Thailand heeft te maken met de ergste droogte sinds 20 jaar. Boeren wordt gevraagd om water te besparen en desnoods de oogst verloren te laten gaan. Desondanks gaat het Thais nieuwjaarsfeest met water smijten (Songkran) gewoon door. Het toerisme is kennelijk voor de  militaire machthebbers belangrijker dan het gebrek aan water.

Het Thaise ministerie van Toerisme kreeg de opdracht de droogte voor toeristen te relativeren, zodat niemand zijn of haar vakantieplannen zou omgooien uit angst voor een watertekort. Het gaat om honderden miljoenen euro’s aan inkomsten die de toeristische sector anders misloopt. In totaal worden zo’n half miljoen bezoekers verwacht voor het festival.

Volgens milieu-activisten is het misplaatst om Songkran dit jaar door te laten gaan, nu meer dan de helft van de 77 provincies last hebben van de ergste droogte in twee decennia. Ze willen solidariteit voor de boeren, die vanwege de droogte wel van de autoriteiten hun watergebruik moeten beperken. In sommige gebieden is het kraanwater al afgesloten.

De regering komt niet verder dan ouders op te roepen om hun kinderen te leren zuinig met water om te gaan en het niet drie dagen lang rond te spuiten. Tegenstanders van het festival vinden dat de regering zijn prioriteiten niet op orde heeft. Er zijn wel strenge regels voor vrouwen en transgenders die zich te schaars kleden. Zij kunnen daarvoor gearresteerd worden.

Bangkok treft op eigen houtje maatregelen om het watergebruik te beperken. Zo is er een avondklok voor watergevechten na 21.00 uur en wordt het festival beperkt tot drie dagen. Zo hoopt de hoofdstad tot 5 miljard liter water te besparen.

In de toeristische trekpleister Ayutthaya, met zijn beroemde ruïnes van het gelijknamige oude koninkrijk, proberen ze op een wel erg bijzondere manier water te besparen. Ze zeggen daar olifanten te trainen minder water te verbruiken bij de festiviteiten en beter te mikken op mensen, zodat er minder water wordt verspild.

Bron: NOS


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Droogte of niet, Songkran gaat door omwille van het toerisme”

 1. TAK zegt op

  De meeste toeristen die ik ken blijven juist weg ivm
  Songkraan. De buitenlanders die in Thailand wonen,
  blijven of binnen of gaan een weekje naar bijvoorbeeld Bali of de Filipijnen om Songkraan te ontvluchten.

  • marino zegt op

   Inderdaad Tak,ik woon nu bijna 21 jaar hier en ontvlucht steeds dit kinderachtige waterfestival.

   De Thais maken er een drama van,want een Songkran zonder water is geen sonkran voor hen.

 2. John Chiang rai zegt op

  Gezien de droogte zou men betreffende Songkran rustig beperkingen kunnen opleggen met welke intensiteit men vieren kan. Ik denk dat iedere toerist die een beetje verstand heeft hier het volste begrip voor heeft. Om zelfs boeren te vragen te sparen met water,en desnoods een totaal verlies van de oogst in koop te nemen, is eigenlijk aan domheid niet te toppen. Als het later gaat om een eventuele schadeloos stelling,zou ik graag willen weten,hoe deze militair regering dit denkt op te lossen. Bovendien als het militair nu opeens het toerisme zo belangrijk vindt,begrijp ik vele maatregelen niet ,die door het zelfde militair zijn toegepast, die veel toeristen bewogen hebben weg te blijven.

 3. Jack G. zegt op

  Ik ben nooit met dit feest in Thailand dus ik weet er niet zoveel van hoe het nu in het echt is. Ik dacht dat dit echt een feest voor de Thai was en in mindere mate voor de toerist. De Thai vindt dat er met water gegooid moet worden en veel toeristen blijven thuis en wachten al dat water even af. Tuurlijk zien we de beelden uit Pattaya voorbij komen waar sommige toeristen in zo’n zakhouder rond hun klok en hamergebeuren rondrennen met een waterpistool, maar dat zijn denk ik de beelden die het nieuws halen.

 4. Jacques zegt op

  Het overgrote deel dat aan deze waterverspilling gekte meedoet is van Thaise origine. Bij de toeristisch plekken doen buitenlanders ook mee want je ontkomt er op die dagen niet aan, tenzij je je opsluit maar daarvoor ga je niet op vakantie. Wellicht zijn er ook buitenlanders die dit prachtig vinden. Ik heb ze wel gezien in alle soorten en maten. Dat de regering ook oog heeft voor de inkomsten van de mensen die hier een flinke boterham aan (kunnen)verdienen is niet meer dan logisch. Het is een belangenafweging en achteraf zal blijken of deze overdone is of niet.
  Wel zou ik als regering op die plekken waar er onvoldoende water is een totaal verbod in laten stellen. Verspilling van water zo die er nog is op de plekken van schaarste of gebrek kan echt niet door de beugel.

 5. leon1 zegt op

  Vind het zelf niet verstandig om Songkran door te laten gaan.
  Men is moreel en solidair verplicht om het dit jaar te verbieden.
  Leon.

 6. Daniël zegt op

  Ik heb verleden jaar voor de eerste keer Songkran gevierd in Thailand in het dorp vanwaar mijn vrouw afkomstig is. Toen heeft men met water gegooid naar de voorbijgangers vanaf 3 dagen vóór het eigenlijke feest. Ik vond dat zo fantastisch, dat ik besloten heb, om dat dit jaar opnieuw te vieren. Mijn reis heb ik wel reeds in november geboekt, dus ik wist toen nog niks over de huidige droogte…

  Vandaag was de laatste dag vóór Songkran. Ik moet jullie zeggen, dat ik nog niemand met water zien gooien heb…

  Aansluitend op een eerdere reaktie, kan ik zeggen dat ik ook westerlingen ken, die Songkran liever vermijden
  Maar wat is het eerste dat westerlingen opzoeken bij hoge temperaturen, zoals 40 graden hier???.

 7. angelique zegt op

  De meeste buitenlanders die ik ken (en die hier dus wonen) blijven thuis tijdens dit feestgedoe. De toerist die hier tijdens Songkran is doet vrolijk mee met het water smijten. Had gehoopt dat er maatregelen zouden komen maar ben bang dat het net zo groots (of grootser) als voorgaande jaren wordt, dus enorm veel waterverspilling. Van origine is het de bedoeling een klein beetje water op de schouder en verder niet. Heb het zelf ooit een keer zo mogen meemaken en dat was indrukwekkend. Maar het smijten met emmers (smerig) water of ijswater is gewoon niet leuk meer, zeker niet als je op de motor rijdt. Maar goed… the party must go on… en het water smijten zal in volle hevigheid losbarsten, ongeacht het schrijnende tekort en de droogte

 8. Danzig zegt op

  Hier in Yala wordt het zeer kleinschalig gevierd en alleen door de boeddhisten. De moslims vieren het in de regel niet, wat betekent dat het lekker rustig blijft. We hebben de laatste dagen al genoeg regen gehad dus op weer een nat pak zit ik niet te wachten.

 9. Valentine zegt op

  Als (de meeste van) jullie nu eens het Thaise nieuws of de dagelijkse staatsberichten in the gaten houden. Is er wel degelijk een streng advies van de staat uitgebracht. Dit omvat 2 mogelijkheden: 1. Traditioneel alleen een klein bakje water over de handen gieten. Zoals ook de Boeddha beelden “gewassen worden” en hor het in de oude dagen traditioneel gebeurde of 2.: een plantensproeier te gebruiken. Het blijft moeilijk om zoveel miljoenen mensen hun Nieuwjaar perikelen te verbieden. Meeste van jullie denken aan een watergooi feest eens per jaar. Maar de echte viering is het nieuwe jaar (Boeddhistisch) in te luiden en een soort van nieuwjaars schoonmaak ritueel te ondergaan. Een verbod op de traditie is praktisch onmogelijk en onuitvoerbaar.

 10. theoS zegt op

  Hier, waar ik woon, is het water gesmijt maar een halve dag. Elk jaar op de 17e april van 1200 tot 1700, dan is het voorbij. ‘s Morgens kun je nog gewoon rustig winkelen, om nog evt een water pistool te kopen, en tegen twaalven gaan alle shops en winkels dicht. Feest voorbij.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website