Vrijdagmorgen is er brand uitgebroken in een nieuw resort in Nong Prue (bij Pattaya), Ban Phaya Mai, dat een nieuwe toeristische attractie had moeten worden.

Het twee verdiepingen tellende hoofdgebouw, geheel in Thaise stijl gebouwd van teakhout en andere dure houtsoorten met een waarde van 200 miljoen Baht, brandde geheel af. De bouw van dit resort – dat 10 jaar heeft geduurd – was in de eindfase en zou later dit jaar voor het publiek worden geopend.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar er wordt gesuggereerd, dat er bij de installatie van de elektrische leidingen kortsluiting is ontstaan. Brandweer kwam met groot materieel om te blussen, maar kon door de beperkte toegankelijkheid rondom het resort weinig anders doen, dan met de beperkte watervoorraad in de trucks – er was geen aansluiting voor water beschikbaar – dan belendende panden enigszins nat houden.  Er is “slechts” materiële schade, er vielen gelukkig geen gewonden.

Eigenaar van deze “moo baan” is Mr Khunthong U-ngern, een voormalige politie-officier van de Thaise Tourist Police, die in zaken gegaan is en eigenaar werd  van de Poi Pet markt in Aranyaprathet. Hoe hij aan het geld komt voor een dergelijke investering? Tja, daar vraagt u me wat!

Hieronder een wel hele korte impressie van de omvang van deze brand:

[youtube]https://youtu.be/Ob5MrveKZxE[/youtube]


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Kolossale vuurzee legt nieuw resort in Pattaya in de as”

 1. Khun Peter zegt op

  10 jaar bouwen aan een resort van hout en dan er niet voor zorgen dat er brandkranen in de buurt zijn? Het is bijna om te lachen als het niet zo triest zou zijn.

  • Rob V. zegt op

   Tja je vraagt je af hoe het met de brandveiligheid zat als dit gebouw al in de eindfase was. Vooral met een gebouw van hout waardoor het gevaar nog groter is dan normaal. Dan wil je in een vroeg stadium toch al goede toegang tot voldoende bluswater hebben.

   Net als je bijna zou lachen dat er kortsluiting is, dat toch doet denken aan het bekende verhaal dat er met elektriciteit maar wat aangekloot wordt (geen correcte aardig, geen isolatie bij draden in het plafond, weerwar van draden ipv strakke kabelgootjes en kabelbuizen etc.).

   Blijft het vooral zonde natuurlijk dat een mooi pand in vlammen op gaat. Dit zou niet moet kunnen. Maar als het dan mis moet gaan door onkunde, dan beter nu dan een jaar later. Het had maar vol met mensen gezeten…

 2. Gerard Bijlsma zegt op

  Er is al een watertekort in heel Thailand Rivieren staan droog . Word ook gevraagd geen water te hamsteren. Dus wel of geen brandkraan. Kwam weinig water uit, helaas

 3. marcel zegt op

  ik denk dat het de helft minder is dan die 200 miljoen http://www.bangkokpost.com/news/general/961869/fire-razes-new-b100m-tourist-attraction-in-pattaya

 4. bjorn zegt op

  Hele andere veiligheidsvoorschriften. Resort niet goed bereikbaar voor hulpdiensten,geen waterputten en de regelgeving omtrent electriciteit (of moet ik zeggen het ontbreken daarvan?) en dit kan dus gebeuren. Gelukkig geen menselijke schade maar eeuwig zonde natuurlijk.

  • Rien vande Vorle zegt op

   Als het om bouwwerken gaat die normaal gesproken nooit door een keuring zouden zijn gekomen maar toch afgebouwd en in gebruik zijn genoemen, dan zijn de eigenaren stinkend rijk en kunnen iedereen omkopen of het is iemand die de macht heeft om iemand ‘schaakmat’ te zetten (bedreiging) en die daarin heel serieus wordt genomen. Brandveiligheid? toegang tot bluswater? vluchtwegen? dit kan allemaal aan de laars worden gelapt, vooral in Pattaya waar verschillende Maffia floreren. Ik heb gelezen dat de Russische Maffia het hele politie systeem hebben omgekocht of in hun macht hebben.

 5. nisson zegt op

  Hoe hij aan het geld komt voor een dergelijke investering? …door extortion natuurlijk.! Toch aardig hoe hij het weer is kwijtgeraakt (smiley)

  • Cor Verkerk zegt op

   Onder het motto van zo gewonnen zo geronnen.
   Zolang er geen slachtoffers zijn is het geen probleem. Deze man heeft waarschijnlijk zoveel geld genomen over de ruggen van minder bedeelde mensen dat zijn karma het genoeg vond

 6. Rien van de Vorle zegt op

  Inderdaad doodzonde van al het duurzame hout. Als de vraag wordt gesteld hoe een ex–immigration-police aan het geld is gekomen om zo’n kostbaar project te bouwen en zich ‘eigenaar’ te mogen noemen, zou ik wel eens willen weten hoe hij aan al dat Tropische hout is gekomen? Is een dergelijk in aanbouw zijnde project in Thailand al tegen brand te verzekeren? Misschien niet omdat er nog electrische installaties moesten worden aangebracht en men niet aan alle brandveiligheids-eisen voldeed? Of hij een flink bedrag van een verzekering gaat krijgen? als hij dat doet en nog lang niet aan alle eisen voldeed, dan roept dat bij mij ook de vraag op….’hoe heeft hij dat dan geregeld’? Ik begrijp dat men de verklaring over het ontstaan van de brand al snel had geregeld. Komt er verder geen onderzoek?

 7. ruud zegt op

  Dan is alleen nog de vraag, voor hoeveel geld het resort verzekerd was: meer of minder dan 200 miljoen..En of de verzekering in Thailand uitbetaalt, bij dit gebrek aan mogelijkheden om te blussen.
  In Nederland zou je waarschijnlijk geen cent krijgen.

 8. Egbert Pleijter zegt op

  Van kortsluiting zit ik niet te kijken,hopelijk gaat er nu eens een lampje branden?

 9. janbeute zegt op

  Ook ik zag de enorme brand en rook diverse malen op de Thaise tv stations .
  Het verhaal van kortsluiting , aan mijn hoela .
  Ik denk eerder aan brand stichting , het vuur ging zo snel om zich heen er was niet tegen te blussen .
  Een politie functionaris die in korte tijd zo iets kan bouwen , en zeker met de duurste hout soort .
  Heeft behalve enkele vrienden ook vele vijanden .
  Van zijn salaris bij de toerist police is het al moeilijk om alleen de voordeur te kunnen betalen .

  Jan Beute .

 10. janbeute zegt op

  In Thailand bestaat de mogelijkheid om in korte tijd stinkend rijk te worden zo schreef men .
  Zal zo zijn , maar niet op een eerlijke manier .
  Met hulp van wat corruptie , nooit een cent belasting te hoeven betalen , ja dan kom je er wel hier in Thailand .

  Jan Beute .

 11. Rien van de Vorle zegt op

  Beste ‘Corretje’. In een korte tijd stinkend rijk worden kan zelfs in Thailand niet op een eerlijke manier.
  Ik werkte eens voor een paar Thaise heren die zich de beste managers van Thailand noemden. Toen ik leerde dat ze ‘close friends’ van een inmiddels gestorven ex-primeminister waren en ik doorzag waar ze mee bezig waren. Ik vertelde ze dat ik ze ging verlaten omdat ik niet bij hun praktijken verwikkeld wilde raken. Ze bedreigden me! Ik weet wat zich in dergelijke kringen afspeelt. Wat de Toeristen politie betreft: Ik had eens een paar klanten in Patpong afgezet omdat ze wel eens een nachtje in Bangkok uit wilden gaan. Ik had beloofd om ‘standby’ te blijven en hield me op met een manager van 5 entertainment zaken die allemaal goed draaide. ze was een mooi 50 jarige vrouw die me alles liet zien en vertelde. Eigenlijk werd me bevestigd wat ik al wist. Die in keurig uniform geklede ambtenaren in dat kantoortje bij Patpong zijn wel degelijk betrokken bij alle zaken aldaar en hebben alles onder controle. Dat is mij verteld door iemand die alles maar dan ook alles weet van die buurt. Als je je binnen corruptie en criminaliteit begeeft, dan heb je geen echte ‘vrienden’. Alles draait om geld en macht, aanzien en z.g.n. respect. Dan heb je ook afgunst en vijanden. Als dat Pattaya complex niet om verzekeringsgeld is afgebrand (wat niet mogelijk is omdat het nog niet aan de eisen voldeed), dan is het om een andere reden aangestoken.
  Nog 1 ding. Dingen zijn vaak verschillend van wat je denkt te zien.

 12. T zegt op

  De grootste vraag blijft hoe een voormalig politie agent een investering van 200 miljoen bth kan doen. Zou bijna zeggen dat de optie brandstichting eens extra onderzocht moet worden, maar aangezien het een ex politie agent betreft zullen we ons over een objectief onderzoek niet zo druk hoeven maken…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website