Corruptie in Thailand wordt minder

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags:
14 augustus 2015

Volgens de rector van de universiteit van de Thaise Kamer van Koophandel (UTCC), mevrouw Saowanee Thairungroj, is de situatie omtrent corruptie in Thailand aan het verbeteren.

De corruptie-index (van 0 tot 100, waarbij 0 zeer corrupt en 100 vrij van corruptie betekent) stijgt van 49 naar 55 in vergelijking met vorig jaar. Kickback betalingen, die gewoonlijk 30% van het nationaal budget uitmaken, zouden zijn gedaald naar slechts 10%.

De cijfers zijn het resultaat van een regelmatige enquête onder 2400 deelnemers, particulieren, ondernemers in de particuliere sector en ambtenaren in de publieke sector, dat dit keer recent in juni werd uitgevoerd. De vorige enquête, die dus het indexcijfer 49 opleverde, dateert van december 2014.

Mevrouw Saowanee constateerde op een persconferentie dat de situatie van corruptie in Thailand duidelijk aan het verbeteren is. Zij vertelde ook dat elke stijging van de corruptie-index met 5 punten een verbetering van het BBP van één procentpunt vertegenwoordigde.

Voor schade veroorzaakt door corruptie bij projectaanbestedingen van de overheid wordt vastgesteld dat particuliere ondernemers tussen 1 en 15%, zeg maar gemiddeld 10% aan corrupte ambtenaren betalen. Dat was twee jaar geleden nog 30%.

Op de persconferentie deelde de directeur van het UTTC Centre for Economics and Business Forecasting, Dr. Tanawat Pholvichai, nog mede dat de militaire machthebbers corruptie serieus aanpakken. Hij constateerde dat kickback betalingen van gewoonlijk 150 tot 200 miljard Baht zijn gedaald naar 53 tot 100 miljard Baht. Anders gezegd, een besparing voor de nationale begroting van ruim 100 miljard Baht.

Bron: PBS English News

13 reacties op “Corruptie in Thailand wordt minder”

 1. Daniel VL zegt op

  En wat zijn dan die kickback betalingen ??

  • Frans Nico zegt op

   De meest gebruikelijke corruptiepraktijken bij procedures voor het plaatsen van overheidsopdrachten zijn de zogenaamde “kickback” (d.w.z. de betaling van smeergeld aan de ambtenaar die de aanbestedingsprocedure heeft beïnvloed), de manipulatie van aanbestedingsstukken om een specifieke inschrijver te bevoordelen, en het gebruik van dekmantelondernemingen/intermediaire ondernemingen om de onwettige activiteiten van de corrupte ambtenaar te verhullen.

 2. Koos zegt op

  Ik hoop dat de immigratiedienst ook in corruptie naar beneden gaat.
  Maar tot nu toe zit dat er niet aan te komen. Geen prioriteit zullen we maar zeggen.
  Op het platteland is de corruptie sowieso niet minder geworden maar daar kijken ze niet na.
  Het gaat alleen om BANGKOK.

 3. Frans Nico zegt op

  Laat ik voorop stellen, de uitkomst van een enquête onder een zeer klein deel van de betrokkenen is niet meer dan natte vingerwerk en absoluut geen vaststaand feit, eerder ingegeven door belanghebbenden.

  Dan de cijfers. De corruptie-index (van 0 tot 100, waarbij 0 zeer corrupt en 100 vrij van corruptie betekent) zou zijn gestegen van 49 naar 55 in vergelijking met vorig jaar. Het zou dus kunnen zijn dat elke ondervraagde te maken heeft met corruptie, de een heel weinig (0-1%) en een ander heel veel (99-100%). Gemiddeld zou een ondervraagde dus in december 2014 zich voor 51% corrupt gedragen en in juni 2015 voor 45%.

  Elke stijging van de corruptie-index met 5 punten zou een verbetering van het BBP van één procentpunt vertegenwoordigde. Één procentpunt is 0,01 procent (1 procent bestaat uit 100 procentpunten). Zou de corruptie volledig worden uitgebannen – wat natuurlijk een utopie is – dat moet de index nog met 45 punten stijgen. Dat zou dus een verbetering van het BBP zijn met 9 procentpunten (9 x 5 indexpunten is 9 x 1 procentpunt BBP), zijnde 0,09% van het BBP. Met andere woorden, de alom verbreide corruptie in Thailand zou dus niet meer bedragen dan 0,09% van het BBP. Waar maken we ons dan druk over?

  Zou de gemeende 1 procentpunt een vergissing zijn en zou 1 procent bedoelt zijn, dat zou de corruptie in Thailand nog altijd niet meer bedragen dan 9% van het BBP. Als we nu uitgaan van de Zuid-Europese landen waar de corruptie 25% of meer van het BBP uitmaakt, dan zou Thailand het vele malen beter doen dan deze Europese landen. Dit maakt dat de genoemde cijfers niet realistisch zijn en enkel ingegeven voor de bühne.

 4. Christiaan zegt op

  Ongeveer 14 jaar woon ik in een dorp in Thailand en ken vele personen in overheidsdienst. Ik bespeur, dat men zich anders is gaan gedragen, meer volgens de regels. Er is een zekere angst te bespeuren voor het militaire regime. Ik zie dat bij de lokale overheid, de politie en ook bij het Immigratiebureau. Men hengelt niet meer naar extraatjes, die mogelijk als corruptie kunnen worden aangemerkt.
  Maar het probleem “corruptie” uitroeien zal uiteindelijk maar heel beperkt worden opgelost, want het zit te diep geworteld.

 5. Ron Bergkotte zegt op

  @ Frans Nico : weet niet waar je je wijsheid omtrent procentpunten vandaan haalt maar een procentpunt is toch echt 1 procent.

  • Frans Nico zegt op

   Je hebt gelijk als je stelt dat mijn berekening niet exact juist is. Je hebt geen gelijk als je stelt dat een procentpunt een procent is.

   Een procentpunt is een rekeneenheid waarmee de verandering van een percentage wordt uitgedrukt. Het verschil tussen procent en procentpunt is dat een procent het percentage, dus een honderste deel van een waarde weergeeft en een procentpunt het absolute verschil tussen percentages.

  • Cornelis zegt op

   Frans Nico zit er inderdaad naast: zie o.a. http://www.encyclo.nl/begrip/procentpunt

   • Frans Nico zegt op

    Beste Cornelis,

    Het is makkelijk om een bewering te doen zonder die te onderbouwen. Jouw verwijzing naar de website http://www.encyclo.nl is niet meer dan een zoekmachine naar beweringen op het internet. Als ik op jouw link klik dan lees ik dat op de website FinancieleBegrippen.com staat dat procentpunt een ander woord is voor basispunt. Dat is dus onjuist. Mede daardoor ben ik ook eerder op het verkeerde been gezet. Basispunt en procentpunt zijn twee heel verschillende begrippen.

    – Een procent bestaat uit 100 basispunten. Een basispunt is dus 1/100 procent oftewel 0,01 procent.

    – Een procentpunt is een rekeneenheid waarmee de verandering van een percentage wordt uitgedrukt. Het verschil tussen procent en procentpunt is dat een procent het percentage, dus een honderdste deel van een waarde weergeeft en een procentpunt het absolute verschil tussen percentages.

 6. TH.NL zegt op

  Corruptie in Thailand wordt minder? Laat me niet lachen. Ja, heel misschien een klein beetje bij de gemeentelijke ambtenaren maar zeker niet bij de politie.! Wel eens de laatste tijd in Chiang Mai geweest? Dagelijks kan je daar staande worden gehouden door de politie en het lijkt wel een soort van razzia. Ben je op de scooter of motor met een helm op prima, maar men blijft net zolang doorzoeken totdat men iets gevonden heeft. Bijvoorbeeld een verzekeringspapier wat men niet bij zich heeft. Maar ook als dat allemaal in orde is zal men iets vinden. Bijvoorbeeld dat je iets teveel naar links naar rechts of naar links hebt gereden. Vinden zullen ze wat.! En allemaal kan je dat dan afkopen en natuurlijk zonder bon voor tussen de 200 en 400 Baht. Zo niet dan naar net bureaus waar de boete nog hoger is. Mijn Thaise partner doet het af met ” They need monye”. Eigenlijk walgelijke praktijken die tot op heden maar doorgaan. Kennelijk heeft het militaire regime (want zo is het gewoon) goede banden met de politie.

  • BertH zegt op

   Op de weg van Chiang Mai naar Mae Rim controleert de politie bijna iedere ochten. Als je geen internationaal rijbewijs hebt betaal je 1000 bath. Ja 1000 bath

 7. Hendrik zegt op

  Typisch Thais om dit te publiceren op basis van een enquête. Ondervraagden van eenvoudige afkomst zien kleine corruptie niet als zodanig, maar als een manier om zaken eenvoudiger te laten lopen. Ondervraagden op hoog niveau zullen corruptie nooit toegeven omdat zij gevaar lopen.
  Een beetje googlen met cijfers maakt alles mooier en is goed voor de publicist.
  Bij de bovenlaag van de Thaise bevolking is corruptie standaard.
  Neem als voorbeeld de twee Birmese arbeiders die voor moord terecht staan. Alle bewijs rammelt aan alle kanten. Prayut zelf heeft medegedeeld dat zij berecht zullen worden en dan is er geen weg terug meer. Ik kan zo nog een tijdje doorgaan, maar corruptie is het systeem in Thailand waar alles op draait.

 8. Ron zegt op

  “Tea money” is en blijft de reeele inkomst van de politie…
  “to serve and collect” 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website