De Thaise kamer van koophandel (TCC) doet een oproep om het minimumloon met 5 tot 7 procent te verhogen, dit naar aanleiding van een onderzoek naar de inkomenspositie van Thai.

Daaruit blijkt dat boeren en arbeiders nauwelijks rond kunnen  komen. In 2015 bedroeg het gemiddelde inkomen van een huishouden 26.915 baht en de uitgaven bedroegen 21.157 baht. Meer dan 75 procent van de huishoudens heeft schulden, gemiddeld 156.770 baht per huishouden per jaar. Veel van die schulden worden gemaakt bij geldwoekeraars, zeker 44 procent leent in het informele circuit.

Sinds 2011 kent Thailand een matige economische groei van minder dan 3 procent per jaar. Het minimumloon van 300 baht per dag is de afgelopen drie jaar niet verhoogd. Daarom pleit de TCC voor een verhoging met 5 tot 7 procent. De boeren worden dit jaar extra hard getroffen: door de droogte en door de lagere prijzen die ze voor landbouwproducten krijgen.

Bron: Bangkok Post

23 reacties op “Inkomenspositie Thai: Verhoog het minimumloon!”

 1. h van hoorn zegt op

  Wij helpen een jongeman van 23 maandelijks met wat geld om dat hij dan zijn kamer kan betalen van 3000 bath per maand Zijn verdienste zijn 9000 bath permaand en heeft alleen maar nachtdiensten

 2. Fransamsterdam zegt op

  De boeren worden twee keer genoemd in het artikel, alleen vraag ik me af of een boer iets heeft aan een verhoging van het minimumloon. In mijn beleving is een boer een zelfstandig ondernemer, die afhankelijk is van de winst uit de onderneming. Mocht een boer arbeiders in dienst hebben, dan is een verhoging van het minimumloon voor hem alleen maar kostenverhogend.
  Of werkt het in Thailand anders?

 3. Pete zegt op

  Een hoger minimumloon zal voor de meesten betekenen dat ze sneller die nieuwe iPhone kunnen kopen en nog meer kredieten kunnen aangaan. Ik ken verschillende Thai die een maandinkomen hebben van tussen de 30 en 40,000 baht en die kunnen niet rondkomen. Als ik dan vraag waar het geld naartoe gaat dan val je achterover. Ongeveer 4/5 van het loon is meteen de eerste dag al weg. Ze moeten namelijk eerst geld terugbetalen aan familie en vrienden van wie ze eind vorige maand geld geleend hebben omdat ze anders het einde van de maand niet haalden. Dan de gebruikelijke afbetalingen van kredieten voor vanalles en nog wat, de huur, en dan nog de betalingen voor allerlei nutsvoorzieningen. Als dit alles betaald is dan blijft er weer niet genoeg meer over om voor een ganse maand eten te kopen en moeten ze voor het einde van de maand alweer gaan lenen.
  Het is een vicieuze cirkel. Naar mijn bescheiden mening moeten ze eerst leren omgaan met geld en leren plannen. Je kan je geld maar 1 keer uitgeven. De meesten leven boven hun stand en dat brengt uiteraard problemen met zich mee.

  • PietJan zegt op

   Het minimumloon bedraagt op dit moment 300 baht per dag. Het gaat om die mensen, niet enkele boeren, die rond de 9 duizend baht inkomen aan loon hebben. In een maand van 31 dagen hebben ze dan 1 dag vrij. Ik vind niet gek dat die mensen zich niet druk maken over hoe een huishoudbudgettering er op na te houden. Ik zou ook sch”t hebben aan wat om me heen gebeurt, en zien hoe ik het beste door de maand rol.

  • John Chiang rai zegt op

   Mensen die net met geld kunnen omgaan is een internationaal verschijnsel,en is zeker niet alleen typisch Thais . Ook in Europa heb je mensen met een erg goed inkomen,die alsnog ver over hun begroting leven. Bovendien heeft de minimum loonverhoging niets te doen met mensen die voor Thai begrippen een riant inkomen hebben van 30 en 40.000 Bath. De verhoging is voor die mensen die werkelijk jongleren moeten met hun 9000 Bath per maand. Dat onder deze laatst genoemden ook mensen zitten die niet met geld kunnen omgaan,is zeker waar. Maar om voor een eventuele verhoging als bedinging te stellen,dat ze eerst maar leren moeten met geld om te gaan is natuurlijk absurd. Mensen die zo praten,zou ik graag willen zien,hoe ze zelf van 9000Bath rond kwamen. Die mensen in de meeste normale Thai families,die werkelijk 40.000 Bath verdienen,zijn vaak zo uniek,dat ze meestal de rest helpen moeten die beduidend minder verdient.

  • Dennis zegt op

   Uw eerste regel is weliswaar correct, maar ik denk dat u het wat anders (slechter) bedoeld hebt gelet op de rest van het betoog.

   De Engel-curve toont aan dat als mensen meer geld verdienen, ze ook meer gaan uitgeven. Of dat direct een nieuwe iPhone is waag ik te betwijfelen, maar het zal voorkomen. Het belangrijkste is echter dat meer verdienen betekent dat mensen naast de eerste levensbehoeften ook geld over houden voor andere zaken die het leven beter maken. Zeker buiten de grote steden leven mensen vaak nog eenvoudig en het is hard nodig dat die mensen toegang krijgen tot voorzieningen die het leven niet alleen mooier, maar ook beter en gezonder maken.

   En behalve een betere kwaliteit van leven, betekent een overzienbare kloof tussen rijk en arm ook rust. De strijd tussen “rood” en “geel” komt mijn inziens vanuit het te grote verschil tussen rijk en arm.

   Om terug te komen op uw betoog; Dat veel Thais niet weten om te gaan met geld komt ook doordat ze het niet gewend zijn. De Thais leven toch meer naar het motto “Carpe diem” en dat is ook juist wat velen van ons aanspreekt om in Thailand te gaan wonen. Dat en het feit dat wij WEL het geld hebben om een aangenaam leventje te kunnen bekostigen.

  • Cornelis zegt op

   Weer zo’n zendeling die de Thai wel eens even zal vertellen hoe je met geld om moet gaan. Laat ze toch, man, respecteer hun levenswijze nou eens gewoon.

  • guy zegt op

   Nagels met koppen Pete … het spijtige ervan is dat het omgaan met geld voor de “traditionele” Thai nog steeds geinspireerd is door het “traditionele” nam jai principe. Dit is een onvoorstelbaar solidair principe ( cru gesteld = wie heeft geeft en verwacht niks terug te krijgen) en de Groenen, Socialisten en andere PVDA-rs zullen ongetwijfeld ongeveer klaarkomen bij deze … Helaas kon dit m.i slechts werken in een strict agrarische en conventionele maatschappij. Times have changed in Thailand as well. Ik ben een Isaan-verblijver en blijf mij verbazen over de vasthoudendheid van de locals aan (eeuwen-) oude gebruiken en gebetonneerde tradities die een modaal boerengezin achterlaat met dikwijls onoverkomelijke kosten. Nu ja … ik moet mij hier aanpassen, en niet andersom .

 4. l.lagemaat zegt op

  Het z.g. minimumloon van 300 Baht per dag wordt nog lang niet overal uitgevoerd. Er wordt gedreigd met ontslag en goedkopere arbeidskrachten uit Cambodja aan te stellen.

  Mensen zonder “redelijk” inkomen komen niet in aanmerking voor een lening bij een bank. Voor een nieuw schooljaar van het kind moet noodgedwongen geleend worden, soms bij loan sharks met alle gevolgen vandien.

  Als eens die z.g. 300 Baht regeling wettelijk en verplicht uitgevoerd wordt, is dat een eerste winst!

 5. Tino Kuis zegt op

  Thailand is nu ongeveer even rijk als Nederland in de vijftiger jaren van de vorige eeuw toen Vadertje Drees de AOW invoerde. Thailand is, in internationale termen, een hoger-midden inkomensland en zit tegen een hoger inkomensland aan.
  Het grote probleem van Thailand is de grote ongelijkheid in inkomen en vermogen, groter dan in de omringende landen, en veel groter dan in Nederland.
  Slechts 18 procent van het bruto nationaal product (BNP) gaat naar de staat. Thailand moet meer belastingen gaan heffen: verhoging BTW, hoger tarief inkomstenbelasting (voor de hogere inkomens, en minder aftrekbare kosten, die zijn in Thailand erg hoog), accijnsverhoging, belasting op vermogen en erfenissen en een milieubelasting.
  Het inkomen van de staat gaat dan omhoog naar een 30 procent van het BNP. (Nederland 45 procent). Dat extra geld moet verdeeld worden onder de armsten: enige verhoging minimumloon maar vooral verdeeld onder de arme boeren, kleine ondernemers, bejaarden en gehandicapten. Al die groepen krijgen dan een inkomen van minstens 12.000 baht per maand heb ik uitgerekend. Die inkomens worden weer uitgegeven, stimuleren de economie en zorgen voor meer belastingen, het multiplier effect. Tegelijkertijd zal de ongelijkheid afnemen.
  Maar het huidige bewind zorgt alleen goed voor de elite dus het zal er wel niet van komen.

  • Johannes zegt op

   Helemaal mee eens en goed beredeneerd!

   • PietJan zegt op

    Ja, maar hoe zou het toch komen dat Thailand de groter groeiend middenklasse fiscaal met rust laat, geen progressief belastingstelsel kent, de BTW op 7% houdt, en de rijkeren uit de wind houdt? Toch echt niet omdat de overheid wacht op stijgende inkomens bij de armsten om hen te kunnen treffen met belastingmaatregelen, waardoor een verplichting ontstaat te sleutelen aan die18 % afdracht van de BNP. Die inkomensongelijkheid is een mentaliteitskwestie, die ook westerse landen, ook Nederland, nog steeds parten speelt. Laat dan jaarlijks een stevige belastingaanslag op farang los, conform maatstaven uit het land van herkomst, als voorbeeld en rolmodel voor de Thaise mens. Ben benieuwd of er dan nog steeds gevoelens van solidariteit gelden.

  • marino zegt op

   Geachte Tino,

   Het huidige bewind staat onder Minister Prayut.Als je zijn berichtgevingen volgt dan kan je niet zeggen
   dat hij alleen maar voor de elite zorgt.

   Hij heeft zelf gezegd dat het niet gemakkelijk is om voor ieder goed te doen,en dat hij het oplossen van de economische problemen aan gespecialiseerde lui overlaat.

   Het is iets wat hem dagelijks bezig houdt om de Thaise bevolking een beter leven te geven.Hij staat open voor iedereen met een voor Thailand gunstig idee om de actuele problemen aan te pakken en daar waar nodig is te verbeteren.

 6. Jacques zegt op

  Ja voor een hoop mensen in Thailand is het kommer en kwel. Met laag betaalde baantjes en zonder opleiding van betekenis het leven door dan is 55 jaar al genoeg om te stoppen. Een aanzienlijk aantal mensen en zeker onder het manneljke deel legt dan al het loodje. Als er geld binnenkomt is het zo weer uitgegeven en ja morgen zien we weer. Lekker aan de drank tot je lever het begeeft. Het is het ene gat met het andere vullen.
  Er staat bij ons een apartementencomplex met 660 flats die waren in een week tijd verkocht. Prijs nog onder 1 miljoen bath dus te doen ook voor de thai. Nu na 2 jaar staat er erg veel te huur en te koop. Velen kunnen het niet meer opbrengen en dan over naar plan b. Zo heb je geld en koop je maar wat zonder termijn visie en dan blijkt het toch weer tegen te vallen en anders te zijn. Discipline en inzichten die om moeten. Hoe dit op te lossen. De trots, de eigenwijsheid, het na aapgedrag. Een cultuurshock is nodig om de negatieve spiralen om te zetten in positieve. Ik gun het de mensen van harte dus regering geef ze wat meer financiële armslag, maar ik heb ook het idee dat dit een druppel op een gloeiende plaat is.

 7. Hans zegt op

  Ik vind dat nogal meevallen 27.000 bath per maand. Is ongeveer 725 euro.
  Het is natuurlijk een gemiddelde, zo zullen er ook veel mensen zijn die minder verdienen.
  Maar 725 euro is ongeveer vergelijkbaar met 2000 euro in Nederland als je kijkt naar de prijzen en levensstandaard daar. Huis huren in Thailand ongeveer 150-200 euro per maand en dan heb je een heel behoorlijk huis voor dat geld. Hou je 525 euro over. Verwarming hebben ze daar niet. Ziektekostenverzekering is stukken goedkoper dan hier (voor de Thai wel te verstaan). Hetzelfde geldt voor elektra, water, benzine etc.
  Geen rare gemeentelijke belastingen zoals wij die hier in Nederland kennen. Zeg 100 euro andere vaste lasten per maand in Thailand. Heb je 425 euro te besteden voor eten, kleding en andere zaken. En dat is vele malen goedkoper dan in Nederland. Vergelijkbaar met Nederland 1000-1100 euro.
  Ik ga straks met vroegpensioen en ga emigreren naar Thailand en moet dan rond komen van 35.000 bath (950 euro) in Thailand. Is ongeveer 2500 euro in verhouding met de lasten in Thailand vergelijkbaar met Nederland. Je zal mij niet horen klagen. Ik heb straks meer te besteden dan ik nu kan in Nederland.
  Hans

  • Henk Wag zegt op

   Beste Hans, je hebt geen idee waar je over praat; kennelijk “ken” je Thailand totnutoe uitsluitend als vakantieganger. Welnu, je gaat dus emigreren naar Thailand met een inkomen van 950 Euro p.m. ?
   Dan is ‘t te hopen dat je een flinke spaarpot achter de hand hebt want voor een jaarvisum (en dat zal je als immigrant nodig hebben) heb je te weinig inkomen, en krijg je dat dus niet. Hoe denk je dit te regelen ? Ik woon al heel wat jaren in Thailand, maar met een inkomen van 950 Euro zou ik er niet over piekeren om naar Thailand te emigreren, maar lekker in NL blijven met z’n goeie sociale voorzieningen.

 8. janbeute zegt op

  Het wettelijk minimum loon in Thailand is inderdaad 300 bath .
  Maar ik weet dat er velen zijn die de 300 bath niet uitbetaald krijgen door hun werkgever .
  Vooral in de garment industrie .

  Jan Beute .

  • theoS zegt op

   janbeute, klopt als een bus. Die Baht 300- per dag wordt alleen maar door de grote bedrijven betaald, zoals Tesco, Big C, 7/11 en grote corporaties. De kleine private shops betalen nog steeds maar Baht 200- en er zijn er zelfs, diep in de sois gevestigd, die maar Baht 150- betalen. Dit ondanks het wettelijk vast gestelde minimum loon.

 9. marc zegt op

  Het is naar mijn mening allemaal veel te snel gegaan in Thailand ( niet alleen in Thailand) ….Terwijl er 40 jaar geleden omzeggens niks was en 80 % van de mensen misschien nog nooit een bankbriefje in hun handen gehad is het nu voor velen omgeslagen

  Het doet me een beetje denken aan wat Geert Mack schreef over de U.S in de jaren 50 en 60….Toen vond ook iedereen het normaal van zijn motor niet meer stil te leggen…..Een beeld dat ik nu ook zie langs de benzinestations onderweg….mensen gaan eten en laten de motor een uurtje lekker draaien…..laten zien dat het me niks kan maken …geld genoeg. Probleem is natuurlijk al die mensen die dat allemaal zien en ook willen maar het zich in feite niet kunnen permitteren……ook bij ons was dat zo 60 jaar geleden de auto moest zeker groter zijn dan die van de buurman.

 10. Kalebath zegt op

  Dit zal de kleine boeren nog meer de schulden in drukken. Mogen ze de boeren wel gewoon een eerlijke prijs garanderen want zij moeten toch ook hun personeel betalen.

 11. David H. zegt op

  Men zou al eens eert kunnen beginnen met de kredieten terug te draaien …., alsook de publiciteit ervan…, ieder zijn auto of suv, is mooi voor de economie (lees de pocket van de hi so..)maar .eens men die heeft zitten de meesten in de strop , tja de publiciteit en de mooie “rich people soaps” laat ieder dromen tot het een nachtmerrie wordt..

  • janbeute zegt op

   Inderdaad David .
   Als je hier dagelijks de TV aanzet op wat voor kanaal dan ook .
   Dan wordt je overspoelt hoe mooi het leven kan zijn .
   Mobieltjes , slanke dames en shampoos , sportieve autoos en brommers .
   Aircoos , het kan niet op .
   Zinloze talk shows , met mooie meiden en actrices ed die nog nooit ooit echt een slag gewerkt hebben , laat staan buiten in de zon te hebben gezeten .
   Lenen, lenen , betalen betalen .
   Dit is het beeld dat vooral de Thaise jeugd elke dag weer ziet .
   En bij hun arme ouders druk op de ketel zetten , om ook maar weer het nieuwe modieuze model van Honda of Yamaha te kopen op afbetaling .
   Want ik moet goed overkomen bij mijn mede scholieren en vrienden .
   Want wie wil er nog rijden op een Honda Dream of Wave .

   Jan Beute .

  • Marc zegt op

   Inderdaad….maat Thais zouden ook eens moeten proberen afstappen van dat gezichtsverlies. Wie bv in Bangkok niet met de dure auto komt werken wordt aanzien als een loser. Dat die autobestuurder er drie keer langer over zet door de files dan degene die gebruik maakt van het openbaar vervoer deert hen niet het aanzien is nu éénmaal belangrijker. Thais zouden ook moeten afstappen van het idee dat tweedehands kopen niet automatisch de boze geesten aantrekt en nog minder ongeluk brengt. Thais zouden ook moeten leren dat een huis niet noodzakelijker wijze 3 badkamers hoeft …..en nog minder 4 slaapkamers. Thais zouden ook eens moeten afstappen dat geluk hebben en gelukkig zijn niet hetzelfde is.
   Maar zoals ik hier wel meer lees…het is voor vele mensen allemaal veel te snel gegaan….mensen in Thailand zijn van onder hun palmboom op amper 20 jaar tijd in een kapitalistische maatschappij gekatapulteerd geweest en hebben nooit de kans gehad zich stapsgewijs aan te passen aan de nieuwe wereld.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website