Thailand is in de ban van het Corona-virus en domineert het nieuws. Omdat veel Chinezen in Thailand vakantie vieren staat het land op scherp. In China zijn nog eens 38 mensen overleden aan het coronavirus, waarmee het dodental woensdag is uitgekomen op 170.

In totaal zijn ruim 7700 patiënten besmet geraakt in het land, dat is meer dan tijdens de SARS epidemie. Het virus heeft zich ook verspreid naar Tibet. Bij een eerste patiënt daar is het vastgesteld. Ook drie Japanners die in Wuhan waren en naar Japan zijn teruggevlogen, hebben het virus. IKEA sluit tijdelijk al zijn dertig winkels in China.

Brancheorganisatie ANVR, waarbij zo’n driehonderd Nederlandse reisorganisaties zijn aangesloten en waarvan circa zestig organisaties reizen verzorgen naar China, adviseert al haar leden voorlopig geen reizen naar China meer uit te voeren.

In Thailand bezocht premier Prayut gisteren in het gezelschap van diverse functionarissen, Suvarnabhumi airport om met het personeel die reizigers uit China controleren op koorts screenen, te spreken. De premier droeg daarbij ook een mondkapje. Prayut maakte bekend dat een medische team in de startblokken staat om naar Wuhan te vliegen voor de evacuatie van Thaise burgers, vooral studenten van wie 64 uit Wuhan. Het toestel vertrekt zodra Beijing toestemming verleent.

Het Thaise ministerie van volksgezondheid waarschuwt voor verdere verspreiding van het virus, vooral naar aanleiding van een Japanse busbestuurder die ziek is geworden, terwijl hij niet in Wuhan was geweest maar wel een groep Chinese toeristen heeft rondgereden. Tanarak Plipat, adjunct directeur-generaal van het Department of Disease Control laat weten dat plaatsen met grote aantallen Chinese toeristen, zoals Chiang Mai, Phuket en Bangkok, scherp in de gaten worden gehouden. De screening is ook uitgebreid naar groepen die in contact zijn geweest met Chinese toeristen.

In Chiang Mai onderzoeken gezondheidsfunctionarissen de mysterieuze dood van een 32-jarige Chinese vrouw. De vrouw is gisterochtend dood aangetroffen in een vakantieverblijf in het district Mae Rom. Ze was met een groep vriendinnen op 28 januari gearriveerd uit Guangzhou. Die hebben verklaard dat ze geen symptomen vertoonde die op besmetting met het coronavirus wijzen. Weefselmonsters zijn genomen om te worden getest en er wordt een autopsie verricht.

De Thaise viroloog Yong Poovorawan, verbonden aan de medische faculteit van de Chulalongkorn universiteit, zegt dat het minstens een jaar duurt om een vaccin tegen het coronavirus te onderzoeken en ontwikkelen. Thailand zal daarin geen rol van betekenis spelen. Volgens Yong ontbreekt daarvoor de expertise in Thailand. Wel denkt hij dat China in staat zal zijn om een vaccin te ontwikkelen.

Diverse luchtvaartmaatschappijen waaronder British Airways, Lufthansa en KLM hebben hun vluchten naar en van China voor kortere of langere tijd geschorst. Andere maatschappijen die nog vliegen, staan de bemanning toe mondkapjes te dragen, zorgen voor handreinigingsgel, serveren geen maaltijden, delen geen dekens en kranten meer uit, verstrekken kranten en koptelefoons alleen op verzoek en verkopen geen belastingvrije artikelen.

Bron: Bangkok Post en andere media

No votes yet.
Please wait...

33 reacties op “Corona-virus: 170 doden, 7700 besmettingen en Prayut bezoekt Suvarnabhumi”

 1. Tino Kuis zegt op

  Gisteren was premier Prayut op Suvarnabhumi en vandaag meldde hij zich ziek met verkoudheid verschijnselen. De minister voor gezondheidszorg zegt dat het geen corona virus is maar de sociale media hopen van wel….Thais sarcasme.

  • Dat is geen sarcasme, maar zielig. Ik ben absoluut geen fan van Prayut, maar iemand waar je het niet mee eens bent, een ernstige ziekte toewensen gaat mij te ver.

   • fred zegt op

    Misschien kan U ons dan eens vertellen wat Prayut al heeft gedaan voor de Thaise mensen hun gezondheid in een land waar de luchtverontreiniging ongeveer de hoogste is ter wereld ??

    Welke maatregelen zijn al van hem uitgegaan en hoeveel mensen zijn al vroegtijdig gestorven ingevolge dit fijn stof ?

    • Jac zegt op

     Openingstijden van de barren verruimt

   • Ginette Vande zegt op

    Van uit bangkok vertrekken we op 4feb naar Vietnam, hebben een mail vandaag gekregen dat ze geen chinezen en het hotel willen , als we willen bevestigen dat we geen chinezen zijn

   • Tino Kuis zegt op

    Dat dit soort uitspraken te ver gaat ben ik geheel met je eens. Een paar dagen geleden zei een vrouw die een eettentje beheerde dat die man in Lopburi die een goudwinkel beroofde en drie mensen doodde beter Prayut had kunnen vermoorden. Ik noem dit om te laten zien hoe er over Prayut wordt gedacht.

    • Och overal ter wereld geeft men de politieke leiders de schuld van zaken die niet goed gaan. Deed Yingluck het dan zo goed met het rijsthypotheek systeem? Of Abhisit die het leger opdracht gaf om op de redshirts te schieten of Thaksin die veel Thai liet vermoorden?

   • Tino Kuis zegt op

    En ik vroeg aan die mevrouw van het eettentje waarom ze zo kwaad was op Prayut. Ze antwoordde dat het heel slecht gaat met de economie en ze verweet dat aan het beleid van de huidige regering. Ik schrok ook van die felheid.

 2. Mark zegt op

  Vandaag vernamen we van een primaire bron dat er in Rayong hospital 3 corona patiënten bevestigd werden. Diagnose voor 3 uit een grotere groep die symptomen vertoonden. Een Thais gezin, vader, moeder en een kind van Koh Samet.

  Daar bijven ze nog dagelijksongestoord bootladingen Chinese toeristen aan en afvoeren.

  De MP voert een volstrekt onverantwoord beleid. China is ristrictiver dan Thailand. De minister van toerisme verklaarde publiek dat de Chinese broeders welkom blijven met een visa on arrival. De minister van volksgezondheid wou dat stopzetten. Dr regering en de MP volgde hem niet.

  Gezondheid van zijn bevolking krijgt geen absolute voorang op toeristisch commerciële belangen. We zagen al iets gelijkaardigs bij pesticiden die bewezen schadelijk zijn.

  Indien de man zelf slachtoffer zou worden van zijn eigen dwaasheid zou dat uiteraard een persoonlijk drama zijn. Beleidsmatig zou dat door menig politiek terecht gezien worden als “loontje komt om zijn boontje”.

  Anyway, Apirat zat toch al een tijdje op vinkenslag om hem te wippen. TiT.

 3. brabantman zegt op

  De meer ik over deze besmetting lees des te minder ik begrijp. Een doorsnee griepje kost in Nederland in een goede winter al meer levens dan dit virus. Op een gewone dag door de week vallen in China al meer verkeersdoden. Wat zit (verdienmodel?) hier achter? Of iets wat het ‘ gewone’ volk wellicht niet mag weten? Het is bekend dat in die Chinese stad een laboratorium is die het niet zo nauw neemt met de veiligheid mbt virussen. Lees dit artikel in de Daily mail.
  https://www.dailymail.co.uk/health/article-7922379/Chinas-lab-studying-SARS-Ebola-Wuhan-outbreaks-center.html

  • l.lagemaat zegt op

   Dit virus is nog niet voorbij, dus hoeveel levens daarmee gemoeid gaan worden, valt niet te zeggen.
   Wat de impact van dit virus wordt, is niet te voorspellen. Ook niet internationaal.

 4. Mark zegt op

  Ik hoorde vandaag ook dat private hospitalen mensen met corona symptomen systematisch doorsturen naar staatshospitalen.

  Blijkbaar vrezen ze dat deze patiënten slecht zijn voor hun commercie.

  • Chris zegt op

   Onzin en fake nieuws. Een van mijn oud-studenten had het virus (inmiddels genezen) en is behandeld in een prive-ziekenhuis in Bangkok.

 5. Chander zegt op

  Thaise info over coronavirus:
  https://ddc.moph.go.th/viralpneumonia/eng/index.php

 6. Mark zegt op

  Deze ochtend verzocht “het sprekend dagblad” (de ochtendberichten van de puyabaan via de luidsprekers langs de weg) om bij koorts of hoesten naar het lokale gezondheidscentrum te gaan voor een check op corona. Corona werd letterlijk genoemd.
  Zo vertelde mijn Thaise vrouw.

  De puyabaan hier is blijkbaar verstandiger en getuigt met zekerheid van meer verantwoordelijkszin voor haar kiezers/burgers dan menige vetbetaalde hotemetoot in Bangkok.

  • Ger-Korat zegt op

   Onzin natuurlijk. Er heerst al weken griep, weet ik van vele schoolkinderen hier in Thailand welke ziek zijn en/of thuis blijven. Hetzelfde bij de koude periode in Nederland waar er dan meer griep optreedt. Zelf zit ik met de naweeën van een griepachtige besmetting door een kind, 4 weken geleden, en hoest nog steeds. Ga dan zeer zeker niet naar een ziekenhuis rennen maar denk eerst zelf na. Daarnaast ben ik niet ziek, zwak of misselijk en boven de 60 jaar en dus val ik niet in de risicogroep. Kortom gebrek aan realiteitszin als de puyabaan omroept om bij een kuchje gelijk naar een hospitaal te rennen.

   • l.lagemaat zegt op

    De hoest, kuchje kan ook veroorzaakt worden door vervuilde lucht.

 7. Nicky zegt op

  Ik las net dat in Italie een groot cruise schip in quarantaine ligt door een paar chinese passagiers. 6000 man plus bemanning. En die zijn iedere dag in een andere haven van boord gegaan. De Ideale manier om virussen snel te verspreiden

 8. Jeert zegt op

  Afgelopen drie dagen was ik in Bangkok voor een bezoek aan de Nederlandse Ambassade
  De hoeveelheden monddoekjes was uitermate verbazend,
  Zelfs in een hotel, vlak bij Asia Hotel, waar ik verbleef, waren de monddoekjes gratis en stond overal een flesje klaar om je handen te reinigen.
  Ik zat even buiten waar je mag roken, ik ben geen roker maar zag geen andere plaats waar ik buiten aan Petchaburi road van een heerlijk Heiniken biertje kon genieten.
  4 flesjes voor 220 THB
  Er passeerde in 1 SECONDE 5 voertuigen en 5 mensen.
  Dat zijn 18000 voertuigen en 18000 mensen per uur.
  Ik zit daar 2 uur
  Van de 36000 mensen die mij zijn gepasseerd hebben 80 monddoekjes.
  30 jaar geleden zat ik daar ook.
  voertuigen en passanten waren eigenlijk gelijk, maar geen monddoekjes, wel minder Chinezen.

  Misschien doet het hierboven geschrevenen er niet toe.
  Maar wat ik mis is. WAARAAN HERKEN JE HET CORONA VIRUS
  Kan dat nergens vinden.
  Zijn monddoekjes een HETZE
  Kan papier of wat voor stof dan ook dat je voor je inademings-organen draagt echt een virus tegenhouden?

  Misschien heeft huisarts Maarten een goed antwoord

 9. Jeert zegt op

  Moet deze zin even corrigeren
  “Van de 36000 mensen die mij zijn gepasseerd hebben 80 monddoekjes.”
  Dit moet zijn:
  Van de 36000 mensen die mij zijn gepasseerd hebben 80 procent monddoekjes.

 10. Johnny BG zegt op

  Het positieve van dit alles is dat het weer eens duidelijk wordt dat het geen verzekering is dat iedereen gezond 80+ wordt.
  Het is in Nederland vaak zo goed geregeld dat je haast gaat vergeten dat er nog enig gevaar is en dat is nogal naief en hopelijk gaan de ogen open dat men blij mag zijn het leven te hebben ipv altijd dat gezeur dat dit of dat niet goed geregeld is.

  • Ger-Korat zegt op

   Nederland vaak zo goed ? 2 jaar terug een oversterfte vanwege griep van maar
   liefst 9500 personen. Krenterig als de Nederlanders zijn wilde men niet tegen 4 griepvirusstammen inenten voor de ouderen etc. maar koos voor 3. Andere landen deden wel vaccinaties voor 4. Is er iemand op het matje groepen voor een extra overlijden van een 7500 personen in Nederland ? Nee, terwijl er nu drukte is over een paar honderd overlijdens voornamelijk in China met een bevolking van 80 x zo veel dan Nederland.

   • Ger-Korat zegt op

    Bron van mijn verhaal:
    https://www.gelderlander.nl/home/ongekend-veel-griepdoden~a751154a/

 11. wim zegt op

  Thaise overheid zwijgt in alle talen, hoeveel zijn er al meer die niet gemeld zijn? Geen paniek alles 100 % onder controle luid de boodschap.

 12. Ronald Schütte zegt op

  Meer dan 200 doden …… In Nederland overlijden jaarlijk meer dan 2000 mensen aan de griep…. (in 2018 zelfs meer dan 6000……) En een mondmasker heeft geen enkele zin!

  • Tino Kuis zegt op

   Ja, Ronald, maar het Thaise dagblad Thai Rath heeft het steeds over het ‘dodelijke corona virus’ in de kopjes op de voorpagina.

  • Ja, maar is het Coronavirus dan al uitgedoofd? Het Coronavirus is nu nog niet heel gevaarlijk, maar dat kan snel omslaan als het gaat muteren. Misschien is goed als men zich wat meer verdiept in wat virussen zijn en waarom virussen zoals Vogelgriep, Mexicaanse griep, MERS, Ebola en het Zikavirus wel degelijk gevaarlijk zijn.

   De vergelijking met de seizoensgriep en het aantal doden raakt kan nog wal.

   • chris zegt op

    citaat: “We hoeven niet bang te zijn voor een mutatie van het virus. “Dat zijn een beetje spookverhalen,” stelt de hoogleraar.”
    https://www.welingelichtekringen.nl/gezond/1472945/virologieprofessor-het-coronavirus-is-geen-gewoon-griepvirus.html

   • chris zegt op

    Het griepvirus kan ook muteren……
    https://www.volkskrant.nl/wetenschap/genen-van-een-griepvirus-veranderen-voortdurend~b1adf53b/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

 13. Leo Lupo zegt op

  Het monddoekje beschermd je niet tegen virussen door niesende mensen of zo heb ik begrepen. Wel beschermd het de niet zieken enigzins tegen de al geinfecterrden. Ook verhindert het dat je je mond teveel aanraakt en herinnert je er misschien aan niet in je ogen te wrijven en je handen zeer vaak te wassen.

 14. Sjaak S zegt op

  Ik had nog eens iets opgezocht over deze griep en vond een bladzijde, waarin stond hoe artsen met de ziekte moeten omgaan. Het belangrijkste was wel de zieke NIET naar de praktijk te laten komen.
  https://www.nhg.org/actueel/nieuws/nieuw-coronavirus-china

  • Ook wel grappig dat deskundigen roepen dat een mondmasker niet helpt, maar dat een huisarts wel een FFP2-masker moet dragen.
   https://www.nhg.org/coronavirus

   • Tino Kuis zegt op

    Je hebt vele soorten mondmaskers, beste Peter, met een geheel verschillende mate van bescherming. De papieren dingetjes losjes gedragen geven een zeer geringe bescherming. De medische mondkapjes als FFP2 geven meer dan 90 procent bescherming mits gecombineerd met andere maatregelen. Maar die medische kapjes maken de ademhaling moeilijk en vermoeiend en zijn niet geschikt voor algemeen gebruik.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website