Op deze pagina staat een selectie uit het Thaise nieuws. Wij vermelden de headlines van de belangrijkste nieuwsbronnen waaronder: Bangkok Post, The Nation, ThaiPBS, MCOT, etc.

Achter de nieuwsberichten staat een weblink. Wanneer je daar op klikt kan je het volledige artikel lezen bij de Engelstalige bron.


Nieuws uit Thailand – donderdag 5 maart 2015

Zowel The Nation als Bangkok Post openen met het artikel dat de commissie die de nieuwe grondwet schrijft (CDC) een stevig voorstel doet. Het CDC wil een belangenverstrengeling voorkomen en stelt daarom voor om de leden van bepaalde groepen uit te sluiten van een politieke functie voor de periode van twee jaar wanneer de nieuwe grondwet een feit is. Het gaat daar bij om de huidige junta, het parlement, de grondwet commissie, het kabinet en de hervormingsraad. De betrokken partijen zijn natuurlijk niet blij met dit voorstel en verzetten zich tegen het idee van het CDC: http://goo.gl/Xf7O6V en http://goo.gl/NUcfw0

– In de provincie Nan is een monnik opgepakt voor een poging van seksueel misbruik van twee jongens. De politie kwam in actie na aangifte van een 33-jarige moeder die de monnik beschuldigde van een poging misbruik te maken van haar 12-jarige zoon en haar 10-jarige neefje. De jongens mochten overnachten in een klooster op Makha Bucha Day voor hun inwijding. De monnik had die nacht geprobeerd om de kinderen te misbruiken maar de beide jongens vluchten en waarschuwde de ouders. Volgens de politie heeft de monnik in kwestie psychische problemen en is al eerder verbannen uit het kloosterleven.
In Bangkok, in de Wat Bang Pakok, is een 56-jarige monnik gearresteerd die een 11-jarig meisje seksueel misbruikt heeft in zijn kamer. Na een inval vond de politie drie pakjes marihuana, vier zwaarden, drie BB guns en een mobiele telefoon die gebruikt is voor video-opnamen van zijn seksuele handelingen. De monnik kende het meisje al meerdere jaren en palmde haar in met snoep en cadeautjes: http://goo.gl/o735S0 

– Een Duitse expat van 53 jaar is dood aangetroffen in zijn woning aan de Lat Phrao Road in Bangkok. De man, werkzaam als computerprogrammeur werd gevonden een plastic zak over zijn hoofd en een afscheidsbrief, de politie gaat dan ook uit van zelfmoord. Zijn Thaise vrouw (21) leefde ruim vier jaar met de man. Volgens de vrouw had de man ernstige financiële problemen en had hij niet genoeg inkomen om het gezin te onderhouden. De politie onderzoekt de zaak en is in afwachting van de resultaten van de autopsie: http://goo.gl/oiTBIR

– Een lid van de vrijwillige politie in Pattaya is gisteren aangevallen door een dronken bareigenaar die zich niet hield aan de sluitingstijden en het alcoholverbod op deze belangrijke boeddhistische dag: http://goo.gl/iOi5Ts

– Er is onrust ontstaan onder de eigenaren van bars en discotheken in Bangkok. Gedurende twee weken zouden alle uitgaansgelegenheden om middernacht moeten sluiten in plaats van 02.00 uur. Verschillende bars en clubs kregen bezoek van politieagenten en militairen met de mededeling dat ze eerder dicht moesten. Er is geen uitleg gegeven waarom deze maatregel van kracht is: http://goo.gl/p6Weqt

– Een Australische toerist (42) is ernstig gewond geraakt bij een poging om zelfmoord te plegen op zijn hotelkamer op Phuket. De politie trof de man aan in een plas bloed in de badkamer en hij is met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Het is onduidelijk waarom de man probeerde zichzelf met een mes van het leven te beroven. Volgens het hotelpersoneel van de Patong Tower Hotel ging het om een rustige onopvallende man die meestal alleen op zijn hotelkamer verbleef: http://goo.gl/F6tGy3

– Meer actueel nieuws lees je op de Twitterfeed van Thailandblog.nl: twitter.com/thailand_blog


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Nieuws uit Thailand – donderdag 5 maart 2015”

 1. teun zegt op

  Het CDC wil bepaalde groepen uitsluiten van politieke functies voor 2 jaar (zie specifieke groepen). En daar komt protes tegen. Uiteraard!

  Ben je als behoorlijk geel georienteerde net lekker op weg om eventueel ook eens in het regeringspluche te mogen wegsudderen, krijg je met zo’n voorstel te maken. Weg kans op pluche. Nee, de protesterenden willen nu doordrukken, democratisch proces of niet.

  Het gaat weer de al oude kant op.

 2. bernard zegt op

  Zelfmoord plegen door een plastiek zak om je hoofd te trekken…bijna net zo goed als de man die zelfmoord pleegde door zichzelf DRIE maal in het hoofd te schieten. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Na het van het balkon vallen en het uitglijden in de badkamer gaan we blijkbaar een nieuw tijdperk tegemoet: het plegen van zelfmoord op onwaarschijnlijke manieren.

  • ruud zegt op

   Soms plegen mensen ook wel eens ECHT zelfmoord.
   Er is in het verhaal op zich geen aanleiding om de vrouw van moord te beschuldigen.

 3. Mark zegt op

  Ik vrees dat menige Thaise vrouw van mening is dat hun farrang man ernstige financiële problemen heeft omdat hij niet genoeg inkomen heeft. Wisselkoers en een plastiek zak … een dodelijke combinatie?
  Vraag me nu af hoe mijn Thaise vrouw de gevolgen van de wisselkoers voor mijn persoontje inschat 🙂
  En alle plastiek zakken gaan meteen het huis uit 🙂

  • teun zegt op

   Mark,

   je moet je alleen zorgen maken als je een zeer goede levensverzekering hebt geregeld voor haar op jouw leven.
   Anders zal ze de wandelende ATM – ondanks lagere Euro – zeker niet om zeep helpen. En een huis zonder plastic zak, dat betekent op een gegeven moment stinkend afval. Dus vuilniszakken niet weggooien.

 4. Chriz zegt op

  Het valt mij op dat er in Thailand wel erg veel zelfmoorden plaatsvinden de afgelopen weken of maanden. Het gaat hierbij vaak om expats. Komt dit door de situatie in Thailand of is dit iets wat met de wereldeconomie te maken heeft? Zelf wonen en werken mijn Thaise vrouw in Nederland dus merken wij weinig van de algemene stemming onder de expats. Maar hoe zit dit met de mensen die in Thailand wonen? De inkomsten zijn lager geworden, de Bath staat erg hoog (euro laag..). Is er iets te merken van een slechte stemming, depressieve achtergrond? Een zelfmoord d.m.v. een plastic zak om de nel is trouwens een valide manier om aan je eind te komen. In sommige seksueel handeling wordt dit ook gebruikt, men krijgt een heviger orgasme. Dit loopt trouwens regelmatig fout.

  • teun zegt op

   Alleen als je op bijv. E 1 = TBH 50 hebt gebudgetteerd dan loop je nu mogelijk tegen problemen aan. Maar behalve een – mede dankzij de Grieken, Italianen, Spanjaarden en Portugezen lage Euro – is er hier weinig aan de hand.

   Maar ja als je je jaarvisum niet meer verlengd krijgt dan kan er probleem ontstaan. De Euro zal wel weer een keer stijgen en dan begint de zon (nog) harder te schijnen.

   • patrick zegt op

    de Euro zal nog niet snel weer beginnen stijgen. Dat is niet te wijten aan de Zuid-Europese landen maar aan de kortzichtigheid van de Europolitiekers. Er is namelijk beslist door de Europese Centrale Bank om behoorlijk wat miljardjes bij te drukken, wat dan weer de waarde naar omlaag haalt. Bedoeling is dat met tijd terug ongedaan te maken (en als je die niet gelooft, maken we je wel iets anders wijs) en ondertussen door de lage koers van de Euro de Economie weer op gang te kunnen trekken. Hiervoor wordt dan weer specifiek naar Amerika gekeken. Immers, door de lage Euro kan er goedkoop uitgevoerd worden. Thaise Baht aankopen is echter te vergelijken met invoer en door de lage koers van de Euro is dat nu dus een stuk duurder. We moeten in de eerste vijf jaar geen herstel van de Euro verwachten. Ik wou dat het anders was, maar dat blijft op vandaag echt “wishfull thinking”. Je goudvoorraad verkopen of geld bijdrukken is een zeer kortzichtige actie zonder garantie op succes en met verarming van de bevolking als gevolg.

    • teun zegt op

     Patrick,
     Waarom wordt er geld bijgedrukt denk je? Als je de EU bekijkt dan moet je vaststellen dat de zuid-europese landen niet of nauwelijks groeien, de hoogste werkloosheidscijfers hebben en de grootste staatsschuld (procentueel). Dus welke economieen moeten worden aangejaagd? Nederland? Daar komt groei dit jaar op ca 1,5 % uit.
     De zuidelijke landen hebben (lees ook even hoe het in Italie gaat) hebben jarenlang niks gedaan behalve schuld opbouwen. En nu mag noord-Europa de rekening betalen en de oplossing aanbieden.

     Dat is misschien zelfs ook wel terecht, want in het verleden hebben ze (noord-europa) te weinig opgelet, wat zuidelijke landen uitspookten.

     Een andere oplossing is: invoering van de Neuro en de Zeuro.

  • DKTH zegt op

   Het wordt in de krant afgedaan als zelfmoord, maar dat is natuurlijk de draai die de politie er aan geeft. Zodra men een dode afraag vindt is het al gauw zelfmoord: case solved, goed rapport voor de politie! Het komt te vaak voor dat er een farang door het raam uit zijn hotel kamer of condo springt (is gewoon gegooid na een ruzie), zichzelf ophangt (met de handen op z’n rug gebonden), zichzelf door het hoofd schiet (3 keer), etc etc Ik durf te stellen dat minstens de helft van de farang zelfmoorden geen zelfmoord maar moord is en dat weet de politie ook, maar ja, tis maar een farang dus: zelfmoord, zaak gesloten en opgelost!

 5. Jan VC zegt op

  Ja hoor! De Thaise Bath is geen lachertje! Voor één euro krijg je vandaag niet meer dan 35,50 Bath! Slechte tijden dus en hopen dat het ooit weer anders zal worden. Zelf zitten we daar niet zo mee! De tering naar de hering zetten…. De meeste Thais moeten dit immers eveneens doen.
  Europa en zijn € zijn nu aan zet.
  Groetjes en nog een leuke ontspannen tijd verder!
  Jan en Supana.

 6. Sjaak S zegt op

  Relatief gezien wordt vakantie in Europa weer goedkoper. Je geeft daar minder Baht voor uit.
  Zelfmoord met plastic zak over je hoofd? Lijkt me geen normale zelfmoord. Moord? Je prikt toch zo een gat in zo’n zak, of niet?

 7. Jacques zegt op

  Als reactie en ondersteuning op het al eerder geschrevene denk ik dat het volgende ook wel van toepassing is.

  Gezien de kennis en de kunde van de gemiddelde Thaise politieman of vrouw is het niet verwonderlijk dat de zaken soms c.q. regelmatig als zelfdoding worden afgedaan. De politieagent krijgt een lage opleiding en is mede afhankelijk van het budget dat wordt verstrekt. Beschikt derhalve ook niet over goed materieel om gedegen onderzoeken te kunnen doen. Als je ook ziet op tv hoe dit soort zaken worden behandeld dan springen de tranen je in de ogen. In Nederland zou zo’n zaak op deze manier behandeld ook nooit worden opgelost en daar maakt iedere strafrechtadvocaat gehakt van. Als je ziet hoe het er op de rechtbank aan toe gaat dan heb je ook een verklaring voor het vervolg. Dat kan ook alle kanten opgaan behalve de…

  In Thailand wordt er weinig belasting geheven en dan is er ook weinig geld voor het aanschaffen van materiaal en het opleiden van de politie mensen. Ik kreeg te horen dat de politieagent zijn eigen dienstwapen/kleding en motorbike moet aanschaffen. Dan sta je al drie punten achter en is dit mede een oorzaak voor het in eigen zak steken van boetes.

  De knullige opgevoerde reconstructies naar aanleiding van de gepleegde misdrijven die ten toon worden gespreid op tv, het onjuist behandelen van het plaats delict. Het tonen van allerlei informatie op tv en ga zo maar door.
  Nee we zullen zeker niet het laatste zelfmoordbericht lezen. Er zit altijd een menselijk drama achter dit soort zaken en de persoon in kwestie is er niet meer over te horen en de overige betrokkenen hebben hun eigen belang en visie. Natuurlijk zijn er ook personen bij die boter op hun hoofd hebben. Ook daar zijn uit het verleden genoeg voorbeelden van te vinden.

  Het gedoe in Europa is iets van lange duur zolang er geen scheiding komt tussen de noordelijke en zuidelijke landen.

  Het pompen van geld in de economie van Europa is voor daar mogelijk wel een verbetering op termijn . Kijk maar naar Amerika (USA) waar dit ook is gebeurd en waar de economie verbetert, met een sterkere dollar als gevolg. Toch erg raar voor een failliet land met een torenhoge schuldenlast, maar ja die rekenmeesters die onze wereld rijk is weten het altijd mooi te brengen.

  Ik denk dat we moeten hopen dat de Aziatische landen anders met het Euro geld om gaan zodat we niet steeds verder afglijden naar een nog lagere wisselkoers. Ik vind die ongeveer 25 % die we nu al inleveren tov 2008 al meer dan zat. Ze moeten hier toch ook beseffen dat er nu steeds minder toeristen uit de EU zullen komen en dat de aanwezigen in Thailand ook minder kunnen uitgeven en zullen gaan uitgeven. Dit land leeft grotendeels van het toerisme. Enfin een hoop gaat er goed maar ook een hoop niet. Gedoe zal er altijd wel blijven. Ieder zal zijn eigen boontjes moeten doppen en te meer reden om zeer goed na te denken alvorens belangrijke grote beslissingen te nemen. Ik wens iedereen sterkte met het maken van de juiste keuzes.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website