met nu een lage Euro (goed voor hun export) en hun lage rente op hun staatsobligaties.

  Met nu nog een parlementaire enquete over het verleden schiet verder niemand iets op.

  • NicoB zegt op

   Ik deel je mening Erik, dat zou de oplossing hebben kunnen zijn, dat is in het huidige klimaat niet meer mogelijk. Individuele landen hebben inmiddels te grote voordelen van de huidige situatie en misbruiken die ten eigen gerieve.
   NicoB

 7. Sir Charles zegt op

  Laten wij eerst eens zelf goed in de spiegel kijken want ach als de € nog steeds zo rond de 50 baht had gestaan dan had niemand geklaagd over die vermaledijde € ook al was het ons opgedrongen, geen democratische besluitvorming etc.

  Hoor degenen die nu zo klagen toentertijd nog zo triomfantelijk roepen ‘lang leve de €!’.

 8. Richard zegt op

  We zijn allemaal de tijd vergeten dat we indien door Europa reisden overal weer geld moesten wisselen, paspoort controles hadden, in en export papieren moesten hebben voor allerlei geneuzel en het nodige aan BTW gelazer en ga zo maar door. En zo heeft men wel meer voordelen, waar dapper gebruik van wordt gemaakt. De voordelen zijn we allemaal alweer vergeten, en nu gaat het even wat minder en dan gaan we weer gezellig Oudhollandsch janken.

 9. Simon zegt op

  Het gaat mij nog niet eens om het financiële gedeelte. Het soevereiniteitsverlies is bij mij al veel langer een doorn in het oog. Het begon al met het negeren van mijn “tegenstem” m.b.t. de Europese grondwet. Het is nu de gewoonste zaak van de wereld dat Europa bepaald, wat goed voor Nederland is. Zelfs het controleren en beveiliging van Nederland wordt door Europa bepaald. Het wordt tijd, dat de zaken eens grondig wordt geëvalueerd. Het is mij iets te simpel om te stellen, dat e.e.a. niet teruggedraaid kan worden. Wetten en regels kunnen altijd veranderd worden. Of mogen we ons alleen nog maar druk maken over de kleur van Zwarte Piet? Als ik het mij goed herinner, was heel het Nederlandse volk, tegen deze Europese Grondwet.

 10. NicoB zegt op

  Hoe beroerd het voor de meesten ook moge klinken, als Europa zich niet verenigd zou hebben, zouden de lidstaten individueel niets in de wereld te betekenen of te vertellen hebben.
  Economische grootmachten zijn een feit, VS, Japan, China en tzt. ook landen als India, de enige mogelijkheid voor de individuele landen in Europa was en is dus verenigen.
  Dat het verenigen van zo verschillende landen een uiterst complexe zaak is moge duidelijk zijn.
  Het ware beter geweest de landen eerst op nagenoeg gelijkwaardige nivo’s te brengen, naar elkaar toe te groeien en daarna de geringe verschillen op te lossen dmv. compromissen met ingebouwde veiligheidskleppen.
  Nu is het een heksenketel geworden, waarvan je maar moet afwachten of het kooksel in de ketel nog tot bedaren is te brengen. Het lijkt er op, dat diverse landen nu garen spinnen bij de huidige malaise, dan komt er geen oplossing met alle gevaren van dien.
  Het is te hopen, dat langzaam maar zeker er toch verbetering in de situatie gebracht kan worden.
  Een parlementaire enquete om te zien of politici zich gerealiseerd hebben wat de risiko’s op dat moment waren is volstrekt zinloos. Het antwoord daarop is nl. al bekend, daar is een enquete niet voor nodig, kijk maar naar de huidige situatie, het antwoord op de vraag is nee dus, maar politici en betrokkenen zullen dat in alle toonaarden met diplomatieke woorden ontmantelen.
  De Euro is nu tov. de Thai Bath dalend, dat kan nog veel verder gaan, maar zal tzt. toch bijtrekken, dat kan niet anders, alleen hoe ver gaat de Euro nog dalen, wat voor direkte gevolgen heeft dat nu op individuelen, hoe lang gaat dat nog duren, wie dat weet is spekkoper.
  NicoB

 11. mr. J.F. van Dijk zegt op

  Ik onderteken mede het manifest voor een parlementaire enquête. De machthebbers hadden moeten vooruitzien en zeker hun geschiedenislessen van school moeten herinneren. Maar ach ook het onderwijs is volledig ontmanteld voor onzinnig politiek gewin op de korte termijn. Thans zijn de resultaten van dit beleid vanaf 1969 zichtbaar. Ik stop hier, want voorlopig zit ik nog redelijk goed in België en ik zal nooit meer naar Nederland metterwoon terugkeren.

 12. peter zegt op

  Dat nu de euro laag staat en iedereen hier daar last van heeft weten we wel. Maar in Nederland is het ook uit de hand gelopen. Daar waren all producten die voorheen een gulden kosten ook ineens een euro geworden. Alles is over de kop gegaan na de invoering van de euro.
  Dus niets verspilde energie. Allemaal tekenen.

  • theoS zegt op

   Ik kocht op 31 december, de dag voor de invoering van de Euro, op het Heemraadsplein in R’dam een makreel voor Fl 6- en de dag erna koste dezelfde makreel Euro 3- is Fl 6,60-. Een vriend van mij wou een broek kopen, koopgoot R’dam, voor Fl 50-, kwam terug de week erna met Euros en weet je wat? Ze hadden gewoon het Gulden teken veranderd in het Euro teken dus nu was dezelfde broek Euro 50- inplaats van Fl 50-. Zelfs Albert Heijn Supermarkt flikte dit geintje met sommige levens middelen zoals kaas, hadden gewoon het Fl teken verandert in een Euro teken.
   Allemaal tekenen!

 13. Lekky zegt op

  Eens met de stelling en gelijk uit de euro stappen. Heeft totaal niks met de valuta omwisseling te mKen, maar heeft te maken dat we onze nederlandse identiteit weggeven en we zoveel extra betalen voor de landen die niks op orde hebben. Zijn we vergeten dat elk persoon in 2013 3300 euro extra zijn gaan betalen voor de zuidelijke landen te redden. En de uitgaven van onze graaiers in den haag de pan uitrijzen. Zelf komen zij niks tekort..Dus morgen nog uit de euro en europa stappen. Dat is het beste
  .

  • Cornelis zegt op

   ‘Dat is het beste’. Oh ja? En hoe dan verder, de grenzen dicht een zelfstandige gulden, uit de EU stappen? Hėt recept vooor een economische ramp………… Maar ja, het roept zo lekker!

   • ruud zegt op

    Waarom zou het een economische ramp worden?
    Voor de invoering werd er ook gewoon handel gedreven binnen Europa.
    De handel met landen buiten Europa is ook niet gestopt na de invoering van de Euro.

 14. Jan van Velthoven zegt op

  Laten we een voorbeeld nemen uit de tijd dat de gulden nog een gulden was, en nog niet beïnvloed door de komst of het feit van de Euro. Laten we daartoe 20 jaar teruggaan (7 jaar vóór de Euro). De koers van de Nederlandse gulden in maart 1995, dus 20 jaar geleden, was 15 Baht (gegevens DNB). Uitgaande van de omwisselverhouding gulden – euro van 2,2 zou dat nu een wisselkoers van de Euro van slechts 33 Baht betekenen. Bij het wisselen in Thailand hebben we de afgelopen jaren dus geweldig veel betere koersen gehad dan in die gulden tijd; en zelfs nu nog. Daarnaast verdient de Nederlandse economie natuurlijk veel meer aan de Euro dan dat die haar kost. Wie dat niet gelooft moet niet gaan roepen, maar gaan rekenen.

  • Paul Schiphol zegt op

   Jan,
   Geweldig, dit is een van de spaarzame commentaren gebaseerd op de harde feiten en niet op boterzachte onderbuikgevoelens of emoties van het moment.
   Overigens niets mis met emoties, heerlijk in de liefde, maar onacceptabel in de economie.
   Groet, Paul Schiphol

  • Eugenio zegt op

   Beste Jan,

   Je bent de inflatie* vergeten.
   Thailand had de afgelopen 20 jaar een inflatie van gemiddeld 4% per jaar. (Vlak na de Azië crisis was het zelfs een jaar 12%)
   Nederland had een gemiddelde inflatie van 2%.

   Waarvoor je in 1995 met 100 baht moest betalen, daar heb je nu 200 baht voor nodig.
   Waarvoor je in 1995 met 100 euro/gulden moest betalen, daar heb je nu 150 gulden/euro voor nodig.
   Als je de inflatie meerekent is jouw 33 baht in werkelijkheid al veel hoger: namelijk 44 baht.
   ( 200 gedeeld door 150 maal 33 = 44)

   *Inflatie
   is een stijging van het algemeen prijsniveau. Door inflatie neemt de reële waarde van het geld af, met dezelfde hoeveelheid geld kan minder worden gekocht.

   is een stijging van het algemeen prijsniveau. Door inflatie neemt de reële waarde van het geld af, met dezelfde hoeveelheid geld kan minder worden gekocht.

 15. Soi zegt op

  De meeste bovenstaande reacties brengen het burgerinitiatief in verband met de laagte van de euro t.o.v. de euro. Ik geloof niet dat het de initiatiefnemers begonnen is om de vraag hoeveel ThB voor één euro in te wisselen is. Degene die hierover nog iets kwijt wil: als indiener van ‘de vraag van week’ dd 6 maart jl. wijs ik op een mogelijkheid daartoe: https://www.thailandblog.nl/vraag-van-de-week/lage-euro-thai-baht-verhouding/

  Het gaat bij dit burgerinitiatief niet om de afspraak destijds hoeveel euro werd gegund voor een gulden. Dat werd 2,20. Vervolgens heeft die euro ooit 52 baht gestaan, en nu minder dan 36 stuks. Mij lijkt dat geen van de honorabele initiatiefnemers zich ook maar een haar gekrenkt weet, noch ook maar een draad interessert, dat in TH om die reden de euro verguisd wordt.
  Waar gaat het dan wel om? Op http://www.peuro.nl valt prima te lezen hoezo en waarom men tot dit initiatief komt en wat het doel is. Probeer eens onbevangen en vrij van eigen omstandigheden te lezen.

  Waar het “Peuro” wel om gaat is het recht te weten hoe de besluitvorming destijds rondom de invoering van de euro is geweest. Ook om te weten of destijds grote financiele en economische risico’s zijn genomen, zelfs in de wetenschap dat crises, noodsituaties en rampen tot de mogelijkheden konden gaan behoren. Om te weten of er destijds bewust nalatig is gehandeld, is het alleszins de moeite waard het initiatief te steunen, en eens de moed te hebben eigen geweeklaag opzij te zetten. Als je wilt hebben dat vandaag toekomstige grote beslissingen transparant plaatsvinden is het niet verkeerd, zelfs absoluut noodzakelijk, het verleden stevig in kaart gebracht te hebben.

  • Joseph Jongen zegt op

   Soi, en wat kopen we daarvoor? Niets helemaal niets! Een stel Pseudo-prominenten die weer eens in de schijnwerpers willen staan. Staat weer een hoop werk voor de kamerleden te wachten waar niemand iets aan heeft en is puur tijdverspilling.

  • Sir Charles zegt op

   Blijft ontegenzeggelijk daarentegen een feit dat het veel Thailand-gangers het toch helemaal niet interesseert hoe destijds de besluitvorming van de invoering van de € is geweest, ook niet de eventuele risico’s daaromtrent en of er destijds bewust nalatig is gehandeld.

   Hoe dan ook, men wil gewoon dat de € gaat stijgen en zeker niet nog meer gaat dalen én als het even kan een zorgverzekering blijven houden bij uitschrijving, zo simpel is het.

   Toegegeven die wensen heb ik ook echter dat daar veelvuldig tot vervelends toe zo over gezeurd en geklaagd wordt daar heb je gelijk in.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website