Seven Smulders met Chargé d’Affaires a.i. Susan Blankhart op de ambassade in Bangkok. Foto: Facebook Nederlandse ambassade in Bangkok

Seven Smulders met Chargé d’Affaires a.i. Susan Blankhart op de ambassade in Bangkok. Foto: Facebook Nederlandse ambassade in Bangkok

Door de vele reisbeperkingen als gevolg van het coronavirus heeft de Nederlandse Ambassade de afgelopen maanden veel Nederlanders geholpen met hun terugreis naar Nederland. De snelle toename in het aantal restricties maakte deze reis voor de een moeilijker dan voor de ander. De Honorair Consuls (HC) hebben een belangrijke rol gespeeld in het beantwoorden van vragen en het assisteren bij de terugreis vanuit Cambodja, Laos en Phuket. Benieuwd naar de verhalen van onze HC’s?

Deze keer spreken we met Seven Smulders, Honorair Consul in Phuket, Thailand.

Voor welke uitdagingen ben je de afgelopen maanden komen te staan door het coronavirus?

Voordat de reisbeperkingen het praktisch gezien onmogelijk maakte om vanaf Phuket naar Nederland te reizen was het consulaat druk bezig met Nederlanders te informeren en adviseren over reis opties naar Nederland. “Het was een uitdaging om landgenoten, die naar huis wilden, te voorzien van de laatste informatie met betrekking tot welke luchtvaartmaatschappijen nog op Nederland/Europa vlogen en wanneer, de beschikbaarheid van plaatsen op die vluchten alsmede welke documenten er benodigd waren om met zo’n vlucht mee te kunnen.”

Op Bangkok na telt Phuket telt het hoogste aantal besmettingen in Thailand daarom besloot de lokale overheid van Phuket tot een lockdown. Hierdoor kwamen de Nederlanders die niet op tijd vertrokken waren vast te zitten op het eiland. Phuket is nog voor onbepaalde tijd gesloten maar sinds 1 mei kunnen mensen onder strikte voorwaarden Phuket over land weer verlaten bijvoorbeeld om terug naar Nederland te reizen, de luchthaven van Phuket is echter nog gesloten. “Een van onze prioriteiten [als consulaat] was om alle vragen stellende landgenoten tijdig en correct te informeren.  Er zijn zoveel nationale –  en provinciale noodmaatregelen van kracht, die van de ene dag op de andere weer kunnen veranderen en dat maakt het soms lastig om door de bomen het bos te blijven zien.”

Wat is het meest bijzondere dat je de afgelopen tijd op je werk hebt meegemaakt?

Phuket is een eiland dat veelal leeft van het toerisme, de reisbeperkingen en lockdown hebben dan ook een grote impact op de lokale bevolking. Gelukkig ontstaan er in crisistijden ook bijzondere initiatieven waarbij mensen elkaar helpen. Zo ook op Phuket, “onder de naam ‘De Nederlandse gemeenschap steunt Phuket gedurende COVID 19’ zijn er de laatste weken door Eddy en zijn staf van restaurant Tiew Ta Tang meer dan 5550 maaltijden uitgereikt aan mensen die door COVID 19 in de problemen waren geraakt. Dit werd mogelijk gemaakt door de (gulle) giften van Nederlanders die hier wonen en van Nederlanders die Phuket een warm hart toedragen.”

Welke boodschap zou je graag willen meegeven aan de Nederlandse gemeenschap in Phuket ?

“Voor diegenen, die hier nog verblijven zou ik zeggen: Stay safe, probeer je aan te passen aan – en zoveel mogelijk te genieten van het nieuwe ‘normaal’. Voor diegenen, die Phuket hebben verlaten: Kom terug zodra het COVID gevaar geweken is en de meeste maatregelen weer zijn ingetrokken; door hier weer op vakantie te komen zult u niet alleen genieten van al het moois dat Phuket u nu te bieden heeft (een zich herstellende natuur en weinig toeristen) maar helpt u ook mee aan het herstel van de lokale economie en de daarmee  verbonden werkgelegenheid.”

Bron: Nederland wereldwijd – https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/thailand/actueel

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website