De geneesheer-directeur van de All IVF kliniek, die zich schuldig heeft gemaakt aan illegale IVF-behandelingen bij commerciële draagmoeders, heeft tot vrijdag de tijd om bij de politie op het matje te komen.

De politie gaat hem vandaag oproepen naar aanleiding van de aangifte van het Department of Health Service Support (DHSS). Indien de arts niet komt opdagen, krijgt hij nog een tweede kans en als hij dan weer schittert door afwezigheid volgt een arrestatiebevel.

De overtreding waaraan Pisit Tantiwattanakul zich schuldig heeft gemaakt, kent een vrij lage straf: een gevangenisstraf van 1 jaar en een maximum boete van 20.000 baht. Omdat hij de regelgeving van de Medical Council of Thailand (MCT) heeft overtreden, loopt hij daarnaast de kans zijn vergunning als arts kwijt te raken.

Dat risico lopen ook twee andere artsen. De namen van de drie zijn door het DHSS aan de MCT gestuurd met het verzoek actie te ondernemen. Volgens de secretaris-generaal van de MCT neemt het onderzoek van de MCT naar hen minstens zes maanden in beslag.

De All IVF kliniek wordt ervan beschuldigd sperma van de Japanner Mitsutoki Shigeta bij Thaise draagmoeders te hebben ingebracht. Shigeta zou de vader zijn van in totaal vijftien baby’s, die door draagmoeders ter wereld zijn gebracht. Negen daarvan zijn aangetroffen in een flat in Lat Phrao. Direct na de vondst van die baby’s nam de Japanner samen met een Japanse vrouw, die in de flat dienst deed, de benen naar Macau.

Draagmoeders krijgen hulp van ministerie

Het ministerie van Social Development and Human Securities heeft draagmoeders opgeroepen zich bij de autoriteiten te melden, zodat zij evenals de baby’s behoorlijke medische verzorging kunnen krijgen. ‘De gezondheid van de kinderen is onze zorg’, zegt Vichien Chavalit, permanent secretaris van het ministerie. ‘De draagmoeders moeten zich vertonen om mogelijke gezondheidsrisico’s te voorkomen.’

Dat is vooral van belang omdat sommige particuliere ziekenhuizen die tot nu de zorg over draagmoeders hadden, niet meer in verband met de zaak willen worden gebracht. Ze hebben de vrouwen overgedragen aan staatsziekenhuizen. De vrees bestaat ook dat draagmoeders zich laten aborteren omdat ze bang zijn een misdrijf te hebben gepleegd.

‘We hebben gehoord dat sommige ziekenhuizen en klinieken weigeren medische zorg te verlenen aan draagmoeders omdat ze bang zijn betrokken te worden bij de illegale draagmoederdiensten’, zegt Yanee Lertkrai, directeur-generaal van het Department of Social Development and Welfare.

De voorzitter van de MCT heeft artsen en ziekenhuizen opgeroepen ter wille van de kinderen de draagmoeders niet in de kou te laten staan. ‘Het is de taak van elke arts om elke patiënt zorg te verlenen.’

Maar de voorzitter van het Royal College of Obstetricians and Gynaecologists is er niet zo bang voor dat dit niet gebeurt, omdat ziekenhuizen meestal niet naar de achtergrond van zwangerschappen informeren. ‘Niemand hoeft zich daarover zorgen te maken.’

(Bron: Bangkok Post, 18 augustus 2014)

Foto: Tijdens een persconferentie op 12 augustus toonde politie beelden van de baby’s die allemaal dezelfde vader zouden hebben: de Japanner Mitsutoki Shigeta (24).

Vorige berichten:

Australisch echtpaar weigert Down-baby van draagmoeder
Ouders van Gammy: We wisten niet van zijn bestaan
Gammy heeft een gezond hart, zegt het ziekenhuis
Negen draagbaby’s gevonden; Japanner zou de vader zijn
Verbod op commercieel draagmoederschap in de maak
Japanse ‘vader’ vlucht; vermoedens van mensenhandel
De zaak draagmoeders: De (Japanse) vogels zijn gevlogen
Prima journalistiek over klassejustitie en draagmoederschap
Zeventien baby’s, één pappie
Interpol negeert waarschuwing voor babyhandel
Tweede IVF-kliniek gesloten
Canberra vraagt om overgangsregeling voor 200 echtparen


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website