Beste lezers,

Nieuwsuur van woensdag 5 maart jl meldde dat de euro ten opzichte van de us dollar gedaald was naar 1.10. Geheel conform de bedoelingen want dat is goed voor de export en dus voor de economie. De verwachting werd uitgesproken dat eind van het jaar de verhouding euro-usd inderdaad gelijk staat. Hetgeen betekent dat de euro dan ongeveer 32 baht waard is!

Nog niet zo lang geleden werd per brief een noodkreet verzonden naar de Ambassade te Bangkok: www.thailandblog.nl/lezers-inzending/open-brief-nederlandse-ambassade-bangkok De reacties daarop kwamen grosso modo overeen met mijn standpunt toen, namelijk: de tering naar de nering zetten. Voor degenen die met te weinig inkomen en/of te klein vermogen naar Thailand kwamen, worden de koersverlagingen een hard gelag. Eerst die ten gevolge het ingrijpen van de Europese Centrale Bank, nu door de Amerikaanse economische oplevingen.

Waar ik benieuwd naar ben is hoe lezers van dit blog omgaan met de nieuw ontstane en blijvende lagere waarde van de euro. Welke overwegingen heeft men en tot welke beslissingen komt men? Het gaat mij niet om wat men ervan vindt: het gaan namelijk voldongen feiten blijken, plus dat de meningsuiting al aan de orde geweest in genoemde eerdere posting. Ook gaat het mij niet om een hernieuwde klaagzang, omdat wie zijn kont brandt op de blaren komt te zitten!

Kortom: de nieuwe euro-usd verhouding in aanmerking nemend, aldus de vraag naar wat mensen daadwerkelijk gaan doen, wat men moet laten, en hoe men handelt cq gaat handelen men om de ontstane financiële situatie het hoofd te bieden?

Ingezonden door Soi


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

80 reacties op “Vraag v/d week: Wat gaan jullie doen om de lage Euro – Thai Baht verhouding het hoofd te bieden?”

 1. David H zegt op

  Eerst en vooral zal dit een “testcase “zijn voor vele Farang Thai relaties ….daar een aantal de exchange rate zal moeten doorrekenen hetzij in uitgavemindering of wegens aanvullen van de vereiste som 400 / 800.000 baht basis voor retirement visas indien berekend op de oude euro .Daar tevens je buitenlands pensioenwaarde in Baht verminderd en niet alleen de eventuele “aanvulling”!!
  Gelukkig heb ik daarin al lang mijn voorzorg in genomen , en gun ik de Thaise bank deze al jaren .
  Verdere tips zijn er allerhande , maar dan kom ik in een ellenlang verhaal terecht, en als Belg denk ik dat de Nederlanders hierin de beste tipgevers zullen blijke (knipoog)!

  Wel benieuwd op de reacties , we lezen ze wel

 2. chris zegt op

  Ik doe gewoon niks. Ik werk hier en krijg mijn salaris in Bahts. Ik moet soms een rekening in Nederland betalen en dan kost dan wat minder bahts maar ik merk daar nagenoeg niks van.

  • Wim zegt op

   Nou Chris, dat is dan heel mooi voor jou, maar tevens geheel onnodig om te reageren. Je hebt niet goed gelezen (u bent leraar?): het gaat om mensen die wel een probleem hebben en hoe die het hoofd denken te bieden. Jouw geluk wordt je gegund en is vast een gevolg van je eigen slimheid.

   • marcus zegt op

    Kijk beste Wim , dit staat er:

    aldus de vraag naar wat mensen daadwerkelijk gaan doen, wat men moet laten, en hoe men handelt cq gaat handelen men om de ontstane financiële situatie het hoofd te bieden?

    Nu past het in Thailand gaan werken en dus in Baht betaald worden best in deze context.

    Paar tips,

    – Snel een deel van je Nedrlandse vermogen om zetten naar Dollars of Bhat, maar je bent al laat.
    – Neem een stevige hypotheek op je huis in Holland en wissel de Euro om
    – Neem een baan in Thailand en als je wat aan gte bieden hebt dan lukt dat best
    – Op termijn verkoop wat Thaise bezittingen, dat stuk land , de studio die je toch niet nodig hebt

    Zelf heb ik vorig jaar, zag de bui hangen, genoeg EU’s nr Thailand gezonden om het wel een aantal jaren vol te hiuden.

    • Monte zegt op

     Wat een onzinnige reacties allemaal. I.p.v. 1000 euro moet je nu 1125 besteden.
     Ga je een paar keer minder uit eten per maand heb je het al. Dit doen mensen in nederland ook.
     Als de bath lag staat vraagt men zich het dan ook af wat we allemaal met ons geld doen?
     Waarom lacht men alleen als het andere mensen slecht gaat. Onbegrijpelijk

 3. Harrie zegt op

  Krijg nu al buikpijn, koop veel spullen, maar elke reis kost je veel geld, gelukkig zijn nu de tickets goedkoper, maar dat scheelt maar een paar honderd euro, me inkopen zijn veel hoger,

  Denk dat ik moet uit kijken na andere mogelijkheden, maar wat,
  Alles komt uit China, maar dat is geen optie, ook daar is de koers gekoppeld aan de dollar

  Gr Harrie

 4. teun zegt op

  Er zijn 2 situaties denkbaar en in beide gevallen heb je er last van t.w.
  1. je hebt > TBH 65.000 p/m aan inkomen of
  2. je hebt < TBH 65.000 p/m aan inkomen.

  In geval 1 moet je je uitgaven aanpassen tenzij je ruim boven de TBH 65.000p/m zit. In dat geval spaar je alleen minder.
  In geval 2. zul je helaas moeten uitwijken naar andere oorden. Of terug naar Belgie/Nederland.

  Nog even een ander aspect voor de Nederlanders: nu is gebleken uit eerdere discussies, dat de AOW (meestal geen onbelangrijk inkomensdeel) in door de Nederlandse overheid belast wordt (zie verdrag Nederland/Thailand) ontgaat mij eigenlijk waarom Den Haag wel belast, maar je de mogelijkheid ontneemt om in Nederland verzekerd te zijn tegen ziektekosten op nederlandse voorwaarden en premies.

  • bob zegt op

   AOW en ziektekosten: Is appels en peren vergelijken. De belasting op AOW is een inhaalslag op eerder gespaard inkomen dat toen onbelast (en niet progressief) werd opgeslagen. Nu dat men uitkeert betaalt u in een laag tarief alsnog belasting over MAAR GEEN PREMIE. Toen u spaarde was u verzekerd of niet. Waarom zou u dan nu verzekerd zijn als u geen belasting en/of premie meer betaalt. Als u in Nederland woont betaalt u belasting en premie over uw totale inkomen. Als u emigreert betaalt U geen belasting en premie, uitgezonderd de uitgestelde inkomstenbelasting op de AOW.

   • Stephan zegt op

    Beste Bob,
    Belasting op AOW is pure diefstal. De AOW wordt betaald uit de maandelijkse premie van werkenden in Nederland. Als de grijphandjes van de PVDA zich ver van de AOW had gehouden dan had elke werkende in Nederland nu minder premie hoeven te betalen. Pensioenen daarentegen zijn op basis van uitgestelde inkomstenbelasting en daar heb je dus vroeger je voordeel uit gehad.

    • B.Harmsen zegt op

     Mensen met alleen AOW betaalde alleen in Mei over hun vakantiegeld loonbelasting en dat was in 2014 €61,- voor een alleenstaande, dus te verwaarlozen en wat heeft dit trouwens te maken de koersverhouding?

   • teun zegt op

    Bob,

    Hoezo appels en peren? Het gaat om plichten en rechten. Die gaan samen. Dus als je hier in Thailand – ondanks de ALGEMENE strekking van het belastingverdrag (Nedrlanders in Thailand: thaise fiscus; Thais in Nederland:nederlandse fiscus) toch als nederland bedingt belasting te mogen heffen over AOW dan ontgaat mij waarom naast deze belastingplicht geen recht op ziektekostenverzekering bestaat. Belastinggeld wordt gebruikt voor algemeen nut zoals o.a. infrastructuur en gezondheidszorg.

    Alhoewel je geen gebruik maakt van deze faciliteiten, moet je er wel aan mee betalen (PLICHT). Een redelijk betaalbare ziektekostenverzekering (RECHT) wordt je gewoon ontzegd.

    En of je nou veel of weinig belasting betaalt, is in dit verband irrelevant. Overigens merk ik nog op, dat – als je fiscaal bent uitgeschreven uit Nederland – je belastingvrijstelling krijgt van Nederlandse fiscus over je opgebouwd (bedrijfs)pensioen. Daarvan was de premie destijds (toen je nog werkte) fiscaal aftrekbaar……

    Kortom: de speciale “behandeling” van AOW is mij nog steeds onduidelijk. Maar als je kennelijk deze plicht hebt dan wordt het wel erg vreemd, dat je geen recht meer hebt (ziektekostenverzekering) vooral als je belastinggeld van je AOW o.a. wordt aangewend voor gezondheidszorg.

  • Rene Martin zegt op

   Teun het ontgaat mij ook dat je wel belasting moet betalen waaruit een groot gedeelte van de zorgkosten worden betaald maar je toegang tot de basisverzekering wordt wel geweigerd. Pure discriminatie vind ik.

 5. Franky DC zegt op

  Als ik in november naar Thailand ga , zal ik geen extra spullen kopen in Thailand omdat de goederen te duur geworden zijn. Enkel verblijf en verbruik zal al duur genoeg zijn door de wisselkoersen.

 6. Sigo zegt op

  Was voornemens om eind dit jaar voor vast naar Thailand te gaan wonen. Mijn maandelijks besteedbaar inkomen ligt rond de € 1.650,00 omegerekend naar Th.Bath., circa 50.000,00
  De vaste kosten in Thailand voor huur e.d. 20.000 bth.
  Blijven 30.000 over, het geen betekend dat ik dan per dag 900 bath ter beschikking heb voor eten e.d.

  Voorheen met goede euro was dit circa 1500 bath. Hier mee kon ik onbezorgd genieten van alles.

  Nu met 900 bath zal het ook haalbaar zijn, maar dan moet ik gaan opletten waaraan ik het uitgeef en dat is juist waar ik me in principe geen zorgen over wilden maken. Dan zit ik in Nederland beter, alleen dat klimaat is en blijf het overwegen waard.

  Maar voorlopig wacht ik de ontwikkelingen af wat valuta en de onrust in de wereld gaat doen.

  • patrick zegt op

   wij hebben dezelfde beslissing genomen. We (zij) hebben een kleine woning in Thailand en dat kan volstaan voor verblijf voor kortere periodes. Aankoop van een condo aan de kust (mijn voorkeur) gaat de koelkast in want dat gaat over grotere bedragen en is dus extra pijnlijk. Het verschil in euro’s is groot genoeg om nog een gemiddelde woning op het platteland te kopen, dus het zou gek zijn om dat nu te gaan doen. Voorlopig gaan we onze hoofdverblijfplaats in België houden en 2 à 4 maanden per jaar naar de familie in Thailand reizen. Het wordt dus voor mijn vrouwtje een aanpassing aan het koude weer in voor- en najaar tot betere tijden.

 7. Gerrit Tienkamp zegt op

  Zie al velen overhuizen naar Cambodia (is daar 30 tot 40% goedkoper)
  Zelf zitten we al met een kantoor in Phnom Penh, en gaan mogelijk in de loop van het jaar geheel over.
  Wij werken online dus dat geeft geen problemen.

  • Alexander J. Binnerts zegt op

   Goedemorgen geachte heer/mevrouw,

   Gaarne zou ik het adres, c.q. e mail / telefoon nummer krijgen van de heer
   Gerrit Tienkamp. Ik ben n.l. zeer geïnteresseerd in zijn verhaal om te verhuizen
   naar Cambodia.

   Met vriendelijke groet,
   Alexander J. Binnerts

 8. Kareltje zegt op

  Ja, ja, de Euro gaat hard onderuit en de kosten in Thailand worden duurder en als klap op de vuurpijl is de AOW gedeeld door twee, ook als je Thaise partner slechts een zeer gering inkomen heb.

  De ziektekosten premie reist de pan uit en ga je langzaam leven als een Thai uit de Isaan.

  Airco alleen s’nachts (voor zolang het nog kan)
  Overdag een ventilator, lampen vervangen door een TL buis (uiteraard 1 per huis)
  Geen WC papier, maar gewoon je kont schoonspuiten.
  Uit eten, alleen tijdens verjaardagen en dan langs de weg á 40 Bhat per persoon.
  Bijverdienste zoeken op je 83e, om de brandstof van je scooter te betalen.

  MAAR:

  Je kan altijd nog asiel aanvragen in Nederland, dan krijg je binnen een jaar een (huur) huis en huur subsidie en ongeveer € 5.000,= voor inrichting kosten, alsmede kleding geld, gratis taalcursussen en worden er culturele evenementen voor je georganiseerd.

  • B.Harmsen zegt op

   De AOW gedeeld in tweeën??

   Dit is al in 1996 beslist dat per 1 januari 2015 de AOW per persoon werd uitbetaald en men geen toeslag meer kreeg voor een jongere echtgenoot.

   Bestaande gevallen blijven zoals het was.

   Bent u nu nog geen AOW gerechtige dan had u zich beter moeten voorbereiden op deze situatie die dus al sinds 1996 bekend was en niet achteraf gaan klagen.

   groetjes ben

   • gerard zegt op

    Uw verhaal klopt inderdaad, ware het niet dat het destijds een premie kostte van 360 gulden per maand om voor deze maatregel te sparen.
    Leuke ideeen hebt U maar voor de doorsnee burger geen haalbare kaart.
    Totale schade voor mij persoonlijk 180.000,00 gulden maar in euro’s is het een stuk minder, maar blijft onverteerbaar voor die 11 maanden die ik te laat gekomen ben.

  • DKTH zegt op

   Ha ha Kareltje, daar vergis je je lelijk: als je naar NL terugkeerd geldt die regel niet omdat je Nederlander bent. De regeling die jij beschrijft geldt alleen voor asielzoeker / immigranten en daar vallen wij Nederlandse remigranten uit Thailand niet onder!

 9. Kees 2 zegt op

  Ooit was de koers 50 (zelfs 52). Toen moest je 20 euro neertellen voor 1000 baht, bij koers 33.33 moet je 30 euro neertellen voor 1000 baht. Dan is dus alles 50% duurder geworden (daarbij nog niet gerekend de inflatie alhier in Thailand).

  Dus iemand die normaal van zeg 1000 euro AOW kon rondkomen, moet nu 1500 euro neertellen voor hetzelfde uitgavenpatroon. Dit moet zeker veel mensen pijn gaan doen.

  • Khun Hallie zegt op

   Ja Kees 2,
   Ooit was de koers 52 bath in een euro. De econometrie gaat uit van gemiddelden op de lange termijn en worden pieken en dalen geëlimineerd.
   De waarde van de bath t.o.v. euro is gemiddeld over de laatste 10 jaar 44,4 bath per euro.
   Dat is 22,5 euro per 1000 bath.
   De huidige waarde van de bath t.o.v. de euro is nu ca. 35 bath. Dat is 28 euro per 1000 bath.
   Dan is alles ca. 20 % duurder geworden t.ov. het gemiddelde van de laatste 10 jaar.

   De conclusie is dat iemand die normaal van 1000 euro AOW kon rondkomen moet nu 1200 euro
   neertellen en geen 1500.
   Beste mensen, dit doet ook pijn maar minder dan de 1500 van Kees 2.
   Beste Kees, je moet de mensen geen angst aanjagen.

 10. Lekky zegt op

  Wij gaan gewoon minder uit eten en wat doen jullie? In Nederland?
  Gaan je nu minder op vakantie.
  Als de bath hoog staat vraag je dan ook wat we meer doen?
  Of is het enkel maar , als de thaiganger problemen hebben, je je dit afvragen?

 11. hen zegt op

  Er zit niets anders op om maar in Thailand te blijven. Ik kan zeker niet rond komen in Nederland.
  Als je het kostenplaatje ziet in Nederland op jaarbasis (met alle verplichte betalingen gemeente/rijk) en de huishuur, onderhoud auto en benzine/diesel blijft het voor mij aantrekkelijk om in Thailand te blijven!

  • marcus zegt op

   Bij die auto steiger ik even, want dat is geen eerste levensbehoefte

   • hen zegt op

    @marcus. Het is maar hoe je het bekijkt. met mijn handicap kan ik niet lopen of fietsen en ben dus aangewezen voor een auto als transport. Beetje kortzichtig dus om zo te reageren.

 12. Peter zegt op

  Het zal even doorbijten worden, maar houdt in het achterhoofd dat de Euro bij de introductie ongeveer $ 0,87 cent was. De Euro klom daarna richting de $ 1.38 dus om dit blijvend te noemen is prematuur.
  En voor de mensen die nu in Thailand wonen is dit lastig natuurlijk , maar een korte tijd geleden stond de Baht t.o.v. De Euro op 49 Baht.
  Ik zou graag verkassen naar Thailand, het probleem is dat ik wao heb, en krijgt steeds meer een onbehaaglijk gevoel dat de export van uitkeringen op de lijst staat. Zo niet kan het nog altijd geindexeerd worden naar de levensstandaard van een land. En dan is het eind zoek.

 13. Gerard zegt op

  Het inkomen uit Europa, daar kun je weinig aan doen, de valuta waarde laten ze gewoon zakken.
  Dus je kunt er buiten Europa minder voor kopen. Die lagere Euro stand kan nog wel vele jaren duren.
  Men zegt dat de euro tegen het einde van het jaar wel eens gelijk kan zijn met de Am. Dollar.
  Ik persoonlijk denk dat de Euro er halverwege het jaar al onder duikt.

  SPAARGELD in NED. Op de BANK…….
  Dat had daar voor half januari al weg moeten zijn, en in ieder geval gestort op een bankrekening
  en in een stabiele valuta. Of valuta waar je vertrouwen in hebt.
  Als je de lijn van de zwitserse frank bekijkt, de afgelopen jaren, dan loopt die lijn vlak tot half jan. 2015

  Ik wens je veel wijsheid, en geluk vanuit Sri Lanka.

 14. eduard zegt op

  Als het waar is dat de baht naar 34 gaat, zie ik dat er een hoop aow ers gedwongen terug moeten keren.Maar wat nog erger is, als je uitgeschreven bent.Bij een woning zoeken ben je jaren verder voordat er een toegewezen wordt,het eerste half jaar ben je van een hoop dingen uitgesloten.Mocht je nog ingeschreven staan en nog een huisje hebt,dan valt het terugkeren wel mee.Maar al met al een slechte ontwikkeling voor de farang, maar zeker ook voor de Thai.En wat Teun al zegt,als Nederland de ziektekosten op zich neemt, dan is er nog wat te doen met dat voordeel,maar de ziektekosten slopen je hier ook.Met een baht van 34 zie ik Thailand voor de helft ,,leeglopen,, en tevens merk ik dat de buurlanden het aantrekkelijker gaan maken voor farangs.

 15. Monte zegt op

  Meeste thailandgangers zijn welgesteld. Dus ze spelen i.p.v. 5 keer per week golf, nu bijv 4 keer.
  Of geven iets minder uit aan dure kleren. Dat is het zelfde als de monacogangers als die minder inkomsten hebben
  Wij hebben een thailandclub, waar vele lid van zijn.niks met thailandblog te maken,
  Die een goed leven hebben
  Vele zijn met de beurzen rijk geworden
  Dus wat is die 250 euro nu op 1 maand..dat is peanuts
  Rutte en samson hebben jullie in nederland meer afgepakt.
  Dus vele daar moeten ook inleveren
  Tevereden met het antwoord?

  • marcus zegt op

   Zeker tevreden want er wordt op deze site er altijd maar vanuit gegaan dat we arme sloebers zijn, geen huis in Holland, “toegewezen worden van een huis?!!. Niemand is toch zo gek om met open ogen naar de AOW te glijden en niets gespaart , prive pensioen, aandeeltjes, wat real estate.

   • kees1 zegt op

    Ook altijd in een fabriek gewerkt zeker Marcus. Achter de lopende band
    Ja dan kan je noch eens sparen en aandeeltjes kopen en hier en daar een huisje.
    Respecteer ook de gewone man die jij sloeber noemt. De arrogantie druipt er van af.
    Of denk jij dat alleen jij recht heb op een mooi leven om dat je poen heb
    De rest telt niet mee. Je kan Rutte en Samson de hand schudde

 16. piet zegt op

  Het zal niet makkelijk worden ,maar terug naar Nederland is enige optie, daar genieten van lage ziektekosten verzekering en scholing tevens ff de kop in de boeken voor extra subsidie’s en toeslagen vangen.

  Leuk is anders doch met koers van 35 baht en lager blijft het niet leuk meer
  Auto niet nodig maar schaf dr wel belastingvrije oldtimer aan 🙂
  Vakantie naar de zon zeker, maar zien waar

  • GJKlaus zegt op

   Ik heb onlangs begrepen dat Portugal een goed alternatief is.
   Daar heeft men besloten om gepensioneerden die kunnen aantonen dat ze de afgelopen 5 jaar ergens belasting hebben afgedragen over hun inkomen en/of hun vermogen en nog een paar regels in Portugal in aanmerking komen om daar belastingvrij te komen wonen.
   Mondi de belangenorganisatie voor (aanstaande) eigenaren van buitenlandse onderkomens.
   Google er maar op, die kunnen je vast meer informatie over geven of doorverwijzen.

   Portugal heeft er belang bij dat er vermogen binnenkomt (portugese banken etc.) om hun balans meer in evenwicht te krijgen.
   Het is een aangenaam land met vriendelijke mensen, zeker buiten de steden.
   Een redelijk aangenaam klimaat en alles in euros.

   Succes

   • GJKlaus zegt op

    Nog wat, heb hier een link waar het eea in staat, maar om het hele verhaal te lezen moet je helaas lid worden van Mondi.

    Hierbij: http://www.mondi.nl/emigreren/fiscaal/portugal/portugese-inkomstenbelasting-over-pensioen/page18__1381.php

    mvg

 17. Sonny zegt op

  Lekker een keertje naar de buren op vakantie, heeft niet alleen met de € – Bht te maken maar ook met de veranderende omstandigheden in Thailand.

 18. Erik bkk zegt op

  Vooralsnog lijkt het erop dat de meningen op thailandblog ervan uitgaan dat er een situatie kan onstaan van 1 op1 wat betreft euro en dollar en dat dat de bodem zal zijn wat betreft de waarde van de euro. Er is echter geen enkele reden om voor zeker aan te nemen dat de 1 op 1 verhouding de bodem zal zijn. Ik hoop dat ik ongelijk heb maar het kan nog veel erger. In de 28 jaar dat ik nu buiten nederland woon heb ik zeker een drietal malen meegemaakt dat de wisselkoers verhouding nog veel slechter is geweest toen gerelateerd aan de gulden. In 2002 was de dollar rond 1,25 Euro waard als ik me goed herinner en daarvoor kort na de introductie van de euro was het nog slechter. De laatste 10 jaar hebben we gewoon geluk gehad met de sterke Euro en zwakke dollar.

  Komende week begint de ECB met zijn maandelijkse inkoop van 60 miljard aan obligaties en dat geld wordt dan in de Euro economie gepompt. Meer euros in omloop doet de waarde ervan dalen. Het wordt dan zelfs mogelijk dat spaargelden bij de banken negatieve rente gaan dragen. In Denemarken en ik dacht ook Noorwegen is dat al aan de gang met hun lokale valuta en men hoopt op die manier mensen te bewegen hun spaargeld uit te gaan geven en zo de economie te stimuleren.

  Ik verwacht ook dat de Thaise overheid hun inkomenseisen voor ons zal aanpassen later dit jaar. Mogelijk dat ze dan tegelijk de zorgverzekeringseis gaan invoeren omdat de onbetaalde rekeningen bij de ziekehuizen zich blijven opstapelen. De thaise overheid is met een inhaalslag bezig om hun zaken wat de influx van buitenlander aangaat op orde te krijgen. Een voorbeeld daarvan is dat steeds vaker buitenlanders niet meer worden toegelaten die tot voor kort vrij het land in en uit konden reizen wanneer ze maar wilden.

  Ik denk dat in de komende 3 maanden vanzelf meer duidelijkheid zal ontstaan wat de euro gaat doen met de open geldkraan van de ECB. Een weg omhoog voor de euro zit er volgens mij zeker niet in. Om terug te komen op de vraag wat nu te doen is er maar 1 antwoord mogelijk. Het wordt slikken of stikken. Je bent OK als je over voldoende reserves beschikt om een periode van minimaal ca. 5 jaar met een lage euro te overleven. Kan je dat niet dan zal je met de konsekwenties daarvan moeten leven.

  • Rene Martin zegt op

   De vraag blijft m.i. wel dat de Bath nu weliswaar steeds meer waard wordt tegenover de Euro maar in Thailand wordt er teveel geleend, de export krijgt last van de hoge waarde van de munt en voor toeristen wordt het duurder om Thailand te bezoeken. Dus misschien gaat het de komende jaren ook weer de andere kant uit.

   • ruud zegt op

    Als Thailand de waarde van zijn munt laat zakken, krijg je wel weer meer Bath’s voor een Euro, moet je ook meer Baht’s voor je boodschappen gaan betalen.
    Dat zal expats met financiele problemen niet echt helpen.

 19. eduard danser zegt op

  ik ga per jaar twee maanden naar hua hin en dat kost mij ong 100 000 bht.was dit jaar € 2 600 (excl vliegreis)
  dit is inclusief een goed hotel nabij de kust, transport van bangkok airport naar hua hin vv, leefgeld, vijf dagen 4 sterren hotel in bangkok,
  wanneer de € op het huidige niveau van de $ komt dan kost het mij dus in € 3077 oftewel € 235 meer per maand, zonder dat ik een stapje terug hoef te doen, daar ik in staat ben € 50 per maand te besparen gedurende de overige 10 maanden, dat ik in frankrijk woon.(restaurantbezoek, kleding, drank etc)
  ik ben dus in de gelukkige omstandigheid, dat ik mij geen zorgen hoef te maken.
  ik realiseer mij, dat dit niet geldt voor degenen, die het hele jaar op een bescheiden inkomen in thailand leven.

 20. dontejo zegt op

  Verwacht niemand dat de Thaise Bath minder waard zal worden? Ook Thailand heeft het moeilijk met de export en toerisme. Binnenkort is er een vergadering van de Thaise Bank en iemand van de regering.
  Ik denk dat we even moeten duimen.
  Groet, Dontejo.

 21. Jan Koppejan zegt op

  Zoals het er nu persoonlijk voorstaat. Betekent dit voor mij geen jaarlijkse vakantie naar Thailand. Dan wordt het om het jaar! Maar ik sta er nu erg negatief in. Gezien ik na vele jaren, tijdens mijn laatste verblijf. Drie maal ben gescamd. Ja, ongeloofelijk! Je denkt dit overkomt mij niet… maar het is mij dus ook overkomen. Thailand is Thailand niet meer. Helaas!!!

 22. jochem zegt op

  Ik zit het net weer eens te bespreken thuis (in Pattaya). Wie wil er in godsnaam in Cambodja wonen? Nee, dank u heel feestelijk! Verhuizen naar ChangMai is een optie, uit eten/drinken en wonen is ongeveer de helft goedkoper.Maar daar mis ik de zee en verveel me al na een paar dagen.Ik ben opgehouden met dagelijks ontbijtje buiten de deur en elke dag uit eten, geloof dat dat al dik 30.000 per maand scheelt! De bars, inderdaad, 260 Bath voor een biertje, nou goed, 1 dan, en verder heb ik die onzin na 15 jaar toch ook wel gezien. Ik heb net mijn Nederlandse expat ziektekosten opgezegd, moest bij zilveren kruis dik 4000 EURO neerleggen, en ben nu voor 2700 euro verzekerd bij APRIL, Franse maatschappij, via nederlands verzekeringskantoor in Hua-in. Voor dat bedrag nu 2! personen verzekerd, ikzelf voor 800.000 USD per jaar en mijn partner voor 500.000 USD per jaar. Over dit kantoor in Hua-in is op deze blogs al vaker geschreven, ben zelf zeer goed geholpen door Matthieu. Belangrijk is dat APRIL wetttelijk dezelfde regels hanteert als in NL, ben je eenmaal aangenomen, mogen ze je er niet meer zomaar uit trappen, en maximaal bedrag is ook al vastgesteld, bij Zilveren kruis zou de premie rond de 60 compleet onbetaalbaar zijn geworden. Aanname tot 57 jaar of zoiets, maar dik de moeite waard. Of een BUPA maar die zullen alles doen om niet uit te keren want altijd “niet vermeldde gebreken”. Doe zelf het rekensommetje, beetje meer van de markt eten en paar drankjes minder in go-go bars of bibberen en in depressie schieten in koud kikkerland…

  • Rene Martin zegt op

   Om de kosten in Thailand te minimaliseren is een goedkopere ziektekostenpolis die ook goed is natuurlijk belangrijk. Misschien iets voor de redaktie om dit op te pakken.

 23. Barbara zegt op

  Ik ben heel blij dat de euro laag staat, ik verdien mijn salaris hier en moet geld naar mijn studerende dochter in België sturen. Nu is dat tegenwoordig dus veel voordeliger, het scheelt echt een stuk

 24. Christiaan H zegt op

  De Euro zal nog verder zakken, maar het zal niet zo lang duren en dan zakt de Thaise Bath ook.

  Ik heb in de voorgaande jaren al een aardig bedrag gespaard, wetende dat de Euro overgewaardeerd werd in de laatste 8 jaar. Maar wat bezuinigen moet ik nu ook, want van mijn pensioen moeten wij het met 5 personen doen.
  Een reis naar Nederland zoals in andere jaren, zal ik waarschijnlijk achterwege laten.

 25. riekie zegt op

  Ik lees hier zo alle berichten veel thaien moeten rond komen van 6000 bath pm en gaan naar een gouverment hospital maar de meeste farangs willen alle luxe groot huis grote wagen farang food wat sterves duur is ook hier dus .je zult keuzes moeten maken denk ik en een gedeelte van deze luxe voorlopig moeten opgeven dan kun je waarschijnelijk gewoon blijven.de tering naar de nering zetten noemen wij dat

 26. Chander zegt op

  Tot nu toe heeft niemand het gehad over de ernstige gevolgen voor een verlenging van een Non-Immigration VISA “o” ten gevolge van de huidige zwakke Euro.

  In mijn voorbeeld voor VISA verlenging.
  Mijn AOW+pensioenen is nu aan het wankelen.
  Als ik uitsluitend bruto bedragen bij elkaar optel, dan voldoe ik ruim aan de 40.000 baht norm voor 1 maand.
  Als ik uitsluitend mijn belastbare inkomens bij elkaar optel, dan voldoe ik ook aan de 40.000 norm voor 1 maand, maar in mindere mate.
  En als ik uitsluitend mijn NETTO inkomsten bij elkaar optel, dan denk ik dat ik nu behoorlijk in de problemen kom. In dat geval wordt mijn jaarvisum niet meer verlengd.

  Ik denk dat er meerdere pensionado’s met dit probleem zitten.

  Graag hoor ik van anderen hoe zij hiermee omgaan.

  Groeten,

  Chander

  • NicoB zegt op

   Chander, misschien kun je van iemand voldoende lenen om aan de eisen te voldoen, als je met je inkomen op de grens balanceert, kun je met, denk ik, een beperkt bedrag minimaal 3 maanden op een Thaise bank samen met je inkomen voldoen aan de eisen.
   Ga na wat je aan banksaldo nodig hebt, als je iemand weet te vinden, dan betaal je die, misschien noodzakelijkerwijs heel langzaam, af.
   Waar mogelijk bezuinig je dan tijdelijk, als je inkomen op de grens bungelt, dan ben je financieel denk ik in NL nog slechter af dan in Thailand.
   Sukses.

   • lung addie zegt op

    Beste Nico,

    dat is zowat de meest slechte raad welke je iemand, die aan de rand, of onder de wettelijke voorwaarden gesteld door Thailand zit. Het is door zo een uitweg dat er nu velen in de problemen gaan komen. Er werd hier zelfs ooit openlijk reclame voor gemaakt op het blog met nu alle gevolgen van dien.

    Lung addie

 27. Fokke Baarssen zegt op

  De grote vraag voor mij is wat gaat de Thaise centrale bank doen? China,Japan, India, Noorwegen, Denemarken allen hebben de rente al verlaagd om tegenwicht te bieden aan de ECB. Alleen in Thailand blijft het opvallend stil terwijl hier ook de schulden de pan uitreiken.

  • BA zegt op

   Het enige wat de Noorse kroon nog een beetje zwak houd zijn de lage olieprijzen. Als die weer stijgen dan kan de Noorse Centrale bank ook geen tegenwicht bieden aan de ECB.

   Japan heeft hetzelfde kunstje uitgehaald als de ECB dus de Yen staat al tijden zwakker.

 28. ruud zegt op

  Hoe mensen er mee omgaan zal vrij simpel zijn.
  1 Ze doen niets, gaan niet naar de immigratie, worden illegaal en wachten af tot er aan de deur wordt geklopt.
  2 Ze pakken hun boeltje bij elkaar en verhuizen naar een goedkoper land dat lagere eisen stelt, of ze gaan terug naar Nederland (of Belgie).

  3 Voor mensen die oplossing 1 en 2 niet kunnen opbrengen komt dan mogelijk de oplosssing van het balcon of de plastic zak in zicht.

 29. Hemelsoet Roger zegt op

  Daarnet om 21 u. Thailand tijd, met mijn vriend in Phuket in contakt geweest. die volgt de evolutie omzeggens van minuut tot minuut op. Welnu, de verhouding 1 dollar/1 euro is niet meer: de koers van de euro zelf, schommelt tussen 0.940 en 0.880 !!! De laatste stand van de ฿ t.o.z. van de euro is 35,34370 volgens de Kasikornbank. Dat blijft zo het ganse weekend en de internationale middenkoers volgens netonline.be staat op het ogenblik op 35,36515 ฿/euro. Dat is bij mijn weten nog nooit geweest dat ie nog zo laag gestaan heeft. Mijn vried overweegt om aan de Belgische pensioendienst te vragen of hij niet in ‘n andere munt dan de euro kan uitbetaald worden. Hij laat ook, net zoals ik, zijn pensioen rechtstreeks op de Thaise rekening overschrijven. Ik ga eens afwachten of ze dat willen doen en in welke munt dan wel. Volgens mij zou de Zwitserse Frank het meeste profijt of het minste verlies opleveren voor ons. Terugkeren naar Belgie is voor mij en voor mijn vrouw geen optie: reeds in 2008, toen we naar Thailand komen wonen zijn, konden we al niet meer rondkomen met mijn pensioen. Nu dat daar alles veel duurder geworden is, zouden we daar veel armoe zitten verkopen veronderstel ik. Hier in Thailand kunnen we nog altijd rondkomen, niettegenstaande mijn pensioen door die lage koers heel wat gekrompen is tot nauwelijks 65.000 ฿/maand!!! Voor velen onder ons zal dat nog wel ‘n pak minder zijn, denk ik en zullen er velen zijn die hier zeer moeilijke tijden tegemoetgaan.

  • BA zegt op

   Even een nuance:

   0.94-0.88 dan praat je over USD/EUR.

   In de media hebben ze het over EUR/USD en die staat rond 1.08 op dit moment. Dus nog steeds boven pariteit.

 30. haki zegt op

  Vandaag net geld vanuit NL naar Thailand overgemaakt en de koers die bank (ABN/AMRO) rekende is al 34,6 THB. Het gaat nu heel snel maar wordt veroorzaakt door het op de markt dumpen van euro’s (a.s. maandag) begint dhr Draghi van de ECB daar mee. Idioot idee natuurlijk want andere landen buiten de EU zullen waarschijnlijk volgen om hun valuta goedkoper te maken, en ontstaat een valuta oorlog en dus dan valt het effect ook weg. En hopenlijk is uiteindelijk ook Thailand bij die landen die gaan reageren en hun THB weer goedkoper gaan maken, zoals ook 10 jaar geleden is gebeurd. Dus beste mensen, even doorbijten want er is op termijn beslist nog hoop. Zeker omdat Thailand zo afhankelijk is van zijn toeristen.

  • BA zegt op

   Die valuta oorlog is al wat jaartjes aan de gang….

 31. Marijke zegt op

  Ook wij gaan al plm een jaar of acht ieder jaar in feb naar thailand.WIj huren altijd een appartement in changmai ook wij ondervinden de koers schommeling van de euro ten op zichte van de bath.Maar dan dachten we altijd ach die ene keer per jaar dat moet kunnen.Maar nu hij steeds verder zakt denk ik dat het voor ons ook portugal gaat worden want met een aow en pensioentje die ook niet omhoog gaat toch wel moeilijk.We vinden het super jammer we hebben het altijd goed naar ons zin gehad en ook vrienden daar gemaakt .Maar helaas het is niet anders er zijn ergere dingen in het leven denk aan gezondheid dat is toch belangrijker als geld .

 32. Cornelis zegt op

  Toen ik voor het eerst naar Thailand ging, was in Nederland de gulden nog in gebruik.
  De koers was toen ca 13 bath voor een gulden. Met die koers omgezet naar de euro heb ik later besloten in Thailand te gaan wonen. Eigelijk heb ik dus jarenlang een groot koers voordeel gehad en dat voordeel staat in Thailand op de bank.
  Dat voordeel kan ik nu gaan gebruiken.
  Een koers van 32 bath voor de euro is dus nog steeds geen bodemkoers!
  Heel Azie zal daarop toch moeten reageren want er is nu al bijna geen export meer.

 33. Eugenio zegt op

  Waarom zou je deze waardedaling van de euro het hoofd willen bieden?
  De kruik gaat zo lang te water tot hij barst.
  De prijzen in Thailand zijn de laatste 10 jaar wel met meer dan 50% gestegen.
  Veel toeristische gerelateerde prijzen zijn zelfs 3 tot 5 maal over de kop gegaan.
  Het probleem is niet zozeer de wisselkoers, alhoewel je nu wel even met de neus op de feiten wordt gedrukt, maar de sterk stijgende prijzen (vooral voor buitenlandse bezoekers).
  Bij deze prijsstijgingen zou je een verbetering van de kwaliteit verwachten, maar het tegendeel is helaas waar gebleken.
  Thailand is verwend door het wereldwijd stijgende toerisme vanuit landen zoals China, India en Rusland en leeft momenteel in de waan dat de toeristen altijd tot in de eeuwigheid in grote getale zullen blijven komen.
  Kortom Thailand is zich de afgelopen jaren al lang bezig zich uit de markt te prijzen.
  Als het zo doorgaat dan helpt over een aantal jaren een hoge waarde van 50 baht voor een euro bij de meesten bezoekers zelfs niet meer.

 34. Cor Verkerk zegt op

  Helaas hebben wij (mijn vrouw en ik) onze plannen om in 2017 te gaan emigreren naar Th. maar even in de ijskast gezet.
  Ondanks het feit dat ik voor mijn vrouw (thaise) een volledige partnertoeslag krijg daar ik van voor 1950 ben en ik de ontbrekende jaren voor haar gekocht heb.
  Tevens nog een klein pensioen, maar geen zin om op de uitgaven te letten als we in Th. Zouden gaan wonen.
  Dan maar helaas een paar maanden per jaar daar naar toe gaan want de situatie en prijskaartje voor de zorgverzekering is wel heel gecompliceerd als je eind 60 bent.
  Maar misschien verandert het nog positief voor ons en kunnen we toch ons laten uitschrijven in Nederland

 35. p.hofstee zegt op

  Wat een paniek mensen, de euro is tijdelijk wat laag maar als je helder nadenkt dan weet je dat dat niet zo kan blijven want dan komt de import op z,n kont te liggen en dan is europa helemaal de klos
  , dat de euro nu wat laag staat [en nog lager wordt] is momenteel goed voor de export maar dat wordt straks wel weer anders. Dus even doorbijten dan komt alles weer goed.
  eventueel Thailand een jaartje overslaan.

  Prettige vakantie voor diegene die nog gaat en die er al is.

 36. Mr.Bojangles zegt op

  Het is volkomen onjuist om conclusies te trekken naar wat de verhouding Thaise baht-euro gaat doen op basis van de verhouding euro-dollar.
  Een wijziging in de verhouding euro-dollar kan 2 redenen hebben:
  1. de euro in het algemeen wordt meer of minder waard: dan stijgt cq zakt de munt tov bijna ALLE andere valuta.
  2. de dollar in het algemeen wordt meer of minder waard, dan stijgt of zakt de dollar tov bijna alle andere muntsoorten.
  Dat de verhouding euro-dollar an sich wijzigt, zegt helemaal niks over de verhouding euro-baht.
  Toevallig is het zo dat momenteel de euro zakt en de verhouding euro-baht en euro-dollar dus gelijk op gaan. In 2003 stond de verhouding ook op dit niveau en daarvoor zelfs nog lager. De euro heeft zelfs onder de dollar gestaan, dus niet onmogelijk dat dit weer gaat gebeuren.

 37. lung addie zegt op

  Dit item is eigenlijk een wederkerend item na de zielige en totaal nutteloze “open brief aan de Nederlandse ambassadeur” van een tijdje geleden. Het enige wat het toen opbracht was een discussie hier op het blog welke velen, oa ondergetekende, de wenkbrauwen deed fronsen toen hij las wat voor, naast de kwestie, als reacties geschreven werd.
  We weten allemaal dat muntkoersen schommelen, soms gunstig, soms ongunstig, soms licht, soms zwaar. Wat er in de toekomst gaat gebeuren daar kunnen enkel prognoses over gemaakt worden en is tenslotte afhankelijk van factoren welke wij, als gewone stervelingen niet in de hand hebben en ook niet kunnen beinvloeden.

  Wat de verhouding en invloed van THB/Eu betreft moeten we een onderscheid maken tussen verschillende groepen mensen welke er een belang bij hebben.

  In de eerste plaats : de gewone toerist. Voor deze geen enkel probleem want die kan zijn vakantiebestemming bepalen in functie van zijn budget en dus het voor hem meest gunstige land kiezen.

  In de tweede plaats: de tijdelijke bewoner. Voor deze is het ook geen probleem want die kan eenvoudig besluiten eens een poosje ergens anders te gaan overwinteren. Hij heeft geen enkele verplichting dat in een land met een ongunstige muntkoers te gaan doen. Er bestaan genoeg andere mogelijkheden. Deze welke dit doen, omdat ze met een Thaise getrouwd zijn en de familie willen bezoeken, kunnen nog steeds hun echtgenote eens alleen op familiebezoek sturen om de kosten te dempen. Niet prettig maar doenbaar en goed als tijdelijke maatregel, niemand zal daar van sterven.

  In de derde plaats; de expat en, dat is volgens mijn bescheiden mening, de meest belanghebbende groep in deze materie. Die groep zit hier en heeft weinig of geen keuze meer, tenzij: blijven en ondergaan of inpakken en wegwezen.

  We moeten wel stellen dat deze derde groep ooit de vrije keuze heeft moeten maken om hier permanent te komen wonen. Zij die het nog moeten doen kennen de huidige omstandigheden van beide munten en vallen dus buiten de discussie van dit item. Zij kunnen hun plannen herbekijken en in het slechtste geval zelfs opbergen.
  Toen moest beslist worden hier permanent te komen zal de betreffende persoon toch eerst zijn besluit goed overlegd en berekend hebben en dit met het gekende gegeven dat wisselkoersen schommelen. De betreffende persoon zal ook moeten voldoen hebben aan bepaalde voorwaarden, opgelegd door de Thaise overheid, voor langverblijf in Thailand. Ondergetekende blijft dus bij zijn stelling, net dezelfde als geschreven als reactie op die fameuze open brief, dat iemand die voldoet/voldeed aan de gestelde eisen GEEN enkel probleem kan hebben met de huidige koers van de Euro/THB. Dit verandert natuurlijk niets aan het feit dat het voor niemand prettig is zo een ongunstige wisselkoers te moeten ondergaan, doch zoals steeds het geval is : zij die toen de slimmerik dachten uit te hangen krijgen nu een jammerlijk deksel op hun neus. Zij die toen reeds niet voldeden, maar toch geschipperd hebben om op één of andere manier wel te voldoen, die oogsten nu wat ze zelf gezaaid hebben. Ze hebben gezaaid op arme zandgrond in de hoop en het geloof dat iemand anders die voor hen wel zou bemesten.
  Waarom denkt lezer dat Thailand de maatregel invoerde dat het gevraagde bedrag nu drie maand op de rekening moet staan of je het bewijs moet leveren welke aangeeft dat wel degelijk, over een langere termijn, maandelijks een bepaald bedrag op je rekening overgeschreven krijgt? Dit was niet “pensionades” pesten, maar wel om JEZELF tegen JEZELF te beschermen. Dacht lezer dat de Thaise overheid niet wist dat er onnoemelijk veel gesjoemeld werd met deze voorwaarden? Zij wisten toen reeds dat op een moment de Euro klappen zou krijgen, dat zat er reeds geruime tijd aan te komen, en er velen dik in de problemen zouden komen. Dat uitte zich reeds in de grote schulden in hospitalen, veroorzaakt door financieel onstabiele Farangs welke normaal gezien de kosten gedekt moesten hebben door hun financieel geleverde bewijs, wat tenslotte NEP was. Een zeepbel klapt tenslotte uit elkaar.
  Ondergetekende wil niemand het recht en plezier ontnemen een mooie, rustige oude dag te beleven, doch bezint eer je begint en overleg alles heel goed al voor grote stappen te zetten welke je verdere leven beinvloeden na een leven van (al dan niet) hard werken.

  Tenslotte zijn we nog steeds beter af dan de Thaise Jan met de Pet die over een fractie van ons inkomen beschikt.

  Lung Addie

  • ruud zegt op

   Misschien overschat u uw medemens.
   De waarde van de Baht is sinds de Euro 50 Baht was met 30% gedaald.
   Misschien dat mensen best rekening houden met reserves, maar 30% is natuurlijk wel erg veel.
   Bovendien zijn ook de spaarrentes naar nul gezakt, daarmee zullen ook niet veel mensen rekening hebben gehouden en worden belastingen verhoogd en uitkeringen verminderd.
   Verder zal ook niet iedereen zich gerealiseerd hebben, dat op langere termijn de prijzen over de hele wereld ongeveer gelijk zullen worden.
   Grondstoffen en voedingsmiddelen worden immers over de hele wereld verkocht aan de hoogste bieder.
   Maar als je voor emigratie bij voorbaat met alle mogelijke extreme tegenvallers rekening zou moeten houden, hoeveel mensen zouden dan nog kunnen emigreren?

   Ik ben zelf 3 jaar later geemigreerd dan gepland, omdat ik minimum eisen heb gesteld aan mijn financiele mogelijkheden.
   Of die minimum eisen volstaan, zal de toekomst uit moeten wijzen.

   Ook mijn bezit heeft een flinke knauw gekregen door de daling van de Euro en ik weet niet hoeveel dieper die Euro nog zal wegzakken.
   En de AOW die ik zal krijgen zal ook minder Bahts opleveren dan gepland.

   • lung addie zegt op

    Beste Ruud,
    ik waardeer uw reactie en stel vast dat jij je zaken degelijk overlegd heeft. U heeft tenslotte gewacht, uitgesteld tot je ergens een zekerheid had. Dezen welke nu het hardst schreeuwen en ook lijden zijn dezen welke, zoals ik reeds vermeldde, de “slimmerik” willen uithangen hebben en totaal niet voldeden aan de, in mijn ogen, gerechtvaardigde eisen van een land als Thailand. Die daarbij nog van hoger willen kakken hebben dan hun benen lang waren. Ik woon reeds geruime tijd in Thailand, heb al veel gehoord en gezien en ben dus totaal niet verbaasd over wat zich nu voordoet. Ik heb dit zelfs meermaals openlijk in vraag gesteld, met als resultaat: gecensureerd of met bakken str… over me heen.

    30% is idd veel, doch de gestelde eis was ook ruim en voldoende om schokken als deze van heden op te vangen. En een THB/EU van 50 is van korte duur geweest en reeds een tijdje geleden. Laat ons een nominale waarde van 43-45THB/EU als realistisch uitgangspunt aanhouden.
    ALLES incalculeren is niet mogelijk, doch de grote risicos wel.
    Spaarrentes gezakt naar NUL… in Nederland en Belgie wel maar niet in Thailand. Ik krijg nog steeds meer dan 3% rente op jaarbasis, is alleszins beter dan NUL of 0.5% in Belgikistan. Reeds het waarborgbedrag, door emigratie vereist, brengt “iets” op. Niet genoeg om het verlies in waarde van EU/THB te dekken maar wel om de inflatie hier te weerstaan en als buffer deze schok op te vangen. Bahts welke ik aankocht tegen een waarde van 45THB/1EU ( en dan spreek ik nog niet van 50THB/EU ) brengen nu geld op. Indien ik deze THB verkoop voor EU dan doe ik een winst van 10Baht per aangekochte EU daar ik momenteel amper een goei 35 THB per EU betaal. Elke medaille heeft een keerzijde.

    Tenslotte ook nog dit : emigreren is geen RECHT en zowel noch Nederland als Belgie moedigen dit aan. Dat was en is een vrije keuze.

    Aan iedereen nog een zorgeloos verblijf in Thailand.

    Lung addie

 38. robert zegt op

  Misschien moeten de mensen eens gaan denken aan een plan B omdat plan A ( pensioen, werk ) in de toekomst alleen maar minder worden, Heb ik het nog niet eens over slechte wisselkoersen of stijgende levensonderhoudskosten.

 39. BA zegt op

  Zelf doe ik vrij weinig anders qua uitgaven in Thailand.

  Alleen let ik bij aankoop van bepaalde zaken wel op de wisselkoers, dwz elektronica koop ik in Nederland of Noorwegen als ik toevallig in de gelegenheid ben. Op dit moment kost een iPhone 6 bijvoorbeeld in Thailand zo’n 28000 baht en in Nederland op het vliegveld zo’n 22000 baht. Die verschillen beginnen dus lekker op te lopen. Kan natuurlijk alleen als je ook daadwerkelijk vaak heen en weer vliegt.

  Verder een deel van het verlies in wisselkoers compenseren met oa investeringen in US dollars, en een deel investeren op de Europese beurzen omdat de verwachting is dat die oplopen gaan nu de ECB begint met opkopen van obligaties, daarnaast zijn er een aantal aandelen welke hun dividend in US dollars noteren en die worden natuurlijk al interessanter.

  Maak me dus nog niet druk maar pas wel eea aan aan de huidige situatie.

 40. william zegt op

  Die koersontwikkeling is er al jaren, met ups en down, het is net met het goud, zilver, olie, suiker, etc etc
  die schommelt ook elke dag., ik verwacht over niet al te lange tijd dat de koers weer de berg opgaat, zoals
  dat al jaren gebeurt. De optie om maar naar een ander land tegaan werkt niet, vele zitten hier met hun geliefde, de familie, de kosten die er afgelopen jaren gemaakt zijn, dat laat je niet zomaar achter om je weer in een nieuw avantuur tegaan storten. Nu is volgens mij het beste om een beetje op te passen met de uitgave, met name alcohol vertier, want het valt me op dat toch vele expats toch een aardige slok lusten.

 41. Henk zegt op

  Ik ben bang dat dit niet alleen een probleem in Thailand is maar ook in Nederland. Ook daar moesten de inwoners eveneens keuzes maken bij verminderde inkomsten of hogere kosten. Thailand heeft echter met het dogma te maken dat alles goedkoop is. Maar 10 keer goedkoop is ook duur (of veel geld). In Nederland ben ik mijn baan kwijt geraakt door ziekte. Dus ook minder inkomen. Abonnementen eruit van de krant (nu veel via internet) sportbladen, budget op kadootjes, minder uitjes….prijsbewust shoppen. Moeten sommige zaken wel vervangen worden of kan het gerepareerd…etc.
  Het is moeilijk om op de stoel van een ander te gaan zitten en te zeggen dit of dat moet je doen.
  Wat een ieder belangrijk vindt is moeilijk te zeggen…..pas alleen je denken aan en ga er vanuit dat Thailand, gezien je inkomen, niet meer goedkoop is. Tel tot 3 of misschien tot 10 voordat je overgaat tot de koop van een artikel. De euro staat laag en tel daarbij nog de kosten van onze bancaire groot graaiers dan zit je al snel op 33 baht de euro…..!!

 42. tonymarony zegt op

  Als ik zo de reacties lees van verschillende oude mensen icl mij zelf dan denk ik toch even terug aan de verhalen van mijn overleden ouders die herinder ik me als was het gisteren over het mee maken van 2 wereld oorlogen met ja 7 kinderen in Amsterdam en het overleven daarvan , en ik denk dat velen van ons die tijden bewust of niet hebben meegemaakt , maar ja de de boom van na die tijd en die nu genieten van een goed leven wat is meede opgebouwd door deze ouders het erg moeilijk hebben om een stap terug te doen , vraag ik mezelf af wat willen we nou hebben ze dan nooit de rug gerecht en denken kop op en schouders er onder , jullie hoeven geen bollen te vreten zoals mijn ouders denk daar maar eens over na , want de wereld gaat niet tenonder omdat de euro zo laag staat , ga er voor zeg ik jullie.
  En geniet van het leven.

  • teun zegt op

   Tony,

   Ik ben het met je eens, dat – zo lang je aan de thaise voorwaarde voldoet van TBH 800.000 etc cq TBH 400.000) er geen probleem is. Dan maar een biertje minder etc.
   Ik denk wel, dat degenen die niet meer aan de genoemde voorwaarden voldoen een probleem hebben. En dan vooral degenen, die (getrouwd en dus TBH 4 ton als minimum voorwaarde hebben) nu dubbel worden getroffen. Eerst al omdat TBH 4 ton voor 2 personen al krapper is dan TBH 8 ton voor alleenstaande. En daarnaast nog eens getroffen door de koersdaling van Euro. Maar ja, als je ‘scherp zeilt” en geen marge hebt ingebouwd dan moet je weten, dat het gevaarlijk kan zijn.

   • Chander zegt op

    Hier is eindelijk iemand die de andere kant van de medaille ziet.
    Als je niet meer aan de normen (THB 400.000 en THB 800.000 of THB 40.000 per jaar) voldoet, dan heeft al het bezuinigen geen nut meer. In dat geval moet je het land verlaten!

    • NicoB zegt op

     Chander, Thailand verlaten … dat is me nogal een stap met hele grote consequeties èn kosten. Persoonlijk zou ik er keihard voor knokken om in Thailand te kunnen blijven wonen, links om of rechtsom of dwars door het midden, ik zou vechten om te kunnen blijven.
     Makkelijk gezegd misschien, klopt, maar toch, in NL wordt je compleet kaalgeplukt, ik zou het heel jammer vinden voor hen die dat besluit zouden moeten nemen, de euro is in waarde vet gedaald, maar dat hoeft niet blijvend te zijn, dat zal het ook niet zijn, terug keren naar NL is me nogal wat, zeker als je dat feitelijk niet zou willen.
     Overal is een oplossing voor, het is alleen wat heb je er voor over, hoeveel inspanning wil je geven, hoe inventief kun je zijn.
     Ik wens iedereen die deze afweging moet maken veel sterkte, wijsheid en wat geluk toe bij het vinden van een oplossing.
     NicoB

 43. teun zegt op

  Allemaal wijsheden. Bij grote koersschommelingen zijn er ook altijd verliezers en winnaars. Alhoewel ik er nu niks mee koop, stelt het mij wel gerust dat mijn OG hier in Thailand (6 jaar terug gekocht bij koers van TBH 50) nu dus – bij verkoop tegen gelijk bedrag als destijds geinvesteerd – opeens ruim 40 % meer waard is in Euri.
  Jammer natuurlijk, dat je er weinig aan hebt zolang je hier blijft wonen. Maar het biedt wel een geruststellend gevoel (tijdelijk). Tot de Euro weer (sterk) in waarde stijgt……………….

 44. kees1 zegt op

  Beste Bloggers
  Paniek om niets laat niet door een ander bepalen waar je mee rond kan (moet) komen
  Je heb maar weinig nodig om gelukkig te zijn. Zo weinig dat als je het gevraagd zou worden
  Je met overtuiging gezegd zou hebben dat gaat niet lukken. Ik spreek uit ervaring
  Laat je niet door anderen vertellen wat je allemaal moet kunnen doen
  Prijs je zelf gelukkig dat je in Thailand woont. Dat je je oude dag daar kan slijten. al is het maar met een aow tje. Het spreekt van durf dat je die stap gezet heb. Dus laat je niet uit het veld slaan omdat je het een poosje wat minder mooi heb. Des te mooier word het straks weer.

  Jammer dat mensen niet tevreden kunnen zijn.
  Altijd zoeken naar onvolkomen heden .
  Altijd zoeken naar dingen die niet deugen.
  Daar door al het moois uit het oog verliezen.
  Daar door het gelukkig zijn verliezen.
  Jammer dat wij mensen zo zijn.

  Je oude dag kunnen slijten in het mooie Thailand een droom voor velen.
  Voor velen zal het een droom blijven.
  Besef wat je heb. Maak er wat moois van. Voor je het weet is het voorbij en over doen gaat niet

  Dit is wat er in mijn op komt bij het lezen van altijd maar weer hoe slecht we het hebben

  Groet Kees

  • teun zegt op

   Kees,

   Je optimisme is heel mooi. Maar alleen met een AOW in Thailand? Dat is in elk geval aanzienlijk minder dan de vereiste TBH 65.000 p/m (en ook minder dan de gehuwdeneis van TBH 32.500 p/m) nodig om je jaarvisum te kunnen verlengen. Tenzij je natuurlijk daarnaast een spaarpot hebt hier in Thailand, waarbij je de discipline kunt opbrengen om die (zeker niet) in .de dagelijkse uitgaven in te zetten.

  • Franky R. zegt op

   U heeft gelijk, mensen hebben het niet slecht…maar er wordt vanuit ‘Den Haag’ er wel alles aan gedaan om het slechter te maken voor die mensen die naar Thailand zijn verhuisd.

   Daar zit het verschil h’m in voor mij.

 45. NicoB zegt op

  Gezien de reakties lijkt het alsof veel in Thailand wonenden alleen van de aow moeten rondkomen.
  Er is iets dat ik niet geheel begrijp.
  In Nederland is al vele, vele jaren voor werknemers sprake van verplichte opbouw van pensioenen. Deze categorie is het grootst en heeft tijdens de werkzame periode daarvoor geld ingeleverd met als voordeel dat ze dus niet geheel afhankelijk zijn van alleen aow en zouden zich moeten kunnen redden.
  Dan is er de categorie oud ondernemers of ex-direkteuren van een B.V., geen verplicht pensioenfonds dus voor hen. Hebben deze oud ondernemers dan hun financiële positie na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd geheel afhankelijk gemaakt van alleen aow en geen investeringen gedaan in bv. een lijfrente- of levenpolis, dus teveel geconsumeerd tijdens hun werkzame periode en dus het risiko genomen alleen afhankelijk te worden van aow.
  Da’s een heel groot risiko, niemand zo onbetrouwbaar als de overheid. Kijk maar wat er nu per 1 januari 2015 gaande is, geen mogelijkheid meer tot het opteren voor binnenlandse belastingplicht, wat voor sommigen een flinke aderlating is.
  Ben benieuwd om reakties hierop van betrokkenen te krijgen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website