Brand- en smogbestrijding in Chang Mai

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
18 december 2016

In Chiang Mai is een nieuw centrum geopend om vandaar uit branden en smog ontwikkeling te bestrijden. Het centrum beoogt om de bosbranden en branden in de natuurparken aan te pakken. Bovendien wil het centrum samenwerking op diverse niveaus en betrokkenen, zoals dorpen, districten en de provincie.

Bosbranden als branden in de agrarische sector zijn de oorzaak van de jaarlijkse rook –en smog overlast, die het noorden teisteren. Het nieuwe centrum in Chiang Mai werd geopend door gouverneur Putthipong Sirimart en wil samenwerking bevorderen op verschillende bestuurlijke niveaus.

Het provinciaal bestuur heeft twee voorstellen om de branden te voorkomen; één ervan is om wettelijk na 20 februari 2017 overtredingen strenger aan te pakken. Een boete van 150.000 Baht en een gevangenisstraf van 15 jaar staat overtreders te wachten. Afgelopen jaar zijn al 18 personen in Chiang Mai opgepakt. Nu wordt aan alle betrokkenen duidelijk gemaakt dat een verscherpt toezicht zal plaatsvinden en er geen uitzonderingen meer getolereerd zullen worden.

Tussen 20 februari tot 20 april 2017 geldt een algemeen verbod op het verbranden van stukken natuur of agrarisch afval. Elke dinsdag zal daarover vergaderd worden in het centrum. Indien noodzakelijk kan er een uitzondering gemaakt worden onder strikte voorwaarden.

Hopelijk dat de naburige landen ook met maatregelen komen om deze problematiek aan te pakken. Alhoewel deze maatregel een goed beginpunt is.

Bron: Pattaya Mail

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Brand- en smogbestrijding in Chang Mai”

 1. Nico M. zegt op

  18 van de 180.000 is een aardig begin. Vandaag fietsend langs een stikje snelweg zien we stukken berm afgebrand, waarschijnlijk door provinciale autoriteiten. Ook op rijst velden veel klungelig afgebrande stukken die in totaal, op onregelmatige wijze,niet meer dan 20% van het areaal omvatten. Lijkt meer op een soort ritueel dan zinvol. De smog is in ieder geval legaal want vóór 20 februari. Tuk tuks en songthaws spuien legaal jaarrond vele tonnen smog. Ze zijn immers weer goedgekeurd ( na afgifte van een paar honderd baht) ze gaan gewoon naar de officiele controlepunten waar de betreffende ambtenaren ze weer goedkeuren ook al zijn ze bij het wegrijden nauwelijks te zien vanwege de blauwe dampen. Ga een keer naar Maleisie en je kan zien dat het wel mogelijk is om schoon verkeer te hebben. Handhaving is niet het stekste pint van de Thai.

 2. rentenier zegt op

  Sinds 1 maand woon ik bij mijn nieuwe vriendin, het hoofd van de plaatselijke school die een Organische Theeplantage van 60 Rai heeft op een heuvel 5 km buiten het dorp. Ik woon met haar midden in de natuur met een uitzicht van tientallen km´s ver. Ik zie dagelijks overal de rookpluimen van vuren en dat doet me pijn. Er zijn dagen bij dat het heerlijk ruikt en er zijn dagen bij dat de rooklucht van alle vuren tot op de berg komen. Het is hier overal de gewoonte dat de rijstvelden na de oogst worden schoon gebrand. Ik hoor ook heel vaak kappen van hout uit richtingen waar het ongerepte natuur is. Men zegt dat er heel veel illegaal gekapt wordt want het is voor de politie onmogelijk om op een paar km van de doorgaande wegen controles uit te voeren. Men kan dus gewoon z´n gang gaan. Vorig jaar was er nog een heel felle bosbrand dicht bij het huis waar ik nu woon in Ban Rai, 67 km van Chiangsean, 115 km ten Noorden van Chiangrai bij de Gouden driehoek. Het was aan de plaatselijke bevolking te danken en een weg, dat het vuur onder controle geraakte. Ik heb hier ´n oude brandweerwagen gezien en een tankwagen die het bluswater moet aanvoeren. Die komen met heel veel moeite de hellingen van de hoofdweg omhoog, laat staan als ze ´off the road´ zouden moeten. De brandweer is erbarmelijk slecht uitgerust. Conclusie is dat de bescherming van de natuur Nihil is, waardeloos!

 3. John Chiang rai zegt op

  Dat men dit probleem strenger gaat aanpakken,is zeker gezien de jaarlijkse overlast,die ook negatieve uitwerkingen heeft op de gezondheid,zeker niet voor zijn tijd. Alleen dat deze maatregelen gelden tussen de tijd van 20Februari en 20April 2017,geeft aanleiding dat iedereen met het verbranden voor deze ,of na deze datum eigenlijk niets te vrezen hebben. Een general verbod,in afspraak ook met de buurlanden,waarin men duidelijk maakt welke schadelijke gevolgen dit ook meebrengt voor de bevolking,zou voor de toekomst zeker op zijn plaats zijn.

 4. Jan Doedel zegt op

  Ben benieuwd naar dat verbod en of het werkt. Een reden voor mij om de Isan niet, of juist zo weinig mogelijk (mijn schoonfamilie woont daar) te bezoeken zijn astma aanvallen, waarvan ik sterk het vermoeden heb dat ze worden veroorzaakt door het vele fijnstof dat vrij komt bij de vele vuurtjes stokerijen daar. Het kaalbranden van de suikerrietvelden is daar een belangrijke oorzaak van. Ze schijnen daar zo wie zo een pyromaan achtige passie te hebben voor vuurtje stoken. Altijd brand er wel wat. De reden dat ik vermoed dat het door het fijnstof komt is dat er verder in het droge seizoen eigenlijk heel weinig bloeit, dus dat kan de oorzaak ook niet zijn. Recentelijk heb ik nog gelezen hoe schadelijk de fijnstof door verbranding door houtachtige, plantardige producten wel niet is. In Nederland wordt nu zelfs geageerd tegen de vele houtkachels. Voor mijn gezondheid en de frisse lucht ga ik niet naar de Isan. Dan maar naar zee. In de Isan ben ik de hele dag in de weer met medicijn inhalators. In Nederland heb ik helemaal geen astma medicatie nodig. Leve het verbod. Maar voer het dan ook echt uit. En dan het hele jaar het liefst. Komt zoals van alles daar natuurlijk weer niets terecht.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website