De Thaise politie heeft de medewerking van Interpol gevraagd om de Oost-Europese bende te vinden die 12 miljoen baht uit de geldautomaten van de Government Savings Bank (GSB) wisten te verduisteren door de beveiliging te omzeilen. De politie onderzoekt of de bende hulp kreeg bij de diefstal. 

De bende zou bestaan uit vijf Oost-Europeanen van wie enkelen al het land zijn ontvlucht. Politiechef Panya Mamen, laat weten dat er dader informatie beschikbaar is over de voertuigen die ze gebruikten en de plaatsen waar ze verbleven. De diefstallen vonden plaats tussen 7 en 30 juli. De bank ontdekte begin deze maand de diefstal.

De criminelen installeren speciale software waardoor ze de volledige toegang tot de geldautomaat krijgen. De software koppelt de ATM af van het netwerk van de bank, waardoor de bank denkt dat het apparaat buiten werking is, zo kan de beveiliging omzeild worden.

GSB maakte dinsdag bekend dat zij het slachtoffer was geworden van een soortgelijke diefstal als een maand geleden in Taiwan. Daarbij werd $ 2,2 miljoen buit gemaakt. Volgens veiligheidsexperts neemt fraude met geldautomaten wereldwijd toe. In mei werden in Japan valse credit cards gebruikt. Binnen drie uur namen ze via 14.000 transacties 1,4 miljard yen op.

Andere banken in Thailand zeggen dat zij de zaken beter voor elkaar hebben dan bij de GSB. De Krungthai bank zegt dat zij hetzelfde type geldautomaat gebruikt, maar veel geïnvesteerd hebben in de beveiliging.

Somnuek Puangpornpita, cyberveiligheid specialist aan de Mahasarakham universiteit, heeft kritiek op de GSB om de slordige beveiliging. Het hacken van geldautomaten is volgens hem niet nieuw. Andere commerciële banken die hetzelfde type geldautomaten gebruiken, hebben de zaken beter voor elkaar.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website