Het gaat komend weekeinde  niet alleen spannen op het politieke vlak. Ook op de Thaise wegen staat het een en ander te gebeuren. Iedereen moet immers stemmen in de plaats waar hij of zij staat ingeschreven.

Veel Thai moeten dus (vanuit Bangkok, Pattaya, Phuket, Koh Samui en Hua Hin) terug naar hun geboortestek, vaak in de Isan. Waar hun namen nog steeds prijken in het ‘family book’. Dat levert dus weer de nodige doden op in het verkeer. Met één verschil, vergeleken met andere hoogtijdagen: de volksverhuizing geschiedt alcoholvrij.

Zoals bij elke verkiezing mogen horeca-gelegenheden gedurende 24 uur geen alcohol schenken, op straffe van forse boetes. De regel gaat op de meeste plaatsen in Thailand vandaag al in om 18.00 uur, vanwege de mogelijkheid om vervroegd een stem uit te brengen. Tot zondag middernacht is de verkoop van alcoholhoudende dranken verboden. Het weekeinde van 3 juli geldt dezelfde verordening.

In Pattaya is de toerist al helemaal de klos, want daar volgt in het weekeinde van 9 en 10 juli nog een lokale verkiezing. Met alle alcoholvrije gevolgen van dien. De alhier wonende expat weet dat zijn buurtwinkeltje altijd bereid is bier of sterke drank te verkopen, maar de doorsnee toerist zit twee (of zelfs drie) weekeinden met de gebakken peren. Bij vorige verkiezingen heb ik mensen in bars bier zien drinken uit koffiebekers, of cola-tic. Waarbij de tic stiekem achter de bar werd toegevoegd. Zoals bij elke verkiezing in Thailand geldt ook nu weer: de wegen zijn vol en de bars leeg…

11 reacties op “Bij de verkiezingen wacht ons een (alcoholvrije) volksverhuizing”

 1. cor verhoef zegt op

  Buurtwinkels (mom and pop shops) zijn inderdaad nooit te beroerd om een fles bier in een oude krant te rollen en met een grijns aan je te verkopen tijdens de zogenaamde droge dagen. Wat de toeristen betreft; plastice beker fabrikanten wrijven zich in hun handen tijden dagen als deze 😉

  • Johanna zegt op

   In het restaurant vanavond op de night market in Hua Hin werd gewoon alcohol geschonken.Ook buiten op het terras. En gewoon in glazen.
   Heerlijk genoten van een koud biertje bij mijn eten.

 2. cor verhoef zegt op

  plastic, tijdens

 3. Cees-Holland zegt op

  Ach, een dagje zonder kroeg of alcohol overleef je toch wel?

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Het gat er niet om of ik het overleef, maar de argeloze vakantieganger die in het weekeinde een glas wil drinken. Het gaat bovendien niet om één dag, maar bijna twee. En dat twee weekeinden achter elkaar en in Pattaya zelfs drie.

 4. jan donners zegt op

  ja het is een probleem voor in thailand een alkohol vrij weekeind te hebben
  woon hier al 6 jaar en weet uit ervaring dat de thai dat niet kan zonder alkohol
  want dan leeft hij niet

  • Robert zegt op

   Als je de Engelstalige farang blogs leest zijn het niet alleen de Thais die er moeite mee hebben. Ik snap alle ophef ook niet zo, ook niet voor de argeloze toeristen, voor wie het weekend min of meer irrelevant is – in Azie voelt iedere nacht als zaterdagnacht en ze hoeven immers niet te werken de volgende dag. Blijven dus nog 5 feestnachten over in de week, lijkt me genoeg! Daarnaast zijn er genoeg mogelijkheden als je echt niet zonder kan. Echte alholisten hebben meestal verrekte snel door waar het te halen valt, Thailand groentjes of niet! 😉

 5. Harry N zegt op

  Ben verbaasd om te lezen dat veel Thai weer terug moeten naar hun geboorteplaats. Dat zal best kunnen maar mijn vriendin is een week geleden bij het gemeentehuis in Huahin geweest en daar kreeg zij een papiertje mee en is vandaag in Pranburi gaan stemmen. Overigens weet ik ook zeker dat ze hier niet geregistreed is (zoals zovelen). Het stemmen was verder geen probleem. Dus het zou niet nodig hoeven te zijn dat heel Thailand weer aan het reizen is.
  Overigens was ze wel aan het klagen over de zeer kleine naam van een” vrouwelijke” kandidaat en een ander wilde een advocaat inschakelen want de rest van de namen waren in grotere letters. Kan het niet bewijzen maar ik vind het wel lachen!!

 6. lupardi zegt op

  De Thai blijven gewoon ingeschreven staan in hun geboortedorp, daarom weet niemand hoeveel mensen er werkelijk in Bangkok wonen. Volgens zeggen zouden het er 10 miljoen zijn maar dat is een voorzichtige schatting.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Ik heb ook gelezen dat het er ongeveer 14 miljoen moeten zijn. Je kunt je niet laten inschrijven bij een gehuurde woning, dat maakt het overzicht nogal problematisch.

 7. Robert zegt op

  Poitie verwacht expat rellen rondom verkiezingen 😉

  http://notthenation.com/2011/06/police-prepare-for-election-day-expat-sobriety-riots/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website