“Rond de bomaanslagen in Hua Hin kampen we nog met veel vragen. Wie zaten er achter? Waren het opstandelingen uit het Zuiden, protesten tegen de uitkomst van het referendum, criminelen of mogelijk IS? De politie zegt daders in beeld te hebben, maar we hopen onze vragen ooit nog eens beantwoord te krijgen”.

Dat zei ambassadeur Karel Hartogh bij zijn bezoek aan Hua Hin, om van gedachten te wisselen met de Nederlandse gemeenschap in deze kustplaats. Bijna zestig landgenoten hadden de uitnodiging aangenomen om met Hartogh te praten.

Eigenlijk stond Hua Hin pas in september op de planning voor een bezoek van de ambassadeur, maar gezien de recente gebeurtenissen en de impact op landgenoten en medewerkers van de ambassade duldde een bezoek geen uitstel. De bijeenkomst vond plaats in het restaurant/guesthouse Say Cheese in hartje Hua Hin, waar uitbater Jeroen Groenewegen gezorgd had voor een typisch vaderlandse lekkernij: moorkoppen.

Met de vier Nederlanders die bij de bomaanslagen op 12 augustus gewond raakten, gaat het naar omstandigheden goed. Ze zijn inmiddels naar huis teruggekeerd. “Het ging om relatief kleine aanslagen, maar het zal je kind wezen dat daardoor wordt getroffen”, sprak Hartogh.

Verbaasd was hij door de in zijn ogen overdreven aandacht die de aanslagen in de Nederlandse media kregen. Met alle gevolgen voor het toerisme van dien. Hartogh: “Na zo’n gebeurtenis is het hier veiliger dan ooit. Het verkeer in Thailand levert veel meer risico’s op”.

Sinds zijn bezoek aan Hua Hin vorig jaar september is Hartogh duidelijk geworden dat de ambassade duidelijker en beter met landgenoten in Thailand moet communiceren. Dat valt niet mee, zeker nu Den Haag financieel de duimschroeven aandraait. Hartogh zegt blij te zijn met kritiek, omdat de ambassade daarvan kan leren. “Wij worden betaald om te luisteren”, zegt de ambassadeur.

Aan de andere kant krijgt de ambassade het steeds drukker. De Nederlandse investeringen in Thailand stijgen en dit jaar zijn er drie keer zo veel handelsaanvragen, vergeleken met vorig jaar.

In tegenstelling tot de Britse ambassade aan Wireless Road in Bangkok die te koop staat en zeker 450 miljoen euro moet opbrengen, bestaat bij Buitenlandse Zaken in Den Haag geen plan om ook de Nederlandse ambassade in de verkoop te doen.

Hoofd interne en consulaire zaken Jef Haenen verzocht de aanwezigen om eventuele klachten en opmerkingen te deponeren op ban-ca@minbuza.nl Telefoontjes komen immers altijd terecht bij het callcenter in Den Haag. Hij drukte de aanwezigen op het hart om zich bij de ambassade te registreren om zo de binding met Nederland te behouden. Ook worden Nederlanders dan via email of sms gewaarschuwd bij calamiteiten.

Bij de foto’s:

Auteur en TB-blogger Theo van der Schaaf bood ambassadeur Karel Hartogh een exemplaar aan van zijn jongste boek, Thaise Perikelen (foto midden).

Karel Hartogh onderhield zich uitgebreid met alle aanwezige Nederlanders (foto boven).


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Ambassadeur Karel Hartogh: nog veel vraagtekens rondom aanslagen”

 1. Daniël M zegt op

  Prachtig initiatief!

  60 (!) Nederlanders samen in Hua Hin… Ik ben verrast door het grote aantal. Ik denk dan ook, dat er Nederlanders vanuit andere provincies naar Hua Hin gekomen zijn. Zijn dat allemaal Nederlanders die om de een of andere reden verbonden zijn met Thailand (bvb. gehuwd met Thaise of permanent in Thailand)?

  De Nederlanders vormen daar in mijn ogen een goede gemeenschap.

  Hoe zou het zijn met de Vlamingen en de Belgen daar? Ik heb niet de indruk dat je dat kunt vergelijken.

  Wat mij betreft: hoedje af voor de Nederlanders 😉 !

 2. chris zegt op

  Ik kan me voorstellen dat de ambassadeur als Nederlands diplomaat niet alles kan en wil vertellen, ook al zou hij het weten. Als je de situatie in het zuiden een beetje volgt en de berichtgeving in de Thaise pers (ontdaan van de primaire reacties) dan lijkt het zeer aannemelijk dat de bomaanslagplegers moeten worden gezocht in groepen van opstandige moslims in het zuiden.
  Jarenlange besprekingen (met enorme tussenpauzen) tussen de Thaise regeringen en de zogenoemde opstandelingen hebben eigenlijk tot niets geleid. Het gevolg is dat de grotere moslimorganisaties die zeiden de moslims te vertegenwoordigen steeds minder worden geloofd door de jongere moslims in het zuiden. Een niet onaanzienlijk deel van hen voelt zich dan ook niet meer vertegenwoordigd en neemt het heft zelf in handen. Deze afvallige jongere opstandelingen (veel kleine cellen werkzaam soms zonder enig contact onderling) radicaliseren en hebben acties als de recente bomaanslagen nodig voor de eigen interne en onderlinge reputatie en ook om de regering te laten zien dat het probleem nog niet uit de wereld is. Misschien was dit wel de eerste vorm van gelegenheidssamenwerking tussen enige kleine cellen jonge moslim-opstandelingen.
  Het proces van ontevreden en radicaliserende jongeren moet oudere Nederlanders bekend voorkomen door de geschiedenis van de Molukse minderheid in ons land.

 3. Leo zegt op

  Goede actie van onze ambassadeur. Zou best frequenter mogen ( 2 – 3 x per jaar?). Geeft de ambassadeur de mogelijkheid beleid van BuZa uit te leggen, functie van de ambassade nader aan te geven en om te luisteren naar wat er leeft onder de Nederlanders hier in Thailand.

  • Koos zegt op

   Maar dan ook graag een keer in bijvoorbeeld Udon Thani waar veel nederlanders wonen.
   Helaas weinig nederlandse ondernemers dus zal het er wel nooit van komen.

 4. Rob V. zegt op

  Toch fijn dat men deze dingen doet (al was er eind vorig jaar geen open dag zoals de voorgaande 2 jaren?). Zo blijft het contact enigszins nauw en betrokken ondanks dat o.a. vanwege budgettaire redenen, politieke en economische redenen de focus vooral bij handsbelangen en dergelijke zal liggen.

  En een goede opkomst, goed zo! Ik vernam dat er maar een enkele vraag uit het publiek was? Dan heeft het publiek de heren tenminste niet de oren van het hoofd gevraagd. Het zal een nuttige, gezellige, informele avond zijn geweest. Het is dat de reistijd wat tegenvalt tussen Hua Hin en de Randstad anders had ik zeker eventjes mijn gezicht laten zien.

  Tot slot wens ik Karel Hartogh veel leesplezier toe!

 5. Petervz zegt op

  Wellicht een idee voor Karel Hartogh zoiets ook eens te doen in Bangkok. In een informele setting waarbij alle Nederlanders welkom zijn.

 6. Ricky Hundman zegt op

  Even een kleine correctie; de moorkoppen waren gesponsord door Choco Melt Co.Ltd een nieuw bedrijf in Hua Hin die Nederlands gebak zoals diverse vlaaien maakt maar ook Zwitsers/Duits gebak Schwarzwalder Kirsch taart, Sacher taart en worteltjes taart maakt maar ook fantastische fondant taarten voor elke gelegenheid, of het nu voor een bruiloft, verjaardag of voor bedrijfsfeest met eetbare foto/logo.
  Op dat gebied is niets te gek! Zelfs grafity defying cakes of 3D taarten.
  Info bij; Ricky 095 009 5601

 7. colin de Jong zegt op

  Goed werk van onze aktieve ambassadeur Karel Hartogh, en inmiddels hebben we Karel net als zijn voorgangers hier ook al op bezoek gehad in Pattaya,waar hij een toespraak hield op een NVP avond.Naar aanleiding van mijn eerdere columns kreeg ik vaak veel kritiek over de ambassade,en vindt het daarom prijzenswaardig dat hij het email adres van de ambassade heeft vermeld, met als aanspreek punt Jef Haenen. Hopenlijk steken onze landgenoten hier wat van op en noteren ze deze email, want ik ben nu echt met pensioen, want heb in de afgelopen 16 jaar teveel landgenoten geholpen, en daar financieel een hoge prijs voor moeten betalen. Eenmaal weer in Nederland is elk contact nagenoeg onmogenlijk helaas.Mijn vertrouwen is inmiddels gedaald tot ver beneden Amsterdams peil, en ben niet meer thuis,dan alleen nog voor een paar goede vrienden.

 8. Karel Hartogh zegt op

  Wellicht ook van mijn kant een kleine correctie: ik wees er op dat diverse Nederlanders die die avond sprak de aandacht in NL overdreven vonden. Ik heb toen gezegd dat de aanslagen weliswaar relatief kleinschalig waren, en dat het verkeer een veel grotere tol eist onder toeristen, maar dat het ook wel weer begrijpelijk is na de traumatisch zware aanslagen in Europa die de schrik er goed in hebben gebracht in Europa.

  Pattaya zal ik volgende maand of okt bezoeken.

  Bangkok twee maandelijkse bijeenkomst NVT maar zal over bredere bijeenkomst nadenken. Meerdere malen naar zelfde plaats zou mooi zijn maar onhaalbare ambitie qua tijd. En er zijn veel mooie plaatsen met veel Nederlanders in Thailand dus dat gaat hem niet worden.

  Veel dank nogmaals voor de komst van zoveel mensen van diverse pluimage. Het was ongedwongen en gezellig als altijd in het nog steeds mooie Hua Hin.

 9. ubon1 zegt op

  eindelijk een ambassadeur die niet alleen met de elite praat maar het gesprek aangaat met de gewone Nederlanders. helemaal goed. over say cheese wij zijn een paar keer bij Jeroen geweest in augustus en zijn vol lof over zijn restaurant en over de heerlijke ontspannen sfeer daar samen met de Amsterdamse humor. afgelopen 10 jaar veel horeca met Nederlandse eigenaar bezocht in Hua hin maar die waren na 1 jaar altijd weer vertrokken. Wij hopen dat Jeroen nog jaren met zijn restaurant actief blijft zodat we hem kunnen blijven bezoeken. jan, noi en Nathasha.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website