In de ‘Straights Times’ stond een artikel dat er in Thailand sprake is van een recessie. Het woord recessie klinkt heftig omdat het in Nederland vaak gepaard gaat met ontslagen en werkeloosheid. Moeten we ons zorgen maken over Thailand? Ik denk het niet.

Een recessie betekent eigenlijk ‘achteruitgang’. Dit impliceert dat de economische groei daalt en lager is dan gemiddeld. In het Westen spreken we van een recessie indien de groei van het bruto nationaal product gedurende twee opeenvolgende kwartalen negatief is.

Bij snelgroeiende economieën zoals die van Thailand met groeicijfers van boven de 5% hoef je niet snel in paniek te raken. De economie groeit nog wel, maar minder hard.

Het bruto nationaal product van Thailand is in het derde kwartaal met 0,2% gekrompen. Het kwartaal daarvoor met 0,6 procent. Kijk je naar geheel 2010 dan zal de economische groei in dit jaar nog wel uitkomen boven de 6% (de Wereldbank is voor 2010 uitgegaan van een groei van 6.1%). Dat zijn natuurlijk groeicijfers waar veel landen van dromen.

Last van sterke baht

De Thaise baht heeft in de afgelopen 13 jaar nog nooit zo sterk gestaan ten opzichte van de dollar. Maar voor een land dat het moet hebben van de export is een sterke munt een bedreiging voor de concurrentiepositie en dus voor de economische groei. Daar komt bij dat Thailand nu ook last begint te krijgen van de economische teruggang in afzetmarkten zoals Europa en de VS.

Meer info: Straitstimes.com

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Thaise economie in een recessie?”

 1. nuinbkk zegt op

  was dat soms de HKG krant van verleden jaar? Hedenmorgen in de BKK-post eerder dat het te snel goed gaat-wrs. mede door influx van gewin zoekend flitskapitaal. Risico dat het mis gaat-tja, dat heb je in elke economie overal ter wereld elk tijdstip. het kan nl. altijd OF beter OF slechter.
  Voor de geldwisselaars: helaas heeft de koers van de THB niet al te veel te maken met wel/niet florissante economie.

  • Leo zegt op

   Uit mijn eigen ervaring verneem ik bij diverse fabrieken/exporteurs een stagnatie van wel 50%,dit betreft dan wel luxe artikelen voor de Europese/Amerikaanse markt,dus er is zeker wel iets gaande!!
   De berichten in de Thaise kranten ,die neem ik dan maar een korreltje cq. een zak zout.

  • Reuters bericht het ook. Ik den dat het wel klopt: http://in.reuters.com/article/idINIndia-53067420101122?type=economicNews

 2. Leo zegt op

  De sterke Thaise Baht zal zich toch parten gaan spelen in Thailand,de concurrentie positie van export produkten is sterk verzwakt tegenover de Zuid-Amerikaanse landen en Vietnam,begrijp dat er momenteel ook een verandering in de markt voordoet er word meer voor de Aziatische markt geproduceerd dan voorheen met name Japan.

 3. de wijn zegt op

  tis ne keer nie slecht voor thailand dat ze terug met beide voeten op de begane grond komen want de laatste tijd zijn ze maar op een ding uit geld.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website