Prayut komt op stoom en als iets niet gaat zoals hij het wil wordt artikel 44 uit de kast getrokken. Zo ergert hij zich al lange tijd aan de straatraces door jeugdigen en de verkoop van alcohol (vooral bij scholen) moet aan banden.

Vanaf donderdag zijn er een achttal maatregelen ingegaan die onder artikel 44 vallen en die verstrekkende gevolgen hebben. De maatregelen in een notendop:

 • Bars die personen onder de 20 jaar toelaten, verliezen hun vergunning of krijgen een verbod van 5 jaar.
 • De verkoop van alcohol bij scholen, universiteiten en studentenhuizen wordt verboden.
 • Uitgaansgelegenheden die zorgen voor geluidsoverlast moeten dat binnen 30 dagen voorkomen anders worden ze voor 5 jaar gesloten.
 • Ouders van straatracers kunnen een gevangenisstraf krijgen van drie maanden en of 30.000 baht boete.
 • Samenscholingen voor straatraces zijn verboden.
 • Toeschouwers van straatraces zijn strafbaar.
 • Eigenaren van werkplaatsen waar motorfietsen worden opgevoerd zijn strafbaar.

Horecaondernemers zijn natuurlijk niet blij met de maatregelen en denken dat deze maatregelen tienduizenden banen gaat kosten Zeker tachtig ondernemers die alcohol verkopen hebben Prayut gevraagd de strenge maatregelen, die gisteren van kracht zijn geworden, weer in te trekken. De overheid kan beter de bestaande alcohol wetgeving inzake leeftijd en openingstijden strenger handhaven.

De eigenaar van een drankwinkel bij een universiteit denkt dat de gevolgen desastreus zullen zijn: zeker 100.000 werknemers in 2000 verkooppunten bij universiteiten verliezen hun baan, taxichauffeurs en straattentjes zijn de dupe, de overheid verliest 2 miljard baht aan accijnsinkomsten en ga zo maar door.

Een verkoper van alcohol bij de Rangsit universiteit zegt dat de maatregelen betekenen dat 35 tot 40 procent van Bangkok drooggelegd wordt. Dat geldt ook voor toeristische bestemmingen zoals rondom Siam Square, Asok en het Victory Monument. Overigens gelden de maatregelen niet alleen voor Bangkok maar voor heel Thailand. Dus ook in de buurt van scholen en universiteiten in Chiang Mai, Hua Hin, Pattaya, etc mag geen alcohol meer worden verkocht.

Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/DX24Nc

18 reacties op “Prayut hakt met de botte bijl: Alcoholverkoop en straatraces worden hard aangepakt”

 1. albert van doorn zegt op

  Nu nog de nodige alcohol controle in het verkeer, en het lam leggen van drinkers achter het stuur, rijverbod etc hoop dat Thailand een voorbeeld neemt van de Nederlandse alcohol controle.
  Het zal een zege zijn voor velen als dit wordt ingevoerd.

 2. Bruno zegt op

  Ik lees hier zaken zoals straatracen, rijden onder invloed, geluidsoverlast, die bij ons in Belgie en Nederland ook verboden zijn … en laat ons even eerlijk zijn, ik denk dat dit getuigt van veel “common sense”. Of veel gewone Thai achter deze maatregelen staan is misschien een ander verhaal, temeer omdat ze op een vrij dictatoriale wijze ingevoerd worden …

  Alcohol controle is er wel in het verkeer, mijn thaise schoonbroer is een maand geleden betrapt toen hij iets teveel op had achter het stuur, en dat kostte hem 2000 baht.

 3. Franske zegt op

  “De verkoop van alcohol bij scholen, universiteiten en studentenhuizen wordt verboden.”

  Geen alcohol op minder dan 300 meter in de buurt van de studenten.
  Prima maatregel.
  Dus nu zijn de studenten genoodzaakt, de Thai kennende, om op hun motorbike of in hun auto te stappen om uit te gaan.
  Of zie ik dit weer verkeerd?

 4. ruud zegt op

  Artikel 44 voor dingen die al verboden zijn.
  Het lijkt veel op paniekvoetbal.
  Hapsnap maatregelen, die niets met het besturen van een land te maken hebben.

 5. hendrik zegt op

  Het is veel erger dan hier wordt beschreven. Ken vele politie mensen die zelfs op hun werk whisky drinken.
  Hoe ik dit weet? Mijn vrouw werkt als politie bij de infobalie. Laat hij eerst daar maar eens wat aan doen. Maar ik heb het gevoel dat hier geen normen en waarde zijn.Deze dikbuiken zijn het eigenlijk niet waard een dergelijke functie te bekleden. En dan een ander berispen op drankgebruik. Niks mis mee hoor, maar geef dan zelf als gezagsdrager (HONEND) het goede voorbeeld.

 6. Rob123 zegt op

  Ik begrijp eigenlijk niet waarom deze nep bestuurders nog aan de macht zijn.De dingen waar ze mee komen slaan kant noch wal en getuigen van een kinderlijke eenvoud. Ik begreep van de week dat de verkiezingen weer met een jaar uitgesteld zijn. Onbegrijpelijk dat de Thais dat niet (willen) zien. Maar als je de Thais kent,misschien ook wel weer begrijpelijk… Het zal mij benieuwen hoe dit afloopt,maar ik heb het idee dat we richting een dictatuur gaan die erg veel op Singapore lijkt.

 7. quillaume zegt op

  Prima maatregelen, hard aanpakken die uitwassen.

 8. Cor van Kampen zegt op

  Als hij dat allemaal waar wil maken moet hij eerst huizen van bewaring bijbouwen (zoals dat netjes heet).
  Ze moeten de gevangenen nou al op stapelen.
  Al die figuren die boter op hun hooft hebben laten hun inkomsten niet zomaar afpakken.
  Wij als bewoners van dit land wachten wel af. We drinken ons bierje en kijken wel wat er gebeuren.
  Cor van Kampen.

 9. rudy zegt op

  Goede en gerechtvaardigde regel.

  Kan hij dan ook eens werk maken van de devaluering van de bath, zodat wij meer krijgen voor onze euro, waar de meeste Thaise banken om vragen, maar wat hij categoriek weigert, schijnbaar vergeet hij dat er vele farang in thailand leven en geld in de lade brengen.

  • hendrik zegt op

   Beste rudy,

   De bath is op dit moment sinds maanden weer boven de 37 naar 38 gestegen. Geef toe dat dit niet al te hoog is voor vele farangs, maar of hij daar nu direct invloed op heeft durf ik niet te zeggen. Hij zou moeten weten dat ook voor de Thai gezien de prijsstijgingen het leven voor hen ook duurder wordt en mogelijk zelfs uitzichtloos om nog met een kraampje rond te darren in een city.

   De farang is voor hem niet zo belangrijk zoals jij kennelijk aangeeft, immers hebben zij hun zelf altijd kunnen redden zonder die inkomsten van ons, ja mooi meegenomen. Kun je niet meer voldoen aan de eis dan back to you country. Voor jouw weer een ander. Onze denkwijze is in geen enkel opzicht te vergelijken met een Thaise denkwijze. Wij leven vooruit en een Thai leeft met de dag.Hoe hij aan geld komt weten we inmiddels allemaal wel, zij leren dat van die geweldige overheid en doen dat in het klein. Dit land heeft zoveel zwart geld,en de corruptie is zo groot dat dit land zijn eigen ondergang tekent.

  • Fransamsterdam zegt op

   De farang waar ze hier wat aan hebben, die kan kijkt niet naar de koers van de THB. Die kijkt naar de waarde van zijn aandelenportefeuille.

   • BA zegt op

    Waarbij het dus wel degelijk uitmaakt indien die aandelen in Euro genoteerd zijn.

    Of je moet Thaise aandelen hebben maar in die Thaise beurs is ook niet vooruit te branden en plettert de laatste maanden omlaag.

    Verder durf ik nog steeds wel te beweren dat er meer geld bij de Thai zit als bij 90% van de farang die in Thailand wonen dus ik denk inderdaad dat dat voor Prayut geen waarde heeft.

  • Lung addie zegt op

   zie niet goed in wat dit artikel te maken heeft met de waarde van de THB tegenover de Euro. Sommige mensen kunnen het blijkbaar niet laten om toch ergens een link te leggen naar hun eigen financiele problemen.
   Verbod op alcoholverkoop in de omgeving van scholen heeft totaal geen zin. Het is net als de 7/11, welke op het terrein van de grote brandstof stations te vinden zijn. Deze mogen ook geen alcohol verkopen. Op het terrein naast het station mag het wel. Zij welke alcoholische draken willen kopen gaan wel een stapje verder in dit geval.
   Hetzelfde me de maatregel dat alcoholische verkopen tussen op bepaalde uren van de dag niet mag….
   Het enige resultaat hiervan is dat ik goed moet uitkijken op welke tijdstippen ik ga winkelen. Is niet de eerste keer dat ik onoplettend was en mijn kratjes wijn terug in de rekken kon plaatsen.
   De enige oplossing om jongeren er eventueel van te weerhouden alcoholische dranken te kopen is een leeftijdsgrens. Of dit hier in Thailand veel effect zal hebben is een vraagteken. Wie gaat het controleren? Welke handelaar gaat zomaar in zijn eigen vlees snijden als er geld op de toonbank ligt?… en wees maar gerust, een aan de leeftijd voldoende vriend zal het nodige wel aankopen.
   Veder over de gevoerde politiek in Thailand laat ik me als expat niet in of zal er me ook niet openlijk over uitspreken. Ons mengen in de politiek van een “gastland” is niet aan ons besteedt.
   Betere alcoholcontroles op de weg zouden al een grote stap vooruit zijn… hier in de streek waar ik woon ( landelijk wel ) heb ik er nog nooit een gezien.

 10. hansk zegt op

  Hier in cha am de laatste tijd bijna elke avond alcoholcontrole.
  Vorige week kwam de politie zelfs uit petchabuy de bars controleren op sluitingstijd en leeftijd van de dames, die dus ondertussenallang het hazepad hadden gekozen.

 11. Rick zegt op

  Prayut wil dit en dan weer dat hij wil ook geen lastige vragen zoals wanneer er weer eens normale verkiezingen komen bijvoorbeeld. Oh ja dat is altijd een pijnlijk onderwerp bij d*ctators vraag maar eens aan Erdogan en Poetin. Maar ik denk als je aan de gewone Thai vraagt wat ze willen dan is dat het aftreden van deze cowboy.

 12. Eric Donkaew zegt op

  In grote lijnen goede maatregelen.
  Alleen zou ik alcoholverkoop dichtbij scholen et cetera anders georganiseerd willen zien. Verkoop geen alcohol aan mensen onder de 18 (of zo). Thaien die er jong uitzien (nou ja, dat geldt voor bijna alle Thaise mannen onder de 30 en Thaise vrouwen onder de 45) dienen met een pasje aan te tonen dat ze 18 of ouder zijn.
  Zo zou ik het doen.

  • hansk zegt op

   Geloof never, dat een dergelijk pasjes systeem in thailand gaat werken. Op dagen dat er geen alcohol mag worden verkocht, gan de flessen ook simpel erpakt in een krant over de toonbank

 13. Björn zegt op

  Alles valt en staat met controle. Dus wil dit geen papieren monster worden dan moet Prayut eerst iets gaan doen aan de wijd verspreide corruptie in het land. Dan schiet het pas echt op. Nu lijkt het meer op paniekvoetbal. Maar de beste man is natuurlijk ook militair en geen bestuurder…..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website