Enige tijd geleden schreef ik een artikel over de signaleringslijst van de ANVR waar Nederlandse en een buitenlandse touroperator aan de schandpaal genageld werden. Trots wist de ANVR in een persbericht te melden dat deze bedrijven zich waarschijnlijk niet aan de Nederlandse wet hielden. Om het geheel nog wat kracht bij te zetten werd ook de Consumentenautoriteit gevraagd door de ANVR  om onderzoek te doen.

Oorlogspad

De ANVR was op oorlogspad en voornamelijk kleine touroperators werden het slachtoffer. Zij werden publiekelijk te kijk gezet op de website van de ANVR. Naar mijn persoonlijke mening een schandalige actie. De ANVR speelde voor eigen rechter. Touroperators werden zonder tussenkomst van een bevoegde instantie zoals de Consumentenautoriteit of een rechter door de ANVR politie bestraft. De geur van eigenbelang en machtspolitiek overheerste bij deze actie.

Koekje van eigen deeg

Maar Boeddha straft onmiddellijk. De ANVR in Baarn heeft vandaag zelf onaangenaam bezoek gehad. Namelijk van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Het onderzoek van de NMa richt zich op de werkwijze en de werkzaamheden van de brancheorganisatie richting reisagenten en touroperators (zie persbericht).

De NMa achtte een inval gerechtvaardigd in verband met mogelijke verboden prijsafspraken in de reisbranche. De hoofdverdachten zijn de drie meest prominente ANVR leden: TUI, Thomas Cook en Oad.

TUI Nederland is naar omzet gemeten de grootste touroperator van Nederland. De onderneming haalde in 2009 een omzet van 839 miljoen euro. TUI opereert onder de merknamen Holland International, Arke, KRAS.NL, ArkeFly, ROBINSON, Sunrise, KidsWorldClub en Lastminute.nl. Oad staat op de tweede plaats met een omzet van 461 miljoen euro. Oad voert behalve de eigen merknaam ook de naam Hotelplan, maar die verdwijnt. Thomas Cook Nederland bezet de derde plaats met een omzet van 459 miljoen euro in 2009. Tot de organisatie behoren de touroperators Neckermann en Vrij Uit en het retailmerk Thomas Cook.

Pas op, een ANVR lid

De ANVR had de mond vol over beschadiging van het imago door niet leden die mogelijk failliet kunnen gaan. Ik vraag me af of een onderzoek van de NMa het imago van de ANVR veel goed doet?

Moet ik vanaf vandaag het ANVR logo zien als een waarschuwing aan consumenten? Misschien moeten niet-ANVR leden nu ook een signaleringslijst op de website zetten, maar dan met de namen van de prominente ANVR leden er op. En vooral de waarschuwing: “Pas op wanneer u boekt bij een ANVR lid, waarschijnlijk betaalt u teveel voor uw vakantie vanwege verboden onderlinge prijsafspraken!”.

Of zou het fatsoenlijker zijn eerst even de uitkomst van het NMa onderzoek af te wachten alvorens de ANVR leden aan de schandpaal te nagelen?

Oh ironie. De ANVR en haar leden hadden een diepe kuil gegraven, maar zijn er nu zelf ingevallen…


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “ANVR leden verdacht van verboden prijsafspraken!”

  1. PeterPhuket zegt op

    Als je vandaag het bericht hierover in de Telegraaf leest, schreeuwen “de Groten” inderdaad moord en brand, maar ANVR blijkt daaruit volledig door die 3 beheerd te worden, inderdaad een grote schande om die “kleintjes” een oor aan te naaien, ik wens dat de kuil oneindig diep is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website