De economie van Thailand groeit met dubbele cijfers in het eerste kwartaal van 2012, ondanks de verwoestende overstromingen van vorig jaar, zo blijkt officiële gegevens. 

Het bruto binnenlands product (BBP) groeide 11 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, toen de economie al met 10,8 procent steeg. Het zijn cijfers van het Nationale Economische en Sociale Ontwikkeling Board (NESDB). Het BBP steeg 0,3 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2011.

Verwoestende watersnood

De maanden durende overstromingen van vorig jaar doodde honderden mensen en heeft grote schade aangericht aan het industriële hart in het noorden van Thailand en dat van Bangkok. Op het hoogtepunt trof het water 65 van de 77 provincies, overspoelde het honderdduizenden woningen diverse grote industriële parken.

De pogingen van de getroffen bedrijven om de schade aan hun fabrieken te herstellen en de productie weer aan de gang te krijgen, doen de Thaise economie weer herleven. Daarnaast boekte ook de agrarische sector een stevige groei, en ook het vertrouwen van de Thaise bevolking in de economie steeg.

Nu een voor een de fabrieken de deuren weer openen voorspelt het economische planbureau een groei van ongeveer  5,5 procent voor 2012.

Economische risico’s

De industriële sector is nog niet terug op volle sterkte, zei Thanawat Polwichai, directeur van het Center for Economic and Business Forecasting aan de Universiteit van de Thaise Kamer van Koophandel tegenover Franse persbureau AFP.

“De industrie zal verder herstellen in het tweede kwartaal”, voorspelde hij.

Maar de Thaise economie is sterk afhankelijk van de export, de verwachting is dan ook dat de Europese schuldencrisis en de vertragende groei in China een remmende werking zal hebben op de Thaise economie

“Het grootste risico voor ons herstel is de trage mondiale economie, die ertoe kunnen leiden dat onze export afnement, terwijl de industrie te maken krijgt met hogere lonen en materiaalprijzen,” aldus Thanawat.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Economie van Thailand groeit met dubbele cijfers”

 1. Piet zegt op

  Door de overstromingen zijn veel mensen op kosten gejaagd. Er zijn vele nieuwe keukens/bankstellen en koelkasten verkocht aan de thai.

  De thai kennende hebben ze een lening genomen om deze kosten te dekken dus die gaan komende maanden zuiniger leven. De slechte cijfers komen er dus nog aan.

  De baht doet nu nog 39 voor een euro dus toeristen zullen ook wel 3x nadenken voordat ze naar Thailand komen.

 2. Robbie zegt op

  Ik ben heel blij voor de Thaise bevolking, dat het hun land zo goed gaat. Kunnen wij in Europa alleen maar jaloers op zijn. Nu maar hopen dat de gewone man mee kan profiteren van de toenemende welvaart en dat de koers van de Baht t.o.v. de Euro niet al te nadelig voor ons gaat uit vallen.

 3. ruud NK zegt op

  Met statistiek kun je liegen en de werkelijkheid verdoezelen. De kop van het artikel geeft ook de werkelijkheid niet weer. Werkelijk is dat de economie ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar met 0,3% is gegroeid. Ook dit cijfers is overtrokken, want deze groei is exclusief prijscorrecties.Immers alle prijzen zijn flink gestegen.

  Thailand is zeker niet op het groeipad zoals wordt gesuggereerd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website