Het water van de Chao Phraya is ernstig verontreinigd

De kwaliteit van het water in Thaise rivieren verslechtert zienderogen. Dat geldt ook voor de lucht in de hoofdstad Bangkok. Dat staat te lezen in het 2010 Thailand Pollution Report.

Wetenschappers hebben het water onderzocht in de 48 grootste rivieren en bronnen. 39 procent is volgens de onderzoekers van slechte kwaliteit, tegen 33 procent in 2009. Bij de verontreiniging van het oppervlaktewater moet de schuld voornamelijk worden gezocht bij verontreinigd rioolwater van huizen, fabrieken en landbouwgebieden. De rivieren Chao Phraya, Tha Chin, Yom en Nan zijn hiervan het slechtoffer, maar ook het Songkhla-meer in het zuiden van Thailand.

In totaal produceerden de Thai het afgelopen jaar 15.16 miljoen ton afval, waarvan het grootste gedeelte voor rekening komt van Bangkok. Van dit afval wordt 26 procent gerecycled.

De lucht in Bangkok is het afgelopen jaar eveneens smeriger geworden. Dan gaat het met name om 1,3-Butadine op en rond Din Daeng en chloroform op Rama 4 en bij Chulalongkorn Ziekenhuis. Te hoge gehaltes benzeen werden gevonden op alle meetpunten in de stad. De lucht in Bangkok is wat dat betreft even slecht als bij het grootste industriële complex van Thailand, bij Rayong.

14 reacties op “Waterkwaliteit in Thaise rivieren verslechtert, lucht in Bangkok ook”

 1. Cor van Kampen zegt op

  Het is natuurlijk weer een artikel die geplaatst is op het blog en wat vraagt om commentaar. We weten allemaal (Nederlanders die hier wonen) dat Thailand geen
  kloten doet aan het beschermen van het milieu. Alleen naar de buitenwereld toe nemen
  ze af en toe maatregelen zoals rookverboden enz.
  Het afval ligt overal. Plastic zakken, bekers, glas enz.
  Ik heb vaak gezien dat iemand op de motor (en een vuilnistbak op 20 meter afstand)
  gewoon zijn teringzooi aan de kant van de weg gooit.
  Roet- uitstoot van oude bussen en vrachtwagens en ook van bussen van de overheid
  zoals marine enz, doen braaf mee.
  Wat mij het meeste verbaast is als je zoiets op het blog schrijft dat er altijd weer figuren zijn die als commentaar schrijven. Je wil hier toch wonen. Als het je niet bevalt ga je toch
  terug naar Nederland. Als ik daar commentaar op geef word mijn verhaal niet geplaatst.
  Omdat ik dat oefenloos gelul vind. Het is voor mij belangrijk dat ik kan reageren op een
  door jullie zelf geplaatst artikel. Als ik een gewoon verzoenlijk commentaar niet kwijt kan,
  waarom plaatsen jullie dat soort dingen dan?
  Cor van Kampen.

  • @ Cor, omdat we graag normaal taalgebruik willen. ‘Gelul’ kan ook anders.

  • pieter oudshoorn zegt op

   Nau goosah je hebt helemaal gelyk,dat is ook hetgeen wat my stoorde overal waar je ook kykt plastik,plastik en nog eens troep. Nu ben ik zo dat ik mensen er zoveel mogelyk op aan spreek. Vinden ze wel niet leuk maar ik leg ze ook gelyk uit dat het voor het tourisme niet goed is, want niemand wil naar een vies land om daar zn centjes uit te geven,ja tog! Ik heb ook vaak genoeg zelf het goede voor beeld gegeven,door een vuilnis zak te vragen,en te zeggen dat ik als nederlander me niet voor schaam. Ik schaam me niet voor iets wat my een betere karma kan geven,ik schaam me niet voor een schonere wereld, Dan moet je ze zien kyken,trekken ze die vuilnis zak gewoon uit je handen om het zelf af te maken. ik heb na dat ze klaar waren met al het plastik overal vandaan te verzamelen,een kratje bier besteld voor een mini feestje dat ze er nu EGT by hoorde, vooral als ze nog meer dorps genoten zouden opstoken om ook aan een schone wereld te werken. ik ben alleen nog niet terug geweest !! GR. P.

 2. Nok zegt op

  Ik drink gewoon water uit de kraan, scheelt heel veel plastic flessen en ben er nog nooit ziek van geworden.

  Om te shoppen hebben wij tassen bij ons, hoeven dus geen plastic zakjes.

  Batterijen gooien we gewoon weg net als iedereen. Waar kan je ze inleveren dan?

 3. Chang Noi zegt op

  Het artikel geeft wel een aardig aanzet tot nadenken over de kwaliteit van het leven in Thailand, maar geeft niet aan wat de gevonden resultaten eigenlijk in realiteit voor een gevolg hebben voor je gezondheid.

  Ik hoor wel eens zeggen “Thailand heeft schone industrie” … nou volgens mij is geen enkele industrie schoon, hoogstens minder vervuilend. En zeker nog nooit bij Leam Chabang, Rayong en MaTaPhut gekeken?

  Afijn soms lijkt het wel zo schoon, maar de Thaise boer is heeeeel makelijk met het gebruik van gif. Mij iets te makelijk.

  Nu zijn westerlingen NU wel zo goed in het vertellen hoe anderen mensen de wereld niet moeten vervuilen, maar dit wel NADAT wij dat zelf al meer als 100 jaar aan het doen zijn. En waar naartoe verdwijnt afval uit het westen?

  Maar dat niet allemaal niet weg dat we er allemaal wat aan zouden moeten (en kunnen) doen om ervoor te zorgen dat we in iedergeval ons steentje bijdragen aan het zo min mogelijk vervuilen van onze directe omgeving. Helaas zien de meeste Thai dat iets anders, vooral als buiten hun sociale circle is.

  Chang Noi

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Je vraagt wat de gevonden resultaten in realiteit voor gevolg hebben voor je gezondheid? Dat is net zo’n ongebreidelde vraag als hoeveel geld je in Thailand nodig hebt. Gif is merkwaardig goedje. De een heeft er meer last van als iemand anders. Sommige stoffen (Benzeen) zijn kankerverwekkend, maar bij welke hoeveelheid, weet niemand.
   Hou het er maar op dat zwemmen in deze rivieren niet zo best is voor je gezondheid, evenals het inademen van de lucht in Bangkok. Of je dat risico wil nemen en in welke mate, mag iedereen voor zichzelf uitmaken.

 4. jakko zegt op

  jah, dat milieu daaro, is niet best, ben mee eens dat die mensen daaro, of geen begrip of het maakt ze niet uit over het milieu. een beetje aan het milieu denken is niet verkeerd, dan hebben onze kinders ook wat aan de wereld, later.

  wat mij uitermate irriteerd is, dat ge bla bla over milieu en alles en nog wat op the thaise tv (alleen het west nadoen). meneer of mevrouw de hoge piet roept iedereen op om milieuvriendelijk te zijn. ik durf te wedden dat meneer of mevrouw hoge piet er niet meedoet. weet bijna zeker dat bij hun thuis de airco, 24 uur per dag aanstaat. en nog het een en ander.

  en ook hun waan idee, corriceer mij als ik het mis heb, dat ze een paar atoom-=centrales willen gaan bouwen voor de elektra, dan denk ik, wat een stelletje idioten, waarom denken ze niet aan zon-waterkracht centrales en dat soort groene energie. thailand is zonovergoten, een belletje naar deutsland voor de zonnepaneel, en en waterkracht ff naar america bellen, daar hebben ze de kennis, thailand hoeft het west alleen maar te betalen, dan krijgt je zon mooie groene elektra-centrale. kern- energie kunnen ze helemaal niet aan. ze zijn nog langer niet aan toe,

  groet

 5. Andrew zegt op

  Er is een tijd geweest dat op phuket patong 1 hotel een zuiveringsinstallatie had.
  De rest liet het zo in zee lopen.Neem nog eens een frisse duik.
  Misschien is het inmiddels verbeterd.Laten we het hopen.

 6. hans zegt op

  Thailand loopt gewoon een (behoorlijk) aantal jaartjes achter qua milieu beleving.
  De rivieren in nederland waren 30 jaar terug ook sterk vervuild. Nu zelfs word nog het advies gegeven om de gevangen paling uit de ijssel niet te eten.

  De vuilnis in de isaan gaat gewoon op de belt met de fik erin. En waar het daar niet word opgehaald, fijn in de voortuin. Hier in prachuap khiri khan zie ik dat de riolering heerlijk de zee in gaat. De gekweekte garnalen en krabben zitten vol met pesticiden.

  Heb ook nog het idee dat de thai niet kunnen leven zonder plastic zakjes.En wat jakko zegt over de zonnekracht met bijvoorbeeld zonnepanelen heeft ie wel gelijk in qua mileu oogpunt, maar prijstechnisch veels te duur voor thailand.

  • Andrew zegt op

   Nu begrijp ik het niet meer:40 jaar geleden had het Sumhamitra hotel in Hua Hin al zonnepanelen.In de regentijd koud douchen anders lekker warm.Maar ze waren er wel.
   En duur?Daar staat een behoorlijke besparing tegenover.De kennis hebben ze ook.

 7. BramSiam zegt op

  De beleving van de Thai over wat schoon is en wat niet is vaak anders dan die in het Westen. Thais zijn (gelukkig) bijzonder alert op een schoon lichaam. In hun huis moet het als dat kan ook schoon zijn, of misschien moet ik zeggen schoon lijken, want kijk niet op een kast of onder een bed.
  Ik woon op een complex dat heel goed schoon gehouden wordt , maar de rommel wordt wel zo over de muur gekieperd, want wat je niet ziet is er niet. Totdat het gaat stinken trouwens. Veel vuiligheid die je wel kunt zien, ziet men ook niet omdat het verdrongen wordt door het onderbewuste.
  Die mentaliteit maakt dat men nog een lange weg te gaan heeft alvorens echt aan het milieu te denken. Zorg voor het milieu komt voort uit lange termijn denken en plannen.
  Het zou in de waarden van het Buddhisme getrokken moeten worden. Dan is er een kans van slagen hier.

 8. Richard11 zegt op

  De lucht in Thailand is nu bijna net zo slecht als in Nederland. Ik ben uit Nederland weggegaan omdat ik daar niet meer kon leven door de luchtvervuiling. Ik woon nu 6 jaar in Thailand waarvan 3 jaar zonder klachten. Helaas in de winter komt er met de Noord Oostenwind steeds meer vervuiling uit China overgewaaid. Daarnaast gaan steeds meer thaise boeren over op suikerriet. Dat wordt dan afgefakkeld met als gevold huizenhoge vlammen en volledig steden in de rook gehuld.

  Lees mijn verhaal zie de plaatjes en begrijp wat er werkelijk aan de hand is

  http://www.argusoog.org/2011/04/niet-co2-maar-luchtvervuiling-is-de-oorzaak-van-klimaatverandering/

 9. Lee zegt op

  Zonne-energie prijstechnisch veels te duur voor Thailand? Sindskort is er een groot en gloednieuw zonne-energie park geopend en de plannen zijn dat er nog veel meer komen! Overigens staan er andere green energy projecten voor de komende jaren op het programma! Thailand the hub of green energy!!!!!

 10. hans zegt op

  Of dan inderdaad die zonnepanelen danwel niet te duur is het danwel zo dat in nederland momenteel zo een beetje 15 jaar staat voor de terugverdiendtijd, denk dat niet veel thai dat extra willen voorschieten.

  Toen in nederland de subsidie in 2008 werd afgeschaft op deze panelen zakte de vraag volledig in.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website