De schuld per huishouden in Thailand is dit jaar met 20,2 procent gestegen, het hoogste percentage in negen jaar. De totale schuldenlast is 11 biljoen baht. Toch denken experts dat dit geen reden is voor grote ongerustheid.

Uit een onderzoek van de University of the Thai Chamber of Commerce (UTCC) blijkt dat huishoudens een gemiddelde schuld hebben van 298.000 baht, dat was eind 2015 nog 248.000 baht.

Volgens Thanavath Phonvichai, directeur van het Center of Economic and Business Forecasting van de UTCC, is de situatie minder ernstig dan het lijkt. De meeste schulden zijn gemaakt bij banken en niet meer in het zwarte circuit, zoals bij geldwoekeraars. Bovendien zijn de meeste schulden gedekt door onderpand.

Veel schulden worden gemaakt voor het leasen van auto’s, hypotheken, de aanschaf van zware machinerie en kredieten voor werkkapitaal. Daardoor het effect op de NPL’s (non-performing loans) van banken, beperkt, aldus Thanavat.

“De stijging van de huishoudschulden is in 2013 begonnen”, zegt Thanavath. De regering Yingluck begon toen met een steunprogramma voor de aanschaf van de eerste auto en het eerste huis. Het omstreden hypotheeksysteem voor rijst, was het meest schadelijk. Omdat men dacht dat er financieel veel beter van te worden werden veel luxe goederen, zoals auto’s, elektrische apparaten en dure smartphones op de pof gekocht.

Volgens Thanavath zijn de gevolgen daarvan verstrekkend: “Door de zwakke economie dit jaar hebben kleine bedrijven minder geld beschikbaar waardoor zij genoodzaakt zijn om geld te lenen. Een reden waarom de schulden omhoog zijn geschoten.”

Met 81,5 procent van het bruto binnenlands product aan schulden staat Thailand in de top tien van landen met de hoogste huishoudschulden ter wereld.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Huishoudschulden Thais het hoogst in negen jaar”

 1. Ger zegt op

  20 % stijging van de persoonlijke schulden in 1 jaar terwijl gemiddeld inkomen niet toeneemt.
  En dan wordt er beweerd door Thaise “experts” dat het geen probleem is. Het zal toch terugbetaald moeten worden en dan wordt het een steeds groter probleem als de huishoudens bijna geen inkomensstijging hebben.

  Gelukkig denken de echte experts, in het buitenland, er anders over : negatief dus die toenemende schulden.

  En dan het verhaal van de onderpanden : steeds meer boeren raken hun land kwijt vanwege het niet terug kunnen betalen.

  • harmjan de tuinman zegt op

   De thaise “experts” redeneren vanuit het bank perspectief. Niet betalen, auto terug, land veilen enzovoorts. Het lot van de schuldenaar zal ze een zorg zijn. Wat een land met zulke experts.

  • Leo Th. zegt op

   Een stijging van de huishoudschuld met 20% is nogal wat en of daar nu wel of geen onderpand tegenover staat doet aan die schuld niets af. Ben het dan ook eens met Ger dat de problemen voor de Thaise huishoudens steeds groter worden en de Thaise experts, die waarschijnlijk zelf een dik belegde boterham hebben, zouden er beter aan doen om dat te onderkennen i.p.v. het probleem te bagatelliseren.
   Hoewel je van het minimum loon van 300 Bath p/d sowieso nauwelijks kan rondkomen is het voor laaggeschoolden in Thailand ook steeds moeilijker om werk te vinden. En ja, menig Thai koopt van alles op de pof, zij willen vandaag profiteren en zien morgen wel waar het schip strandt.

   • Ceesdu zegt op

    Beste Leo,

    Het minimum loon, in de isaan hebben ze het volgende bedacht de werkweek is 7 dagen de dag duurt 12 uur geen vrije dagen meer een borg van tussen de 3000 en 5000 Baht is geen uitzondering en het maandloon is 7000 Baht vooral nieuwe bedrijven en nieuwe contracten doen dit.

    Groetjes Cees

 2. Eddy zegt op

  De grote klap gaat komen, deze regering promote geld lenen, waardoor schulden nog groter worden.
  Zelfmoorden onder de boeren neemt schrikbarend toe. Overal worden er gigantische projekten uit de grond gestampt. Maar meer dan de helft daarvan staat leeg. Vele autos worden door de bank teruggehaald, omdat men niet weet hoe budgetering werkt. Een thai geeft alles ineens uit. Als er een nieuw mobieltje uitkomt wilt men het kost wat kost hebben., Bath is te duur, exporteurs klagen steen en been, maar de elite interessert het niks. Die leven in hun glazen toren. De klap gaat komen, de vraag is alleen wanneer.

 3. Ceesdu zegt op

  Het zwarte circuit groeit maar anders dan gedacht, er wordt nu geen geld uitgeleend maar goud verkocht dat goud breng je naar de goldshop en krijg je geld voor het tedure goud wat je eerst gekocht hebt, dat los je dagelijks af met tenminste 100 Baht. Zo zijn er ook geen woekeraars meer alleen hele dure goldshops

  Fijn weekend Cees

 4. Fransamsterdam zegt op

  Het is het hoogste bedrag in negen jaar. Dat wil zeggen dat het negen jaar geleden nog hoger was.
  Uit het tabelletje blijkt dat het in 2012 iets meer dan de helft van nu was.
  Tussen 2007 en 2012 moet de totale schuld dus ongeveer gehalveerd zijn.
  Het zou interessant zijn om te weten welke factoren daar toen voor gezorgd hebben.

  • Tino Kuis zegt op

   Hier staat de ontwikkeling van de huishoudschulden in Thailand van1992 tot 2016, geleidelijk van 30 naar 70 % van het BNP nu met een piekje in 1997-8 tijdens de economische crisis.

   http://www.tradingeconomics.com/thailand/households-debt-to-gdp

   Andere cijfers laten zien dat ongeveer 1/3 van de schuldenlast een huishypotheek betreft, 1/3 een lening voor een bedrijf en 1/3 voor consumptieve doeleinden.

   En verder sparen de Thais gemiddeld zo’n 8 % van hun inkomen per jaar.

 5. Peter V. zegt op

  Als voorbereiding op het record van volgend jaar krijgen de boeren een credit card:
  http://m.bangkokpost.com/business/telecom/1087041/baac-to-supply-debit-cards-to-farmers

 6. Mark zegt op

  Mensen leren sparen? Hiervoor de juiste aanmoedigingsmaatregelen nemen? Ondersteuning van innoverend economisch levensvatbaar economisch initiatief met (micro)krediet en passende begeleiding?

  Neen, dat zal de heersende politieke klasse en hun handlangers in groene jassen zelfs nog niet overwegen.

  Lekker veel krediet verschaffen aan massa’s mensen die het zich met zekerheid niet kunnen veroorloven, bij voorkeur met onderpand dat tegenwaarde heeft. Kan lekker aangeslagen worden. Zo pikt de heersende klasse en haar handlangers in groen jassen de gronden van de boeren in. Restauratie naar een Thais “Ancien Regime”.

  Circa 50 % van de Thais moet van landbouw leven terwijl de agrarische sector in het BBP nog maar amper 10% weegt. Er is hoogdringend maatschappelijke nood aan een degelijke economische reconversiepolitiek. Daar is jammerlijk nauwelijks aandacht voor, niet in politieke kringen, niet in “bevoegde” ambtelijke cenakels en zelfs niet in academische kringen.

  Het is één van de échte tijdbommen die tikt in Thailand. Met een kredietkaartje van BAAC wordt de bom enkel een tijdje vertraagd.

  Als commerciële banken hun medewerking niet willen verlenen aan dit creditcard programma zegt dit alles over de doelmatigheid en het risicogehalte van het BAAC/Krungthai creditcard programma.

 7. Jaap zegt op

  Als ik het goed heb is er sprake van een debitcard, dus als er geen geld op de rekening staat ook niets kopen. Eigenlijk net als bij ons pinnen

  • Peter V. zegt op

   Het artikel is ‘imho’ vrij onduidelijk.
   Er is inderdaad sprake van een debit card, maar ook van het leren omgaan met credit cards en 30 dagen rentevrije leningen.

 8. fred zegt op

  Het enige dat ik zie is dat de showrooms uit de grond komen als paddestoelen…..De gemiddelde Thai rijdt nu al in een auto van rond de 30.000 euro.
  De tweedehandsauto’s zijn bijna even duur als een nieuwe….wat betekent dat er weinig aanbod is en grote vraag……Dus dat fabeltje dat ze allemaal hun auto moeten verkopen is larie en apekool

  Alle kinderen hebben een scooter onder de kont…niemand doet 50 meter te voet…..Iedereen heeft een smartphone. Een vrije dag en alle Thais rijden naar de kusten waar ze zich te pletter eten en drinken.
  De woonwijken groeien aan een waanzinnig tempo…..grote huizen….4 kamers …3 badkamers….

  Ik zie alleen dat Thailand steeds welvarender wordt…….

 9. Peter V. zegt op

  Bijna overal in Thailand zie je op electronica (tv’s etc.) de transparante beschermlaag nog zitten.
  Volgens mij doet men dat om het makkelijker in te kunnen leveren als dat gevraagd wordt.
  Het kan in ieder geval niets met zuinigheid te maken hebben, niets dat je uitleent krijg je heel terug 🙂
  Met andere woorden, men leeft bewust op de pof en als het terug gehaald wordt, dan heb je er toch een tijdje van genoten.
  Als dat inderdaad de mentaliteit is dan gaat het percentage niet snel omlaag.

  • Rob V. zegt op

   Volgens mij is het laten zitten van beschermfolie juist wel grotendeels uit zuinigheid. Ik liet dat altijd zitten en mijn Thaise lief deed hetzelfde. Hadden we net een nieuwe laptop en gooide ik soepeltjes een sleutelbos op de laptop. Hommeles, de laptop kreeg meteen een inspectie op krassen en ze had een klein krasje ondekt als je er met de juiste lichtinval naar keek. Beschermfolie bleef dan ook zitten tegen de krassen zei ze. Of het laten zitten van die folie van meerwaarde is bij kopen op afbetaling? Geen idee, ze spaarde eerst geld voordat ze iets kocht -ook voordar ik in haar leven kwam-.

   Op krediet kopen heeft naar mijn idee alles te maken met ook ‘belangrijke’ dingen liever vandaag dan volgend jaar te kunnen hebben. In deze wereld kan bijna niemand in Nederland of Thailand zonder smartphone, flatscreen, tablet of vervoersmiddel. En ach wat is nu 5-10% rente per maand? Een kapitaal aan rente over de hele periode maar daar staan weinige bij stil. De behoefte, hebberigheid, om iets te krijgen moet onmiddel worden voldaan, en de kosten lijken mee te vallen.

   Leren dat sparen verstandiger is zal wel iets helpen maar verwacht geen wonderen bij zo’n mentaliteitsverandering, en dan vraag ik me zelfs af hoe collectief de spaar/leen cultuur is voor een land. Als het geld brand dan helpt betere wetgeving (en controle) op kredieten toch een stuk meer. Laat de consument dus minder makkelijk op de pof leven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website