Mensen die in de rij stonden voor een geldautomaat in Nakhon Ratchasima, viel het op dat twee mannen wel erg veel geld opnamen. En toen ze enkele bankpasjes lieten vallen, kregen ze argwaan en belden 191. Daarmee kwam een eind aan een praktijk die de laatste weken weer volop in het nieuws kwam: het skimmen van bankpasjes.

Eigenlijk is dat merkwaardig, want er wordt al heel lang geskimd en sinds begin dit jaar is 70 tot 80 miljoen baht van bankrekeningen geplukt. De arrestatie in Nakhon Ratchasima zal ook weinig zoden aan de dijk zetten, want de twee Russen zijn kleine jongens en de bende in opdracht waarvoor ze werkten, bevindt zich elders.

De afgelopen twee weken waren 43 klanten die gepind hadden bij een ATM voor 7-Eleven in All Seasons aan de Witthayu Road, de pineut. Hun bankrekening werd in de Oekraïne geplunderd. Vorige week kreeg de ATM van de TMB in CP Tower 3 in Phaya Thai ongewenst bezoek. De buit bestond uit 700.000 baht, opgenomen in Surat Thani, vermoedelijk door een Maleisische bende. En 78 klanten die gepind hadden bij de ATM van de Bangkok Bank voor het Apollogebouw aan de Witthayu Road, gingen voor 1,3 miljoen baht het schip in. Ook weer Oekraïne.

Hoe doen die gasten dat toch? Er zijn twee manieren: een cameraatje, geplakt tegen de bovenkant van de ATM in dezelfde kleur of aan de zijkant in een doosje met reclamemateriaal, kijkt mee als de pincode wordt ingetoetst, en een lezer in de pasopening leest de magnetische strip op het bankpasje. Omdat klanten hun hand er boven begonnen te houden, is nu een tweede, veel geavanceerder methode in zwang gekomen: een nep toetsenbord dat op het toetsenbord wordt geplakt en een nep pasopening.

Wie heel goed oplet, kan dat zien. Het toetsenbordje is dikker dan normaal; de pasopening is niet verzonken in de automaat, maar hangt ervoor, en zit soms zelfs los. Bijgaande foto’s spreken boekdelen.

De skimbendes incasseren het geld ook niet meer zelf. Ze maken valse pasjes en verkopen die voor 3.000 baht per stuk. Meestal 30 tot 50 per keer, omdat ze niet allemaal (meer) functioneren. Het geld wordt contact opgenomen of er worden online aankopen mee gedaan.

Bij bankpasjes met een chip in plaats van een magneetstrip zullen de heren (en dames?) skimmers iets anders moeten bedenken, want volgens de banken is de code niet te kraken. De Bank of Thailand heeft daarom de banken geadviseerd alleen nog maar bankpasjes met een chip uit te geven. Tegen 2015 zou die operatie moeten zijn voltooid.

De Bangkok Bank begon er al in 2008 mee, maar de pasjes zijn nog niet erg populair omdat ze alleen bij de eigen bank gebruikt kunnen worden. De andere banken zijn nog niet zover. In de tussentijd krijgen de klanten het advies hun pincode maandelijks te wijzigen en verdachte automaten te mijden.

(Bron: Spectrum, Bangkok Post, 24 november 2013)


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Hoe wordt een bankpasje geskimd? Zo dus!”

 1. dirk zegt op

  een vraagje naar aanleiding van dit artikel. Ik lees dat een pas met een chip veilig is ivm. skimmen. Mijn rabopas heeft een chip en een magneetstrip. Welke wordt nu gebruikt in Thailand?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ dirk Zoals in de posting staat, is de Bangkok Bank de enige bank waarbij met een chippas geld kan worden opgenomen, maar of dit voor alle ATM’s van de bank geldt, weet ik niet. Ik dacht van niet. Vraag het aan de bank zelf.

 2. Dave zegt op

  In Thailand zal net als in de meeste andere landen buiten Europa de magneetstrip gebruikt worden. Vandaar dat je bij de Nederlandse banken ook je profiel dient aan te passen als je op vakantie gaat buiten Europa. Ook is er voor gekozen om de hoogte van de opnames te beperken buiten Europa. Door deze maatregelen zijn de schadegevallen door skimming in Nederland met 80% verminderd

 3. top martin zegt op

  Nog even dit. Met veel tam tam werd in Duitsland een paar jaar geleden op de TV de chip op de EC (Bankpasje) geintroduzeerd als het ei van Kolumbus in zake pasjes veiligheid. Meteen nadat de TV zending ten einde was, demonstreerde leden van de Hamburg Computer Chaos Club hoe zij dit steen vaste onknakbare systeem binnen 30 Minuten -geknakt- hadden. Dat was lachen

  In de bits en bytes wereld gelt een gouden regel nl. ; het door een menselijk brein bedachte systeem kan door een ander brein, wat net iets slimmer is, Buiten werking worden gesteld. En deze slimme breinen bestaan, heel vaak bij kriminelen.

  Dat gelt bv. ook voor de -versleuteling- van bv- jouw wifi systeem thuis. Jij hebt WPA2 ?. Dat kan binnen een uur geknakt worden. En hoe ?. Dat ga ik je niet zeggen, Maar Google maar eens een beetje op dit thema. Je gaat verbaasd staan wat je allemaal te lezen krijgt.

  Bij het pinnen kun je opassend genoeg zijn. Ik hoop dat jij schade vrij blijft.

  Terug komend op dit Thema: het is ook de reden dat banken jouw je schade betalen. Ze weten dat hun systeem helemaal niet waterdicht is. Maar de schade voor de banken is nog altijd kleiner als duizenden mensen personeel in dienst te hebben die jouw 24 uur lang jouw geld aan de Counter uitbetalen.
  top martin

 4. Castille Noel zegt op

  Gebruik geen kaart meer uit belgie maar laat elke maand geld overstorten van mijn belgische bank
  kost mij voor 1640 euro 11,32 Euro extra komt ongeveer elke maand 68000 bath Thaise rekening die ik nu
  gebruik staat ook nooit in de lopende maand heel veel geld op juist na storting huishuur eraf electra en
  water zakgeld voor mijn echtgenote . Als ze die skimmen is een thaise kaart van Kasikorn zullen ze daar
  toch niet veel mee kunnen uitrichten . Is een debetkaart en kan niet onder 0 iets afgehaald worden .
  Volgens de bank worden bijna geen thaise bankkaarten geskimd is niet veel mee te verdienen? Of dat werkelijk waar is weet ik niet kunt u ook laten verwittigen per sms bij elke verrichting boven een bepaald
  bedrag dan word als u geen toelating geeft de transactie afgebroken of dat werkt weet ik niet ?

 5. Willem van Doorn zegt op

  Ik vind geld pinnen veel te ingewikkeld. Wat je allemaal wel en niet moet doen als het toch alleen maar om 20.000 Baht gaat en om jouw in te tikken pincode, is onbegrijpelijk. Ik loop dus de bank binnen en vraag daar of iemand van het personeel mij helpen wil. Nou, en die is er altijd, en helpt me. Hij (of zij) kijkt netjes een andere kant op als ik mijn code intik, en dat is het dan. Kan ik bij deze gang van zaken dan toch geskimd worden?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Willem van Doorn @ topmartin Willem: De kans dat met een ATM binnen een bankgebouw is geknoeid lijkt me vrijwel nihil. Dus nee. Martin: Of een chippas gekopieerd kan worden is niet relevant in dit verband. Een dief moet snel en onzichtbaar kunnen werken. Inbraakbeveiliging bijvoorbeeld heeft geen ander doel dan te vertragen. De chippas is dermate goed versleuteld dat het veel te lang duurt de code te breken. En dan zal er ook nog apparatuur moeten zijn om de gegevens van de pas te kopiëren. Conclusie: een chippas vormt een veel betere bescherming tegen skimmen dan een pas met een magneetstrip.

 6. Henk zegt op

  Die gasten moeten ze gelijk 6 jaar geven.

 7. Willem van Doorn zegt op

  De ATM waar ik pin staast niet binnen het bankgebouw, maar aan het gebouw aangebouwd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website